Löpning Träning 32 inlägg 1337 visningar

Träna på puls

1971 • Östersund
#1
17 augusti 2008 - 18:49
Gilla
Efter att i somras fått blodad tand efter en halvmara här i Östersund, så införskaffades härförleden ett stycke pulsmätare. Meningen är väl att träningen ska bli lite mer kontrollerad än den varit tidigare.
Första rundan följde jag med brorsan som tränar efter Maffetone-metoden och låg då på en puls runt 140.
Det går alldeles för långsamt för mitt psyke så jag bestämde mig för att jag, om jag nu ska springa på pulsklocka, ligga kring 160 i puls.
Sprang idag milen och snittade ca 160, landade på knappa 57 minuter.
Problemet är inte flåset, utan orken i benen. Hur kan man på ett vettigt sätt jobba upp orken i benen. Är det så enkelt som att styrketräning räcker, eller ska man komplettera med intervall/backträning, kortare men snabbare pass osv osv?

Bra/dåligt med att springa på 160 i puls? Jag vet att det är väldigt individuellt, men är det en "lagom" arbetspuls eller ska man upp, eller ner?

Ja, jag vet, lite flummiga frågor, men är det nånstans man kan få svaret på dem så är det här!!! ;)

Med hopp om svar.

Vänligen Pär
< < < 1 2 > > >
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#2
17 augusti 2008 kl 19:04
Gilla
om du vet din maxpuls och anger den ökar dina chanser att få svar ang puls. det mesta bygger (om vi bortser från maffetone) på % av max.

Trötthet i ben. Fortsätt springa, så får du utmärkt träning. Själv kan jag tycka att den mest långsamma löpningen sliter på ett ovant sätt och därför känns mer.
1985 • Viken
#3
17 augusti 2008 kl 20:28
Gilla
Det ända sättet enlgit mig för att lbi av med trötthet i benen är att springa mer å bara bita ihop när du blir trött, på det viset så vänjer sig kroppen vid löpningen och efter ett tag så blir du inte trött i benen,

vad det gäller puls så vad jag vet så är 160 rätt så lagom, fast jag utav ngn anledning alltid ligger runt 170 när jag springer mina lång pass
1971 • Östersund
#4
17 augusti 2008 kl 20:54
Gilla
Tack för era svar... Vad menar du med att man tränar % av sin maxpuls...?? Ponera att maxpulsen är 195, vid vilken puls är det då mest effektivt att springa?? Är det procentuträknat?

Tänkte på det här med intervaller, är det inget för benen, utan tar "bara" på flåset?

Vänligen Pär
1985 • Viken
#5
17 augusti 2008 kl 20:57
Gilla
Intervaller är tillför att kroppen skall öka sin syreupptagning.. uthållihet i benen får du bäst om du du kör lång pass.. då vänjer kroppen sig,

sen så är det ju givetvis bra att träna intervaller det gör det ju lättare för kroppen att ta upp syret dvs du får bättre flås m.m.
1971 • Östersund
#6
17 augusti 2008 kl 21:01
Gilla
OK, tack Thomas. Det var enkelt och prydligt förklarat!!!

Vänligen Pär
1969 • Sala
#7
17 augusti 2008 kl 21:09
Gilla
Nu måste jag nog lägga mig i här. Det är enligt flera olika coacher på www.marathon.se, enligt samtliga av pulsklockornas manualer och enligt Szalkai och de källor som han baserar sig på, enligt David Styles tips inför maraton och säkert många andra, inte meningen att man påträning (obs! på träning) ska springa så fort som 160 i puls på långpassen. De flesta är inne på att man ska träna i prattempo när man kör långpass, och detta tempo är inte 160 om man nu inte har väldigt hög maxpuls.

Testa maxpulsen och kör långdistansen i ett prattempo på 60-75% av maxpuls. Personligen ligger jag hellre på ca 77-78% av mitt max, men det är för att jag lärt känna denna puls och vet att jag klarar av den under en längre tid och varje vecka en hel säsong. Men så högt som 85% av maxpuls passar sig snarare för tävling än för träning som man gör varenda vecka under hela året.

Argumenten för att träna sina långa pass i lågpuls, och även de pass under veckan som är utöver de två intervall- eller snabbdistanspassen, de s.k. distanspassen, är att minska risken för skador. Att ligga högre än 75% på långpassen på träning ger inte särskilt mycket, men däremot så blir träningen förstörd om man måste ställa in flera pass för att man har fått ont i knät.

Detta är inte mina åsikter, utan andras som kan detta bättre än jag. Jag skulle inte våga frångå dessa råd förrän jag har tränat ett par år och lärt känna min kropp riktigt väl, och VET vad jag ger mig in på om jag tränar långpassen i högt tempo varje gång. Ibland kan man ju göra undantag, men det är ju inte ett undantag om man tränar hårt på varje långpass. Om benen säger ifrån så är det ett tecken på att man kör för hårt.

Eller har jag fel?

Kolla den här länken: http://www.marathon.se//news/kalkyl1.cfm
1985 • Viken
#8
17 augusti 2008 kl 22:11
Gilla
Mårten,

DEt är väll olika för person till person vad som gäller när det är prat tempo.. jag ligger mellan 165-170 när jag kör mina långpass, och det är prat tempo för mig,

Även jag vet vad min kropp går för efter ett antal test/övningar i det militära samt via brandkåren, bara för ett visst antal coacher här å där säger att det är så gålle det inte för alla, Kroppen är en inviduell sak, dvs att man kan inte alltid rätta sig över vad andra säger.

Dom 10 åren jag har hållt på att träna så har jag alltid läst och hört att 160 är den officiella gränsen, men givetvis är det personligt, precis oms du säger när man känner sig egen kropp så kan man öka för att man vet att man klarar det.

Kroppen är uppbygd för att anpassa sig, dvs hur man än gör så kommer kondis, hastighet och uthållighet att öka, så om man kör 140 eller 160 i puls på sina pass.. men det viktigt är att den personen som utför träningen skall känna att det ger ngt,
och som Per sa i första inlägget så kände han att han låg bra när han hade 160 i puls, så om det är 60 eller 80% av hans max det är en inviduell sak, men känns det bäst där då ska han träna där..

ursäkta om jag tar i men det finns inget värre enligt mig än att bara sitta å läsa till sig grejjer å sen köra efter det, man måste hita en egen stil å ett eget sätt!

ursäkta min stavning
1969 • Sala
#9
17 augusti 2008 kl 22:14
Gilla
Ingen fara att du tar i. Jo, jag tycker nog att man ska läsa sig till saker också. Inte bara, men också. Då slipper man göra samma misstag som andra gjort. Jag tror fortfarande inte att man kan träna flera mil i veckan i högt tempo, oavsett om det känns bra eller inte. Det är nog en regel som man bör följa, tills det man märker att man kan börja frångå den.
1985 • Viken
#10
17 augusti 2008 kl 22:19
Gilla
Jo visst jag säger inte att man inte ska läsa, men dock så finns det ju folk som BARA läser och tror att det är det ända rätta för framgång,

men men, för att vi inte ska gå för mkt off topic som det håller på att bli så ska vi nog låta per säga vad han tycker med innan du och jag drar in i en helt annan diskussion.. :D
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#11
17 augusti 2008 kl 22:23
Gilla
Pär du sprang med 160 i puls i 5:40 tempo, och har sprungit samma sträcka i 4:50 tempo, så du har säkert goda marginaler pulsmässigt. Eftersom du vill springa med 160 i puls så känns det antagligen bra då. Skulle tro att det är lagom för dig.
Lätta pass ska kännas lätta, annars är dom för hårda. Pulsen är ETT sätt att mäta ansträngningsnivån på ,inget mål i sig. Borgskalan är rätt ok också. Och prat-tempo-skalan. (lätta pass = kan föra en konversation under tiden)
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#12
17 augusti 2008 kl 22:30
Gilla
Om det inte finns något värre än att läsa sig till saker och sedan köra efter det, vad är då meningen med att ha en tränare i en klubb? Vad har Mustafa Muhammed för nytta av en tränare när det borde räcka med att hitta sin egen stil hemma i Göteborg? Han kunde ju åka själv till Kenya istället för att ta med sig sin tränare...javisstja det gjorde han ju, och blev skadad. Det gick bättre när han hade med sig sin tränare som stöd =)

Skämt å sido, det är ju jättebra att läsa löparlitteratur för att hitta inspiration till sin egen träning även om man måste känna efter själv.
Jag tycker att man ska träna helt utan pulsmätning och istället använda den så förhatliga litteraturens stipulerade och framforskade tider på mina träningspass men att även lyssna på klubbens tränare som säger: "spring dina fyrahundringar på följande tid, inte fortare!" För mig stämmer ofta dessa två överens (litteratur och klubbträning) och jag har hittat min väg och min stil och mitt sätt.

Varför skulle test i militären/brandkåren vara mer vägledande än litteratur? Kanske för dig Thomas, men inte för alla. Rata inte andras "rätta väg" bara för att du har funnit din.
1985 • Viken
#13
18 augusti 2008 kl 06:18
Gilla
nej dom testen jag gjort i det militära samt via brandkåren är inte bättre än litteratur, det skrev jag inte från bröjan iheller, dom häjlpte mig att lära känna min kropp så jag vet vad den går för å jag vet hur det känns när har mer att gå för samt när man inte ha mer å ge. Den känlsan kan du aldrig läsa dig till

1971 • Östersund
#14
18 augusti 2008 kl 19:28
Gilla
Jag ber att få tacka för alla kloka inlägg som svar på mina frågor. Som jag förstår det så finns det inget entydigt svar på hur man egentligen ska träna.
Som Maria sa, det KÄNDES lämpligt att springa kring 160, dvs flåset var obetydligt, och kanske är det där jag ska ligga.
Som några av er också säger, att läsa sig till mer kunskap från facklitteratur är naturligtvis en väg, att fråga här och få svar är en annan, och en tredje är att också själv känna sig för.
Samlar man de tre ingredienserna, tror jag man har grunden för en ganska så bra träning faktiskt!!! :=)

Stort tack för visat intresse.

Kommer att kasta ur mig fler mer eller mindre dumma frågor framöver.

Vänligän Pär mäd ä ägäntligän.... ;)
Henning Looström
1973 • Lund
#15
19 augusti 2008 kl 09:30
Gilla
Jag sällar mig till skaran som tycker att man skall gå försiktigt fram och minimera risken för skador.

Tränar man efter puls skall man ju också tänka på att maxpulsen sjunker med stigande ålder. Det är alltså inte helt givet att Pär 37 bör springa på samma puls som Thomas 25. Sedan är naturligtvis maxpulsen individuell liksom hur snabbt denna sjunker med stigande ålder.

Att själv ta reda på vad kroppen går för är naturligtvis en metod. Problemet är väl mest att man inte vet vad kroppen går för förrän man upptäckt vad den inte går för, dvs förrän man har dragit på sig en skada.
Jag håller alltså inte med Thomas om att kondis uthållighet och hastighet ökar oavsett pulsintervall. Sök på "skada", "löparknä" eller liknade i forumet så finner ni sorgligt många exempel på att kroppen inte klarar att anpassa sig till allt.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#16
19 augusti 2008 kl 13:29
Gilla
Intressant diskussion...

Mårten,
Kan du motivera varför långpass på mer än 75% inte ger speciellt mycket? Jag är väl medveten om att skaderisken ökar med hög ansträngning över lång tid. Dock tror jag att just sån här träning (även om den har sina risker) kan vara synnerligen givande.
1985 • Viken
#17
19 augusti 2008 kl 17:56
Gilla
Henning

Det är just därför det är väldigt viktigt att lyssna på kroppen, givetvis skall man inte göra ngt som inte känns bra eller gör ont, Gör det ont eller ngt liknande då vet du ju vad kroppen går för just då.. det gäller ju att lära känna dom signalerna, när du gjort det så vet du ocokså hur mkt du kan ge.

Att pressa kroppen till max är aldrig ngt man skall göra ensam då det kan hända att man svimmar av utan förvarning.

"citat av tidigare inlägg""Kroppen är uppbygd för att anpassa sig, dvs hur man än gör så kommer kondis, hastighet och uthållighet att öka, så om man kör 140 eller 160 i puls på sina pass.. men det viktigt är att den personen som utför träningen skall känna att det ger ngt,
och som Per sa i första inlägget så kände han att han låg bra när han hade 160 i puls, så om det är 60 eller 80% av hans max det är en inviduell sak, men känns det bäst där då ska han träna där.."

Det du nog missa där Henning var att jag avslutade med att man skulle träna där det känns bra, känns det bra så får man offtast inga skador utan det är när man ger det där lilla extra.
1969 • Sala
#18
19 augusti 2008 kl 23:51
Gilla
Pål, det jag menade var inte att långpass över 75 i puls inte ger så mycket mer än vad träning strax under gör för att motivera skaderisken. Visst ger ett träningspass i 78% bpm mer än ett pass på 70%, men om man p.g.a. att man låg i 78% fick så ont i knät att man måste ställa in nästa pass, eller springa mycket lugnare då, så ger 70% mer än 78%. Det är lite så jag tänker.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#19
20 augusti 2008 kl 09:46
Gilla
OK Mårten, jag håller med.

Som jag sagt i nån annan tråd tror jag mycket på "pseudo-långpass" (~15km) där man i snitt ligger över 75% (77-80%). Detta baserar jag enbart på min egen känsla av upplevd förbättring. På de riktiga långpassen (~20km och längre) bör man nog, som du säger, ligga <= 75%.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#20
20 augusti 2008 kl 10:02 Redigerad 20 augusti 2008 kl 10:04
Gilla
Tackar Pål det var det bästa inlägget jag läst på länge!!
Jag gillar att köra långpassen på precis samma sätt.
Jag brukar variera långpassen något och köra i lite olika fart beroende på känsla just den dagen, men aldrig snabbare än halvmarafart och egentligen aldrig så fort heller, utan som snabbast ~10s långsammare/km.

Min devis är att långpass inte är joggpass utan kvalitetspass på samma sätt som intervaller/tröskeltpass, med ett mycket specifikt syfte. Detta till skillnad från distanspassen som egentligen kan gå i vilken fart som helst, bara det känns lätt och ledigt.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.