Löpning Avancerad träning 18 inlägg 2492 visningar

Högre träningsdos

elina johansson
1989 • solna
#1
27 augusti 2008 - 11:01
Gilla
Vi vet ju att det finns personer som tränar extremt mycket och tävlar på elitnivå.
Min fråga är hur man höjer träningsnivån så att man succesivt blir bättre. För om jag höjer min träningsnivå så blir jag bara nedtränad vilekt ger sämre resultat.
Finns det någon duktig människa som kan förklara hur eliten har gjort för att deras kroppar ska klara av så mycket träning?
johan lindskog
1972 • garphyttan
#2
27 augusti 2008 kl 11:23
Gilla
Jag tror att man måste öka succesivt och ganska långsamt under flera års tid. Sen vet jag att många försöker periodisera sin träning så att man får perioder som man kör hårt och blir riktigt nedtränad för att sedan släppa på träningen under nästa period, då blir det lättare igen. Många kör nog mängd träning under vintern och övergår mer till kvalite under vår och försommar. Det här är vad jag tror, det finns nog fler experter här som vet lite mer exakt. Lycka till och känn efter vad som känns bäst för dig.
elina johansson
1989 • solna
#3
27 augusti 2008 kl 17:18
Gilla
jo jag tror också det.. men det känns liksom så tråkigt att behöva vänta flera år innan man kan nå elitnivå när många andra når den nivån på några månader. men men, jag har väl haft oturen att få dåliga gener?
Allie K
1974 • Knivsta
#4
27 augusti 2008 kl 17:31
Gilla
Dåliga gener?! Tror inte det va! Jag tränar massor och är inte i närheten av din fina tid på 5 km. Ändå anser jag mig inte vara helt talanglös, utan tror att jag har något bättre förutsättningar än genomsnittet eftersom jag på ett par månaders träning med inte så mycket träningsmängd alltid har klarat milen sub 50. Hur länge har du hållit på då? Jag vill inte säga exakt hur mycket jag tränar nu men det är mycket och jag har bara hållit på denna gång (efter ett längre skadeuppehåll på sex månader) sedan mitten av mars 2007.
Allie K
1974 • Knivsta
#5
27 augusti 2008 kl 17:48
Gilla
Om man skulle ge några konkreta tips som Johan inte redan nämnt så är det väl att aldrig öka mängden med mer än 10% per vecka och att inte öka mängd och kvalitet samtidigt. Den kände coachen Jack Daniels rekommenderar att inte öka mer än var 3-4 vecka, tror jag. För mig har det definitivt varit för mycket att öka 10% varje vecka, utom om jag förlagt så gott som all löpning till mjuka skogsstigar. Tror att jag har läst nånstans att man inte ska öka mer än 20 km per år, men är osäker. Hur eliten gör vet jag inte och du känner säkert redan till det där med 10%-regeln.
Johan I
1987 • Örebro
#6
27 augusti 2008 kl 18:04
Gilla
Flera stycken på elitnivå inkl. t.ex. Mustafa "Musse" Mohamed, har sagt att det tar oftast ca 10 år av väldigt hårdträning för att nå elitnivå. Och då är det verkligen hårdträning, och det handlar nog oftast inte om att börja från 0 då, utan säkert några år med lättare träning innan det.

Och ett litet kul exempel på eliter är ju även Haile Gebreselassie som har världsrekordet på Marathon distansen, i sina "yngre" dagar så sprang han till sin skola som låg 10 km bort, och sedan hem igen... detta under 10 års tid ungefär.

Du gör ju redan mycket bra tider, så på rätt väg är du ju redan, men att försöka nå eller prata om elitnivå är nog lite väl stor satsning om du inte är redo att träna i många år. Och det är knappast generna som i första hand skulle stoppa dig med största sannolikhet.

Men det finns ju olika metoder för det där med att höja nivån, vissa säger väl något i stil med max höjning i distans/träningsmängd med 10% på en vecka, för att sedan gå ned igen var 3:e eller 4:e vecka med 10% igen o.s.v.
Jag tycker dock att du bara skall fortsätta som du gör nu (även om du nu inte redovisat speciellt mycket i din dagbok), och om du inte är med i någon klubb så kanske det är dags, där kan du säkert få lite mer direkta personliga tips.
Glöm dock inte bort allt med stretchning o.s.v. ifall du tänkt satsa riktigt hårt.

På jogg.se finns nog endast en handfull personer, om några, som någonsin tränat/tävlat eller tränar/tävlar på elitnivå.
csaba
1973 • Malmö
#7
27 augusti 2008 kl 18:19
Gilla
Jag tror inte på "dåliga gener" eller "övertränad" !
det är vilja som räknas och träning,träning och träning.

jag har varit med om folk som ger upp för lätt och undrar hur folk kan bli så bra i sin sport.
jag kan garantera att det är många timmars träning även när det tar emot som värst och mycket blod, svett och tårar.

Det finns inga genvägar !!!
1966 • Eskilstuna
#8
27 augusti 2008 kl 20:02
Gilla
Hej!
egentligen kan jag inte det här. Men jag tror att man ska varva några dagars hårdträning med någon dags vila eller möjligen ett lungt återhämtningspass. Kör hårt & låt kroppen vila emellanåt.
Hårt kan varieras med några dagars frekvent träning dvs morgon-Lunch- & kvällspass i ett något lungnare intensitet. Och därefter vila/återhämtning. Kör man återhämtningspass är det viktigt att det just blir ett återhämtningspass & inget annat.
Försöker själv få upp "toppformen" till Lidingöloppet genom att variera träningen & prova mig fram. Är nybörjare så vi får se !!
elina johansson
1989 • solna
#9
29 augusti 2008 kl 16:38
Gilla
ja jag håller med er alla. samtidigt så vet jag tjejer som tränat mindre än 1 år och redan är uppe och och slåss om placeringar på pallen! själv känns det som jag har fastnat på en nivå och inte blir bättre!
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#10
29 augusti 2008 kl 17:01
Gilla
Men du är ju 19 år Elina! Det spelar ingen roll vad tjejer som tränat 1 år gör för tider nu, det är knappast någon indikation på vem som är bäst av er när ni är 22-23 år!
Kontinuitet, kontinuitet, kontinuitet, kontinuitet och hård träning är det som gäller. Strunta i palltjejerna och häng i bara!

Gärderud har sagt att det som krävs för att nå sin fulla potential som långdistanslöpare är träning enligt formeln 2x7x52x10, det vill säga 2 gånger om dagen, 7 dagar i veckan, 52 veckor om året i 10 år.
Det är inte så många som klarar sådan träning på just 10 år eller ens kommer i närheten men det ger en fingervisning om att det krävs hård och fokuserad träning med "bra på lång sikt" som ledord.

Jag säger som tränaren i klubben gjorde under ett pass med terrängtusingar: Hårt arbete lönar sig och visst det finns genvägar...men då blir man inte lika bra.
Magnus Berglund
1988 • STHLM
#11
29 augusti 2008 kl 20:28
Gilla
Intressant diskussion - svaret är givetvis inte givet utan individuellt men gemensamt för alla är just kontinuitet. Själv försöker jag ständigt tänka på detta i mitt projekt motionslöpare>SM, tio-tolv år ser jag som ett rimlig tid för att hitta toppen. Visst är det lång tid men så länge det är roligt att springa och träna är det bara att köra på.

elina johansson
1989 • solna
#12
29 augusti 2008 kl 22:36
Gilla
:) jag kanske är för ivrig! så småningom komemr jag förhoppningsvis ikapp palltjejerna, som du kallar det, tergat.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#13
30 augusti 2008 kl 02:10
Gilla
Idrotten är inte rättvis, utan rätt gener, rätt uppsättning muskelfibrer, vita och röda med mera, rätt kroppsbyggnad, så blir man inte riktigt bra med all träning i världen. Jag har tränat löpning sen 1982, sprungit 261 Marathonlopp, försökte på alla sätt bli bättre löpare, utan att lyckas, idag kanske jag kan klara ett Marathonlopp på lite över 5 timmar med mera träning. Tränade Tyngdlyftning i början utav 70-talet och 10 år frammåt utan riktig framgång där heller.
elina johansson
1989 • solna
#14
30 augusti 2008 kl 07:48
Gilla
conny- usch jag vill inte höra! deprimerande!
1978 • Angered
#15
30 augusti 2008 kl 11:16
Gilla
Palltjejer.. det ordet har jag aldrig hört. Undra om den manliga motsvarigheten är pallkarlar!? :-D

Skämt åtsido. Men tänk på att träna långsiktigt och för att bygga upp kroppen långsiktigt genom allsidig träning. Distans, intervaller, "tempo-träning", explosivitetsträning, funktionell träning (styrketräning m.m.). Det gäller att hitta ett upplägg man trivs med, och att man kan öka efter hand.

Och maten! Det är viktigt att äta ordentligt och rätt också, så man får i sig det man behöver av ex proteiner, kolhydrater, vitaminer, osv osv.

Ibland är det läge för lite återhämtningspass också, typ lätt jogging en liten bit. Mest för att bli varm så man kan strecha ut.

Jag började träna igen i vintras och orkar fortfarande bara med högst 2 pass/vecka. Men jag upplever inte att det behöver vara något dåligt i det. Tvärtom, när jag blir återhämtad efter träningen upplever jag mig förbättrad. Inte på en gång sådär, utan det går i trappsteg.

Började i vintras med 5km och sprang då på ca 33 minuter. Idag ligger jag på strax över 20min uppskattningsvis.
Mikael
1967 • Huddinge
#16
30 augusti 2008 kl 16:14
Gilla
Du är fortfarande så ung att du borde ta det lite lungt. Men vem vill ta det lungt när man är bra och 19..? De flest rekommenderar dels att man tänker igenom veckans olika pass. Sedan ska man tänkaigenom månadens veckor så att en vecka är "vilovecka". Dessutom ska man lägga in två-tre veckor per år med nästan ingen löpning alls. Allt för att kunna träna på max och sedan återhämta sig.

Många säger att man kan öka med 10% i veckan. Helt omöjligt om du frågar mig. Det måste vara extremt få som kan öka så mycket. Jag tror på 2-3% per vecka som max.

Sedan detta med gener. Ja, det har stor betydelse. Mycket stor om man vill nå elit. Men man kan komma långt med hård träning. Inte minst inom konditionsidrotter. Och hård träning kan vara verkligen hård. Och hård under många år. Inom konditionsidrotter spekulerar man i att välfärdsländer som Sverige kommer att ha svårt att få fram talanger i framtiden. Få ungdommar orkar utsätta sig för de påfrestningar en sådan träning kräver. Allt annat kommer ju så lätt, mat, trygghet, saker, förnöjelse osv.

Men med dina tider så är väl frågan om du inte har ganska skapliga gener?
csaba
1973 • Malmö
#17
30 augusti 2008 kl 17:49 Redigerad 30 augusti 2008 kl 17:52
Gilla
som sagt jag tror fortfarande mycket på viljan med.
jag exempelvis sprang ett lopp idag (Trelleborgsloppet 10km) och efteråt så tog jag mig ett löppass till på eftermiddagen.

även dom som har bra "gener", hadde nog varit nöjda med ett tävlingslopp på 10km (där jag även satte nästbästa tiden för mig, någonsin) och inte sprungit ett pass till.
jag är själv gammal elitidrottare (svensk mästare och landslagsman i karate för ca. 13 år sen) och det var ju många träningspass där man inte alls ville, men det finns inga genvägar till toppen!
(hadde jag sagt att jag inte har "genen" och gett upp ? nej jag gav mig fan på att jag skulle bli svensk mästare och sattsade allt i 110%)

Viljan kombinerat med träning,träning och träning !

och det här med resultatet Elina.
det kommer och går vissa dagar så är man inte nöjd, men helt plötsligt så släpper det.
1978 • Angered
#18
30 augusti 2008 kl 18:23
Gilla
När jag sprungit intervaller och tempo har det känts som en handbroms varit inmonterad i ovandelen låren. Det har tagit emot, men jag har kört på ändå.

Och så förra gången jag sprang korta intervaller var handbromsen borta!! Det bara släppte och jag kom ett steg vidare på vägen.

I mitt fall handlade det mycket om stretching och styrketräningövningar med inriktning mot explosivitet, typ studshopp, jämfotahopp, mångkampssteg, skridskohopp, backträning med däck, osv osv..
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.