Skidor Skidor 5 inlägg 6286 visningar

Med tejpvalla och utan glidvalla

Oskar Lundgren
1975 • Alingsås
#1
14 februari 2014 - 08:41
Gilla
Läste just artikeln om tejpvalla och funderar på om det finns fler som kör som jag, med tejpvalla och utan glidvalla. För att få bättre glid brukar jag skrapa lite med en plastsickel på glidytorna. När jag åkt med kompisar som har glidvallat och vi har jämfört glidet har skillnaderna varit ganska små, och därför har jag fortsatt så här… Skulle vara kul att höra era synpunkter kring detta, och intressant att veta om någon annan gör likadant.
1954 • Högsjö
#2
14 februari 2014 kl 08:55
Gilla
Kör likadant och tycker det funkar bäst för mig som vanlig motionär.Klistertejp i trampet och inget på glidytorna.Blir så gott som aldrig bakhalt heller.
Johannes Tyve
1975 • Söderhamn
#3
14 februari 2014 kl 09:05
Gilla
Grundläggande är det mycket viktigare att spann och vallningszon är rätt för ligger fästvallan och bromsar spelar glidet i övrigt ganska liten roll.

I kallt före blir skillnaden mindre mellan vallat och ovallat men i plusgrader borde det bli stor skillnad mellan era skidor. Dina kommer med tiden bli gråa och matta i ytan men är de nya har de säkert kvar en bra struktur.

Sen finns alternativet med Kuzminsickling där man helt enkelt drar av ett mycket tunt lager på skidans belag med en stålsickel. Även det ska fungera bra, framför allt vid kallt före.

Ska man bara ut och träna är det ju inte så viktigt med perfekt glid och tejpvallan är utmärkt för att slippa stå och valla en massa.
1983 • Halmstad
#4
14 februari 2014 kl 09:46
Gilla
Kuzminsickel och tejp för mig som inte vill lägga ner en massa tid på vallning,

Fick skidorna sicklade inför öppet spår 2011 då det var kallt före och gled förbi många i utförskörningen.
1976 • Västerås
#5
14 februari 2014 kl 10:26
Gilla
Jag har kört det en hel del på träning. Till tävling vill jag optimera glid och fäste efter rådande förhållanden. Så då blir det glid och fästvallning på traditionellt sätt. Det har fungerat för mig men visst tar det lite tid och det krävs en hel del träning och erfarenhet innan man blir bra på att valla.

Jag tror nog att det går bra att tävla med tejp men visst förlorar man lite tid i spåret gentemot traditionell vallning. I alla fall om man vet hur och med vad man ska valla.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.