Löpning Träning 65 inlägg 3718 visningar

Allså...det här med maxpuls

Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#1
29 maj 2013 - 20:09
Gilla
Jag har precis beställt mitt livs första pulsklocka, Garmin Forerunner 210, förhoppningsvis har jag den i slutet av veckan eller början av nästa. Visst, jag kan träna utan den men jag gillar prylar! :-) Men: jag har surfat runt på en massa ställen nu och kollat hur man ska veta sin maxpuls och hittat i huvudsak fem olika sätt att räkna ut den. När jag gjort dessa uträkningar har resultaten blivit: 158, 160, 166 (2 st) och 180. Ganska stor skillnad således. Jag kommer aldrig bli elitmotionär/elitlöpare, bara en glad amatörmotionär, men vill ändå försöka utnyttja det här med pulsträning för att så småningom orka mer. Vad anser ni om maxpuls-uträkning, vad ska jag tro och vad ska jag hålla mig till? Det står förvisso (i alla uträkningsexemplen) att resultatet ändå kan variera från person från person och det förstår jag, men något slags allmän maxpuls borde jag väl kunna använda? Eller? Tacksam för svar som inte är alltför tekniskt avancerade ;-)
< < < 1 2 3 4 > > >
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#21
29 maj 2013 kl 22:00
Gilla
De vanligaste formlerna jag hittade för maxpuls var:
206 - (åldern x 0.8),
220 - ålder,
208 - (ålder x 0.7),
226 -ålder och
210 - (ålder x 0.5).
Av dessa var det den första som uppgavs gälla enbart kvinnor.
Tobias Hartzell
1980 • Gläshed
#22
29 maj 2013 kl 22:04
Gilla
Det verkar ju som rätt många på jogg.se har ganska mycket högre maxpuls "än normalt". Själv har jag grymt låg puls, eller så är jag lat. Kanske man kan träna upp sin "ansträngningströskel"? De få gånger jag kommer över 170 i puls känns de som jag ska dö... Kan knappt ens ligga över 160 utan att krokna...
1962 • Stavanger
#23
29 maj 2013 kl 22:19
1 Gilla
Hmmmm, i mitt vett er maxpuls = maxpuls, altså den puls hjertet maksimalt kan presses opp i. Og ja, det gjør vondt. Jeg mener også at maxpuls er lik uansett hvilken idrett man bedriver, men noen idretter gir "lettere" høy puls enn andre. Jeg får lettere høy puls under bakkeløping enn under sykling. Men det er ikke dermed sagt at hjertets kapasitet er redusert så fort jeg setter meg på sykkelen.
Jeg er også uenig i #14, med at maxpulsen varierer fra dag til dag. Maxpulsen er den samme, (reduseres med øket alder), men dagsform gjør det lettere og tynger å få høyere puls.
Personlig erfarer jeg at etter en lang dag på jobben, kan det under økten føles som om man har ca 87% av maxpuls mens ligger på fks 82%.
1962 • Stavanger
#24
29 maj 2013 kl 22:28
Gilla
#22, tror nok ikke maxpulsen er trenbar, men innbiller meg at man kan trene opp egen evne til å tåle den smerten det gir å komme opp i høy puls. Og evnen til å fortsette anstengningen med mye melkesyre i musklaturen kan man vel øke ved trening
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#25
29 maj 2013 kl 22:32
Gilla
"....Plus att jag har ett gäng kroniska sjukdomar som inverkar."

Du behöver inte redogöra för dina kroniska diagnoser. Men bra att veta att många mediciner (bl a för högt blodtryck, astma och KOL) påverkar pulsen.

Maxpulstest ska nog inte behövas. Du lär snart känna din puls. Grova riktlinjer:

70- 80% av maxpuls = Ansträngande
80-90% = Mycket ansträngande. Vid ca 80 % vill man inte prata och vid runt 85 kan man samla på sig mjölksyra.
> 90 % Orkar man inte hålla mer än några minuter max.

här en länk med lite mer utförlig vägledning till olika pulszoner
http://iform.se/traning/kaloriforbranning/hitta-dina-personliga-pulszoner
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#26
29 maj 2013 kl 22:41
Gilla
Roy, tack för dina svar. Jag orkar också cykla mycket mer än jag orkar jogga, men jag har cyklat hela mitt liv plus att jag sedan oktober 2011 utökat cyklingen avsevärt, för att bättra på konditionen och orken. Men jogging började jag med väldigt lätt på löpbandet i höstas och utomhus nu i vår så jag antog att det är därför det är mycket jobbigare för mig. Det är ju ett helt annat rörelsemönster än cykling samt att jag använder andra muskler (tror jag):
Anna: jag använder ingen sådan medicin, de jag använder inverkar inte på pulsen så vitt jag vet. Tack för länken till sidan med info om pulszoner, ska spara den. :-)
1965 • Täby
#27
29 maj 2013 kl 22:52
Gilla
Uträknat värde är värdelöst - det är ju bara en formel för att få ett snitt för populationen!

Det är ju som att säga att snittlönen för en 60-åring är 28000, alltså har du 28000 i månadslön (typ).

Eller att snittländgen på en kvinna på 60 år är 167 cm, alltså är du 167 cm.

Visst, det kan stämma, men sannolikheten är större att det inte stämmer...

Gå på känsla, och bestäm efter ett tag om du tycker att träna på modeller utifrån maxpuls verkar attraktivt - och gör då ett test.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#28
29 maj 2013 kl 23:08
Gilla
Tibor, men för en nybörjare som jag så är det väl OK att ha något värde att gå efter, än inget alls? Jag menar, eftersom jag aldrig haft anledning att bry mig om det här med puls förr, så vet jag ju inte om min puls är 10 eller 1000 (om jag nu ska överdriva lite), och jag har inte den blekaste aning om vad min vilopuls och än mindre hur mycket den ökar om jag anstränger mig, lite eller mycket. Vet jag då att t.ex 165 är tämligen normalt att ligga på om man joggar så kan jag ju då inse att ligger min puls bara på 120 så anstränger jag mig inte så värst och kan lägga på en extra rem. Eller om jag har 165 i puls när jag joggar och ändå känner att jag har ork kvar så ligger nog min maxpuls ganska mycket högre än så. Siffrorna i exemplet är tagna helt ur luften nu, så häng inte upp er på dem!
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#29
29 maj 2013 kl 23:14
Gilla
Efter att ha använt pulsklocka några veckor men utan att göra maxpulstest så har jag kommit fram till att ligger jag på 160 i snittpuls så flåsar jag rejält och får kämpa för att orka i 5 km. Däremot vid 150 i medelpuls så flåsar jag bara litegrann och det känns ganska lätt och jag kan springa en mil med den genomsnittspulsen utan problem. I branta uppförsbackar går det upp mot 167 i värsta fall, allt detta under vanliga distanspass. Jag har inte kört intervaller.

Testade även promenera och då snittar jag 110 och maxar 130 i uppförsbackarna. Min vilopuls är runt 55.

Utifrån detta så känner jag ganska bra vad puls motsvarar för ansträngningsnivå och känner inte att jag måste testa maxpulsen. Jag kanske kan gissa att den borde ligga uppåt 180-185 kanske? Men jag blev lite förvånad att det känns så stor skillnad mellan 150 och 160 för det är som lätt eller tungt. Så om jag tränar lugnt försöker jag hålla mig på 150 eller lägre och kör jag hårt försöker jag jobba upp mig över 160. Mer än så behöver jag inte veta.

Med andra ord tror jag du snart lär dig tolka pulsen utan att köra någon maxpulstest.
Dana
1965 • Helsingborg
#30
30 maj 2013 kl 06:53 Redigerad 30 maj 2013 kl 06:53
Gilla
ja du Karin, min kardiolog påståd att det enda rätta formel att räkna ut max puls är just denna(220-ålder) just i detta ögonblick, då hon sa det, ville jag byta min kardiolog. och det gjorde jag också. det var inte lätt att byta ut henne för hon ville inte släpa lös mig:) men efter att ha sagt till henne, ett antal gånger att jag inte vill ha henne som min läkare, så fattade hon...till slut.

för att sammanfatta det hela, så är maxpuls nåt man fått i arv. även om det kan variera , som karin sa, så är det inte för att maxpuls har ändrats utan för att man inte tagit ut sig maximalt.
vilopuls är bra att veta susann eftersom jag ser att du brinner av nyfikenhet, så vore jag du skulle jag mäta min vilopuls varje månad(5 dagar i rad) för att se hur jag förbättras. det är nämligen vilopuls som berättar för dig hur du utveklar dig konditionsmässig(har jag för mig;)
1965 • Kungsholmen
#31
30 maj 2013 kl 07:49
Gilla
Frågan är ju lite vad man är ute efter? Hur tänker man använda pulsmätaren?

-Nä jag orkar inte göra ett maxpulstest, jag gissar på att min maxpuls är 220 - ålder = 172 för mig vilket slår nästan 20 slag fel. Vad skall jag då med pulszonerna till?

-Nä jag orkar inte göra ett maxpulstest, jag uppskattar mina zoner efter ansträngning. Ja vad bra, vad skall du då med pulsklocka till :-)

Jag tror personligen att pulsträning är grovt överskattat. Jag har själv mätt puls på alla pass mest av nyfikenhet men nu slutat då jag oftast känner vilken puls jag har.

Enda gången jag använder pulsen som styrmedel är

* Kolla att jag ligger kring tröskelpuls på tröskelpass men då jag inte riktigt vet tröskelpuls så är värdet av detta ganska litet. Det räcker egentligen med att veta att mitt tröskeltempo ligger någonstans mellan miltempo och HM-tempo.

* Kollar att jag når 90-95% av maxpuls på VO2Max-intervaller. Det är ju syftet med dessa intervaller så då vill man få valuta för satsningen.

* Kollar på lopp att pulsen ligger där den bör ligga, mest för verifiering då jag oftast känner om det går för fort.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#32
30 maj 2013 kl 10:03
Gilla
Peter P, ta det lite lugnt nu ;-) jag har inte ens fått klockan än och jag bara sett några i låsta montrar, och aldrig använt en! Du verkar kunna o veta så mycket mer än jag, "tröskeltempo", "tröskelpass", "HM-tempo" VO2MAX-intervaller"...rena grekiskan för mig. Nej, du behöver inte förklara termerna. Låt mig komma underfund med klockan i lugn o ro, kolla upp vad jag har för vilopuls till att börja med och få ett något så när hyfsat begrepp om vad det här med maxpuls är "i verkligheten" med hjälp av siffrorna på klockan. För övrigt är det inte enbart för pulsmätningen som jag köpte en sån här klocka utan faktiskt främst för att kunna se fart och tempo när jag joggar, pulsavläsningen ser jag som en extra bonus. Nu har jag Runkeeper i mobilen men då måste jag antingen springa med mobilen i näven för att kunna se siffrorna och ha den på hela tiden vilket äter batteri (och är väldigt obekvämt) eller så ha hörlur kopplad till den när jag är ute (dito). Med en pulsklocka har jag infon med mig på armen och kan se den med ett snabbt ögonkast, när jag joggar eller cyklar. När jag får råd ska jag skaffa mig en foot pod också så jag får samma info på löpbandet. Alla sätt passar inte alla, kanske jag kommer att använda pulsmätning hela tiden i framtiden eller kanske jag inte kommer att använda den alls, jag har ju inte ens provat (som du) så hur ska jag kunna veta innan? Och eftersom jag är så totalt ny när det gäller detta så ville jag ha råd från er som är mer vana vid pulsklockor, oftast är de lättare att förstå än bruksanvisningar (som jag redan laddat ner för att kunna läsa på lite i förväg). :-)
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#33
30 maj 2013 kl 10:12
Gilla
Dana, det är så jag också tänkt, men min enda klocka med sekundvisning stänger ner sig själv efter några sekunder så jag kan inte använda den för att ta pulsen utan får vänta på Garminklockan för att kunna ta vilopulsen. Och jag har också läst att återgången till vilopuls går snabbare ju mer vältränad man är, så det kommer ju att vara en sporre!

Ronny, det var något sådant jag tänkte, åtminstone i början tills jag lärt mig klockan ordentligt och vet hur den och jag funkar ihop.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#34
30 maj 2013 kl 10:51
Gilla
Vilopuls kan också vara bara att kolla för att se om man har någon infektion i kroppen eller om man är övertränad. Är man förkyld så ligger ofta vilopulsen högre än normalt. Visst sådant känner man väl oftast ändå men märker man att vilopulsen är högre än vad man brukar ha så kanske man ska låta bli att träna hårt den dagen.

Vilopulsen är ofta lägre hos vältränade personer och den kan sjunka ju mer tränad man blir. Det har väl att göra med att hjärtat blir starkare och orkar pumpa mera blod per slag så det behöver inte slå lika ofta för att puma runt blodet i kroppen.
Dana
1965 • Helsingborg
#35
30 maj 2013 kl 13:26
Gilla
@susann, du kan använda stoppur i mobilen, det har så gott som alla mobiler.
lycka till med allting.
Acke5
1959 • Göteborg
#36
30 maj 2013 kl 13:37
Gilla
"... kunna se fart (och tempo) när jag joggar, pulsavläsningen ser jag som en extra bonus. ... När jag får råd ska jag skaffa mig en foot pod också så jag får samma info på löpbandet."

Nu vet jag inte mycket om löpband; men de som jag har sett har givit information om fart/tempo och distans. Några tar även emot information från sändarbälte och visar puls.

Fotpood kanske är bra för den som vill ha även löpbandspassen in i klockan (för vidare transport till träningsdagboken)?
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#37
30 maj 2013 kl 16:57
Gilla
Dana, det tänkte jag inte på! Tack! :-)

Acke 5, ja löpbanden ger besked om fart, distans, tempo och även puls (fast jag är lite tveksam till avläsning av pulsen via händerna). Men ska jag komma ihåg alla värdena får jag antingen skriva upp dem på papper eller i mobilen, så jag har dem tills jag kommer hem. Jag gillar att ha listor o tabeller o diagram på vad jag gör och hur jag förbättrar mig, och har jag då en foot pod så får jag in alla data direkt och kan föra över dem till dagboken. Så det underlättar betydligt.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#38
30 maj 2013 kl 17:24
Gilla
Fick besked i mejlen att min pulsklocka är skickad nu.... :-)
Madeléne
1985 • Västervik
#39
30 maj 2013 kl 18:10 Redigerad 30 maj 2013 kl 18:10
Gilla
Susann, jag tycker att om du blir mer motiverad av att köra med pulsband så ska du helt klart göra det!

Visst är det optimala att ta reda på sin maxpuls för att kunna träna utifrån puls, men precis som du skriver själv så kommer du ju ändå få en ungefärlig uppfattning om vilken ansträngningsgrad som motsvarar vilken puls.

Dessutom kan du testa att springa samma runda med jämna mellanrum och jämföra pulsen. Samma puls men snabbare fart eller samma fart men lägre puls innebär ju att din kondition har förbättrats.

Edit: Lycka till med träningen :)
1965 • Täby
#40
30 maj 2013 kl 18:51
Gilla
Håller med, man ska inte överdramatisera det här. Allt som sporrar och motiverar är ju bra! :-)

Jag har själv inte gjort maxpulstest, men använder ändå mätare. Typ:

På återhämtningspass (typ dagen efter ett hårt pass) för att överlag inte överstiga en nivå som jag har bestämt "på känsla". För att inte slita ut mig, helt enkelt.

På snabba pass. (Jag har lärt mig ungefär var jag ligger när jag ger järnet en mil.) Mest för att jag är nyfiken, men ibland för att se om jag är slö och borde kunna pressa lite till.

På alla pass för att se om pulsen är högre än den borde vara - dvs jag är sjuk. Har hittills inte inträffat.

Har inte bestämt mig för om jag gillar att ha den på lopp eller ej. Kan hjälpa mig att inte köra för hårt på lite längre lopp, men distraktion om den strular.

Sprang tex en snabbdistans idag och kollade x antal gånger på pulsen - för att den fanns där och jag var nyfiken, helt enkelt!

Var bara medveten om att just pulszonträningsprogram blir ju ganska rejält svajigt utan maxpulstest. Synd om du kör betydligt lugnare på alla pass än tanken, eller vice versa. :-)
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.