Skidor Skidor 16 inlägg 30021 visningar

Rullskidor eller funkar det med inlines?

1978 • Segeltorp
#1
12 mars 2014 - 17:17
Gilla
Har efter en lång skadeperiod insett att jag måste hitta nåt mer än bara löpning att träna. Förra sommaren ägnades åt cykling och det fungerar men är ju vansinnigt tråkigt och tidskrävande för att inte tala om svårigheten att hitta bra rundor. Tänkte därför börja åka lite rullskidor.

Fasar dock lite för farten nedför eftersom va jag försått inte finns bromsar och i de fall det finns ganska tvivelaktiga sådana. Men på inlines har man ju sin kloss iallafall på en del modeller och det fungerar ju bra.

Så frågan är ska jag köpa mig et par inlines istället, målet med träningen är ju egentligen inte att bli en bra skidåkare utan att hitta en träningsform som är utmanande, rolig och svettig! För det bör väl fungera att stakträna med inlines? fast de är klart vore kanske roligare med ett par skidor så kan man förbereda sig inför ett eventuellt vasalopp i framtiden! Men ekonomsikt känns ett par inlines vettigare.. Svårt val..
Någon som har några bra råd?
hxman
1976 • Skåne
#2
12 mars 2014 kl 23:44 Redigerad 12 mars 2014 kl 23:45
Gilla
Jag går i samma tankar. Tror inlines rullar för bra. Bromsklossen på inlines minns jag som i princip meningslös (men det var 20år sen jag testade att åka senast så både teknik och teknologi kan ju faktiskt ha ändrats sen dess...)

Edit. Den här var länkad vid sidan av (ypperlig funktion för övrigt) http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=8767
1978 • Arboga
#3
13 mars 2014 kl 08:02
Gilla
Jag tränade med inlines för ca 10-15 år sedan, det går alldeles utmärkt höja pulsen och bli svettig med inlines. Det gäller bara att träna lite teknik så att man inte ser ut som en sågbock på cykelbanan.
Man kommer ganska långt på inlines när man fått upp farten, det var inte ovanligt med rundor som var mellan 15-25km för min del. Så det är minst lika svårt att hitta bra rundor för inlines som det är att hitta bra cykelrundor, kanske till och med svårare eftersom man är till 100% förpassad till breda cykelbanor. Att köra med inlines på promenadstråk går inte i långa loppet, man behöver utrymme i bredd som inte erbjuds tillsammans med fotgängare. Att köra i biltrafiken är nog ett säkert sätt att få inträdesbiljett till lasarettet.
1976 • Västerås
#4
13 mars 2014 kl 08:16
Gilla
Med lite träning så går det faktiskt rätt bra att bromsa med rullskidor: http://www.youtube.com/watch?v=MgfRAhkx75k

Jag skulle säga att inlines rullar för bra för att få riktig stakträning. Är du rädd för höga farter kan du ju köpa rullskidor med högre rullmotstånd. Man kan ha olika hjul på skidorna som ger olika motstånd. Dessutom blir ju tekniken lidande med inlines om du har tänkt att köra vasaloppet. Jag skulle ha kört på rullskidor såvida du inte redan har inlines och inte tänker köra vasaloppet. För träning får du med inlines men inte särskilt skidlikt.

1974 • Älvhyttan
#5
13 mars 2014 kl 11:19
Gilla
Kanske ett par Skike http://www.skike.se
Där har du broms.
Inlines tycker jag rullar för lätt för att det ska bli någon skidträning.
1974 • Sollentuna
#6
13 mars 2014 kl 12:13
Gilla
Har samma problem som du - skador efter ett fall- som hållit mig borta från löpning i flera år. Inlines (och framför allt skridskor på vintern!) är kul, men också lite farligt. När man får upp tekniken är det pulshöjandeFarten är dock hög (inte långt från cykelfart), och man är mycket beroende av bra underlag. Inlines med stavar är dåligt: dels förstör det skridskotekniken (kan du säkert leva med), men framför allt går det för fort med i inlines för att det ska vara vettigt att lägga till stavar - du kommer ha mycket liten hjälp av dessa om du inte kör ren stakning, men då är inte inlines att föredra. Som någon ovan kan jag rekommendera Skikes. Bra träning, broms som funkar och kil kunna köra på grusvägar. Men var beredd på skavsår på underbenet...
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#7
13 mars 2014 kl 12:30
Gilla
Håller helt med Markus, köp INTE inlines. De rullar alldeles för lätt för att det ska bli relevant stakträning. Du kanske blir lite svettig men det ger ingen specifik träning förutom lite "vardagsmotion"

Köp rullskidor och börja åk där det är platt på cykelvägar, du kommer att känna dig säkrare och säkrare så småningom. Byt sedan hjulen från 2or till 3or med högre motstånd. Du kommer att få ett kombinerat styrkepass och hög puls och du har nu ett motstånd som mer liknar skidor på snö. Nöt framförallt stakning då det är lätt att man nöter in fel teknik vid tex diagonal då man inte behöver tänka på tyngdöverföringen. När du har bra diagonalteknik på snöskidor kan du ta med dig detta till rullskidorna, men då måste du fokusera på tekniken.

Finns inget härligare än ett rullskidspass en solig sommardag. Bra träning, lite action och fart :-)
1978 • Segeltorp
#8
13 mars 2014 kl 14:50
Gilla
Tack för alla svar & råd. verkar som jag får köpa mig ett par rullskidor eftesom inlines helt enkelt verkar för lätt :-P
1978 • Arboga
#9
13 mars 2014 kl 15:25
Gilla
Jag tycker absolut inte att inlines är för lätt, men det är inte heller likt skidåkning.

De som tycker inlines är lätt borde titta på hur professionella skridskoåkare ser ut, tycker ni de glider runt utan att ansträngas? Mycket handlar om att åka med bra teknik, sitter tekniken så kan man köra riktigt hårt, det går då också riktigt fort…
1979 • Stockholm
#10
13 mars 2014 kl 15:59
Gilla
Jag har aldrig kört med inlines men det som talar för rullskidor är såklart att man också blir vass på skidor. Att det blir för "lätt" med rullskidor är ju för att Lars planerar att använda inlinesen som substitut för rullskidor, och det tror jag inte på.

När man väl fått upp tekniken på skidorna och hittat en rimligt väg att köra på (svårt i Stockholm men tex Ekerö, Lidingö och Haninge funkar bra), så är det riktigt härlig träning!

Lägg även in styrketräning, dvs kör bara med underarmarna för att få 100% fokus på triceps, öva att köra på en skida för balansen, lägg mycket fokus på "översteg" för att ta svängar, etc. Sen tycker jag att det är bra att diagonala en hel del för även om det är enklare iom att det inte är bakhalt, så är det betydligt svårare med balansen - vilket man drar nytta av i skidspåret.
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#11
13 mars 2014 kl 20:29
Gilla
Per, jag sa inte att inlines var lätt, det kan hända att jag uttryckte mig otydligt. Om du ska stakträna är det för lätt rullmotstånd på ett par inlines.
1978 • Segeltorp
#12
14 mars 2014 kl 17:14
Gilla
Om jag får ok från läkare och naprapat blir det förmodligen inhandling av ett par skike, verkar som der bästa alternativet för min del. Även om det verkar som jag får vänta till maj innan man kan få dem.

André, har du tips på några bra rundor runt Sthlms trakten?
1968 • Kapp
#13
14 mars 2014 kl 17:53
Gilla
Men nu finns det många olika lager å hjul till inlines oxå, jag har ett par gamla inlines med lagom rullmotstånd, går utmärkt att stack träna med dom, används i den rullskid banan vi har här som är gjort efter international skidskytte standard,så den är väldigt krävande och det går väldigt fort på rullskidor,då är det super med broms och smidigheten med inlines,
De går inte fortare än minna rullskidor i vart fall
1979 • Stockholm
#14
14 mars 2014 kl 19:26
Gilla
Allt beror på hur långt du är villig att ta dig innan du kan börja köra och hur van du är.. Större, lite flackare, cykelvägar är väl bäst att börja med alt landsvägar. Jag kör på Djurgården men tycker inte det är jättebra (rel mycket backar och hinder förutom barnvagnar, hundar mm). Ekerö har jag hört är bra men har inte kört där.

Jag har ett ställe utanför Falun så tränar där med de stora pojkarna ;)

Varför inte börja med att köra typ på Älvsjömässans parkering någon lugn dag?
1989 • Halmstad
#15
22 mars 2014 kl 14:43
Gilla
Man kommer långt med inlines och stavar, dock är det betydligt mycket bättre med rullskidor.

Om man vill uppnå sina mål så ska man tänka grenspecifik träning oavsett när det är försäsong eller tävlingssäsong. Alltså om man har som mål att köra Vasaloppet så är det enligt mig självklart att köra rullskidor.

Däremot tycker jag Inlines är grym träning, speciellt om man kör med ett par stavar. Jag körde några pass med inlines inför mitt första Vasalopp och det gav både puls och flås. Dock tyckte jag det gick lite för "lätt" eftersom man får så mycket högre fart på inlines jämfört med rullskidor.

Så mitt tips: Fundera på rullskidor, du får ut mer av din träning om du ska åka Vasaloppet.
Walker67
1947 • Växjö
#16
12 april 2014 kl 19:31 Redigerad 12 april 2014 kl 19:34
1 Gilla
Jag aktiverar denna tråden, då jag åker både skidor, rullskidor och inlines med stavar. Rullskidor är ganska tråkigt att åka, blir ju mest stakning, inlines med stavar mycket roligare, går lättare och finns flera olika tekniker att välja mellan.

Jag rekommenderar då inlines med stavar i en längd motsvarande egen längd minus 20 cm. Köp inte linlines med för stora hjul rek 80 mm och i en hårdhet på helst 78 A, dels för att det går mjukare, dels att du får bättre grepp. Sen är det viktigt att framhjulets axel sitter framför skons tå, annars känns det som att du ramlar framlänges och du får inte de rätta skridskoskären. Sen kan du träna in skejtåkning i 5 olika tekniker; dubbelskejt dvs ett staktag på varje skär, backskejt vänster resp höger där du har takten ett-två med benen och tre-fyr med stavarna, sista staven lite framför den andra och slutligen vänster el höger skejt på platten där du har takten ett-två med benen och tre med stavarna i mer upprätt ställning slutligen skejt utan att använda stavarna.
Trots att inlines med stavar går mycket fortare än rullskidor (ca 3 min/km mot 4,5 min/km för rullskidor) känns det ändå säkrare då det är lättare att ta kurvor och svänga undan vid tillbud.
Jag har även testat att köra inlines utan stavar - dödstråkigt- med stavar en helt annan känsla! Sen är inte risken lika stor att lära in fel teknik på inlines, som om man lär sig åka klassiskt på rullskidor - helt annan teknik på snö.
Har man en gång lärt sig skejttekniken på inlines är nästa steg att testa den på snö - vid de rätta förhållandena minst lika härligt. (säger jag som åkt 26 VL i klassiskt)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.