Löpning Kost & Näring 15 inlägg 6657 visningar

Mat och träning

1974 • Örnsköldsvik
#1
5 juli 2013 - 15:25
Gilla
Hejsan!
I början på året vägde jag alldeles för mycket och bestämde mig för att ändra levnadssätt. Började träna på gym, spinning och sprang lite försiktigt på löpbandet och märkte det var kul.
Ätit enligt "Dukan" = tagit bort kolhydrater och fett. Gått ner 24 kilo och är nu rätt nöjd med min vikt. Tränar ca 5 gånger i veckan och löpningen är i fokus.
Nu till min fråga?
Hur skall löpare äta. Läste en annan tråd här där det är lite olika meningar vad som är bäst för en som springer.
Kan tillägga att jag skall springa Höga kustens marathon den 3/8.
Känner att jag behöver mer kolhydrater nu? Eller?
1974 • Örnsköldsvik
#2
5 juli 2013 kl 15:28
Gilla
Höga kustens halvmara menade jag givetvis :)
1974 • Örnsköldsvik
#3
5 juli 2013 kl 15:29
Gilla
Höga kustens halvmara menade jag givetvis :)
Kaj Bouic
1979 • Farsta
#4
5 juli 2013 kl 15:30
Gilla
Nooooooooo.... here we go again ...

Skämt åsido. Det verkar vara högst individuellt.

För mig fungerar löpningen bäst med kolhydrater, mycket frukt och grönsaker, minimalt med kött. När jag äter mycket kött blir jag tyngre och segare i löpningen. Känns som att det tar massa onödig energi från kroppen.

"Eat light, run light"
1974 • Örnsköldsvik
#5
5 juli 2013 kl 15:40
Gilla
"Eat light, run light" lät vettigt :)
Skall börja äta lite mer kolhydrater innan ett längre löp pass.
#6
5 juli 2013 kl 16:59 Redigerad 5 juli 2013 kl 17:02
Detta inlägg har raderats
HR
1972 • Stockholm
#7
5 juli 2013 kl 18:24
Gilla
Jag äter ungefär som Kaj. Jag undviker rött kött eftersom jag känner mig seg av det. Är inte rädd för fett men det hamnar längst bak i prioriteringen för mig. Man får tillräckligt i sig av den varan utan att tänka på det.

Äter i huvudsak kolhydratrik föda och känner mig stark i löpspåret av det. De gånger jag dragit ner på kolhydraterna så känns det av efter ett par dagar och det känns trögare att springa om man vill stå på lite.

Har man lyckats gå ner i vikt såpass mycket som du så har du ju skaffat dig ett bra utgångsläge för löpträning. Du behöver inte överdriva kolhydratintaget men om du ser till att äta normalt och äta lite mer kolhydrater inför och under tuffare träningsdagar så kan du äta i princip helt valfritt under träningsfria dagar.

Som du själv är inne på så är det en god idé att äta kolhydrater med start dagen innan längre pass. Då äter du ju förebyggande för att orka träna och inget annat.

Om du inte springer så väldans mycket så kan det vara en god idé att äta mindre kolhydrater under de träningsfria dagarna. Ersätt inte den energin med _extra_ fett utan ät normalt, balanserat och kompensera inte upp med att överäta annat.

1974 • Örnsköldsvik
#8
6 juli 2013 kl 00:26
Gilla
Tack för bra synpunkter. Skall lägga till mer kolhydrater. En sista fråga? Om man skall springa på förmiddagen tex 2 mil. Vad äter ni till frukost?
#9
6 juli 2013 kl 07:19 Redigerad 6 juli 2013 kl 07:21
Detta inlägg har raderats
HR
1972 • Stockholm
#10
6 juli 2013 kl 08:16 Redigerad 6 juli 2013 kl 08:18
Gilla
Tidigare i livet hade jag ingen lust att ta i innan frukost. Det gällde även löppassen. Då klarade jag också att äta tätt inpå passen. Ofta slank det ner en macka en kvart innan löpningen.

På senare år har jag vant av kroppen med frukost innan morgonpassen - det gick utmärkt. En av anledningarna var att det blivit frukostlöpning sista åren på lördagarna - då springer vi ca en timma och äter gemensam frukost.

Däremot så fick man vackert peta i sig ett litet extra mål mat på kvällen - annars hade jag vaknat hungrig och det är ingen bra start på ett morgonpass.

De gånger jag haft mer tid på morgonen eller om passet startat efter 09 så blir det en mycket lätt frukost med t ex ett halv glas juice, vatten och en banan eller t ex lite yoghurt eller något ägg. Då handlar det mest om att göra magen lite nöjd inför passet och det är delvis mentalt men hungerkänslan är förstås äkta.

Vätskan känns viktigast på morgonen och något litet att tugga på. Nötter/ägg kan gå lika bra eftersom man som sagt ändå springer på det man redan lagrat in.

Leverglykogenet kan vara riktigt lågt på morgonen för en del (extra så om man inte ätit under kvällen innan) och då hjälper bara kolhydrater inför morgonpasset. Är man inte morgon-tom så kan man äta precis vad som helst som man gillar och som kroppen klarar att springa på utan att ge besvär. För en del så kan t ex juice/sportdryck sätta fart på magen på morgonen och då får man ju undvika det och hitta något som fungerar.

Själv kan jag inte springa på bara ett ägg till frukost - då känner jag mig deprimerad av bara tanken - men för en del fungerar det prima - så det är bara att prova fram för egen del. Nötter, ägg, lite snäll juice utspätt med vatten och en fräsch känsla är förstås bättre än håll av en salami-macka.
;)
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#11
6 juli 2013 kl 09:44
Gilla
Min standard är 1 dl havregryn, 2 dl havremjölk, frysta bär. Det ger ca 50 g kolhydrater. Väntar ca 1.5 timme.
Och så förstås en stor kopp kaffe :)
1974 • Örnsköldsvik
#12
6 juli 2013 kl 19:02
Gilla
Självklart skall jag inte börja äta överdrivet med kolhydrater, men jan-maj åt jag i princip noll.
Bra råd har jag fått och det viktigaste för mig, har jag märkt att inte äta för nära in på löpningen utan vänta minst 2 timmar efter matintaget.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#13
10 juli 2013 kl 09:56
Gilla
Fundera inte så mycket.

Träna istället om du vill bli bättre. Ät det du vill och när du vill.

Många skriver om att det inte finns några genvägar till att gå ner i vikt. Samma sak när det gäller att bli en bättre löpare. Träna hårdare. Glykogendepåer hit eller dit.
Trams
Fredrik Johansson
1978 • Ljunghusen
#14
10 juli 2013 kl 10:06
Gilla
@14

Nej det finns inga genvägar, men att äta det man vill när man vill är en rejäl genväg vad det gäller kosten.

För att gå ner i vikt så är ju ett minskat kolhydratintag väldigt effektivt. Om det gör en till en bättre eller sämre löpare verkar vara individuellt, men om man kollar på jogg.se så verkar det som att många funkar väldigt bra på en stor del kolhydrater iaf löparmässigt.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#15
10 juli 2013 kl 12:16
1 Gilla
Jag tror man ska vara väldigt försiktig med att fundera för mycket över mat överhuvudtaget när man tränar seriös löpträning, dvs 6-7 dagar/veckan. All form av kalorirestriktion är att leka med elden, det håller ett tag men i längden så går det åt skogen om man tränar hårt och samtidigt begränsar intaget av någon makronutrient eller inte äter sig mätt/går omkring hungrig.

Läste nyligen en intervju med Musse där frågan var: Hur äter du? - "Mycket" var svaret.

Så om ni tränar hårt, låt bli att tänka för mycket på mat. Ät mycket och ät av allt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.