Löpning Träning 13 inlägg 9148 visningar

Varför så hög puls?

Pelle Lindgren
1969 • Onsala
#1
23 september 2013 - 14:52
Gilla
Hej J. Gjorde som din tipsare i början på året. Sprang långt, länge, långsamt och ofta. Snittade nog en mil om dagen i en månad. Helt plötsligt hade pulsen gått ner ca 20 slag. Tyvärr blev det mindre löpträning sedan och nu har pulsen ökat igen och jag ligger ofta över 170. Men om en månad är jag tillbaka på 149 :-).
1971 • Nykvarn
#2
23 september 2013 kl 15:00
Gilla
"Jag tror min maxpuls ligger på 195"

Vad baserar du det på? På någon av de populära formlerna som finns? Spridningen på individnivå är stor och jag skulle ha en maxpuls på ca 185 enligt dessa formler men sanningen är att min maxpuls ligger på ca 203-204 slag, vilket jag testat fram själv.

För att jämföra med mina siffror så är ett riktigt lugnt distanspass för mig runt ca 150-160 i puls. Runt 170 och över är det fortfarande bekvämt, över 180 och det börjar bli ansträngande och jobbigt, över 190 och här är det tuff, hård träning där jag inte kan ligga någon längre period, på träning. Dessa siffror gäller för löpning, på cykel kommer jag aldrig upp i samma höga puls.


Är du helt slut efter varje pass springer du för tufft. Spring långsammare och framförallt spring mer, din träningsdagbok (om du nu registrerar all löpning) visar på ca 1 mil i månaden i år och med mer och mer regelbunden träning kommer du så småningom att kunna springa längre och fortare med lägre puls, dvs få bättre kondition.



1971 • Nykvarn
#3
23 september 2013 kl 15:14
Gilla
Ah, OK, läste slarvigt uppenbarligen och missade det där om skada, sorry. jag har begränsad erfarenhet av spinning, ca 2 pass genomförda i mitt 42-åriga liv...men för mig är det stor skillnad på cykel och löpning vad gäller puls, jag får verkligen jobba för att t ex komma över 160 i puls på cykeln medans det går väldigt lätt i löparskor. Jag gissar ändå att din maxpuls ligger något högre än uppskattade 195.
1954 • Falun
#4
23 september 2013 kl 15:30
Gilla
Jo, det finns ju så kallad grenspecifik maxpuls. Och jag har gjort maxpulstest både på spinningcykel och i löpning. Jag spinner en del, på vintern 1gång per vecka, men i grund och botten är jag en löpare. Och med Activio sätter jag in en maxpuls som är 6 slag under löpningens. Och då får jag slita mycket hårt för att nå 90% på spinningen. Mina intervallpass på löpbanan är så gott som alltid en bit över 90%.

Alltså tror jag som Staffan att du har lite högre än 195.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#5
24 september 2013 kl 14:29
Gilla
Gör det något att pulsen är hög? Det är bara en siffra på pulsräknaren. Bry dig inte om den så mycket utan träna på ett sätt som känns bra.

På sikt när man får bättre kondition kan man springa i samma hastighet med lägre puls, eller så kan man springa fortare med samma puls. Det kan man se som ett mått på att man blivit bättre tränad.

Jag började löpträna i våras. I början var det omöjligt för mig att springa överhuvudtaget med puls under 150. Nu några månader senare händer det att jag springer längre pass med en medelpuls på 140. Jag har alltså fått bättre kondition.

Å andra sidan kunde jag i början knappt komma över 160 oavsett hur hårt jag försökte. Nu har jag blivit bättre på att maxa också och sprang mitt 10 km lopp med en medelpuls på 165 vilket jag trodde var omöjligt för mig för några månader sedan.

Jag har nog betydligt lägre maxpuls än du men det spelar inte så stor roll. Lyssna mer på kroppen och mindre på pulsräknaren.
1972 • västerås
#6
24 september 2013 kl 22:09
Gilla
För mig är det likadant som för dig, Johanna.
Jag kommer också upp i hög puls ganska snabbt. Har använt en pulsklocka de sista rundorna och har då upptäckt att jag legat på 87-92 % av maxpuls i princip hela rundan och ca 95 % av maxpuls den sista km.Jag sprang 1 mil på 48,50 min.
Jag vill bli snabbare men hur ska det gå till när jag ligger så högt. Kan inte springa fortare utan att falla ihop ;).....
Valter Johansson
1962 • Umeå
#7
25 september 2013 kl 00:42
Gilla
Jag vet ju inte hur snabbt du kan springa Ulrika men det ser ju ut som du springer nära din maxnivå och i så fall är det ju inte konstigt att du har hög puls.

Man brukar skilja på aerob och anaerob träning. Aerob träning ligger på en nivå där tillräckligt med syre blandas med blodet och förs över till musklerna.
Ju mer man tränar aerobt desto bättre blir kroppen på att syresätta musklerna vilket leder till att man kan springa snabbare trots att pulsnivån inte blir högre

Anaerob träning innebär en brist på syra vilket leder till att kroppen snabbare blir trött. Den främjar inte konditionsträningen lika bra som aerob träning

Det är ju lätt att tro att man borde behöva springa fort för att bli snabbare men konditionen blir bäst när man håller majoriteten (80-90 %) av träningen på aerob nivå

Anaerob träning har sina positiva sidor men bör inte bedrivas mer än i små doser.

Man brukar ju prata om 60-80 % av maxpuls som konditionsfrämjande aerob träning.
Om det innebär att man emellanåt måste gå för att hålla nere pulsen så får man göra det periodvis tills konditionen förbättrats
.
På en crosstrainer kan man ju dra ner motståndet så det går lättare och därmed kan träna på lämplig pulsnivå

Precis som Leif och staffan påpekat är det mycket troligt att maxpuls vid löpning är högre än vid spinning och därmed högre än 195 för Johanna
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#8
25 september 2013 kl 09:14
Gilla
Tror inte man måste gå så långt att man måste promenera för att hålla nere pulsen om man egentligen vill springa. Låt pulsen bli lite högre i början innan konditionen förbättrats. Tids nog kan man springa långsamt med lägre puls.
Valter Johansson
1962 • Umeå
#9
25 september 2013 kl 11:03
Gilla
Gissningsvis börjar du springa i för högt tempo (även om det inte känns så) vilket kan leda till att du drar på dig lite mjölksyra och då fortsätter pulsen att vara hög även när du går.

Om du börjar med uppvärmning i väldigt lågt tempo så kommer du nog in ett flow där du lättare kan hålla pulsen mer stabil.
Men det är naturligt att det krävs träning att springa i lugnt tempo också.

Ulrika verkar ha relativt bra löpteknik och van att ligga på hög puls och klara av det men det fungerar ändå bara till en viss gräns. Konditionen kommer att få ett uppsving av att träna på en lägre aerob pulsnivå. Det är dock inte säkert att det känns lättare att springa långsamt!

Kroppen börjar med att använda de långsamma muskelfibrerna och om det krävs plockas de snabbare fibrerna fram. Om man är ovan att träna aerobt så innebär det att de långsamma muskelfibrerna är dåligt tränade.



1972 • västerås
#10
25 september 2013 kl 15:41
Gilla
Många kolka ord, Valter! Ska prova att springa lite längre och långsammare. Sist jag sprang hade jag ett snitt enligt min Garmin på 4,56 min/km. Tänkte om några dagar springa 15 km. Kan farten 6,0 min/km vara lämpligt mån tro?
Valter Johansson
1962 • Umeå
#11
27 september 2013 kl 18:55
Gilla
Ja det kan ju vara ett bra tempo att ha som utgångspunkt.
Pelle Lindgren
1969 • Onsala
#12
30 september 2013 kl 12:01
Gilla
Hej igen Johanna. Denna gången gick det lite snabbare att komma ner i puls. Har rätt så bra grundform nu bara att jag inte sprungit så mkt. Jämför min puls nu: http://www.jogg.se/Traning/Tdbok.aspx?anvid=101269
Det är ju en kortare sträcka men värdena är solklart ner. Kämpa på :-)
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#13
4 oktober 2013 kl 23:20
Gilla
Äsch, du kanske skulle strunta i pulsen och bara träna och ha kul? Tyckte det lät som ett bra förslag att bara springa och njuta utan pulsklockan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.