Löpning Övrigt 248 inlägg 24544 visningar

SPRING PÅ RÄTT SIDA!!!

1981 • Linköping
#1
16 juli 2008 - 20:28
Gilla
En fråga först, är jag korkad som tycker at man ska gå/springa på vänster sida på gångbanor? För mig ter det sig logiskt då det är så man gör när man går/springer på en väg. Men i verkligheten tycks anarki råda...

Jag som springer med hund (givetvis kopplad vid min vänstra sida omjag springer på gångväg) vill väldigt gärna hålla till vänster. Då slipper alla men specifikt hundrädda gå förbi honom, utan går förbi mig istället. Men vissa håller benhårt på att de ska gå på höger sida (dvs på min vänster när vi möts). Idag mötte jag en tjej som körde intervaller på det populära gångstråket och hon vägrade kliva ett halvt steg åt sidan, utan ville springa på höger sida. Finns det någon rätt sida? Har jag som "vänstervriden" rent av fel?

Annars, ,SPRING PÅ RÄTT SIDA!!!
< < < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > > >
Håkan Zehler
1973 • Leksand
20 juli 2008 kl 11:39
Gilla

men Martin, det där var väl en enkel lösning :D

Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
20 juli 2008 kl 12:11
Gilla
Tycker aldrig det är ett egentligt problem med gångare/löpare som springer på "rätt" eller "fel" sida, dvs vä/hö elller hö/vä (hur man nu ser det :-) ).

Enda gång jag upplever ett litet "problem" är just cyklister som kommer plötsligt i hög fart. Precis som Frida skriver här ovan om grusvägen/stigen vid Edsviken (den är trång och kurvig i bland) men speciellt den branta backe som finns norrut från Hagakullen till SAS-huset och sedan från SAS-huset ned till vattnet (Vi pratar Stockholm/Solna nu). Speciellt den sista sträckan är förutom nedförsbacke, kurvig och med hög vegetation så man ser inte cyklisterna förrän väldigt sent. Där kan jag tycka ibland "ojdå, det där var lite fort och nära, puh!"

Och i de fallen tycker jag nog att cyklisternas *fart* är en större "bov" än huruvida jag springer på vä eller hö sida. *Cyklisterna* upplever oss löpare/joggare som obstinata då de tycker att vi springer på fel sida så att de inte kan cykla snabbt enkelt. Och vi löpare/joggare upplever cyklisterna som alltför stora fartmarodörer ...

Tror faktiskt att det är cyklisterna som inte borde cykla snabbare än vad de klarar av, dvs anpassa sig till rådande trafikomständigheter, vilket jag tror är en generell regel. (Hur skönt det än kan vara att brassa på i nedförsbacken.)

Sådär ja.

/Min 3:e eller 4:e? 25-öring i ämnet.

PS.Så nu tycker jag vi ska enas "mot" cyklisterna i stället. :-)
Martin
1974 • Gävle
21 juli 2008 kl 09:34
Gilla
Jag skrattar så jag gråter. Min ryggmärg säger att jag ska springa över hela spåret/gångbanan/stigen i fortsättnigen. Om inte annat balans behövs kanske någon balans i "toket"?
Magnus Isaksson
1972 • Gustavsberg
21 juli 2008 kl 11:46
Gilla
Peanut butter and jelly....or....jelly and peanut butter. Ljuva värld, varför inte skaffa sig fler problem. Jag har inte läst alla inlägg jättenoga men mitt lilla bidrag är att om man möter någon med hund, barnvagn eller vad det nu kan vara så är det väl inte så svårt att ta ett steg åt sidan. Den personen som har hunden med sig har det ju lite ´svårare´. Tycker förövrigt att det är väldigt omtänksamt att hålla sin hund ute i kanten så att de som är rädda inte behöver möta hunden.

Undrar vad man kan komma fram till när man ser att många gång och cykelbanor har markerat vilken sida man ska följa. Det finns ju inget höger eller vänster tänk på dessa. Vad göra...? Sluta göra livet svårt för varandra....i värsta fall får man vända sig och springa baklänges i 10m när man möter någon surputte så hamnar man på "rätt" sida.

Anna Kultje
1966 • Kungälv
21 juli 2008 kl 11:52
Gilla
Kanske får ni som undrar tips om ni tittar på http://www.ntf.se/jonkoping/default.asp?display=print&recid=17835
1969 • Sala
21 juli 2008 kl 12:09
Gilla
Det påminner mig om en liten berättelse som Sven Stolpe har skrivit om i sina memoarer. Han berättar på ett väldigt inlevelsefullt sätt om en sak som han var med om när han lyckades ta sig upp för en isig backe och fick möte längst upp. Det var bara en fil och bilen han mötte vägrade att backa tio meter till mötesplatsen, utan insisterade på att Sven Stolpe skulle veja. Då förklarade denne att det inte skulle gå så bra, eftersom han då skulle vara tvungen att backa nerför en väldigt isig backe och sedan över en bro för att komma till en mötesplats. Svaret Sven Stolpe fick var klockrent: "Det är för fan den som möter som ska veja!"
1973 • Falköping
21 juli 2008 kl 15:44
Gilla
Jag tycker det här är en helt underbar debatt! Jag har alltid undrat vad som gäller när det gäller hundar,cyklar, barnvagnar och dylikt på cykelbanor,vägar och gångstigar... för att inte nämna rullatorer, katter, tama illrar och sånt som man också kan störa sig på... Det värsta jag varit med om i detta sammanhang är på motionsspår där äldre herre på cykel kommer i hög fart på höger sida. Jag och kompis med hund springer på vänster sida... Gube vägrar byta sida och markerar även med en knuff att man har högertrafik på motionsspår. Jag springer oftast på vänster sida och försöker hålla mig ur vägen. Jag byter aldrig sida om jag ser någon komma med mord i blicken som säger: chickenrace? Kan tänka mig att byta sida vid möte med alla övriga fordon och pötobjekt och djur.
Håkan Bring
1966 • Veberöd
21 juli 2008 kl 16:06
Gilla
Tack, Mattias. 132 inlägg som handlar om 2 sidor - tror jag, har i ärlighetens namn inte gått igenom alla. För att inte störa mina hjärnhalvor i onödan så håller jag för min del mig så långt det går till vänster, för att slippa fundera, eftersom den enda rekommendationen gäller väg. På grusväg på udda veckor efter klockan 18 tror att man ska hålla sig i mitten av vägen om man befinner sig söder om polcirkeln. Eller har jag fel? Ska vi ta upp en tråd om hundar och illrar nu istället. Och satsa på 500 inlägg?
1966 • Karlstad
21 juli 2008 kl 16:28
Gilla
Själv slipper jag bekymra mig om allt sådant då jag är i total avsaknad av empatisk förmåga och inte bryr mig om de som ligger.
Således knuffar jag bara omkull de som kommer i vägen, och ligger de kvar på andra varvet så trampar jag på dem igen.
Är det ett motorforden så söker jag upp vederbörande och sticker hål på däcken och låter dem veta att jag vet var de bor. Sån är jag, sägs det på stan.
1966 • Karlstad
21 juli 2008 kl 17:10
Gilla
För att säga något seriöst då så kan det bli ganska förvirrat om man möter gående när man kör häst på en smalare väg.
Oftast delar personerna upp sig med lika antal människor på båda sidor om vägen. Resultatet är att det blir ännu trängre, men nästan alla gör likadant?
Allie K
1974 • Knivsta
21 juli 2008 kl 17:36
Gilla
Eftersom flera refererar till NTF som om de vore en myndighet så surfade jag in på deras hemsida. Jag hade dålig koll på dem, det får jag erkänna, och trodde att det kanske är en myndighet, eftersom några skriver som om deras rekommendationer vore lag. NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, är dock ingen myndighet, utan "en folkrörelsebaserad paraplyorganisation". Deras ord är inte lag.
Henning Looström
1973 • Lund
21 juli 2008 kl 17:59
Gilla
Peter, extrautrusta vagnen med sådana där knivar som romarna hade på sidorna av sina vagnar så är problemet löst. Hmm, eller något.
1966 • Karlstad
21 juli 2008 kl 19:49
Gilla
Henning:
Det kanske skulle fungera ännu bättre i en V75-final?
Ava
1958 • Lindome
21 juli 2008 kl 21:51
Gilla
Peter: Å andra sidan har jag varit med om att möta hästar (med ryttare, föralldel) som delat upp sig med lika antal på bägge sidor av vår lilla väg. Och så står jag och den hunden där i mitten och känner oss båda alldeles, alldeles förfärligt små och ynkliga.... ;-)
1971 • nykvarn
21 juli 2008 kl 22:30
Gilla
Vi får väl vänta på att en myndighet lagstadgar om hur vi ska springa,med springkontroller och böter som påföljd.Under tiden."Kom ihåg att krama varandra i trafiken"
1969 • Sala
21 juli 2008 kl 23:07
Gilla
Tänk om någon skulle krama mig när jag är 100 meter från personbästa. Jag tror inte jag skulle bli så glad, Stefan! :-) Berätta vilken sida du brukar springa på, så ska jag nog undvika den sidan, iallafall om jag vill persa.
/Gammal Järnabo, på Nykvarnsvägen 14.
1966 • Karlstad
22 juli 2008 kl 07:53
Gilla
Ava:
Och just som man ska passera ridhästen så ställer den sig på tvären över vägen också :-)
Ava
1958 • Lindome
22 juli 2008 kl 08:54
Gilla
Peter:
Nae, i detta fallet behövde de inte ens stå på tvären, de var JÄTTESTORA ändå. Lustigt nog har hästar en tendens att verka större när de får ryttare på och de här var stora innan... (Och där stod jag och min lösa hund *skäms på mig* i mitten och alla dessa (4) bjässar tornade upp sig runt omkring oss. Kunde inte låta bli att fnittra lite faktiskt, situationen var rätt komisk) ;-)
2006 • Alingsås
22 juli 2008 kl 12:54
Gilla
Oh, Jag mötte en med en "iller" i band en gång och blev jättefundersam på viken sida man skulle gå, sa jag hoppade över.
1991 • Uddevalla
22 juli 2008 kl 19:33
Gilla
Orkar inte läsa igenom hela diskussionen, så jag vet inte hur den ser ut för tillfället, men... är det så svårt att bara ha sunt förnuft och visa hänsyn till varandra? Det är ju sällan man inte lägger märke till en mötande löpare/cyklist/whatever, oavsett om man springer på trafikerad väg, trottoar eller skogsväg. Springer man då mot varandra på samma sida (Min vänster - Hans/hennes höger eller tvärtom) är det väl bara att flytta på sig tills man har sprungit förbi varandra.
< < < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.