4 mars 2014 kl 21:48
Linus, du undrar varför jag minskat frånskjutet.
Jag tror jag skrev det först i mitt inlägg.
"Med mindre frånskjut får jag mindre ont och guppar mindre upp och ner. Det blir lättare att hålla en takt som gör att jag får effektivt driv genom steget i stället för att säcka ihop och mala. "
Jag påstår inte att det är mer effektivt än något annat. Även om jag skulle våga på mig att påstå att det nog kanske är fallet om vi talar om löpning i uppförsbacke.
Det här handlar om hur jag upplever det. Alltså inte konkret forskning på något sätt. Min fråga är. När jag gör detta, från vilket jag tycker jag får positiva effekter av, så måste ju rimligen några andra muskler jobba mer i stället. Är det höften? eller något annat?
Andreas. Ja jag är glidare till 100% skulle jag tro. Säkert inte när jag maxar farten på en kort intervall. Just nu tränar jag inför paris marathon som blir mitt första marathon. Det vore kul att komma under 4h.
Jag har inga extrema fartambitioner utan gillar att springa lite längre sträckor. Jag försöker hela tiden finjustera min löpteknik med syfte att finna det som känns bäst och som är mest effektiv.
Vidare info är att jag har alltid haft ganska korta hälsenor och vad jag uppfattar som god spänstighet. För mig har ett mer "framfota" steg känts naturligt. Jag springer i skor med 0 till 4mm drop oavsett om det är 5km eller 30km. Det sätt som jag springer på och hur min kropp är skapt gör att jag lätt kan råka gå upp för mycket på framfoten. Det tenderar att leda till lite överansträngda vader. Men egentligen inget överdrivet problem.