Löpning Kom igång 10 inlägg 1857 visningar

Vätskebehov - träning

Elin
1981 • Göteborg
#1
1 augusti 2008 - 00:38
Gilla
Har nyligen börjat träna (egentligen för ett år sen men hade ett uppehållpå ett par månader under vintern9 och jag funderar på hur folk gör med vätska.

Sprang initialt utomhus men har mest sprungit inom hus på löpband pga tid och geografisk lokalisation den senaste tiden. Jag dricker OFTA. Väldigt ofta. Ung var 5:e till 8:e minut... Men bara mycket små mängder - typ en klunki/munfull varje gång. Det funkar ju så länge som jag är inom hus och har vattenflaskan inom räckhåll men sen då... Har försökt att dricka mer sällan men större mängder men det går inte. Ska springa Midnattsloppet nu i augusti och jag är nog ärligt talat mest orolig för vätskan.... Hur gör man???


Hur ofta dricker ni och hur mycket dricker ni per dryckestillfälle?
Åsa O
1978 • Stockholm
#2
1 augusti 2008 kl 08:02
Gilla
Om jag springer ett pass på ca 10 km brukar jag ha med 2 x 125ml i vätskebälte. Jag dricker kanske 2-3 klunkar var annan kilometer. Om jag ska göra ett pass på kvällen brukar jag förbereda mig genom att dricka lite mer under hela dagen. Dricker sista gången kanske 30 minuter innan passset och då brukar jag när det är varmt ute även äta en 1/2 tsk salt.
Nicklas Rangne
1972 • Stockholm
#3
1 augusti 2008 kl 11:55
Gilla
När jag tränar på sträckor upp till 1 mil brukar jag aldrig dricka under tiden för att få i mig vätska. Om vätskebalansen är normal anser jag inte att det finns behov av det.

Dock slarvar jag aldrig med vätskeintaget när jag springer lopp. Jag använder samtliga vätskekontroller och brukar dricka en mugg sportdryck och en mugg vatten vid varje kontroll. Dillemmat är att kroppen måste vara lite van att man dricker när man springer (annars är det svårt att få i sig alt. att behålla vätskan) så därför brukar jag ta med mig en flaska på vissa runder när loppen närmar sig (bara för att vänja magen).

Mitt råd är att prova dig fram i skarpt läge och se hur du trivs bäst. Många trivs med sina vätskebälten och jag tänker inte påstå att de har fel men det passar inte mig riktigt.

Lycka till
Pål Nilsson
1976 • Höör
#4
2 augusti 2008 kl 00:45
Gilla
Om vätskebalansen innan loppet är bra (man kan t.ex. kontrollera färgen på urin), så tror jag, generellt, aldrig att man behöver dricka under lopp som är kortare än 10k - på en kort sträcka förlorar du mer tid på att skvalpa med dryck än vad du eventuellt vinner på att få den i dig.

Kanske är detta inte sant för lopp på varmare breddgrader, men sådana har jag aldrig sprungit...

1971 • Fjugesta
#5
2 augusti 2008 kl 01:31
Gilla
Hej Elin!
Ett tag var det "mode". Alla sprang runt med vattenflaskor...Pratade med min granne just angående vätskebehov under träning o lopp (han har sprungit ca 100 maror) o han sa att det är precis lika illa att dricka för MYCKET som för LITE. Dricker du för mycket spär du ut kroppssalterna för mycket ( eller hur han nu sa det..)o springer du typ en halvmara räcker det gott o väl att dricka en mugg vid vätskekontrollerna. Vid träningspass på typ 10-12 km behövs ingen vätska alls (förutsatt då givetvis att vätske balansen är bra innan passet.
Elin
1981 • Göteborg
#6
2 augusti 2008 kl 09:43
Gilla
"Om vätskebalansen innan loppet är bra..."

Ja, det är nog där skon klämmer. Jag är jättedålig på att dricka till vardags. Ofta inser jag när jag ätit upp att jag inte druckit nånting och får då pliktskyldigt försöka tvinga i mig ett glas vatten. Emellan måltiderna blir det i bästa fall en kopp kaffe men allt som oftast ingenting alls.

Hmmm, får försöka dricka mer men det är svårt - blir aldrig törstig (annat än när jag springer!)
Johanna R
1977 • Saltsjö-Boo
#7
2 augusti 2008 kl 12:34
Gilla
Jag har hört att man faktist inte ska dricka till maten för att det försmämrar matsmältningen (men att man naturligtvis ska försöka dricka ordentligt mellan måltiderna). Vet inte om det stämmer, jag tycker det är svårt att vänja mig av vid vatten till maten.... Gällande dryck när man springer så brukar jag jogga med vätskebälte när jag springer en mil och längre sträckor och trivs bra med det. Dricker ca 1-1,5 dl var tjugonde minut. Har märkt att då mår min kropp som bäst. Svettas ganska mycket när jag springer också och känner att jag behöver vätska. Finns säkert några rön som säger att jag skulle klara mig utan, men jag försöker lyssna på kroppen..
csaba
1973 • Malmö
#8
2 augusti 2008 kl 13:45
Gilla
jag själv har vätskebälte endast när jag springer längre än 15km.
10 km för mig är inga problem att springa utan vätska.
jag tror att kroppen vänjer sig att springa med mindre vätska då.prestationen sjunker ju när det är vätskebrist (men det minimala jag hinner känna på träning är ok.)
på 10km lopp brukar jag dricka bägge gångerna en mugg (oftast 2 kontroller på 10km), men endast när jag känner att jag behöver. så 2muggar klarar jag mig på.

nu till midnattsloppet funderar jag på att prova springa med vätskebälte (aldrig provat på lopp), men det är bara för att inte förlora viktiga sekunder på vätskekontrollen. (planerar slå PB. )
Bengt
1979 • Vallentuna
#9
2 augusti 2008 kl 18:12
Gilla
Jag brukar försöka att alltid dricka skapligt under dagarna. När jag planerar att springa runt 15km så dricker jag oftast lite extra under dagen. Jag har aldrig vatten med mig ut vid träning. Upp till 15km är det inga problem alls. Innan stockholm marathon sprang jag till och med dryga två mil vid ett par tillfällen utan vatten. Jag tror dock att detta, likväl så mycket annat är väldigt individuelt.
Jag planerar att inte stanna vid några vätskekontroller på midnattsloppet. Men jag kan tänka mig att göra undantag om det är väldigt lite folk vid dem, vilket jag tvivlar på.
1985 • Göteborg
#10
2 augusti 2008 kl 18:22
Gilla
Jag brukar blöta hårbotten ordentligt med kallt vatten innan jag ger mig ut. Då håller huvudet sej svalt i ca 5 km, vilket är tillräckligt för att ta sig in i skogen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.