Löpning Kost & Näring 49 inlägg 15323 visningar

Rödbetspulver

1976 • Skarpnäck
#1
4 april 2014 - 21:15
Gilla
Såg att Micke Ekvall laddat med rödbetspulver veckan innan svenska rekordet på halvmaran. Någon som provat det? Vad är det bra för?
< < < 1 2 3 > > >
1978 • Borås
#2
4 april 2014 kl 21:19
Gilla

Under de senaste åren har forskarna intresserat sig allt mer för rödbetsjuice och effekten av juicens höga nitratinnehåll. Nitrat i rödbetsjuice har visat sig effektivisera användningen av syre i kroppen. Under t.ex. en löpartävling kan löparen som druckit rödbetsjuice springa snabbare med samma syreförbrukning. Det innebär högre fart och lägre energiförbrukning.

Antar att samma gäller för rödbetspulver
1977 • Växjö
#3
5 april 2014 kl 10:52
Gilla
Jag laddade inför NY marathon med rödbetsjuice. Svårt att säga vad just juicen gav för effekt men jag sprang sex minuter under planerad tid och sänkte min tid från Stockholm med drygt 13 minuter och känslan var mycket god under loppet. Jag hade ju så klart tränat mycket mer till NY än till Sthlm, men känslan av att överprestera kan ju ha med nitratboosten att göra. Vem vet?
1977 • Växjö
#4
5 april 2014 kl 10:55
Gilla
Läste för övrigt i Aktiv träning (tror jag) att nitratet i rödbetsjuice har en liknande effekt som bloddopning - ger en förbättrad prestation under ett lopp, men gör inte träningen mer effektiv.
1977 • Eskilstuna
#5
5 april 2014 kl 11:18
Gilla
Ah, finns det som pulver nu också. Då kanske det inte är så långt borta att köra NaNO3 eller KNO3 direkt då istället för att gå omvägen via en rödbeta. :-)
1967 • Torslanda
#6
5 april 2014 kl 11:52
1 Gilla
När vi har hög intensitet vid t.ex löpning så förbrukas mer syre och vid hög instensitet så kommer inte syre finnas tillgänligt i tillräckligt hög grad för att vi skall kunna bränna kolhydrater aerobt i den takt som skulle behövas för att förse oss med muskelenergi. Rödbetor är mycket rika på Nitrat som kan omvandlas i kroppen till kväeoxid. Kväveoxid är med i många processer i kroppen men för oss under löpningen så ger det en avslappanden effekt på blodkärlens glatta muskelatur. Denna avslappning gör så att blodet lättare kan strömma igenom och förse oss med syre. Detta skall då göra att vi kan hålla samma intensitet längre eller känna oss piggare än vi annars skulle gjort. Det finn studier som pekar på att att det funkar men även många som raporterar att de inte får något resultat alls. Ekvall trodde ju på en tid långt från den han nu fick men han jobbar för ett företag som tillverkar produkter inom detta område samt har tränat ruggigt mycket för detta så oklart hur mycket detta kan tillskrivas betorna. Själv tror jag att jag har en postitiv effekt av rödbetor/spenat men jag äter det bara för att de är goda och ids inte köpa juice eller pulver för att få i mig dessa rätt höga koncentrationer som föreslås. För övrigt, pulver är bara ett något dyrare sätt få få sin egen rödbetsjuice jämfört med att köpa den i vätskeform eller helt enkelt göra själv. Pulvret skall blandas med vatten ungefär som sportdryck, vilket jag även det är rätt skeptisk till. Alla dessa påståenden från främst gatorade om att man tappar X % om man har mer än 5% vätskeförlust rimmar dåligt med alla resultat där de som vunnit i regel är de som tappat mest i vikt under loppet, till en viss grad så klart. För stor förlust är direkt livsfarligt.
1977 • Eskilstuna
#7
5 april 2014 kl 13:15
Gilla
Som sagt är det bang for the buck man är ute efter så kan man väl gå på nitratet direkt?

Jag ids inte leta info, men någon som vet får gärna berätta vilken/vilka nitratföreningar det är frågan om.
1985 • Pussen
#8
5 april 2014 kl 13:56
Gilla
Det är inorganiskt nitrat som används. Det omvandlas till nitrit och sedan till kväveoxid som har en dilaterande effekt på blodkärl som Mathias så vackert beskrev här ovanför.

Jag har inte läst samtliga artiklar men jag har 13 stycken liggande i min nitratmapp på jobbet där åtminstonde 8 av dem undersökt prestation och samtliga har sett en ökad prestation på ett eller annat vis. Främst genom ökad syetransport men även genom en effektivisering av syrehanteringen vilket då leder till att en mindre mängd syre krävs för ett givet arbete. En fortsatt studie är på gång inom just detta område men den första som publicerats 2009 visade att mitokondrierna blir mer syreeffektiva vid ett givet arbete, det kom sedan en uppföljare ifrån samma team år 2011 som påvisade samma sak fast hos icke tränande människor.

Any way, det är ett väl undersökt område och nitrat har en given plats hos konditionsatleter under träning och tävling och det kommer komma fler och effektivare produkter framöver, det är ett som är säkert. :)
1977 • Eskilstuna
#9
5 april 2014 kl 14:17
Gilla
Ok, men varför ta det via rödbetor?
Jag har ett par hundra gram kaliumnitrat här hemma. Lär ju räcka ett par livstier. :-)
Acke5
1959 • Göteborg
#10
5 april 2014 kl 14:23
Gilla
" ... ger det en avslappnade effekt på blodkärlens glatta muskulatur."

Några observerade biverkningar, t ex någonting som förbättrar samlivet?
T Springsson
1970 • Skotrampa
#11
5 april 2014 kl 18:05
Gilla
Nitrat omvandlas till nitrit som i sin tur ökar risken för cancer. Sluta proppa i er en massa onödigt tillskott som ni kanske får ångra. Men det är det värt bara för att bli liite snabbare inför ett lopp?
Skägget
1974 • Jönköping
#12
6 april 2014 kl 06:57
Gilla
Rödbetspulvret kanske kan få samma position inom löpningen som nässpray inom proffshockeyn.....
1985 • Pussen
#13
6 april 2014 kl 12:18
3 Gilla
T Springsson - Natriumet du får i dig om du äter rödbetor omvandlas också till nitrit, du får dock skilja på nitrit och nitrosaminer. Jag tror du har blandat ihop begreppen lite?

Så som du beskriver det så är alla vegetarianer i riskzonen eftersom majoriteten av nitrat intas via gröna bladväxter och rotfrukter.

Kopplingen nitrat-cancer uppstod 1976 från ett forkarteam lett av en man vid namn Spiegelhalder då man såg kopplingar vid väldigt höga intag av nitrit hos djur och cancerutveckling. Mängderna vad dock extrema och resultaten har aldrig kunnat påvisas hos människor. Låt mig citera lite från de ledande organisationerna:

"Concern for dietary nitrate arose in 1976,when Spiegelhalder et al. [116] and Tannenbaum et al. [115], both independently suggested that conversion to nitrite in the enterosalivary circulation, could result in the formation of N-nitrosoamines. Whilst N-nitroso compounds have repeatedly been shown to be carcinogenic in animals [200, 204],reviews such as the 2003 Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JEFCA) of the epidemiological and toxicological studies in humans have failed to establish a definite link between nitrate intake and risk of developing cancer [205–207].

"TheWorld Cancer Research Fund/American Institute of Cancer Research, Second Report 2007, did not show any increased risk of cancers, such as stomach or ovarian, with green leafy vegetables, and even showed trends towards beneficial effects [209]. Indeed, the recommendation from the report was to eat at least five portions/servings (at least 400 g) of a variety of non-starchy vegetables and fruits every day, specifically including green, leafy vegetables. Some epidemiological studies have shown that fruit and vegetables have protective effects against certain cancers [210]."


Koppling finns men bara på epidemiologiskt plan, inga samband har visats vara kausala men å andra sidan så har det inte forskats tillräckligt mycket än enligt mitt tycke.


"The National Institutes of Health-American Association of Retired Persons (NIH-AARP) Diet and Health Study prospectively studied large cohorts and have recently identified some potential associations between high nitrate intake, assessed using a 124-item food frequency questionnaire, and epithelial ovarian cancer [220] and thyroid cancer (nitrate competitively inhibits iodide uptake) [221]. However, no associations have been demonstrated between total nitrate or nitrite intake (processed meat) and pancreatic cancer [222], adenocarcinoma of the stomach and oesophagus [223], non-Hodgkin lymphoma risk overall [224], renal cell carcinoma [225] or bladder cancer.However, most of the associations are small, do not prove causality and should be interpreted with extreme caution. The limitations of extrapolating from epidemiological studies has been recently reviewed by Milkowski et al. [32]. Thus, the lack of data concerning the long term effects of dietary nitrate is a limitation,and this will need to be addressed in future trials."

Rödbetor verkar snarare vara positivt.

"Beetrootmay represent a particularly safe source of dietary nitrate, with the potential to reduce, rather than increase cancer risk.Indeed,beetroot juice has even achieved a considerable degree of acceptance as an alternative medicine for cancer patients [231, 232]. However, the mechanisms require further clarification."
1979 • Bonnarp
#14
6 april 2014 kl 12:29
4 Gilla
Ica, Coop och alla andra butiker höjde precis priset på alla rödbetsprodukter med ca 200% efter de sett denna artikel.. ;)
1971 • Kristianstad
#15
6 april 2014 kl 12:39
1 Gilla
@Insulinus, gött! Då kan jag med gott mod fortsätta med min spenat-smoothie som jag smaskat i mig dagligen sedan årsskiftet :-)
T Springsson
1970 • Skotrampa
#16
6 april 2014 kl 13:25
Gilla
Insulinus> Tack för informationen. Antar i och med detta att det bara är extrauppvärmd spenat man bör akta sig för i grönsaksväg i och med att nitraten utvecklas till nitrit, som sedan i magen kan utvecklas till nitrosaminer. Håller man sig bara ifrån charkproduker och speciellt stekt bacon, så klarar man sig nog. Min oro för nitratens omvandling var nog överdriven.
1962 • Laholm
#17
6 april 2014 kl 15:00
Gilla
1985 • Pussen
#18
6 april 2014 kl 18:46
1 Gilla
T Springsson, japp att undvika charkprodukter såsom bacon rekommenderas. Det kan väl ätas i måttlig mängd men det finns klara samband mellan höga intag av processat kött/charkuterivaror och förhöjd cancerrisk.

Men som sagt, i citaten jag länkade så kollade de bland annat på intag av minst 400gr gröna bladväxter vilket mosvarar en mängd på dryga 500mg natrium vilket är de doser som används i rödbetsshot etc så därav är det tämligen lugnt och jag anser det säkert.

Men i grunden är oro bra, det är en överlevnadsinstinkt ;)
Walker67
1947 • Växjö
#19
6 april 2014 kl 19:44
Gilla
Tycker det är en form av dopning och skulle bli förvånad om det inte snart kommer upp på Wadas dopinglista.

För ett antal år sedan var rysk rot-ginseng populärt i långdistanssammanhang, sade förbättra uthålligheten. Jag testade det några gånger och tyckte jag orkade hålla tempot längre - placeboeffekt eller verkligt ? Intresset svalnade och jag vill minnas att det aldrig var uppe på dopinglistan.
1977 • Eskilstuna
#20
7 april 2014 kl 09:14
Gilla
Hm, varför är ingen annan intresserad av att inta nitratet direkt i "ren" form?
Jag kan sponsra med KNO3 om någon vill prova.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.