Löpning Träning 13 inlägg 7649 visningar

Test av maxpuls, hur då?

1988 • Stavanger
#1
3 september 2014 - 18:42
Gilla
Hej på er!
Jag är ny medlem här på Jogg.se och även ny på det här med löpträning. Jag började så smått att träna löpning förra hösten, men har tränat en del spinning, styrka och annat också. Nu har jag halvmaraton som mål den 1 november.
Det jag undrar över är min maxpuls. När jag sprungit intervaller har jag pressat mig själv och kommit upp till 203 bpm. Jag misstänker att jag inte är i närheten av den riktiga maxpulsen eftersom när jag joggar i lagom tempo (ca 6:00) så är min puls uppe på 90-92%. Då känner jag mig såklart andfådd, men att ligga i 90% tempo i en timme går ju inte..

Min fråga är därför:
Finns det någon bra sätt att ta reda på sin maxpuls? Då tänker jag ett bra upplägg som man kan följa, hur har ni gjort när ni gjort maxpulstest?
Ska man lägga till 5% på det resultat man får där?

Ge gärna tips också angående halvmaraton, vad ska jag tänka på när dagen D börjar närma sig? Ska man ha med sig något att äta eller behövs det inte? Mitt mål är att ta mig igenom, helst på en tid under 2:00, men om de går 2:10 så gör det inget det heller. Jag följer träningsplanen för maraton under 2:00 här på jogg.se
Tack på förhand! :)
1982 • Älvsjö
#2
3 september 2014 kl 19:12
Gilla
Det är svårt och jobbigt att nå sin maxpuls. Det som jag gjorde var att jag gick till ett idrottslaboratorium och betalade pengar för att göra ett VO2max-test, då får man också sin maxpuls uppmätt i samma test.

Fördelar och nackdelar med det upplägget:
+ Du kan koncentrera dig på att bara springa och andas, slipper pilla med klockan.
+ Resultatet har god tillförlitlighet.
- Det kostar pengar.
- Det tar mer tid i anspråk.

Om du vill göra det själv så tycker jag att det här är en bra beskrivning på hur man kan gå till väga: http://www.sisuidrottsbocker.se/Root/Artiklar/1305/Maxpulstest.pdf
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#3
3 september 2014 kl 21:34
Gilla
En nyfiken fråga - varför behöver man veta sin maxpuls?
Man får ett värde, men vad gör man med det?
Anders Bergman
1975 • Stockholm
#4
3 september 2014 kl 21:36
Gilla
@Ronny: Om man vill pyssla med pulsbaserad träning så måste man veta det för att kunna räkna ut sina pulszoner.
1982 • Älvsjö
#5
3 september 2014 kl 22:13
1 Gilla
Ja precis, vid pulsbaserad träning brukar man prata om intensitet i form av procent av maxpuls. Så om min maxpuls är 200 så vet jag att jag ska ligga runt 180 i puls om det är ett träningspass med 90% av max.

Sannolikt gör det inte särskilt stor skillnad att veta sin intensitet som procent av maxpuls jämfört med att bara känna efter hur ansträngande något är eller räkna ut fart på olika träningspass baserat på resultat i någon tävling.

Dock tycker jag det är kul med puls och pulsklocka och allt som gör träningen roligare är väl av godo!
Anders Bergman
1975 • Stockholm
#6
3 september 2014 kl 22:18
Gilla
+1 på Erik. Använder mig bara av puls i analysen av passet i efterhand. Under träning går jag på känsla och fart.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#7
3 september 2014 kl 22:43
Gilla
Men borde inte träningszonerna också vara individuella precis som maxpulsen? Jag menar man ska ju till exempel kunna öka tröskelpulsen genom träning. Men antagligen går väl detta också att mäta som allt annat?

Jag har absolut inget emot pulsträning, var mer intresserad av hur man använder det.

Så var det visst en fråga om halvmaraton också. Möjligen kan man väl ha med lite dextrosol eller liknande i fickan men annars räcker det med sportdryck och vatten som brukar serveras tycker jag. Var längesedan jag sprang HM (runt sekelskiftet) men principen bör väl vara densamma idag som då. Minns att jag drack vatten varannan gång och sportdryck varannan gång och det funkade bra. Drack en mugg på alla stationerna redan från början för att slippa få vätskebrist på slutet.
Anders Bergman
1975 • Stockholm
#8
3 september 2014 kl 23:05
Gilla
Ang. förberedelser inför HM så finns det nog ett gäng trådar om det men som Ronny säger låter klokt. Konstra inte till det allt för mycket med mat och dryck som du inte provat. Ät som vanligt och gör det i tid så att du inte ställer dig mätt på startlinjen. Dextrosol är toppen fast jag föredrar Enervit. Dyrare såklart... För det är ju en "sportprodukt" och då vet de att de kan ta betalt. Men jag tycker den dammar mindre än dextrosol. Jobbigt att dra i sig fruktsocker i lungorna. :)

Personligen kommer jag ha med mig en gel. Mest psykologisk trygghet.

Men som sagt... Prova gärna innan så att du vet att magen gillar det. Gäller även sportdrycken längs banan. Maxim Hypotonic Lemon Lime.
1982 • Älvsjö
#9
3 september 2014 kl 23:10
Gilla
Ja trösklarna är ju också individuella och flyttar på sig med träning eller brist på träning så det är ju helt riktigt att det finns svårigheter med att använda pulsen på det sättet. Jag ser pulsen mer som ett komplement, en del av en helhet vid träningsutformning och -analys.

Sen är det ju coolt att veta att "idag var jag uppe på 96% av max" osv. Så om man väger in både nytta och nöje så får jag ut mycket av det iaf. :)

Hur mycket energi och vätska man behöver tillföra på en halvmara är ju som det mesta annat helt individuellt. Springer man på 1:30 eller 2:30 är det ju såklart väldigt skilda förutsättningar. Dricka bör man göra efter sin törst dock oavsett nivå, dricker man för mycket riskerar man att få hyponatremi (rubbad saltbalans, typ) som är farligt. Risken för detta ökar ju längre tid man springer eftersom de som springer länge ofta dricker mer. Så lyd din törst och tanka inte i för mycket!

Jag kan tycka det är gött att ha med mig en gel med koffein (typ enervit) på långa lopp. Som snuttefilt mest, kanske snarare än att energin behövs. Jag har aldrig med mig mat. Finns de som gillar att knapra russin under löpning dock. Testa dig fram på träning!
1977 • Järna
#10
3 september 2014 kl 23:18
Gilla
Är det samma sportdryck som på förra årets sthlm halvmara? För den klarade jag då iallafall
Anders Bergman
1975 • Stockholm
#11
3 september 2014 kl 23:34
Gilla
Oklart... Jag sprang inte då. Däremot är jag rätt säker på att det är samma som Marathon i år.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#12
4 september 2014 kl 09:16
Gilla
Dricka efter törst: Har hört att om man väntar tills man blir törstig är det redan för sent att börja dricka. Men det kanske var gamla teorier innan man visste bättre. Beror väl också på hur varmt det är om man behöver dricka.
1982 • Älvsjö
#13
4 september 2014 kl 16:41
Gilla
http://traningslara.se/vatskeintag-vid-traning-del-i-introduktion/


Artikeln i länken tar upp ämnet om hur det är med vätskeintag vid träning, tycker det är en bra sammanfattning! Tycker traningslara.se är ett generellt bra ställe att hitta info om det mesta som har med träning att göra. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.