Löpning Träning 6 inlägg 4323 visningar

Vikten av mängdträning - mitt marathon 2013

Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#1
4 juni 2013 - 09:42
Gilla
Det dyker ofta upp trådar och frågeställningar på detta forum som rör vikten av mängdträning, det finns ofta förespråkare både för ökad mängd samtidigt som det finns skeptiker som menar att man kan nå bra resultat även utan ökad mängd.

Vill bara dela med mig av en intressant observation, och ett exempel på hur ökad mängd inte bara gjort mig till en bättre löpare, utan också hur det påverkar hur man känner sig efter ett lopp, och hur man återhämtar sig.

Sprang min första mara 2012 ( driv-is-på-riddarfjärden-maran ) och sprang då på 5h 6min. Kunde knappt gå efter detta, på flera dagar.... Var helt utpumpad och tömd på energi i flera dagar med migrän osv som följd, mådde skit helt enkelt, slutkörd.

Träningen inför den maran, bestod av till stor del den traditionella maraträningen enligt program, med långpass osv. Men början av året, var svag, och hade nästan ingen mängd alls att tala om jan,feb och delar av mars.

Sprang min andra mara den 1:juni , hade skitkul, och kom in på 4h 34min, dvs 32 minuter bättre än i fjol, kunde gå utan problem ner till Östermalms ip, och dagen efter var det inga problem, sprang första rundan med lite tunga ben på måndagen. Idag tisdag spritter benen och jag springer spontant upp för trappor och sånt. Känner mig stark i kroppen och i själen, istället för tom och utpumpad, har ingen post-lopp depp, utan ser fram emot att träna ordentligt igen.

Träningen inför denna maran var.... var... som så att jag slarvade rätt mycket med långpassen, nästan inga vettiga pass runt 30km alls, hur kan nu detta vara möjligt.

Självfallet kan man tillskriva en del av skillnaden med att jag är ett år mognare som löpare, både kroppsligt och mentalt, men jag tror svaret också finns någon annanstans, jag känner att svaret finns i början på året.

Jan,Feb,Mars, hade jag en mängdträningsperiod, en "junk miles" dvala där jag oavsett väder , vind , snö och -16 grader gav mig ut på 10km+ rundor och avverkade i snitt 50km / vecka det kvartalet.

Jag tror att nyckeln till min prestation ligger där, och att det dessutom är svaret till varför jag återhämtar mig så snabbt efteråt, för att min kropp har under lång tid vant sig vid att absorbera 40-50km löpning per vecka.

Nästa år, om vi nu blickar framåt, ligger planen redan klar.

Fokus på mängdträning, redan från årsskiftet, MEN 2014 ska jag inte slarva med långpassen utan blir bättre på att genomföra dessa strukturerat.

Verkar mina slutsatser rimliga?
#2
4 juni 2013 kl 11:03 Redigerad 4 juni 2013 kl 11:04
Detta inlägg har raderats
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#3
4 juni 2013 kl 12:06
Gilla
Nu kanske jag fattar fel men gör du uppehåll fram till årsskiftet med mängdträningen? Borde vara bättre att hålla igång året runt.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#4
4 juni 2013 kl 12:20
Gilla
@Ronny , nej inte uppehåll men inte haft samma fokus på att nöta en viss mängd per vecka. Nästa vintersäsong kommer vara mer mängdbetonad dock.
Jakob Bood
1978 • Karlstad
#5
4 juni 2013 kl 13:57
Gilla
Spelar det någon roll hur fort man springer, Eller kan man ge sig ut på en slörunda` och bara avverka milen.
Låt säga att man kan springa komfortabelt i 5.30/km men det är ju ändå lite ansträngande.
Funkar det att beta av milen i tex 6 minuters tempo
1971 • Nykvarn
#6
4 juni 2013 kl 14:15
Gilla
Det är klart att det gör Jakob om du ser till att springa ganska mycket i långsam, lugn fart. Med tiden kommer du då kunna springa allt fortare med samma ansträngning.

Springer du färre pass per vecka (3-4) så får du bättre effekt av att hålla lite högre fart.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.