27 maj 2013 kl 11:45
Redigerad 27 maj 2013 kl 12:00
För ett och ett halvt år sedan la jag om kosten som ett experiment (som fortfarande pågår och kommer göra så så länge jag lever). Jag äter och har ätit 0-5 E% kh, 15-25 E% protein och 75-85 E% fett sedan början 2 feb 2012 = s.k. ketogen kost. Jag har tagit bort socker, samtliga spannmålsprodukter och dragit ned ordentligt på stärkelserik mat. Viktigt att få i sig vätska/vatten och ordentligt med salt!
Första halvåret tappade jag 10 kg (68-58 kg) utan en sekunds träning och utan att någonsin gå hungrig. I juli började jag löpträna försiktigt efter ett 13 år lång uppehåll. Segt i början men det förändrades så småningom (jag var ju redan "keto-adapted" sedan några månader innan jag började träningen). Jag är inte elitmotionär eller elitlöpare men märkte en helt annan uthållighet och återhämtningsförmåga vid 44 års ålder än jag hade som 25-åring. Inte varit sjuk en enda minut sedan jan 2012.
Jag kör nu ca fyra pass CrossFit i veckan blandat med löpningen och känner mig oförskämt fräsch efter någon enstaka vilodag då och då. Jag äter som sagt inte 0% kolhydrater (vilket det inte handlar om för andra lågkolhydratidrottare heller, utan mycket begränsat med kh). Med en välfungerande och effektiv fettförbränning i kombination med ett litet men förnuftigt kh-intag klarar man att träna/tävla både tungt, intensivt med hög puls och bra återhämtning. Det är säkert individuellt vilken nivå på kh man kan/vill ligga på men den mängd kh man får i sig genom att äta som jag gjort räcker långt och kan med fördel inför långa pass/lopp kompletteras av "rätt" kolhydrater i rätt mängd och på "rätt" sätt. Individuellt vad som funkar bäst.
Vill man testa lågkolhydratvägen bör man ge det minst sex månader och framförallt försöka ligga på ca 3-5 E% kh, 20-30 E% protein och 75-80 E% fett. Efter de sex första månaderna kan man laborera lite med kh-mängden och hitta sin nivå/vad som funkar bäst...och glöm den tramsiga fettskräcken. Det finns inget som helst vetenskapligt samband/stöd för att mättat fett orsakar några som helst sjukdomar. Så länge man håller sig ifrån lättmargariner, fröoljor med hög Omega 6-halt och industriframställda transfetter är typen av fett ointressant. Fett är bra.
En bra och intressant bok i ämnet är " The Art and Science of Low Carbohydrate Performance" av Jeff Volek och Stephen Phinney.