24 september 2013 kl 18:07
Claes Wikdahl: jag vet att du menar väl. :-) Jag tycker själv dock inte att fet naturell yoghurt och nötter är speciellt gott som mellis. Jag tycker det är för torftigt och för lite att tugga. Jag upplever inte riktigt att det gör min kropp glad heller. Lika ledsen blir jag av att äta ett ägg. Jag blir gladare i tanken av ägget på en macka.
Nötter är gott ibland, senast för två dagar sedan så slank det ner en påse signerad av någon populär "guru". Den satt fint.
Marcus Karlsson: jag skulle öka på löpmängden något under en period och kanske variera veckorna. Kortare löpning hinner inte ge någon större nytta vad gäller fettförbränning kontra insatsen. All löpning gör nytta men du får ju ut mer av lite längre pass, speciellt om de är ganska lugna och "oansträngda" - då använder du mer andel fett som bränsle än om du tokspringer ett par km.
En sked sylt i gröten kommer inte störa heller, det kan du lugnt fortsätta med. ;-) Det viktiga är att träningen blir av.
Att väga sig varje dag är stressande, låt det gå en period mellan vägningarna.
Du kan absolut dra ner lite på kolhydraterna men om du ska springa längre och regelbundet så skulle jag dra ner ganska lite - man kan få en otrevlig rekyl av att göra det och det kan ju vara tröttande i samband med mycket träning.
På träningsfria dagar tycker jag dock att du kan prova att dra ner ganska ordentligt på kolhydraterna och äta annat. Annat som du tycker är gott!
Det kommer kunna ge bra synergi åt träningsdagarna med "normalkost" och då kan du nog plocka lite mer vikt utan att du behöver känna att du behöver övergå till en "tradig kost".
Kolhydrater till frukost går bra på träningsfria men sedan kan du pröva att äta så lite kolisar som möjligt under träningsfria dagar och undvika att äta sent. Även fet mat sent. Det är inte bara kolhydrater som är nyckeln i viktnedgången, du måste ju kapa bort onödiga energiintag under dygnets mer passiva timmar. Kuddkrig med kidsen räknas inte. ;-) En fet gräddsås på kvällen gör liksom ingen nytta, då äter jag hellre en frukt och tänker på kaloriskillnaden i stort.
Eftersom jag inte blir mätt på en frukt så tar jag ofta en rågsmörgås på kvällen och något att dricka till. Är man mest sugen och inte så hungrig egentligen så blir det en halv macka.
KML:
Visst är det skillnad på hunger och hunger. Menar du skillnad mellan hunger och "sug" som förväxlas med hunger?
För egen del så blev det mycket lite kolhydrater för mig idag på jobbet och det resulterade i att jag frös under senare delen av eftermiddagen - och att jag faktiskt var hungrigare när jag kom hem. Då jobbade jag ändå inomhus idag. Tippar på att andelen energi idag låg på 45% kolhydrater, resten fett och protein. Jag gick till och med och tog mera mat (fisk), sås och sallad med mycket bönor och keso men det blev bara tre små potatisar till lunch och en babyfralla.
Jag höll mig inte alls lika mätt som när jag äter runt 65% kolhydrater. Den här årstiden är den sämsta för mig att dra ner på kolhydraterna eftersom jag (liksom andra också, tydligen) fryser mer av en kolhydratfattig kost. Idag kom jag hem med lätt blå naglar. Jag har i och för sig ett aktivt arbete men lågkolhydratkost hämmar mig i mitt arbete om det är en tung dag.
På sommaren brukar det gå bättre dock.
Jag föredrar att maten är god framför att den ska ha en speciell procentuell sammansättning. Så länger man inte konstant väljer pastan till lunchen och dricker sockrad äppeljuice till så tror jag att det balanserar ut sig självt om man äter långsamt och tillåter kroppen att signalera mättnad. Och då får man lämna om det finns lite kvar på tallriken.
Men, jag blir hungrigare och känner mig svagare av en lågkolhydratkost och det är inte inbillning. Men, man fungerar så olika och jag gläds med/åt de som fungerar tvärtom.