5 mars 2014 kl 15:42
Nu finns det väl absolut ingen här som påstår att proteintillskott kan ersätta mat på något vis, den som läst det får nog läsa en gång till. Det är vad det heter, ett tillskott. Men att det är ett tillskott avskriver inte det faktum att det har sina fördelar ur ett antal synpunkter. Speciellt under diet skulle jag vilja säga då plötsliga bolusintag med protein ger kraftiga anabola signaler som i sin tur bromsa muskelnedbrytningen en del, precis som träning.
Alexander - Helt korrekt, din kropp har något som i folkmun(ish) kallas aminosyrapoolen vilket i princip innehåller nog med aminosyror för att skapa runt 50gr protein av något slag. Dessa aminosyror används i första hand av kroppen och kompletterar de aminosyror du tillför via kosten för att bygga kroppsegna proteiner.
Saken är den att om man nojar mycket (noja är i många fall positivt men kan gå överstyr) så vill du helst inte ta aminosyror i för stor utsträckning från den egna aminosyrapoolen då den då kompletteras med aminosyror från egen vävnad direkt (t.ex. muskler). Men det är än en gång detaljnivå och för 99% av befolkningen och för 100% av motionärerna så räcker kosten alldeles utmärkt och man behöver inte ens tänka på ett proteins biologiska värde. Jag som också sitter som produktutvecklare och sammanställer/läser och granskar forskning på daglig basis för att skapa optimala tillskott för de som kan ha nytta av det har många tveksamma aktörer att slåss emot. Kolla t.ex på kollagenprotein som finns i många tillskott och livsmedel (t.ex svålar), detta har ett biologiskt värde på 0 (ok, 0,08 egentligen) vilket betyder att mindre än 1 procent av det kollagenprotein du äter kan användas av kroppen, resten åker vackert med ut bakvägen igen. :)
Räknar man med att idrottare som kanske läst max 1-2 högskolekurser eller till och med bara gymnasiekemin eller hemkunskap ska ha koll på detta? Givetvis inte, men detta gör också att många oseriösa aktörer drar nytta av det och använder det i sina produkter.