23 maj 2013 kl 07:24
Redigerad 23 maj 2013 kl 07:27
Bra, vi är överrens om tre grundläggande saker Oldboy.
1, Med en tydlig hällandning så tas 100% rörelseenergin upp på den lilla ytan under hälen.
2, Med landning på större yta av foten får hälen ta emot en mindre andel av smällen.
3, Var och en bör tänka efter och själv räkna ut vad som är bäst.
Till detta kan vi lägga grundläggande fysikaliska regler som att energi inte kan förstöras och att tryck är lika med energi per yta och tid.
Ett mjukt material tar alltså inte bort stöten utan sprider ut den över tid. 100% landning på hälen med något mjuk emellan tar alltså lite längre tid, men 100% går ändå vidare till hälen.
Landning mindre på hälen betyder att hälen får ta upp mindre av stöten. 80% , 50%, 30% eller nåt beroende på hur man landar.
Men inte helt obetydligt i sammanhanget. Man ska inte utgå från att alla motionärer börjar som långklivande hällandare. Många ger sig ut med korta steg och en landning mitt under foten.
Vad händer om du landar mitt på foten i en sko med hög "klack" under hälen? 100% av smällen under hälen igen. Så här går man från 50% till 100% helt i onödan.
Och för de extrema hällandarna är kan det vara värt att fundera över under hur lång tid man vill ta emot hela stöten med hälen. Med extra hög klack tar det extra lång tid innan resten av foten sätts i och kan ta emot sin andel av stöten.
Räkna, fundera och välj själva...