Löpning Skador & Rehab 129 inlägg 44683 visningar

Hopparknä som vägrar gå över

1968 • Onsala
#1
27 juli 2013 - 16:52
Gilla
Jag har lidit av hopparknä sedan cirka ett år tillbaka. Idag kan jag inte springa alls.

Det började med att jag hade ont i vila i vänster knä. Jag kunde vakna på natten av att knät gjorde ont. Det var jobbigt att köra bil längre sträckor. Ändå fortsatte jag att träna, dock minskade jag veckomängden från kanske 6-7 mil/vecka till 2-3 mil/vecka. Sakta men säkert så tilltog smärtan och till slut gick det inte att springa längre. Jag har fått skadan diagnosticerad av ortoped, sjukgymnast och MR-röntgen. Jag gick hos sjukgymnasten ca 10 ggr och jobbade med ett rehabprogram där excentrisk benböj på ett ben var basen. Rehaben gick bra i början men när jag ökade belastningen så fick jag bakslag. Knät pallade helt enkelt inte belastningen. Därefter har jag under perioder vilat helt från knäbelastning. Mellan perioderna har jag försökt att belasta knät men varje gång så blir bakslag. Jag har även testat på stötvågsbehandling 4 ggr. Det gjorde ingen skillnad.

Ortopeden säger att alternativen till rehabträning är sklerosering (man sprutar in nåt skit i knät som på nåt sätt ska göra det bra) eller operation. Hans förslag är att börja med sklerosering och om det inte hjälper så satsa på operation.

Jag har i det längsta försökt undvika detta eftersom det känns som att det alltid är en risk att gå in och börja rota med knät, och knät funkar ju till i stort sett allt annat än just att springa med. Men löpningen är viktig för mig och jag saknar den skitmycket så jag börjar överväga att ta nästa steg. Min sjukgymnast säger att skleroeringen inte har någon bevisad effekt och han är också tveksam till operation eftersom han är tveksam till om det hjälper.

Så nu till den stiora frågan. Vad ska jag göra? Testa sklerosering och om det inte funkar lägga mig på operationsbordet eller hoppas att det blir bättre med tiden?

Tacksam för tips och råd. Vore väldigt intressant om det finns några erfarenheter av sklerosering och operation för hopparknä där ute.


Jag har hela tiden fortsatt att träna hyfsat hårt med simning, cykling (funkar OK men kan kännas lite ibland), rullskidor och styrketräning
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#2
27 juli 2013 kl 20:27
Gilla
Det är inte skorna som är fel? Jag gick själv från att använda NB1064, neutrala tjockskor, med pronationsinlägg till ett par lätta neutrala skor, sub 200g utan pronationsinlägg.
Visst tog det tid men det hjälpte mig vill jag påstå. Känner av det ibland men har varit uppe i 12 mil/vecka utan problem.
1968 • Onsala
#3
27 juli 2013 kl 22:47
Gilla
Nja, tveksamt. Jag har testat flera olika skor. Har tidigare kört på Asics Kayano 18, men körde intervaller och snabbdistans i lättare skor, framförallt Asics Tarther, men även med Asics Trainer. När jag började få ont så började jag laborera fram och tillbaka med olika skor men kände ingen skillnad.
1971 • Sävedalen
#4
27 juli 2013 kl 23:01
Gilla
För mej funkade sklerosering väldigt bra! Gjorde det för ca3-4 år sedan. Blev mycket bättre direkt efter behandlingen. Läkaren kom dock inte åt alla blodkärl (nåt litet blev kvar) så lite känning får jag ibland men det blev en stor skillnad. Knäskålsenan var fortfarande tjockare än normalt efter behandlingen och kändes lite konstig ett tag men inget jag tänker på idag.

2-3 v efter beh ska man ta det väldigt lugnt å inte springa eller anstränga knät. Men sen var det bara och smyga igång med träningen. Vissa får göra om behandlingen fler ggr. Men det har jag inte behövt. Har väl slipat något på löptekniken sista tiden vilket kanske också skonat knät en del. Dessvärre kom fotkrångel istället men det är en annan historia.
Kommer inte ihåg ev risker med det hela men för mej var det defenetivt värt det! Finns inte så många läkare som gör det men Sahlgrenska har en. Kommer dock inte ihåg vad han hette.
Lycka till! Hur du än gör.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
27 juli 2013 kl 23:23
Gilla
Låter jobbigt, minst sagt. Men jag tror ändå på att träna bort det, kräver dock mycket tålamod och disciplin. Susanne i Linköping har kört rehab sen början av hösten och är inte tillbaka än men på rätt väg. Se om du hittar henne och hennes träningsdagbok så får du se om du kan få lite tips därifrån. Men du verkar ha fortsatt ännu längre innan du tvingades sluta med löpningen, kan ta än längre tid att komma tillbaka. Men operation låter inte bra, det blir ofta krångel.
Johnny Omö Bergkvist
1978 • Markaryd
#6
28 juli 2013 kl 00:02
Gilla
Hopparknä kan tydligen vara väldigt svårt att bli kvitt. Jag har nu i September kämpat i 2 år med mitt knä och först nu känner jag att jag nästan är där. Kan i princip träna som tidigare nu men det har krävts väldigt mycket excentrisk träning, och styrketräning men även löpning. För min del va det löpbandet som hjälpte, ute hade jag lättare att få ont. Det jag upplevde som det sämsta va just att pausa helt från träning. Då kändes det som att börja om från noll igen.
Att berätta hur jag upplever det kanske inte hjälper dig, men jag hoppas att det kan hjälpa någon då det kan vara kämpigt att bli av med. Lycka till !!!
Tobias Nöjd
1976 • Uppsala
#7
28 juli 2013 kl 10:40
Gilla
Om man haft ont i knät så pass länge som du har samt att man vet att det inte finns några andra skador i knät utan att det är hopparknät som ger besvären, finns det ingen inflammation kvar i senan. Troligen överansträngde du senan och den svällde upp, inflammerades (inflammationen ger inväxt av nya kärl och nerver i och kring senan för att främja läkningen, dessa tillbakabildas sedan (( detta sker alltid vid skada)). Det som sker vid långvariga besvär av hopparknä och hälsenebesvär är att nerverna och blodkärlen ej tillbakabildas och blir då källan för smärtan. Denna smärta är inte farlig men kvar vara så pass irriterande att det inte går att springa/hoppa.

Skleroseringen går till så att man sprutar in en substans i dessa kärl och nerver så de dör. Kan behöva upprepas. De patienter jag träffat som gjort detta har blivit bra.

Annat jag har provat som funkat bra för stunden, kan inte förklara varför, är att tejpa vågrätt över knäskålssenan med kinesiotejp (elastisk tejp), som man drar ut i dess fulla strech just över knäskålssenan, 2-3 remsor. Om du inte provat det, gör det.

/leg.sjukgymnast
Anders Ström
1956 • Skogås
#8
28 juli 2013 kl 11:11
Gilla
Jag hade lång tid besvär med knät sen vi var tre cyklister i samma klunga som åkte rätt in i varandra. Jag fick av läkaren lite olika mediciner som inte gjorde så mycktet till eller från. Men så, efter Vätternrundan så var smärtorna i knät helt över. Det var bästa medicinen för knät! Men läkaren bestämt hade avrått från att köra Vätternrundan. Jag skulle föreslå att övergå till cykling som är mer skonsamt för knät och till och med kan hjälpa till att bota det.
1968 • Onsala
#9
28 juli 2013 kl 22:44
Gilla
Stort tack allihopa för goda råd! Jag tar gärna emot ännu flera

Sklerosering låter mer intressant nu. Din beskrivning Tobias att det är kärlinväxten som är problemet verkar stämma exakt på mig.

Johnny: Löpbandet kan helt klart vara ett alternativ för mig. Ska pröva det innan jag går vidare med annan behandling. Håller också med dig om att sluta träna är det sämsta man kan göra. Jag blev märkbart sämre.

Oldboy: Ska försöka hitta Susannes blogg. Att få tips, råd och uppmuntran från andras väg tillbaka kan ju vara väldigt inspirerande och nånting som jag är i behov av.

Anders: Cykling är helt klart ett bra alternativ som för närvarande är min basträning. Känns som att det gör gott för knät. Men att ge upp löpningen vill jag inte göra, för det är för mig den roligaste träningen som finns.

Egentligen är det ju ingen som rekommenderar operation så jag kommer att kämpa på ett tag till.

Daniel A
1975 • Uppsala
#10
31 juli 2013 kl 10:32
Gilla
För att påskynda tillbakabildning av kärlinväxt i senan har jag rekommenderats tvärrmassage över denna. Då masserar du fram och tillbaka över senan med tummarna tvärs mot fibrernas riktning några minuter, gärna fler ggr per dag. Hur mycket det hjälpte mig kan jag ju inte veta, men jag blev av med mitt hopparknä till slut, men viktigast tror jag är att köra sin rehab - dagligen. Är det för tungt kan man ju alltid backa i träningen så pass att man kan köra sina övningar.
Kjell-Otto Ojanen
1966 • Moholm
#11
31 juli 2013 kl 17:38
Gilla
Min grabb hade problem med hopparknä (i båda knäna) i flera år.
Och han körde rehabträning hos sjukgymnast ca: ett år utan förbättring. Sen tog vi kontakt med Movment i Halmstad .
Då testade dom sklerosering, men det blev inte ett dugg bättre, så operation blev nästa steg och det har gett utmärkt resultat.
Idag ca: 6 veckor efter ingreppet så kan han löpa och spela fotboll igen.
1968 • Onsala
#12
2 augusti 2013 kl 23:39
Gilla
Ja, hopparknä är helt klart lurigt.

Kjell-Otto: Kul att din grabb är på bättringsvägen. Skleroseringen verkade ju tyvärr inte funka för honom. Fan - jag som börjat tro stenhårt på det. Jag får ta en rejäl funderare på hur jag går vidare. Jag är inte bredd på operation än, det känns riskabelt att gå in och rota i knät. Det funkar ju ändå bra till allt utom just löpning

Daniel: Tvärmassage har jag aldrig hört talas om som behandling, men jag är beredd att pröva det mesta, så jag ske ge det en chans.
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#13
3 augusti 2013 kl 21:14
Gilla
Har du testat naprapati eller kiropraktik? Ortopeder och sjukgymnaster i all ära, men jag skulle nog dra mig för operation innan jag provat allt annat. Just hoppar- och löparknä verkar många (inkl jag själv) ha fått ordning på mha naprapat.
1968 • Onsala
#14
3 augusti 2013 kl 22:47
Gilla
Nej, jag har inte provat naprapati eller kiropraktik. Trodde de höll på med krånglande ryggar? Vad var det som naprapaten gjorde som gjorde att du blev bra?
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#15
4 augusti 2013 kl 13:54
Gilla
Nej då, de jobbar med hela kroppen, inte bara ryggar. Det finns många duktiga naprapater som är specialiserade på löprelaterade besvär i knän, höfter etc. Själva behandlingen går till så att terapeuten med sin egen kropp och händer bearbetar, tänjer, sträcker, knäcker, masserar etc och får spänningar i muskler, leder och skelett att släppa. De är också duktiga på att hitta de bakomliggande orsakerna till att problemet uppstod från början. I mitt fall handlade det om bristande löpteknik, svaga muskler i säte och rygg samt stelhet. Behandlingen kombinerades med styrkeövningar och stretch och besvären försvann på ca 3 månader. Fick också en bra analys av mitt löpsteg och tips om förändringar som jag fortfarande jobbar med, det tar tid!
Lycka till och ge inte upp!
1968 • Onsala
#16
4 augusti 2013 kl 21:27
Gilla
Låter som att det kan vara nåt för mig.

Är det någon som känner till någon duktig naprapat i göteborgsområdet?
1982 • Göteborg
#17
5 augusti 2013 kl 10:18
Gilla
Haft Hopparknä (i bägge knän ca 2 år) i ca 6-7 år eller så... Opererade det ena (delar på senan och syr ihop på ngt sätt) Hopparknät försvann i det opererade knät efter det (och efter sjukgymnastik). Men däremot fick jag brosk knät som jag skrapat bort 3-4 ggr, kommer alltid tillbaka. Frågan är om inte det är värre än den det knät som fortfarande har hopparknä... Plus senan känns, väldigt "svampig" och stor, gör ont om man sitter på knä osv.

Jag har antagligen haft otur men att undvika operation är nog bra.

Finns dock säkert andra tekniker för operationen numera.

Men som sagt att inte träna alls är nog det sämsta. Gått hos flera duktiga sjukgymnaster (Sport Rehab i Göteborg t.ex) och det hjälper men tar tid, lång tid. Och då har dom sagt att Excentrisk (broms) träning är det som gäller.

Cykling och simning funkar bra för mig. Handboll och löpning är det värre med. Spec för jag belastar kroppen fel p.g.a smärta och får ont i t.ex. höfter och annat.

Lycka till!






1963 • Bromma
#18
5 augusti 2013 kl 11:13
Gilla
Kontakta Capio Artro Clinic. De är experter på idrottsrelaterade skador och rehabilitering. Har familjemedlemmar och bekanta som fått mycket bra hjälp där. Se till att du får en remiss från din läkare. Läs på www.capioartroclinic.se
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#19
5 augusti 2013 kl 11:26
Gilla
Har visst blivit omnämnd i denna tråd! :-)
Jo då , jag har dragits med mitt hopparknä sen nov 2012. Besökte en sjukgymnast i januari och fick då diagnosen hopparknä.

Tyvärr tränade jag på precis som du från november till januari trots att det gjorde ont. Vilket med facit i hand inte är så bra... Men det är lätt att vara efterklok.

Till att börja med fick jag laserbehandling och blev tejpad med kinesiotejp och blev helt avrådd från löpning. Tränade annan typ av träning som simning, längdskidor och crosstrainer med låg belastning. Helvila är inte att rekomendera!

Efter några veckor fick jag börja med excentrisk styrketräning. Körde varje dag under en period. Hemma blev det enbensknäböj på kil och på gymmet i en benspark, men då bara på nervägen med mitt onda knä, det friska benet fick sköta jobbet på uppvägen.

Denna excentriska träning gjorde troligen att blodkärlsinväxten sakta men säkert försvann. Vad jag har förstått är det denna blodkärlsinväxt man kan träna bort med excentrisk träning, men om det inte går, kan man få bort den med sklerosering.

Jag har aldrig behövt göra sklerosering men jag har kört 5 behandlingar med stötvåg. Vet ej om det gjorde nytta eller inte. Svårt att säga hur det hade blivit om jag inte gjort det.

I maj var jag och tittade på knät med ultraljud där det då konstaterades att blodkärlsinväxten faktist är borta men att senan fortfarande har "hålrum" eller mellanrum som inte borde vara där. Men detta är sådant som jag måste träna bort. Skulle jag tittat på knät idag med ultraljud skulle jag gissa på att detta mellanrum är mindre.

I maj fick jag försiktigt börja med löpning igen. Men då extremt lite. Korta 1 min intervaller med jogg, varvat med 1 min gång. Sakta men säkert har jag jobbat upp dessa intervall och kan nu faktiskt springa dryga milen i lungt tempo. Kan även springa lite snabbare tempo men då får inte sträckan bli för lång.

Jag anväder mig av ett rehab-band (http://www.rehaboteket.se/ortos/kna/condroband-effektivt-schlatterband?gclid=CJX8vuX75bgCFYdc3god_jQAbg) som jag tycker är skönt att ha när jag springer och som avlastar lite.

Jag är inte bra i mitt knä än, men jag är på god väg. Tror min envishet och mitt väldigt envisa tragglande med excentrisk träning har gjort nytta. Det är trist men gör gott i längden.

I sommar har jag simmat rätt mycket och cyklat och byggt upp löpningen sakta men säkert. Kan inte springa två dagar i rad, då får jag känningar i mitt knä. 2 gånger i veckan är nog lagom, utöver den kompleterar jag med annan träning. Jag vill springa men inser att jag måste ta det lite lungt. Vill inte tillbaka till en vinter likande den jag har haft i år....

Lycka till med ditt knä! Mitt bästa råd är att envist köra excentrisk träning och denna ska vara med HÖG belastning! (Det vackra i kråksången är att jag blivit mycket starkare i mina lårmuskler tack vare detta. Började på 8 kg i besparksmaskinen i februari, ligger nu på ca 47 kg!)

Jag har under hela denna period också gått till en massör som ganska hårt har gnuggat mina muskler i låren som varit spända. Framförallt i mitt sjuka ben. Har även bytt löparskor till lite mer minimalistiska skor (Kinvara) och har ändrat min löpstil till kortare steg och landar nu mer på mellanfot/framfot.
1968 • Onsala
#20
7 augusti 2013 kl 14:16
Gilla
Tack allihopa för alla tips och råd,

Jag ska nog försöka kämpa på ett tag till innan jag söker ytterligare hjälp.

Susanne:
Våra skador verkar likna varandra väldigt mycket. Båda verkar ha kört på lite för länge innan vi sökte hjälp. Grattis till att du kan springa en mil. Jag är inte riktigt där än men jag är på väg och att läsa om din resa ger mig ytterligare inspiration.

Jag har haft problem med att mitt knä inte riktigt tål den excentriska träningen. Min sjukgymnast tyckte att jag skulle köra benböj på ett ben 3 x20 2 ggr per dag, gärna med tunga vikter. Det gick ett tag men sedan fick jag ont. Efter en massa bakslag i höstas som berodde på att jag hade för bråttom med att komma tillbaks så har jag lugnat ner mig och blivit bättre på att lyssna på kroppen. Nu går det åt rätt håll i alla fall. Idag kör jag benböj utan vikt 2-3x15 st och utfallssteg 2-3x20 st varannan dag. Ibland kan jag få ont när jag kör benböj men jag har hört att det är OK. Jag antar att den smärtan kommer från kärlinväxten och inte från själva senan, men det är ju svårt att veta. Om jag hade känt mig säker på att den här smärtan inte är farlig så hade jag kunnat köra på hårdare än jag gör idag men instinkten säger nej. Har du någon smärta vid den excentriska benböjen och hur hanterar du i så fall den?

Jag har de senaste veckorna sprungit ca 2 km varannan dag i mycket lugnt tempo – ca 7,30 min/km. Det har jag gjort på löpband med 5% lutning vilket var ett tips jag fick tidigare i den här tråden. Men förutom den här rehabträningen så kör jag rätt hårt med vanlig träning i form av simning, rullskidor och cykling (7-9 timmar/vecka). Simning (crawl) och rullskidor påverkar inte knät överhuvudtaget vad jag märker i alla fall. Cyklingen däremot hade jag svårt med förut, men den funkar utan problem nu, och det känns dessutom som att knät blir bättre av det.

Mitt knä är lurigt för det gör ju inte ont under själva utövandet. Jag skulle kunna sticka ut och springa en mil i maxtempo utan att känna av knät men efteråt skulle det inte bli kul. Det gör ju att det är väldigt svårt att veta vilken belastning som är ”lagom” för att stimulera till läkning men samtidigt undvika överbelastning. Känner du något i knät under själva löppasset?

Jag har samma typ av elastiskt knäband som du har och tycker också att det känns bra att ha. Jag har tidigare prövat kinesiotejp i ett och flera lager, körde stötvåg 4 ggr. Var t.o.m hos en homeopat och osteopat som ordinerade smärtstillande salvor och knådade en del på knät men inget av det har hjälpt.

Det är en riktigt jobbig skada som det tar sin tid att komma tillbaks ifrån. Min sjukgymnast sa dock till mig att nästan alla blir bra med rehabträning, men det gäller att ha tålamod. Vi får pusha varandra så kommer 2014 bli vår säsong:-)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.