Löpning Träning 50 inlägg 22925 visningar

Rödbetsjuice!

1975 • Växjö
#1
11 februari 2014 - 10:01
Gilla
Provade efter tjat från gymfolket (som aldrig springer) att prova rödbetsjuice i koncentrerad form (hutlöst dyrt per 70 ml flaska) och måste säga att det är väldans intressant. Laglig bloddoping var det nån som sa. Effekten märktes i momentet där man känner att krafterna slutligen sinar och man inte har så mycket kvar att ge innan man är totalt slut. Brukar vara ungefär 1km kvar i kroppen för mig då. Men nu drog denna period ut på tiden betydligt längre än det normalt sätt gör. Varit i en downperiod beträffande sträckor över 4km sista 3 månaderna, men nu gick det plötsligt att kötta på rejält mycket längre tid innan kroppen så slutligen sa stopp. Trots huvudvärk och slitna ben.

Är det någon annan på forumet som prövat rödbetsjuice och märkt förbättringar? Är det placeboeffekt eller ej skiter jag i. Funderar på att smaska iväg ett försök på en mara om några dagar bara för detta.
mvh
< < < 1 2 3 > > >
1985 • Pussen
#21
12 februari 2014 kl 20:40
Gilla
Rödbetsjuice har forskningsmässigt en väldigt klar ergogen effekt under konditionsbaserad prestation. Det som en del forskare dividerar om är huruvida det är nitratet eller betainet i rödbetorna som är den främsta orsaken till effekten. Rödbetor innehåller både betain och nitrat i stor mängd sett till andra vegetabilier så det är ett riktigt häftigt livsmedel för atleter.

Det har ingen akut effekt i för små doser utan måste antingen svepas i stora doser eller mindre doser över tid. http://web.a.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=1526484X&AN=83356382&h=YTuLD%2bvJDp41PvxIGEiOmB9L1UZFM3PXgspKeECgpV%2flddJ%2fsY%2bEpGrNcydKYn%2fi2Jsxs7KNngv7QU9lncXSsg%3d%3d&crl=c

Bland annat så verkar det som att nitratet sänker syrekostnaden för ett givet arbete vilket är väldigt intressant. http://www.jappl.org/content/110/3/585.full

Det verkar även som att den ergogena effekten uppnås vid intag av hela rödbetor så det är inget magiskt med rödbetsjuicen per se, dock är det ju bra mycket mer behändigt om man säger så ;)
Patrik Jalkell
1970 • Höllviken
#22
12 februari 2014 kl 21:07
Gilla
Har provat både beet it och vanlig rödbetsjuice på flaska och funkar kanon om du vill toppa formen. Vid intervaller så handlar det ju rätt mycket om att vidga flaskhalsar. Ibland är lungorna flaskhalsen och ökar du då syreupptagningsförmågan med rödbetsjuice så flyttar du snabbt över flaskhalsen till musklerna och dina löpsteg och vips är du tillbaka på lungorna igen osv.

Dock tycker jag att det har en viss effekt på magen och viktigt att man provar i lugn och ro på träning och inte bara häver i sig en flaska eller två innan lopp.

Try it you might like it.
csaba
1973 • Malmö
#23
12 februari 2014 kl 21:41
Gilla
Jag köpte koncentrerad rödbetsjuice 8 st i 70ml plaskor för något år sen (har fortfarande 2 kvar).
såna här. http://www.vitaminvaruhuset.se/beet-It?gclid=CJyBju24x7wCFcL3cgodyXsA4Q

har provat dom innan Tävlingar och jag anser att det är bara Placebo.
Mig hjälper det inte ett skit !
Enda skillnaden jag har märkt att Urinet blir helt Rött !
1974 • Nödinge
#24
12 februari 2014 kl 21:44
Gilla
Bild uppladdad av Christer Flink
När jag skulle springa mitt första Marathon i Berlin i höstas. Så fick jag ett par flaskor "Beet it" av en tjej på jobbet.
Har aldrig druckit eller använt sådant förut. Var lite skeptisk, men jag körde rekommendationen som jag läste på deras hemsida. Och jag får säga att jag märkte en större uthållighet under loppet, blev inte så trött, och kände mig ovanligt fräsch vid halva loppet. Sen kan man fråga sig om det verkligen var rödbetorna eller om det var psykiskt bättre.

Efter har jag läst och hört att rödbetsjuice skall vara bra för långdistanslöpare, min lokala hälsokost säljer väldigt mycket till löpare sa dom.
Så nu har jag beställt en låda "Beet it" inför vårens lopp, och jag kommer använda dessa och hoppas det ger bättre uthållighet.

Intressant artikel om rödbetsjuice: http://aktivtraning.se/kost-och-traening/roedbetor-ger-dig-superkrafter
csaba
1973 • Malmö
#25
12 februari 2014 kl 21:57 Redigerad 12 februari 2014 kl 22:01
Gilla
Då är vi Olika.
Jag har provat på 3 olika Maror och mig har inte hjälpt ett skit !

Att du kände dig piggare på slutet kan vara olika faktorer att exempelvis, bättre tränad eller att du sprang för långsamt första halvan av loppet, men tidsmässigt så har det inte gett någon resultat för mig.
1985 • Pussen
#26
12 februari 2014 kl 23:29
Gilla
csaba - 70ml kan vara i minsta laget, som länken jag postade ovan tydligt visar så är det doser på runt 0,5l/dag som gäller om du ska ha någon större märkbar effekt av det.

Sen vet jag inte om Beet-It har koncentrerat juicen på något vis, de studier där just (BEET) används så ligger intaget på 140ml upp till 500ml/dag (oftast 500ml) och oftast så intas rödbetsjuicen över 5-7 dagar a´la 500ml/dag för att få en effekt.
csaba
1973 • Malmö
#27
12 februari 2014 kl 23:35
Gilla
Insulius.
Jag följde anvisningarna på flaskan och började ta flera dagar i förväg sedan en innan loppet.
Beet-it är högkoncentrerad.
1977 • Eskilstuna
#28
13 februari 2014 kl 10:44
Gilla
Såg siffror på att ruccola innehåller så mycket som 4,5g NO3 /kg vilket isf innebär att 100g ruccola ger ungefär lika mycket NO3 som 1st Beet-It Shot.
Om man tror på nitraten och vill ha ett alternativ alltså.


1985 • Pussen
#29
13 februari 2014 kl 11:11
Gilla
Rödbetorna är väl det som främst används på grund av att de innehåller väldigt mycket nitrat jämfört med många andra vegetabilier. T.ex 5ggr så mycket som vanlig sallad och 10-15ggr så mycket som spenat.
Så är man konditionsidrottare så kanske man borde börja tycka om sina rödbetor och sin sallad ;)

Mängd nitrat i olika grönsaker, mg/kg, cirka-värden (1)
Broccoli: 750
Kål: 2510
Sallat: 1930
Rädisor: 2000
Rödbetor: 10200-10800
Spenat: 730
Vattenkrasse: 1800

(1) - Ximenes MI, Rath S, Reyes FG. Polarographic determination of nitrate in vegetables. Talanta. 2000 Jan 24;51(1):49-56.
Kenneth Ådalen
1984 • Oslo
#30
13 februari 2014 kl 11:15
Gilla
Beet it sports 70ml shot tilsvarer 0,5 liter ukonsentrert rødbetejuice! :-)
http://supersport.no/blogg/gi-rodbeten-en-sjanse/

Kenneth
1977 • Eskilstuna
#31
13 februari 2014 kl 11:36
Gilla
En nolla för mycket på rödbetorna i #29 va?
1959 • Saltsjö-Boo
#32
13 februari 2014 kl 11:36 Redigerad 13 februari 2014 kl 12:02
Gilla
Om man skriver att rödbetsjuice ger dig superkrafter så tycker jag att man vattnar ur ordens betydelse. Nitrattillskott från diverse grönsaker kan förbättra effektiviteten i musklernas omvandling av kemisk energi till rörelseenergi med ca 1%.
Eftersom musklernas effektivitet på detta område ligger på i runda slängar 20 % (+/- 5 % individuell variation), så betyder det att syreförbrukningen (och energisubstratförbrukningen) vid en given ansträngning kan minska med upp till 5 %. Teoretiskt skulle detta kunna ge en tidsförbättring på 5 %, och det är ju inte kattskit precis, men superkrafter???

Jag tycker mig ha fått en positiv effekt av nitrat, då jag inför en mara åt ett kilo fryst spenat fördelat på tre dagar.
Om någon person inte upplever någon effekt kan det ju bero på att man redan äter mycket grönsaker och redan är mättade med nitrat.
En annan fråga, som forskningen inte har svarat på, är om det finns en individuell variation på hur man svarar på nitrattillskott. Man skulle ju kunna tänka sig att effekten blir större på de personer som har låg effektivitet i energiomvandlingen, medan den knappast märks alls hos de som redan är högeffektiva.

Eftersom man inte kan lura temodymamikens lagar så borde personer med låg effektivitet producera relativt mer värme vid ett givet fysiskt arbete. Det här stämmer på mig, jag blir varmare, svettas mer och klär mig mindre än andra löpare i min omgivning
1959 • Saltsjö-Boo
#33
13 februari 2014 kl 11:42 Redigerad 13 februari 2014 kl 11:43
Gilla
Jag har för mig att mangold har allra högst nitratinnehåll av alla grönsaker. Mangold är iofs en beta men det är ju bladen man äter och inte roten. Kanske är det så att bladen på rödbetan innehåller ännu mer nitrat än roten?
1985 • Pussen
#34
13 februari 2014 kl 13:19 Redigerad 13 februari 2014 kl 13:20
Gilla
Henrik - Nej, det stämmer. Kolla studien (fri fulltextare) på sida 56 för tabellen.
http://scholar.google.se/scholar?hl=sv&q=Polarographic+determination+of+nitrate+in+vegetables&btnG=
Annika P-B
1967 • Hässleholm
#35
13 februari 2014 kl 13:27 Redigerad 13 februari 2014 kl 13:30
Gilla
Jag dricker Biottas rödbetsjuice inför längre lopp och tycker jag har effekt av det.

Denna går att köpas över nätet för 29 kr / 500 ml. Som jag har förstått det så beror effekten av att man inte bildar laktat på samma sätt när man fått i sig mkt nitrat d.v.s man får inte mjölksyra i benen.... Åtminstone är tröskeln för detta högre.

Men gott... nää! Fast man vänjer sig så småningom vid smaken. Tips är att dricka den riktigt kall! Gärna i en glas med is..
1985 • Pussen
#36
13 februari 2014 kl 13:33
Gilla
Olof - Spännande, jag kollade upp innehåller lite snabbt i mangold också (swiss chard på engelska" och det är högt i färsk mangold.

Forskarna i den här studien (också fri fulltext) skriver dock ut i slutet:

"Furthermore, by cooking vegetables in water (with low nitrate concentration), at least 50% of accumulated nitrate is removed."

vilket innebär att om syftet är att få i sig så mycket nitrat som möjligt så bör man inte koka rödbetorna/salladen/etc innan.

Översta träffen för den som vill läsa fulltexten: http://scholar.google.se/scholar?q=nitrate+in+swiss+chard&btnG=&hl=sv&as_sdt=0%2C5
1985 • Pussen
#37
13 februari 2014 kl 13:46
Gilla
Sorry for spam men jag fastnade i det här nu :)

Det verkar vara väldigt många faktorer som spelar in, i den senaste studien så har de kollat nitratinnehåll i hela vegetabilier vilket kanske inte alltid motsvarar det som vi som konsumenter sedan äter.

Som exempel så kan jag citera lite om mangold (swiss chard)

"Over 60% of total nitrate content in Swiss chard is in the petioles (Fig 1); thus total nitrate content in the edible portion can be cut by at least 30% if half petiole is eliminated."

Vilket då innebär att för just mangold så finns majoriteten av nitratet i skaftet vilket då möjligtvis tas bort helt eller delvis vid skördning. I samtliga undersökta vegetabilier så skiljde nitrathalten ganska mycket mellan olika delar av grönsaken. För t.ex salladshuvud så innehåll salladsbladen i mitten av huvudet 43% mindre nitrat än de yttre bladen osv osv..

Summa summarum - Skapa en opti-sallad baserad på mangold, rödbetor, spenat osv tills det blir en god sallad ;)
1977 • Eskilstuna
#38
13 februari 2014 kl 13:49
Gilla
@Insulinus, något stämmer ju inte om den första länken (som jag inte lyckades följa till en gratis nedladdningsbar rapport) säger ~10g/kg och den andra säger 1-2g/kg ??
1965 • Kungsholmen
#39
13 februari 2014 kl 13:56
Gilla
Jag hittade följande
"Man får mer kväveoxid i kroppen, som är en biprodukt av nitrat, tror forskarna. Kväveoxiden vidgar blodkärlen. Exakt hur det fungerar återstår dock att förklara."
http://hjarnfysik.blogspot.com/2011/01/nitrat-och-rodbetsjuice-igen.html

Om vi glömmer frågan om varför blodkärlen vidgas så förklarar väl detta annars både sänkt blodtryck, ökad prestationsförmåga och Annikas påstående om högre tröskel. Då blodkärlen vidgas får hjärtat mindre motstång att jobba mot och kan sänka pulsen vid samma syretransport.
1977 • Eskilstuna
#40
13 februari 2014 kl 15:03
Gilla
Det nämns en massa doser i mängd rödbetsjuice. Är det någon som sett rekommenderad mängd NO3 i mg/dag eller liknande?

Beet-It shoten innehöll ju 0,4g NO3
Det innebär att det skulle behövas 0,7g KNO3 för att nå samma mängd, eller 0.6g NaNO3.
Betydligt billigare än juicen iaf.

NaNO3 finns väl fortfarande i kryddhyllan (Salpeter E251) medans KNO3 försvann, just därifrån, för ett antal år sedan.


< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.