Löpning Kläder, Skor & Prylar 10 inlägg 3536 visningar

Blandad löpning, vilken sko?

Ann-Sofie Reineström
1971 • Kiruna
#1
28 augusti 2008 - 12:47
Gilla
Jag löptränar ungefär varannan dag, både på asfalt och på spår. Har kommit på att terränglöpning är både varierande och kul. Måste jag köpa en ren terrängsko eller finns det vanliga löparskor som fungerar extra bra i terräng. Det jag är mest intresserad av är underlag som snö och stenar.. Jag deltar någon gång per år i orienteringstävlingar till fjälls och har haft mina vanliga joggingskor, men känner att jag behöver mer grepp. Vill ändå inte lägga ut flera tusen på en sko jag kanske använder 1-2 helger om året. Hörde att Asics DS Trainer är bra även i lätt terräng, har ni några erfarenhet om den skon i terräng? Tar gärna emot tips...(Har själv ett par Nike Zoom... men de är hala)
Johan I
1987 • Örebro
#2
28 augusti 2008 kl 15:25 Redigerad 28 augusti 2008 kl 15:30
Gilla
Underlag som snö och stenar? Låter inte som att DS Trainer är ett bra val då, eftersom att de mer klassas som tävlingsskor, d.v.s. lite lättare+tunnare än andra skor.
Jag tycker snarare att du skall försöka satsa på skor som är klassade som terrängskor, och om du även tänkt på fjällen/vinter/snö så är kanske skor från Icebug ett alternativ.
Finns säkert många butiker som säljer skor o.s.v. och denna butik kanske du inte kan handla ifrån men du kan åtminstone titta på: http://www.lopex.se/
Under Skor->Terrängskor Dam.
Där finns en del skor som verkar bra och kanske är intressanta? Titta t.ex. på ICEBUG Pytho.
Sen finns förstås Orienteringsskor.

Men man måste dock inte ha terrängskor för att springa i terräng.
Och om du har problem med att halka finns väl tillbehör i form av band eller plattor med spikar som man fäster på skorna men hurvida det är nödvändigt eller ej får du avgöra. Finns dock att titta på under Övrigt->Halkskydd.
1981 • Linköping
#3
28 augusti 2008 kl 15:48
Gilla
Hej!
I senaste numret av Runners world har du ett test av terrängskor, kanske vär att kolla upp? Personligen tycker jagatt det låter som att du behöver ett par terrängskor (fjäll är ju verkligen terräng!). Vissa terrängskor är ju dessutom av det "lättare" slaget, dvs även något anpassade för andra underlag. Terrängskor anses ju annars vara stumma och inte ge tillräckligt mycket skydd/dämpning på ren asfalt/stads"terräng". Det kan ju (om plånboken tillåter) vara en idé att ha två par skor, särskilt på vintern är detta aktuellt då de ju blir väldans blöta (och nej, jag säljer inte skor ;-p ). När det är riktigt isigt/mycket snö så krävs dobbar. Antingen i form av ice bug skor, eller sådana som du trär på skorna (eftersom jag bor vid kusten i syd/mellansverige så är ett par ice bug skor överkurs för mig. jag har sådana dobbar som sitter på gummiband som du trär på skon, sådanan som pensionärer brukar ha, det funkar toppen!)

Gällande att springa på vintern så tycker jag dock inte att du behöver köpa ett par varma skor, man blir varm om fötterna av att springa. du kan ju överväga ett par vattentäta, jag valde dock bort det då dessa är varma om sommaren+ att om du kliver igenom på ett kärrigt ställe så rinner vattnet inte ut så bra.

Lycka till med köpet!
1969 • Sala
#4
28 augusti 2008 kl 21:11
Gilla
Om man spinger mer än 150 mil på ett år, så kan man gott investera i två par skor, eftersom man inte förlorar ett öre på att göra så. Skorna är ju ändå slut efter ett år, även om man inte tränat alls.

Men om du inte vill det, så finns det ju lättare terrängskor med någorlunda bra dämpning för asfaltsträningen.
1974 • Göteborg
#5
29 augusti 2008 kl 08:57
Gilla
Jag skulle vilja klassa DS Trainer som en lättare träningssko. Själv tränar jag en hel del med den. Det finns även en DS Racer som är mer för tävling.
Ann-Sofie Reineström
1971 • Kiruna
#6
29 augusti 2008 kl 10:12
Gilla
Jättebra med så snabba svar! Nu har jag kollat runt lite och inser att jag måste ha två par, kanske fler om jag ska fortsätta att träna så mycket. Det känns bara som en djungel då man ska inhandla dessa. Jag skulle vilja ha en terrängsko som ändå inte är stum, det vill säga med relativt bra dämpning och löpkänsla. Har ni tips på någon bra sko?
1967 • www.sapiens.se
#7
29 augusti 2008 kl 10:14
Gilla
Icebug MR2 tycker jag är en bra kompromiss. Bra grepp på blöt sten eller is men ändå dämpning som räcker för t.ex. grusvägar.
1959 • Saltsjö-Boo
#8
29 augusti 2008 kl 10:25
Gilla
Apropå DS trainer, läste att Jonas Buud hade dessa när han vann Swi ss Alpine marathon förra året. Huruvida han använde dem när han vann i år vet jag inte..
Så visst funkar de i "lättare" terräng...:-)
Fredrik Sandqvist
1975 • Oskarshamn
#9
29 augusti 2008 kl 14:50
Gilla
Jag rekomenderar Salomon XA Pro 3D! Lätta och sköna med bra grepp. Har sprungit/vandrat BAMM 2005 med de skorna och är helnöjd.
Ann-Sofie Reineström
1971 • Kiruna
#10
29 augusti 2008 kl 22:20 Redigerad 29 augusti 2008 kl 22:29
Gilla
Jag har nu hittat ett par Golite skor som är snygga men hur bra är de egentligen? Är det någon som vet... (Golite Sun Dragon) Har kollat på Icebug skor men hur får man reda på vilken storlek som är vilken?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.