11 februari 2014 kl 18:47
Redigerad 11 februari 2014 kl 18:47
Mattias G #8: visst är det så, men leverglykogenet är i botten och man har då ingen reserv för när muskelglykogenet börjar tryta och kroppen bryter då ner muskulatur tidigare. Leverglykogenet är mycket snabbt påfyllt så det skulle _jag_göra inför mer än en och en halv till två timmars löpning. Under en timme känns som det kvittar.
Men jag håller helt med om att det är en vanesak. De flesta (men inte alla) kan vänja sig vid det. Jag är ett bevis på det. ;)
Så Simon: ja, det går bra "för de flesta" att springa på morgonen - men de flesta som gör det eller tycker det springer heller inte tre timmar.
Det beror ju lite på ditt tempo och om du tänkt ta med dig vätska och löptugg på passen. Tre timmar är ju en bra stund i fysiskt arbete. Äta kvällen innan är en bra idé. Det behöver inte vara en massiv måltid om du ätit normalt under dagen men en extra måltid ganska sent hjälper till.
Kan vara trögt i början om man är ovan och för egen del springer jag inte gärna över 20-25km innan frukost, beroende på fart. Men, jag tar heller inte med mig vätska eller löptugg på passen normalt heller så tre timmar är uteslutet för mig personligen.
Du får testa helt enkelt, och testa de olika uppläggen:
äta en extra måltid sent, minifrukost för att toppa upp leverglykogenet - men inte för nära inpå passet - eller ingen frukost mer än lite vätska på morgonen.
Ta med löptugg och vätska oavsett. Vänta med utvärdering efter ett par pass eftersom de första säkert kan kännas lite tröga oavsett upplägg.
Skriv gärna i tråden igen när du har testat och vad du hade för upplägg. :)