Löpning Skador & Rehab 59 inlägg 32823 visningar

Nya skor mot pronation, sen började problemet!!

Tess K
1973 • Stockhollm
#1
3 december 2010 - 12:28
Gilla
Jag köpte ett par Adidas löparskor mot pronation (1.600 kr) och sedan bröt helvettet ut. Nu har jag så ont i vänster höft, bakåt mot sätesmuskeln och ned i höftböjaren. Det är musklerna som ständigt drar och stretar. Har varit hos kiropraktor men det hjälper inte. Blir bra när jag vilar från träningen, men då använder jag inte heller skorna...
Borde inte denna typ av sko vara bra för mig som pronerar?
Vad göra? Mycket tacksam för tips.
< < < 1 2 3 > > >
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#21
11 maj 2014 kl 19:27
1 Gilla
Normal pronation är kroppens egen stötdämpning, don't fight it.

"annars kan man springa i Converse och gummi stövlar eller lågskor."
och det kan man, precis som barfota, det går utmärkt, fatkum är att månniskor sprungit odämpat betydligt längre än de sprungit dämpat.
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#22
12 maj 2014 kl 10:02
Gilla
Jo visst kan du springa i allt. Även mina arbetsskor men som sagt. skadorna kommer på posten.
Alla får göra som de vill, men jag lyssnar på min kropp.
Rickard
1981 • Skoskav
#23
12 maj 2014 kl 19:14
Gilla
Som nybörjare utan någon erfarenhet i dessa frågor tänker jag välja att betrakta Jacobs länk som "sanningen".
1984 • Stockholm
#24
13 maj 2014 kl 09:40 Redigerad 13 maj 2014 kl 09:41
1 Gilla
Sammanfattning från Jacobs länk:

Man har inte hittat något samband mellan pronationsstöd och skaderisk

Man har inte hittat något samband mellan dämpning och skaderisk

Man har inte hittat något samband mellan långsam/snabb stegring av träningsmängd och skaderisk

Man har inte hittat något samband mellan skor anpassade efter foten och skaderisk.

Man har inte kunnat visa att dämpning minskar belastningen.

Man har inte kunnat visa att barfotalöpning minskar skaderisken.

Det man sett är en korrelation mellan mängd löpning och skaderisk samt att människor som tränad mkt simning/cykling löper en större risk för skador vid löpning. Man har också sett att om man har skadeproblem så är förändringar bra, tex ett skobyte. Det finns också ett samband mellan val av skor och löpteknik, men ingen forskning som stödjer att en viss teknik skulle vara mindre skadebenägen än någon annan.
1984 • Stockholm
#25
13 maj 2014 kl 09:48 Redigerad 13 maj 2014 kl 10:06
Gilla
Hoppas jag inte feltolkade dig nu Jacob, läste ditt blogginlägg och skrev fritt från minnet. Väldigt intressant inlägg fö, läs det ni som inte gjort det. Även om det har några år på nacken, så det kan ju kommit ny forskning
1981 • Örebro
#26
13 maj 2014 kl 10:08
Gilla
Johan Kling: Klockrent sammanfattat tycker jag, stämmer dels med det jag själv läst mig till och dels med det Jacob, i vanlig ordning, redan skrivit ner på ett bra sätt.
Rickard
1981 • Skoskav
#27
13 maj 2014 kl 15:30
Gilla
Jag tolkar det som att man ska använda olika modeller av skor. Samt vara beskedlig när man ökar sin träningsmängd. Tänker mig att 3 par skor är minimum. Ett par minimalistiska, ett par mittemellan dojor och ett par väldämpade. Typ.
Anna Spånning
1977 • Winterthur, Schweiz
#28
16 augusti 2014 kl 10:55
Gilla
Lånar denna tråd då även jag fått stora problem efter skobyte. Sprang fram tills den 2.8 i Asics Gel Kayano 19 . Har „alltid“ sprungit i Asics. Efter fot- och löpanalys (Ryffel Running, mycket välbekant här i Schweiz) blev jag rekommenderad att byta till skor mot pronation, mer specifikt rekommenderades jag New Balance 1260 V4.

Kände redan vid provandet i affären att skorna ändrade min fotnedsättning rejält. (Hade väldigt speciell fotnedsättning; plattfot, pronation och nästan allt tryck läggs på yttre delen av foten, lilltå-sidan så att säga). Jag blev övertygad om att detta var till det bättre. Sprang 1 1/2 vecka (7 pass) i de nya skorna och plötsligt, efter en intensiv dag med backintervaller (“bara” 5,6 km) och ett lugnt distanspass (8,4km), fick jag starka smärtor i höger ljumske/höft. Jag tror, utan att vara expert på något vis, att det är höftböjaren som krånglar.

Tisdagskvällen var oerhört smärtsam, kunde knappt gå. Googlade hela kvällen och körde mjuk Stretch av höftböjaren. Onsdagen var något bättre men sedan dess – nu lördag – känner jag ingen direkt förbättring. Jag har inga smärtor när jag sitter/ligger, men det hugger liksom till när jag ställer mig upp eller går.

Hur länge kan jag avvakta innan jag måste kontakta sjukgymnast? Vad tror ni, kan det verkligen vara skorna som orsakat dessa smärtor?
HR
1972 • Stockholm
#29
16 augusti 2014 kl 13:30
Gilla
Anna: som det redan nämnts i tråden så är fotvalvets "kollaps" en del av den naturliga stötdämpningen och ens kropp är ju intrimmad hela vägen upp med den "defekten".

Att då ändra på fotvinkel och ta bort kollapsen med stöd _kan_leda till att man snabbt får jobbiga besvär högre upp i kedjan och även i foten. Egentligen är det inte alls konstigt.

Däremot så finns det ju personer som blir hjälpta av stöd och kanske behöver sådana personer stöd under en period då de tränar sig starkare - sedan kanske man kan återgå till att träna utan.

I ditt fall verkar det som att ett Naprapatbesök där de kan trycka din Psoas skulle sitta fint för att få hugget att släppa. Det är inget man knakar bort och i just detta fallet rekommenderar jag Naprapat framför Sjukgymnast/Kiropraktor.

Psoas spökar för många och väldigt många som drabbas av regelbundet "håll" har i själva verket hugg av en tajt höftböjare. Det är en ganska oskön behandling - men det tar bra, man får vara lite försiktig i början när man ska börja träna igen men det beror på hur ryggen jobbar mot - är man svag i ländryggen så har man lite större risk att få problem med höftböjarna.

För en del släpper det ganska snabbt och för mig har det släppt på en till två behandlingar och sedan har jag tyvärr fått göra om det någon gång om året då det kommer tillbaka om jag sitter för mycket. Men jag tränar inte alls mage nuförtiden och då kommer hugget inte tillbaka lika ofta heller. Jag tränar rygg istället och det hjälper mig väsentligt. Magrutorna är kvar iallafall.

I ditt fall så skulle jag fortsätta med att stretcha sidorna/höftböjaren och jag kan skicka länk på bra stretch om du inte har någon redan. Sedan trycka psoas och börja röra på dig så fort som möjligt igen med lätt jogg samt i ett par skor som din kropp är van vid.

Observera att det är en gissning jag kommer med. En Naprapat värd namnet eller en bra Sjukgymnast kan ju kolla av dig.

Utan att ha vedertagen statistik på det så verkar det som att fler personer FÅR problem av pronationsstödjande skor än utan, dvs "neutrala" skor.

Sedan kan man säkert diskutera vad som är en "neutral" sko. Jag vet faktiskt inte, jag väljer sko inom det spannet men sedan får foten bestämma. Resten har löst sig självt.

1963 • Bromma
#30
16 augusti 2014 kl 13:32
1 Gilla
Spring i tunna skor så behövs inga pronationsskydd. Den som vill ha "bevis" gör så här: Prova att springa barfota på en gräsmatta el dyl. Problem med pronation? Knappast...
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#31
16 augusti 2014 kl 18:31
Gilla
Det är klart att om man plötsligt ändrar till något som kroppen inte är van vid utan gradvis infasning så blir det problem. Detta oavsett om det gamla eller det nya (neutrala eller pronationsskor) är bäst i längden. Jag har aldrig fattat varför det aldrig talas om gradvis infasning i dessa sammanhang.
#32
16 augusti 2014 kl 21:33
Detta inlägg har raderats
Anna Spånning
1977 • Winterthur, Schweiz
#33
17 augusti 2014 kl 20:59
Gilla
Tack för alla råd. Har behandlat med Voltaren, stretch och massage och har nu bara väldigt små känningar. Ska vänta en dag innan jag testar en kort runda (frågan är bara om jag ska ta de nya eller de gamla skorna...) men skulle uppskatta om du kan lägga upp stretching-länken här Henrikr
Anna Spånning
1977 • Winterthur, Schweiz
#34
22 augusti 2014 kl 13:25
Gilla
Testade en kort runda i tisdags. Det var ingen bra idé, kände direkt att det inte skulle fungera och vände hem. Har nu väldigt starka smärtor vid belastning. Fick direkt tid hos läkare --> sjukgymnast (vi kan inte ga direkt till sjukgymnast här i Schweiz) som konstaterade att det inte är höftböjaren utan höften i sig som är problemet - överansträngd. Höftböjaren i sig själv är helt ok. Blev ordinerad smärtstillande, vila och sjukgymnastik. Jag kan nu avskriva tankarna pa min första halvmara i september, kommer inte att vara igang med träning förrän tidigast om tre veckor, och da skynda langsamt. Trist.
Geir Olsen
1962 • Köping
#35
22 augusti 2014 kl 18:17
Gilla
För att undvika skador och för att få en allsidig träning så ska träningen vara varierad, det gäller såväl löpning som styrketräning. Varför ska vi då träna i samma skor varenda gång??? Vill vi ha en allsidig träning för fötter/knän/höfter bör vi springa på olika underlag, i olika terrängtyper och med olika typer av skor. Jag har tre par skor som jag springer i, det spelar ingen roll om dom är lite äldre och kanske tappat funktionen enligt tillverkarens prognoser ( kortare livslängd = ökad försäljning)
Eftersom jag varierar skovalet så ger jag min kropp en allsidigare träning. Det förvånar mig inte att man får ont om man sprungit i samma skor i ett år och sedan byter skor och kanske blir ännu mer taggar och då börjar springa ännu mer än man gjort under de senaste månaderna.
Någon nämnde att man skulle fasa in sina nya skor, låter väldigt vettigt, men om du har möjlighet så behåll dina gamla skor och fortsätt varva och släng dom inte förrän du köper nya skor nästa år, på så vis har du alltid två par skor och du får en större variation i träning/belastning

These are my 2p

1987 • Halmstad
#36
22 augusti 2014 kl 19:28
Gilla
Jag hade med väldigt mkt problem med pronation.
Gick till team sportia och fick sulor gjutna efter foten.
och då bröst helvetet loss.
Jag trodde de bara va vänjning som gällde icke.

Slutade med sulorna. smärtan tonades ner.
Jag gick tillbaka med sulorna och fick pengarna tillbaka.
Fick specielgjutna sulor av min naprapat. och ja..nu springer jag igen och har inte haft några som helst besvär.
Vist, jag hade ont av och till även med de nya men de va under tiden då foten och benet vandes in.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#37
22 augusti 2014 kl 19:42
Gilla
Vill ni ha ett par bra pronationsskor kan jag tipsa om Nike Zoom Structure+ 16. Otroligt bra mängdsko med mjuk dämpning för långa asfaltspass och enligt mig marknadens bästa pronationsstöd.

Tyvärr har +16 ersatts av +17 vilket är ett nedköp. Nike Lunarglide kommer inte i närheten vad gäller pronationsstöd, liksom merparten av Asics stabilitetsskor ej heller gör.

Åsa
1978 • Tyresö
#38
22 augusti 2014 kl 21:39
Gilla
Om jag hade ett par skor, eller typ av skor, som funkade ser jag inget skäl till att plötsligt byta till en annan typ av sko. Nu menar jag t ex mellan neutrala och pronation. I synnerhet om man får ont av bytet. Byt tillbaks och spring med den typ av sko som funkat för dit hittills.

Själv har jag hört så mycket olika om huruvida jag pronerar eller inte. En ortopedspecialist menade att jag gjorde det (baserat endast på rörelser stillastående). Test på löpband i speialiserad skoaffär sa att jag var neutral. Ytterligare ett test på löpband hos ortopedtekniker (som vill sälja inlägg) menade att jag pronerade på ena foten och inte den andra.
Nåväl.

Jag vet inte vem som har rätt eller fel. Jag har valt att springa i neutrala skor. Varit skadefri under en lång period i dessa, även om jag nu har problem (med hälsenorna). Har ingen aning om ifall de problemen är relaterade till valet mellan neutrala/pronationsskor, däremot känner jag inte så särskilt stort förtroende till att något test ska kunna visa det, iom att jag vid det här laget gjort en del och de alla säger annorlunda.

Och även om man nu pronerar det väl inte alls säkert att det ska korrigeras? Om man pronerar men mår fint av att springa i neutrala skor, finns det väl inget skäl till att börja köra med pronationsskor?
1982 • Bollnäs
#39
22 augusti 2014 kl 22:01
Gilla
Pronationstöd i skor är nästan aldrig en bra lösning. När pronationstödet tar emot är kroppen redan nere i pronationsläget och kraften flyttas. Med en neutral sko och ett väl gjort inlägg som inte är för hårt dämpas pronationen redan från första grammets belastning och låter foten pronera en aning men inte till skadligt läge.

Eftersom pronationen börjar vid hälisättningen kan du prova springa lite mer med mitt/framfot.

Terränglöpning med ett trippandes på tå är en rekommendation ;)
Rickard
1981 • Skoskav
#40
22 augusti 2014 kl 22:33
Gilla
Apropå pronationsstöd så kanske man borde ha nackkrage på sig när man springer? Borde ju bli ganska bra belastning på nacken vid nedslaget? Huvudet är ju tungt liksom.

Får nog tipsa löpargrejförsäljarna om det.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.