Löpning Skador & Rehab 128 inlägg 42221 visningar

Hopparknä som vägrar gå över

1968 • Onsala
#1
27 juli 2013 - 16:52
Gilla
Jag har lidit av hopparknä sedan cirka ett år tillbaka. Idag kan jag inte springa alls.

Det började med att jag hade ont i vila i vänster knä. Jag kunde vakna på natten av att knät gjorde ont. Det var jobbigt att köra bil längre sträckor. Ändå fortsatte jag att träna, dock minskade jag veckomängden från kanske 6-7 mil/vecka till 2-3 mil/vecka. Sakta men säkert så tilltog smärtan och till slut gick det inte att springa längre. Jag har fått skadan diagnosticerad av ortoped, sjukgymnast och MR-röntgen. Jag gick hos sjukgymnasten ca 10 ggr och jobbade med ett rehabprogram där excentrisk benböj på ett ben var basen. Rehaben gick bra i början men när jag ökade belastningen så fick jag bakslag. Knät pallade helt enkelt inte belastningen. Därefter har jag under perioder vilat helt från knäbelastning. Mellan perioderna har jag försökt att belasta knät men varje gång så blir bakslag. Jag har även testat på stötvågsbehandling 4 ggr. Det gjorde ingen skillnad.

Ortopeden säger att alternativen till rehabträning är sklerosering (man sprutar in nåt skit i knät som på nåt sätt ska göra det bra) eller operation. Hans förslag är att börja med sklerosering och om det inte hjälper så satsa på operation.

Jag har i det längsta försökt undvika detta eftersom det känns som att det alltid är en risk att gå in och börja rota med knät, och knät funkar ju till i stort sett allt annat än just att springa med. Men löpningen är viktig för mig och jag saknar den skitmycket så jag börjar överväga att ta nästa steg. Min sjukgymnast säger att skleroeringen inte har någon bevisad effekt och han är också tveksam till operation eftersom han är tveksam till om det hjälper.

Så nu till den stiora frågan. Vad ska jag göra? Testa sklerosering och om det inte funkar lägga mig på operationsbordet eller hoppas att det blir bättre med tiden?

Tacksam för tips och råd. Vore väldigt intressant om det finns några erfarenheter av sklerosering och operation för hopparknä där ute.


Jag har hela tiden fortsatt att träna hyfsat hårt med simning, cykling (funkar OK men kan kännas lite ibland), rullskidor och styrketräning
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#21
7 augusti 2013 kl 16:24
Gilla
Absolut! Vi satsar på 2014!! :-)

Nja, i början gjorde den excentriska träningen ont. Men inte outhärdligt. Jag började i januari med totalvila för knät. Alltså ingen löpning och ingen excentrisk träning. Men alternativ träning för att behålla genomblödning och kondition. Fick även under denna period lacerbehandling.

Efter ett par veckor började jag med excentrisk enben-böj på kil. 3*10 st. Utan vikt. När det kändes ok, utan att göra ont skulle jag öka belastningen (lägga på vikt) lite "lagom" och köra med det tills det kändes ok och sen öka igen. Osv. Aldrig mer än 3*10 och aldrig mer än en gång om dagen. Jag tycker det låter som du gick ut rätt hårt? I alla fall jämfört med mina rekommendationer.

Och precis som du känner jag inget under tiden ett löppass pågår. Det kommer ett drygt dygn efteråt. I januari kom det redan efter ett par timmar men nu får jag känningar dagen efter typ. (Om jag får några)

Och springer jag två dagar i rad så känner jag av det. Sprang i söndags ett snabbt pass på 5 km (4:29 tempo vilket är snabbt för mig i den löpform jag är nu efter så långt löpupperhåll). Det gick jättebra i söndags, även måndag var ok men tisdag morgon vaknade jag och kände att jag nog tagit i lite för mycket tyvärr. Bara att vila från löpning helt igen tills jag inte känner nått. Hoppas på att kunna ge ni ut igen i morgon. Men då lugnare tempo...

Visst är det frustrerande att det inte visar sig på en gång!! Då hade man lätt kunnat sluta och gå hem, men så enkelt är det inte.

Cykel och crawl funkar utmärkt för min del också. Känns som att våra problem är väldigt lika!
Lycka till med rehab! Pannben och envishet är nog A och O tror jag...
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#22
7 augusti 2013 kl 16:28
Gilla
(Jag la förresten till dig som kompis här på jogg. Kul att följa din träning/rehab!)
1968 • Onsala
#23
9 augusti 2013 kl 12:44
Gilla
Lycka till själv Susanne! La till dig också så får vi pusha varandra.

Det är nog riktigt att jag gick ut alldeles för hårt. I början gick det bra också. jag tålde den tuffa rehaben och kunde även springa i ca 5 min-tempo en 3-4 km men jag tror att rehaben egentligen bidrog till att förvärra min skada.

Precis som du beskriver så kan jag också få känning dag 2. Väldigt konstigt!
Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#24
10 augusti 2013 kl 22:52
Gilla
Hej,
Sticker in med en fråga från en novis. Vilka symptom uppvisar egentligen hopparknä i början? Efter att ha läst lite här misstänker jag att jag kan ha åkt på det.

Var ute på en 7 km runda för tre veckor sedan. Kände inget under passet men efteråt ömmade mitt vänstra knä, koncentrerat till ett område precis nedanför själva knäskålen på vänster sida. Kändes särskilt mycket då jag skulle sätta mig ner eller resa mig upp. Smärtan har avtagit succesivt men det är fortfarande ömt i området när jag trycker.

Har inte vågat springa sen dess, kört cykel vilket gått bra.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#25
15 augusti 2013 kl 08:53
Gilla
Henrik:
Om du nu provar igen att springa och du får samma problem så tycker jag att du snarast ska besöka en sjukgymnast med inriktning på idrottssakdor. Det är bara dumt att gå med det för länge...
Är det hopparknä du har så kommer det inte att självläka med löpvila, det behöver tränas bort.

Lycka till med ditt knä och hoppas att det inte är hopparknä för det är verkligen skit och mycket svårt att bli av med....
Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#26
15 augusti 2013 kl 22:09
Gilla
Tack Susanne. Jag har kört två kortare pass på ca 3-4 km som känts bra. Sticker ut på en 10 km nästa vecka, det får avgöra om jag ringer sjukgymnasten...
1978 • Luleå
#27
21 augusti 2013 kl 14:11
Gilla
Bra tråd. Hopparknä är ju ett helvete det här.

Diagnostiserades efter att jag bröt Stockholm Marathon. Körde först excentrisk på balansplatta (istället för kil) utan vikt. Sen med 5 kg hantlar i varje hand. Sen 10, 12 och nu kör jag med 17 kg.

Varierar hur det känns. Oftast kan första setet kännas ömt, sen blir det bättre.

Men jag fick ett bakslag för en 10 dagar sedan och vaknade med ömmande knä. Sen testade jag crosstrainer och löpning i helgen och fick ont efteråt.

Det är demoraliserande att hoppa tillbaka några steg.
1978 • Luleå
#28
21 augusti 2013 kl 14:16
Gilla
Loggar min träning på Funbeat. Egentligen gillar jag Jogg bättre, men det var när det fanns så många mer träningsmöjligheter att fylla i där som jag började gå över till Funbeat.

Utan att veta något om det egentligen, så låter det ju som om du tränar på lite för hårt Andreas. Ditt knä får ju inte mycket vila om du kör 10 h i veckan.

Jag har kört excentrisk på balansplatta, stretch, tåhävningar och mycket squats hemma. Har blivit sakta men säkert bättre och hade 7-8 löppass på rad där jag inte hade ont under eller efter.
Camilla Green
1982 • Linköping
#29
21 augusti 2013 kl 15:06
Gilla
Det här med hopparknä låter hemskt! :( Lider med er och hoppas att ni alla blir helt bra! Vad är orsakerna till att man får det så man kan göra sitt bästa för att undvika?
1978 • Luleå
#30
21 augusti 2013 kl 15:12
Gilla
Vet fortfarande inte varför jag fick det.

Körde långpass onsdagen. Jogg med hund och lite benstyrka på lördagen och lyfte sen tunga stenbumlingar eftersom vi byggde om stenmuren.

Fick sen lite ont på kvällen. Körde 3*5 km på söndagen och kände då av knät och... ja.
Stefan Dahlblom
1980 • Umeå
#31
21 augusti 2013 kl 15:27
Gilla
Som någon annan skrev här så prata med en naprapat istället för sjukgymnast.

Hade själv hopparknä för 2 år sedan som jag fick när jag spelade squash. Gick med det där i ett minst ett halvår innan jag pratade med en naprapat som bara behövde 5 sekunder för att konstatera att jag hade hopparknä. Hon knådade, böjde och bände så det gjorde nå fruktansvärt ont. Fast det gjorde susen för mig. Rehabtränade några månader efter det och bara känt av det någon enstaka gång det senaste året.
1961 • Göteborg
Administratör
#32
21 augusti 2013 kl 17:17
1 Gilla
Off topic:

@Henrik: "Egentligen gillar jag Jogg bättre, men det var när det fanns så många mer träningsmöjligheter att fylla i där som jag började gå över till Funbeat."

Här på jogg.se kan du ju skapa egna träningstyper (Menyval Träning > Träningstyper) så får du precis de du behöver och slipper du kaoset med hundratals olika träningstyper som FB har.
1968 • Onsala
#33
25 augusti 2013 kl 20:04
Gilla
Orsakerna till hopparknä kan nog variera. I mitt fall tror jag att det berodde på att jag fick ont i höften i slutet av 2011, och därför var tvungen att vila från löpningen nästan helt i tre månader. Därefter vara jag stressad inför årets höjdpunkter - Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon och sprang 14 mil i mars och sedan 27 mil i april. Med facit i hand en alldeles för snabb volymökning. Då är det lätt att det är nåt som inte håller. Min svagaste länk visade sig vara vänster knäsena. Efter Stockholm Marathon började jag känna mig lite stel i knät och jag började få ont vid stillasittande. Jag kunde vakna på natten av smärta i senan men så fort jag rörde på benet så försvann det onda.. Jag kände aldrig någonting under själva träningspasset, och det har jag för övrigt aldrig gjort. Vid den här tidpunkten skulle jag ha minskat belastningen och sökt hjälp. Istället så hoppades jag att det skulle försvinna av sig självt och så tränade jag på 4-5 månader till innan jag fattade att det här var nånting som jag inte klarade på egen hand.

Så det bästa sättet att undvika hopparknä tror jag är att lyssna på sin kropp och vara snäll mot den.

Om du börjar få ont under knäskålen efter passet när benet hålls stilla så kan det vara tecken på hopparknä, och i såfall är det läge att omgående dra ner på volym och intensitet och söka hjälp hos läkare, sjukgymnast, naprapat eller någon annan kunnig person som kan ställa en diagnos. Du ska dock undvika att sluta träna helt, för då blir det ännu värre. I alla fall så var det det för mig.

Jag börjar nu sakta men säkert bli bättre. Jag springer ca 2 km varannan dag i mycket lugnt tempo, ca 7 min/km och varannan dag kör jag excentrisk träning 3x10 på kil. Igår var jag med på en minitriathlon med 2,5 km löpning som jag sprang på under 9 minuter och trots det tempot så känner jag ingenting idag. Hopparknä är ju förbannat lurigt så kanske kommer smärtan imorgon men det känns inte så. Jag har efter ett annat tips i den här tråden börjat att massera senan ganska rejält ett par gånger per dag och det känns som att det hjälper. Jag kommer ändå att fortsätta med mitt lugna rehabtempo ett tag till innan jag vågar mig på en volym- och tempoökning. Jag kommer också fortsätta med endast 3x10 excentrisk utan extra vikt innan jag vågar lägga på mer belastning. Jag är förbannat trött på bakslag nu så det är bättre att skynda långsamt.

Kanske hade det varit bättre om jag dragit ner på den övriga träningen för att vila knät men jag är inte så säker på det. Både simningen och cyklingen är väldigt snäll mot knät, så jag tror faktiskt att den träningen bidrar till läkningen. Jag känner aldrig någonting i knät efter dessa pass. Det är stöten mot underlaget som löpningen genererar som är det som jag inte riktigt tål fullt ut än.

Hopparknä är som sagt förbannat lurigt och segt, men det positiva är ändå att nästan alla blir bra med tiden. Det är ju bara skit att det ska ta sån tid.

Lycka till allihopa!
1974 • Örebro
#34
26 augusti 2013 kl 07:59
Gilla
Jag åkte på hopparknä 2003 och gick sedan på rehab en hel höst-vinter. Körde alla övningar jag skulle 3 gånger i veckan på Rehab-center, var även på ultraljudsbehandling och massage. Det blev ingen skillnad. Så fort jag sprang snabbare än jättesakta så kom smärtan och för mig vek sig benen slumpmässigt under promenader efter träning. Gav upp löpningen och cyklade under somrarna i 3-4 år tills jag provade springa igen och märkte att jag höll. Hoppas du hittar någon snabbare lösning!
1990 • Smålandsstenar
#35
31 augusti 2013 kl 14:56
Gilla
Hej allihopa! Mycket intressant tråd.

Med min enstaka 22år har jag också råkat ut för vad ni kallar "hopparknä". Det gör liksom ont inuti precis under knäskålen. Orsakerna är troligtvis för mycket träning, (crossfit och långa PW:S), överrörlighet och för lite vila.

Tack för tips angående rehabträning! Har själv testat lite övningar på gymmet men det verkar inte gå framåt, sedan har jag bara hållit på i 2-3 veckor.. Men det är något saknar därav följande fråga:

När man inte rehabar, vad kan man göra för att lindra vilovärken och förebygga mer skada? Jag får nämligen ont när jag sitter vid datorn eller vilar knät på golvet i 90 grader. Mest gör det ont när jag exempelvis spelar ett spel eller liknande. Har märkt att det gör minst ont när jag ligger på sidan då benet får vila mot madrassen.

p.s Hur stor nytta har man av att ta magnetröntgen? Kanske kan naprapaten ge råd mot förebyggande skador och förhållningssätt i vardagen?
1968 • Onsala
#36
1 september 2013 kl 20:58
Gilla
Hej,

För mig försvann smärtan i vila när jag drog ner på träningsvolymen. Undvik att sluta helt men smärtan är sannolikt ett resultat av att du överbelastar knät.

Jag har själv gjort en magnetröntgen och min ortoped sa att anledningen var att utersluta annan skada. Magnetrönten gjordes i ett senare skede i mitt fall. Den första diagnosen ställdes genom vanlig undersökning av både en ortoped och en sjukgymnast och magnetröntgen gjordes för att säkerhetsställa diagnosen när jag inte svarade på rehabträningen som förväntat.

Lycka till!

1990 • Smålandsstenar
#37
19 februari 2014 kl 13:59
Gilla
Hej Allihopa!

Har fortfarande problem med mitt hopparknä, dock har det blivit mycket bättre. Har i princip bara jobbat och gått mycket på jobbet. Har väldigt dåligt tålamod med rehabträningen då jag inte riktigt sett resultat, eller varit säker på att det går framåt, men nu tänkte jag verkligen ge det 100%.

Har sett att många har kört excentriska knäböj med kil, så min fråga är: Vart köper jag en kil jag kan utföra övningen på?

Tack
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#38
19 februari 2014 kl 14:10
Gilla
Du behöver inte köpa någon. Var lite uppfinningsrik och tillverka en hemma. Min man gjorde en till mig i hård frigolit som han tejpade hårt med silvertejp. Det går även att ha hälen på en hög böcker eller nått annat. En bit bräda med en träkols under? 25 graders vinkel ska det vara.
Oldboy
1952 • Danderyd
#39
19 februari 2014 kl 15:59
Gilla
@Elvedin: Att inte ha ont när du sitter borde vara lätt: undvik att ha benen i 90 graders vinkel och res på dig ofta och rör dig lite. Det är den ständiga, men låga, belastningen när knäet är böjt som ger smärtan, om du kan sträcka fram underbenen så minskar belastningen och blodcirkulationen förbättras. När jag hade smärtor från samma sena fast ovanför knät försvann just problemen i vila ganska snabbt när jag rehabtränade.

Det här kan vara ett stort problem på teater/konsert/opera och ev bio (fast där brukar benavståndet vara större). Men ekonomiklass på flyg, ajaj. Försök få platser intill gången (eller på kanten av salongen så man kan sitta snett).
1973 • Vetlanda
#40
20 februari 2014 kl 18:48
Gilla
Lånar denna tråd lite om det går bra:-)
Såg denna tråd o blev lite nyfiken.
Började träna för två år sen ungefär, för tidig fyrtioårskris kanske, vad vet jag..
Började löpa lite o fem ikm blev 10 km och allt gick fint.
Sen började jag få ont i det ena knät och efter ett besök hos en sportaffär med en såndär kille som gör inlägg blev det både skor o inlägg..sen gick det bra igen ett tag men knät började krångla igen. Vilade ett tag o försökte ta mindre pass.
Jag är ganska lätt så kroppen orkar mer än vad knäna klarar känns det som.
På sommaren hade jag bestämt att jag skulle springa victorialoppet på öland och det var en strid men jag tog mig igenom det med påföljden att jag fick dra mig in i husvagnen den semestern.. Som en pensionär.. O gå neråt i trappor var en pina..
Jag får ont innanför knäskålen och om man tar fingret o trycker snett uppåt under knäskålen på insidan av benets framsida så ömmar det.
Gick till läkare o magnetröntgade o så och fick diagnosen att jag hade överansträngt knät.
Funderingen jag hade med art skriva detta här är att få tips på hur jag skall göra för att komma bort från detta.. Nu har jag börjat springa på löpbandet lite och fem km varje gång ungefär, en till två ggr i veckan.. O lite crosstrainer på slutet. Men det kom tillbaka ganska fort och jag behöver tips.

Gillar mtb körning och vid ett pass i somras kändes det som det kom grus under knäskålen och det resulterade i ont knä ett tag.

Köpte mig en trainer o tänkte prova med det, men hur mycket och hur ofta är bra? Skall man ha lite ont eller inget ont alls dan efter? Hur länge ska man köra innan det borde ge nåt resultat.. Kan ett sånt där knäskydd hjälpa?
Många frågor men jag skulle vilja komma tillrätta med det här.
Tack på förhand,
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.