Löpning Träning 23 inlägg 18825 visningar

kombination styrketräning och löpning?

Anders Carlsson-Nilsson
1974 • Knivsta
#1
13 januari 2015 - 21:03
Gilla
Hej. Jag undrar vad som gäller att kombinera styrketräning och löpning. Jag har hört tidigare att de motarbetar varandra, men jag vill ändå helst kombinera dessa två med medelmåttiga ambitioner.

Varför motarbetar de varann?
Om jag kombinera. Har någon tips på upplägg. Är varannat pass bra? Eller finns det något smartare sätt?
< < < 1 2 > > >
#2
13 januari 2015 kl 21:41
Gilla
Min personliga högst okvalificerade gissning är att köra på det!
Den lilla styrketräning jag gjort tycker jag har haft väldigt bra effekt på löpningen, ska försöka kombinera de två på allvar nu.

Här är lite artiklar inom ämnet som kan vara intressant:

Effekter av styrketräning på konditionsträning: http://tranastyrka.se/tung-styrketraning-for-konditionsidrottare/

Fortsättning på föregående: http://tranastyrka.se/styrketraning-for-uthallighetsidrottare-ett-exempel/

Konditionsträningens effekt på styrketräning http://tyngre.se/artiklar/att-kombinera-styrka-och-kondition/

Studie där de undersökt hur man kombinerar konditions- och styrketräning på bästa sätt:
( http://tyngre.se/artiklar/baest-att-saera-paa-styrketraeningen-och-kardion/?utm_content=buffer54abf&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer )

Ja allt är skrivet av samma författare :P Men han verkar väldigt kunnig den här Jacob Gudiol! Sammanfattningsvis verkar det väl som att styrketräning har en god effekt på löpning men det beror kanske på ens träningsmängd. Konditionsträning verkar inte vara så väldigt hämmande, ibland kanske till och med fördelaktigt (se sista länken).


1973 • Åkersberga
#3
13 januari 2015 kl 22:28
Gilla
Styrketräning med måtta är bra för de flesta sporter, speciellt när man börjar bli äldre.

Däremot är en "tung" och muskulös kropp oekonomiskt om man vill bli bra på långdistanslöpning så det gäller att hålla kroppsvikten på en rimlig nivå för även om vissa personer kan behöva en viss viktuppgång i form av muskler så är det långt ifrån alla.

Vid löpning finns det vissa utsatta punkter på kroppen som man vet mår bra av extra styrka och stabilitet som man får av styrketräningen och om man inte styrketränar dessa problemområden så är risken för de flesta större att skada sig.
De områden jag tänker på är framförallt rygg, mage, bål, ben och vader.
Jag lägger styrketräningen direkt efter löpningen 1-2ggr per vecka, högst 1timme för att jag prioriterar löpningen och kör styrka för att slippa småskador så viktigt också vad man själv prioriterar.



1981 • Göteborg
#4
13 januari 2015 kl 22:40
Gilla
Jag har tränat många år på gym innan jag började springa på allvar. Det var när jag insåg att jag inte ville bli ett muskelberg och kom ihåg nöjet med löpning som jag sadlade om. Har sedan fortsatt gymma fast på en mycket mindre nivå och jag är fullständigt övertygad om att det har gynnat min utveckling som löpare.

Går jag tillbaka i tiden till ca 2000 så fick jag ont i axlar/skuldror av att springa gbg-varvet, iag springer jag längre sträckor utan att vara i närheten av den smärtan. Min tolkning är att det är väl uppbyggd rygg/bål som gett den effekten.
Jag gjorde också en egentligen riktigt dum satsning mot Lidingöloppet förra året, från i princip ingen löpträning på många år till Lidingö på drygt sex månader. Hade jag inte haft gymbakgrunden är jag övertygdad om att den träningsökningen som det förutsatte skulle ha gett mig diverse skador. Det enda negativa jag fick var temporär smärta i en höft (som jag botade med ett par bättre skor).

Summa kardemumma: gym + löpning går mycket väl ihop, åtminstone som glad amatör. Starkare rygg och skadeförebyggande muskelträning.
Anders Carlsson-Nilsson
1974 • Knivsta
#5
14 januari 2015 kl 07:16
Gilla
Vad kul att läsa vad ni skriver. Då kör jag på i en styrketräning och löpningsmix!
Björn
1975 • Stockholm
#6
14 januari 2015 kl 10:44
Gilla
Det går ju även att periodisera om man vill, tex 70/30 styrketräning/löpning på vintern och omvänt på sommaren. Inte så dumt även av motivationsskäl.
Mattias
1974 • Borås
#7
14 januari 2015 kl 12:04
2 Gilla
Ett pass tung styrketräning i veckan har gjort mina ben piggare och överkroppen starkare. Har lagt styrkepasset på en löpfri dag och bara kört basövningar: Knäböj, marklyft, bänkpress, rodd. 3-4 set per övning och så tungt att jag orkar max 5 repetitioner. Kroppsvikten har inte ökat men jag har blivit starkare.
2006 • Alingsås
#8
14 januari 2015 kl 12:54
Gilla
Tror på #7 upplägg med skillnaden att köra 5x5 stronglift. Blir lite mer styrketräning än 1 dag i veckan.

Ska själv testa dem varianten och se hur kroppen reagerar. Kommer med en utvärdering om en månad. Skulle vara kul att höra om någon annan provat eller förnävarande kör SL.
Mattias
1974 • Borås
#9
14 januari 2015 kl 13:08 Redigerad 14 januari 2015 kl 13:08
Gilla
Ja, ett pass i veckan är nog för lite egentligen, i alla fall på sikt, så att man inte står still i utvecklingen. Kan inte säga att jag har nån erfarenhet mer än min egen, ett pass i veckan under ett år gjorde stor nytta. Ska in på nytt gym i månadsskiftet så att man kan börja kötta på igen ;)

#8: Vad är skillnaden på basövningar och stronglift?
1989 • Göteborg
#10
14 januari 2015 kl 14:10
Gilla
Jag skulle ställa mig till vilka mål jag har med min träning;

Är det att se ut som Magnus Samuelsson eller är det som att se ut som Mustafa Mohammed? Eller är det vältränad man i sina bästa år?

Magnus skulle aldrig bli en bra löpare mtp att han har för mycket muskler, samtidigt som att Mustafa inte kan lyfta lika tungt som Magnus.

Det bästa för dig är nog varierad träning, där du tränar löpning kominerat med gym och Core/benpass.
2006 • Alingsås
#11
14 januari 2015 kl 14:15
Gilla
#9 egentligen ingen skillnad. Men SL upplägget är lite annorlunda.
Jättebra artikel nedan. Detta är vad jag har i tankarna. Ska iaf testa.
http://fitnesskolan.se/stronglifts-5x5/
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#12
14 januari 2015 kl 16:29
1 Gilla
Man kan ju titta på längdskidåkarna som kör riktigt tung styrketräning. Marcus Hellner t ex kör vad jag förstår flera gånger i veckan med maxstyrka. Och han hängde ju med Mustafa Muhammed rätt länge på Ölandsbron förra året.

En häftig grej häromdagen var amerikanska längdskidåkaren/terränglöparen Garrett Heath som slog hela världseliten på 4 km terränglöpning i Edinburgh. En hel radda Kenyaner fick se sig besegrade, bl a Asbel Kiprop.

Garrett Heath är som sagt längdskidåkare och har betydligt mer muskler på överkroppen än annan alla andra löpare i racet, men han lyckades som sagt slå varenda Kenyan. Så visst går det att träna styrketräning och springa fort.

Här är en länk om man vill se racet från Edinburgh. Cross Country är en riktigt kul tävlingsform.
http://www.usatf.tv/gprofile.php?mgroup_id=45365&do=videos&video_id=130144
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#13
14 januari 2015 kl 16:37
1 Gilla
Gabriel: Eller terränglöpning som vi kallar det här hemma i Sverige ;)
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#14
14 januari 2015 kl 16:39
1 Gilla
Martin, jo jag skrev det i mitt inlägg också:

"Garrett Heath som slog hela världseliten på 4 km terränglöpning i Edinburgh."

:-)
Mattias
1974 • Borås
#15
14 januari 2015 kl 17:34
Gilla
Tung styrketräning (få, tunga repetitioner) bygger inte speciellt mycket muskelvolym. En del, visst, men inte som den volym en bodybuilder är ute efter. Kolla tyngdlyftarna, en liten snubbe på 56 kg kan lyfta 130 kg i ryck och 160 kg i stöt. Man behöver inte vara orolig för att lägga på sig för mycket muskler med ett eller två pass styrketräning i veckan.
1991 • Åkersberga
#16
19 januari 2015 kl 18:34
Gilla
Annie F
1981 • Tullinge
#17
19 januari 2015 kl 19:31
Gilla
Tack för länken till filmen Gabriel! Riktigt inspirerande :)

Ska läsa din länk nu Simon!
1972 • Linköping
#18
21 december 2017 kl 21:52 Redigerad 21 december 2017 kl 21:53
Gilla
En "gammal tråd", jag vet, men tänkte ta lite funderingar här i stället för att starta en ny tråd med samma ämne/frågeställning.

Hur är det egentligen med att kombinera Stronglifts 5x5 med löpning? Jag kör just nu Stronglifts 5x5, 3 dagar i veckan (precis som det är tänkt) och så löptränar jag 3 dagar i veckan och har 1 vilodag. Det blir typ Måndag Stronglifts, Tisdag löpning, Onsdag Stronglifts, Torsdag löpning, Fredag Stonglifts, Lördag vila, Söndag löpning långpass. Min "vision" med min träning är att bli stark (och "snygg naken" (ja, ni förstår vad jag menar)) och att löpa milen på 45min, halvmaran på typ 1:40 (jag älskar löpning). Jag gillar också styrketräning, har styrketränat länge och kör just nu, som sagt, stronglifts 5x5.

MEN, jag hör och läser allt för ofta att det inte är bra överhuvudtaget att kombinera styrketräning med löpning (eller annan längre cardio), det påstås hämma utvecklingen både för styrkedelen och för löpdelen? Här blir jag lite "nojjig" och orolig, gör jag fel som satsar på denna kombination, i denna mängd? Styrkepassen tar mellan 60-90 min per gång, vardagslöpningen varierar mellan 6-12 km, långpasset på helgen brukar hamna på +15km. Hindrar detta min utveckling? Någon som tränar med ungefär samma upplägg som kan ge mig lite "positiva" synpunkter kring detta?

Jag vill bli stark, ha en "snygg" kropp och vara i löpform för en halvmara (och lite till).
Vesa Loitto
1970 • Linköping
#19
22 december 2017 kl 08:16
1 Gilla
Man måste ju fundera på vad man har för mål med träningen. Jag tränar själv löpning kombinerat med styrketräning. Min styrketräning är helt fokuserad på överkropp, d.v.s. "att se bra ut naken", eller åtminstone bra nog för att frugan inte behöver skämmas. Jag kommer aldrig att bli en bra löpare och det rör mig inte i ryggen. Det viktigaste är ju att må bra, vilket variation bidrar till. Dessutom ska man vara medveten om att byggande av bulk kräver ett seriöst åtagande och otroligt mycket mer träning än de flesta verkar vara medvetna om. Det innebär att mina två gånger i veckan på gymmet förmodligen inte försämrar min löpning alls, utan snarare tvärtom. En stark överkropp hjälper ju till uppför och stabiliteten ger ett bättre steg.
1973 • Åkersberga
#20
23 december 2017 kl 18:21
1 Gilla
Per@18, alla kroppar reagerar olika i viss mån lite beroende på hjärta, lungkapacitet, ålder mm men för mig är en viktuppgång definitivt hämmande för löpprestationen.
Återupptog styrketräningen på gym för 2-3 år sedan och började lasta på tunga vikter så fort jag orkade men var inte tillräckligt försiktig med maten vilket ledde till att jag gick från ca 76 till 84kg på 6-7månader trots att jag sprang 2-3ggr/v och styrka 2dgr på gym.
Blev 5min långsammare på milen efter det trots att styrkan i knäböj, vadpressar, utfall ja egentligen allt styrka hade ökat rejält.
Men det är också oundvikligt att delad focus i samband med träning ger delad resultat.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.