Löpning Skador & Rehab 128 inlägg 42207 visningar

Hopparknä som vägrar gå över

1968 • Onsala
#1
27 juli 2013 - 16:52
Gilla
Jag har lidit av hopparknä sedan cirka ett år tillbaka. Idag kan jag inte springa alls.

Det började med att jag hade ont i vila i vänster knä. Jag kunde vakna på natten av att knät gjorde ont. Det var jobbigt att köra bil längre sträckor. Ändå fortsatte jag att träna, dock minskade jag veckomängden från kanske 6-7 mil/vecka till 2-3 mil/vecka. Sakta men säkert så tilltog smärtan och till slut gick det inte att springa längre. Jag har fått skadan diagnosticerad av ortoped, sjukgymnast och MR-röntgen. Jag gick hos sjukgymnasten ca 10 ggr och jobbade med ett rehabprogram där excentrisk benböj på ett ben var basen. Rehaben gick bra i början men när jag ökade belastningen så fick jag bakslag. Knät pallade helt enkelt inte belastningen. Därefter har jag under perioder vilat helt från knäbelastning. Mellan perioderna har jag försökt att belasta knät men varje gång så blir bakslag. Jag har även testat på stötvågsbehandling 4 ggr. Det gjorde ingen skillnad.

Ortopeden säger att alternativen till rehabträning är sklerosering (man sprutar in nåt skit i knät som på nåt sätt ska göra det bra) eller operation. Hans förslag är att börja med sklerosering och om det inte hjälper så satsa på operation.

Jag har i det längsta försökt undvika detta eftersom det känns som att det alltid är en risk att gå in och börja rota med knät, och knät funkar ju till i stort sett allt annat än just att springa med. Men löpningen är viktig för mig och jag saknar den skitmycket så jag börjar överväga att ta nästa steg. Min sjukgymnast säger att skleroeringen inte har någon bevisad effekt och han är också tveksam till operation eftersom han är tveksam till om det hjälper.

Så nu till den stiora frågan. Vad ska jag göra? Testa sklerosering och om det inte funkar lägga mig på operationsbordet eller hoppas att det blir bättre med tiden?

Tacksam för tips och råd. Vore väldigt intressant om det finns några erfarenheter av sklerosering och operation för hopparknä där ute.


Jag har hela tiden fortsatt att träna hyfsat hårt med simning, cykling (funkar OK men kan kännas lite ibland), rullskidor och styrketräning
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
1983 • Tyresö
#61
31 mars 2014 kl 18:47 Redigerad 31 mars 2014 kl 19:06
Gilla
cherwil du får nog glömma Stockholm Marathon detta år. Det kan bli värre ifall du försöker. Bättre att styrketräna och använda crosstrainer, villar ett tag. Satsa nästa år och ha en bra plan så du orkar Stockholm Marathon nästa år så du får inga löppar skador.

Jag förstår vad du känner fick föra året som skulle vara min första löppar tävling fick jag stå över pga av hopparknä. Fortfarande inte blivit bra nog att kunna springa för jag lyssnade inte på min kropp i tid.

Men det är bättre lovar dig!
1978 • Luleå
#62
1 april 2014 kl 09:59
Gilla
Diklofenak för hopparknä?

Min sjukgymnast, specialist på knä, sa att man inte ska hålla på och ta sånt när man har en hopparknäinflammation.

När jag fick hopparknä körde jag idogt excentriska benböj på balansplatta. Min träningsdagbok finns på Funbeat. Jag körde i princip varje dag och har hållit i med rehab/prehab även sen jag börjat kunna springa.

Planerar för tre Marathon i år (ta i trä) och knät känns ömt emellanåt, men inte samma inflammatoriska känsla som från maj förra året.
1974 • Örebro
#63
4 april 2014 kl 11:10
Gilla
1 månad nu utan regelbunden träning. Sitter och väntar på att bli kallad till sjukgymnast. Tar tydligen 2-3 veckor innan man kommer dit. Svårt att komma igång med alternativ träning om man egentligen aldrig hållt på med annat än löpning. Ska damma av min gamla racercykel snart i varje fall. Avbröt mina egna djupa benböj efter att jag hört att vissa hopparknän tar skada av sådana övningar. Har aldrig kunnat stå på knäna så eventuellt är det spetsigt knä som ligger till grund för de återkommande hopparknä-besvären. Får invänta vad sjukgymnasten ger mig för övningar. Ska se om det är några övningar jag kan prova från din FunBeat-dagbok dock, Henrik. Har varit försiktig med intervaller eftersom jag vet att jag har ett känsligt vänsterknä. Körde intervaller i inomhushall en gång i veckan i ca 10 veckor med tunnare skor och det var tydligen tillräckligt för att knät skulle säga stopp.
1968 • Onsala
#64
4 april 2014 kl 19:59
Gilla
Cherwil: Låter som att du börjar få insikt om att hopparknä inte är att leka med. Jag har ju gått med den här skiten i snart två år och är fortfarande inte bra. Jag kan springa men det är på en helt annan nivå än tidigare. Från 6-7 mil/vecka till 1-2 mil idag. Jag hoppas att det kommer bli mera men det får ta den tid det tar. Mitt tips är att omedelbart sluta med löpningen under kanske 3 månader och under tiden köra alternativ träning, t ex cykling, simning, rullskidor, crosstrainer eller likanden. Parallellt med detta ska du påbörja regelbunden rehabträning enligt rekommandtion från din sjukgymnast. Det är OK att det gör lite ont i senan under själva passet men har du ont dagen efter så har du kört för hårt.
Jag fortsatte löpträna lite grann för att inte tappa för mycket och med facit i hand så var det ingen bra taktik. Jag är övertygad om att det innebar att problemen förvärrades.
När du väl kommer igång med löpningen igen så tror jag du ska satsa på varierad löpträning och kombinera passet med annan träning. Ett förslag på pass kan vara börja med att att cykla en stund och därefter övergå till löpning och köra fartlek för att variera belastningen på senan. På så sätt får du till ett vettigt träningspass utan att du har sprungit för mycket. Det värsta senan vet är det där monotona malandet kilometer efter kilometer. Jag saknar långpassen svårt, men tyvärr så är det oerhört belastande för knäsenan.

Det är tufft att skrinlägga sina planer på kommande lopp - jag vet - men tyvärr är det helt nödvändigt. All erfarenhet säger att om du inget gör så kommer det bara bli värre.

Lycka till!
Fredrik Holeby
1966 • Norrköping
#65
4 april 2014 kl 20:35
Gilla
Lyssna på Oldboy han har bästa lösningen. Själv varit skadad 2012 ITBS 4 månader utan löpning...inget vidare...själv gick jag ner i vikt 5kg fick ett bättre löpsteget...började cykla, simma..kom till slut tillbaka långsamt
...kanske Hooka One One...lek med skovalet...kolla in Michael Arnstein på youtube...våga testa...det sista...hoppet..lycka till...tänker på dig.. Det kommer funka till slut... Ge inte upp
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#66
8 april 2014 kl 10:50
Gilla
Så var man här igen då.... Hopparknä i nov 2012. Rehabade, har byggt upp och varit otroligt envis med rehab. I nov 2013 (Alltså 1 år efter skadan visade sig) började jag känna mig hyffsat på banan igen. Började bygga upp löpningen och är nu uppe på en bra distans i bra tempo.

Men så för 2 veckor sedan kom bakslaget. Allt har kännts så himla bra! Men ett söndagspass (Rätt långt tempo-pass för mig) för drygt två veckor sedan var väl det som fick bägaren att rinna över. Jag har inte haft ont under tiden jag trappat upp men så plötsligt börjar knät trilskas igen.

Är så TRÖTT på mitt knä!!!!! Vill kunna springa utan begränsningar. Nu när jag kommit igång så bra. Har bra tempo i benen och känner att jag skulle kunna fixa ett par PB på inplanerade tävlingar framörver... Nu står jag oviss om jag ens kan delta i dessa tävlingar.

Har kontaktat min sjukgymnast igen och får se vad han säger om det. Rehab igång igen med excentriska benspark och benböj... Förbaskat!!!!! :(

Och som Andreas säger: "Hopparknä är inget att leka med"....
Magnus
Stockholm
#67
8 april 2014 kl 20:44
Gilla
Jag tror jag hade en lindrig version av detta för ett tag sedan. Det visade sig vara lite problem med en muskel på framsida lår. Jag använde armbågen för att känna igenom låret och hittade ett ömt område som när det trycktes på strålade ner i framsida knä. Efter jag masserade bort det onda (återigen med armbågen) försvann det onda. Vet inte om det var hopparknä, men det låter misstänkt likt. Har haft ont även i utsida knä och insida under åren och även då har det fungerat att lokalisera det onda området (kan befinna sig en bit ifrån själva knäet) och massera bort det onda.
1978 • Luleå
#68
10 april 2014 kl 21:59
Gilla
Cherwil

Excentriska benböj på balansplatta med ökande vikter. Och sätta sig ner på stol med ett ben. Det var i princip de två rehabövningar jag körde. Sen körde jag mycket allmänstyrka med airsquats, goblet squats osv
1974 • Örebro
#69
28 april 2014 kl 11:55
Gilla
Uppdatering av rehab för hopparknät 8 veckor sedan skadan:
Har precis fått program från sjukgymnast nu. De gjorde en ultraljudsundersökning och konstaterade att det var ett vanligt hopparknä. Vänstra patellasenan var mycket tjockare än högra patellasenan kunde de se. Ska köra diverse benstyrkeövningar nu 3 ggr i veckan. 4x15 Benböj i Schmittmaskin med fötterna långt fram för att belasta senan extra, 4x15 tåhäv i samma maskin, 4x15 benspark, 4x15 baksida låren, 4x15 benpress med båda benen, 4x15 benpress med skadade benet endast i den bromsande rörelsen. Övningarna ska göras långsamt, 3 sekunder upp och 3 sekunder ner och med så mycket belastning så att jag precis orkar. Efter 3 veckor ska antal reps minska och belastning ökas. Får springa kortare sträckor så länge det inte gör ont. 12 veckor ska programmet köras.
Otroligt mycket reps totalt så det blir inga väldiga vikter i övningarna. Lite stressigt att man håller en maskin så länge också på gymmet när folk köar. Kör landsvägscykel emellan styrkepassen för konditionens skull.
#70
20 maj 2014 kl 21:43
Detta inlägg har raderats
1975 • Varberg
#71
20 maj 2014 kl 21:43
Gilla
Hej, jag har under flera år ultraljudsväglett skleroserat både hälsenor och hopparknän i Varberg med goda resultat. Jag har nu startat egen verksamhet med denna inriktning.
1975 • Varberg
#72
21 maj 2014 kl 17:29
Gilla
Vid intresse av mer information om min verksamhet och kontaktuppgifter kan du/ni kika in på www.strandortskliniken.se
Mvh
Oscar
1981 • Karlstad
#73
24 maj 2014 kl 18:27
Gilla
Hej! Tror att jag diagnostiserat mig själv med hopparknä också, ont nedanför knät där senan fäster mot smalbenet. Har kört lite tuffare löppass på sistone, med högre fart, så antar att det är orsaken :( Så himla trist när det är massa roliga lopp framöver som man tränat för hela vintern. Men men, är väl bara att acceptera och avstå från löpning ett tag. Men man blir skraj av att läsa denna tråd, då det verkar vara väldigt långdraget för många!

Min fråga är: Ska man köra excentrisk träning trots att det gör ont och smärtan i knät ökar efteråt? När jag precis fått ont så vilade jag helt några dagar och då kände jag inte av knät något alls (sprang inget heller, vilade helt). När jag nu börjat med excentrisk träning på kil har jag ju mer ont. Ska det göra så ont eller är det bättre att vila och köra typ spinning och andra benövningar som inte gör ont?
1975 • Varberg
#74
27 maj 2014 kl 13:41
Gilla
Det låter inte som hopparknä som sitter där senan "fäster" mot knäskålen. Hade du varit barn hade man nog trott på schlatter. Det är nog ökade träningsdosen som är problemet men kolla gärna med en sjukgymnast!
1981 • Karlstad
#75
27 maj 2014 kl 21:08
Gilla
Ok. Jag är öm på en.punjt på smalbenet där jag tror senan fäster. Hur behandlar jag det på bästa sätt? Kanske jag ska sluta med mina excentriska knäböjningar då? Det gör lite ont att göra dem.
1978 • Luleå
#76
28 maj 2014 kl 08:32
Gilla
Emelie

Det ska göra ont helt enkelt. Jag började utan vikter. Och sjukgymnasten sa: gör det inte ont så lägg på vikter. TIllslut hade jag 20 kg hantlar i vardera hand.
1968 • Onsala
#77
28 maj 2014 kl 17:25
Gilla
Emelie
Om jag var du så hade jag sökt upp en duktig sjukgymnast för att få en riktig diagnos. Jag tycker inte heller att det låter som hopparknä. Att köra rehabträning som gör ont ska man nog aldrig göra utan att ha diskuterat saken med en sjukgymnast eller liknande
1974 • Örebro
#78
21 juni 2014 kl 15:45
Gilla
Inte bättre efter 8 veckors rehabträning :(
Verkar inte göra någon nytta med all tung styrketräning, mer än att jag troligtvis blir väldigt stark i benmusklerna och sätesmuskeln. Sjukgymnasten säger att det ibland blir bättre först under de sista veckorna, men jag är skeptisk.
Magnus
Stockholm
#79
21 juni 2014 kl 16:30 Redigerad 21 juni 2014 kl 16:30
Gilla
Det är tyvärr så att en del sjukgymnaster tror att man kan styrketräna bort alla skador, men det är väl det de fått lära sig. Har du ett vanligt löparknä och en låsning/muskelknut på utsida lår är det inte säkert att den försvinner med enbart stretch/styrka utan ofta måste man aktivt behandla muskeln, med tex hård massage. Ibland kan foamroller hjälpa, och ibland får man behandla mer på djupet med punktmassage, som är ett bra komplement till styrkeövningarna. Om din sjukgymnast inte lyckats åtgärda problemet på 2 månader skulle jag vända till mig till någon annan, för så lång tid ska det inte behöva ta.
1978 • Luleå
#80
21 juni 2014 kl 21:31
Gilla
Magnus N

Nu var det ju hopparknä. Och det styrketränar man bort.

cherwil: jag körde rehab konstinuerligt i 6-7 månader. fick bakslag från och till första tre månaderna.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.