Löpning Tävlingar & Motionslopp 10 inlägg 4593 visningar

Motion eller elit på tävlingar?

Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#1
31 oktober 2013 - 14:24
Gilla
Nu kommer den kanske mest korkade frågan på länge. Men eftersom jag undrar måste jag ju fråga.:-)

Varför finns det (ofta) två olika klasser att anmäla sig till på tävlingar, där den ena är "motion" och den andra är "elit". Båda är med tidtagning och båda har resultatlistor.

Har sett resultatlistor där vinnaren i "motions-klassen" håller riktigt hög nivå och känns mer som elit än "vanlig" motionär.

Vad ska man välja och varför? Är "elit" bara för riktiga sverige-eliten tex?

Syftar just nu på loppet "Stockholm Tunnel Run 2014" där anmälan öppnar i morgon. Men har sett och funderat på det tidigare.

På Stockholm Tunnel Run hemsida står det:
Klasser

10 km Elitklass(endast för deltagare med seedningsmeriter)
Män/kvinnor.

10 km Motionklass
Män/kvinnor.

1972 • Lund
#2
31 oktober 2013 kl 14:34
Gilla
Allmänt är det så att man för att delta i tävlingsklass måste vara med i en förening ansluten till rätt förbund och beroende på sport även ha tävlingslicens.

I tävlingsklass så delas pris ut efter placering.

I motionsklass så lottas priserna ut.
1972 • Lund
#3
31 oktober 2013 kl 14:36 Redigerad 31 oktober 2013 kl 14:36
Gilla
Vad de menar med Elitklass vet jag inte riktigt. Antagligen är det en startgrupp som får starta i första led om man har tillräckligt bra tid från tidigare lopp.
1991 • Äppelbo
#4
31 oktober 2013 kl 14:46 Redigerad 31 oktober 2013 kl 14:47
Gilla
Det kan väl spela roll för smidigheten under själva loppet också; i elitklasserna tänker man sig ju att löparna håller en viss nivå vilket gör att det inte är mycket långsammare personer i vägen. Det lät lite elakt, men anyways... På samma sätt kan de som springer i motionsklass troligen vara omgivna av ungefär lika långsamma/ganska snabba och slipper förhoppningsvis höra många rop som "Ur vägen!!!!!" från snabba löpare.

Sen håller jag med om att alla inte alltid vet var de hör hemma / väljer fel startgrupp trots att man vet att man inte presterar den tid som angetts för den startgruppen vilket kan bli mer tydligt på riktigt stora lopp där dessa kan bli en stoppkloss om de inte håller sig åt sidan.
1961 • Göteborg
Administratör
#5
31 oktober 2013 kl 15:05
Gilla
Enligt det mail som skickats ut till oss som gjort en intesseanmälan gäller följande för Stockholm Tunnel Run:

Anmälningar till Elitklass:
Vill du delta i Elitklass skall du ange seedningsmeriter vid din anmälan. Meriterna ska vara max 2 år gamla.
Seedningsmeriter för 10 km
Män: 38 min
Kvinnor: 40 min
1978 • Arboga
#6
31 oktober 2013 kl 15:07
Gilla
Utöver förbundstillhörighet och tävlingslicens så finns det ju också en markant skillnad i att rankingingpoängen ifrån tävlingen beror på vilken klass man springer i.

I orienteirng där antalet startade per klass är begrännsat eftersom spårbildning i skogen är underlättande för efterkommande så finns det på större tävlingar i ibland flera H21 klasser:
H21 Elit A
H21 Elit B
H21 Elit C
H 21 motion

Man väljer Elit eller Motion i anmälan. Om man kommer i Elit A,B eller C beror på egen ranking eller lotten. Alla kanske inte får plats så en del elit löpare med dålig ranking landar i motionsklassen.
Det är svårt att få bra ranking ifrån en motionsklass även om man vinner, bättre är att prestera bra i en elitstartgrupp med andra duktiga löpare.

Jag har ingen ambition att få ranking så jag nöjer mig med Motionsklasserna.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#7
31 oktober 2013 kl 15:26
Gilla
Ganska intressant det där som du skriver Erik.
Seedningsmeriter för 10 km
Män: 38 min
Kvinnor: 40 min

Om nu seedningen är till för att alla som springer ungerfär lika fort ska hamna ihop, så är det väldigt konstigt om män och kvinnor har olika tider? Till Gbg-varvet är det tex samma seedningstid för herrar och damer, vilket är logiskt, för även om det är svårare för en dam att springa milen på 38, är hon lik väl lika mycket bromskloss för snabbare herrar som en långsammare herre... om ni är med på vad jag menar.

Nu var detta en liten sidofråga till min huvudfråga men eftersom det kom upp så...

Jag är med på att "Elit" är snabbare och får starta i tidgare grupper. Men borde inte hela startfältet placeras utefter seedning, och har man inget att seeda sig på så hamnar man sist. Som i Vasaloppet. Där blir man väl "automatiskt" placerad i Elit om man har dom meriterna? Alltså att man inte själv väljer "elit" eller "motion" utan att man bara helt enkelt skriver med resultat på senaste lopp, om man sprungit några?

Kinsei
1974 • Malmö
#8
31 oktober 2013 kl 15:30
Gilla
I elitklass gäller väl "gun time", dvs. först i mål är vinnaren. Annars hade ju någon från ett bakre led kunnat springa snabbare och ändå inte komma i mål först. Det är väl den enda haken med att låta alla springa i samma klass, i a f när loppen är så stora att det tar flera minuter att passera startlinjen.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#9
31 oktober 2013 kl 15:36
Gilla
#8: Hmmmm, det är klart. Men är det inte högst osannolikt att någon som inte har en enda seeding-merit klarar av att springa ett lopp snabbast och alltså "vinna från bakre led"? Men du har en poäng i det du säger.

Rent krasst innebär ju detta att för "Stockholm Tunnel Run 2014", om man nu ska fortsätta med det som exempel, är det så att någon i motionsklass skulle kunna ha en snabbare tid än den som vinner i "elitklass" men han eller hon vinner ändå inte tävlingen?
1972 • Lund
#10
31 oktober 2013 kl 15:37
Gilla
Det stämmer i tävlingsklass är det brutto tid som gäller dvs. först i mål vinner.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.