Löpning Skador & Rehab 38 inlägg 14531 visningar

löparknä

klas
1966 • sundbyberg
#1
5 maj 2013 - 07:23
Gilla
Tips för löparknä?
Tränat med fokus på sthlm maran och så himla typiskt så kommer känningar av löparknä som ett #&%#?*%# brev på posten.
Går det att "snabbläka" löparknä eller ärre bara vila som gäller? Två Voltaren och en Alvedon sen utföra loppet ändå? Känns så uppgivet att gått inför det här så drabbas man av det här!

Tacksam för sistaminuten tips!
< < < 1 2 > > >
1976 • Skarpnäck
#21
8 maj 2013 kl 22:44
Gilla
Det verkar vettigt vid en upptrappning, att man klarar en viss mängd/intensitet helt utan smärta, innan man trappar upp. Man bör nog klara en sträcka upprepade tillfällen också.
Jacob Fürstenhoff
1985 • Skellefteå
#22
8 maj 2013 kl 22:49
Gilla
@Emil

Oj, vad jobbigt att Sthlm närmar sig. Men tack vare denna sida och annat så ser jag fram emot att fortsätta utvecklas som löpare. Vare sig jag går i mål 1 juni eller ej.

Det är även sådana här trådar som gör att man får upp ögonen för vad man kan göra för att göra "rätt" för att lyckas med olika saker. I detta fallet att återkomma från löparknä.
John
1965 • Stockholm
#23
13 maj 2013 kl 10:02
Gilla
Håller med Leo om att sätesmuskelaturen bör tränas upp, är säkerligen svag där oxå men kör styrka nu. Som grädde på moset har man gått o blivit med halsinfektion o förkylning....
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#24
13 maj 2013 kl 15:35
Gilla
Jag undrar hur #15 menar med att vila från löpning tills smärtan är borta? Menar du att du känner smärta när du inte springer, alltså är som vanligt? Och om du inte springer hur vet du då att smärtan finns kvar? Jag får bara ont när jag springer, för övrigt har jag inga problem, tror jag... För övrigt är löparknä SKIT
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#25
13 maj 2013 kl 15:36
Gilla
Jag undrar hur #15 menar med att vila från löpning tills smärtan är borta? Menar du att du känner smärta när du inte springer, alltså är som vanligt? Och om du inte springer hur vet du då att smärtan finns kvar? Jag får bara ont när jag springer, för övrigt har jag inga problem, tror jag... Lycka till
1977 • Växjö
#26
15 maj 2013 kl 16:42
Gilla
Är det jag som är #15?
Jo det är det som är lurigt med löparknö att det försvinner och känns bra när man inte springer och så bli man glad och sticker ut i spåret, men efter ett par kilometer börjar det kännas igen. Så det jag menar är att om känslan kommer tillbaka det minsta bör man genast avbryta löpningen. Sedan får man vänta ett par veckor till innan man testar att springa igen. Kommer smärtan tillbaka även då betyder det att man bör vänta ännu längre till nästa test. Ingen stress alltså. Ta det säkra före det osäkra och låt skadan läka ut helt och hållet. Det tjänar man på i längden.
John
1965 • Stockholm
#27
17 maj 2013 kl 08:59
Gilla
Verkar som Löparknä aldrig läker ut av sig självt kan jag säga för min del. Har haft i 4 års tid nu.... Vilat i månader men vips så kommer det tillbaka vid ca 7-9 km jogg. ( Ibland går det bra upp till 15-19 km oxå ) Enda sättet att bli av med det är att träna upp styrkan i höft/säte/knä samt köra Reynolds ITB stretch o andra stretchövningar enligt ovan tråd. Jag hoppas nu bli av med skiten.
Micke Myhrberg
1980 • Nacka
#28
23 maj 2013 kl 12:57
Gilla
Drabbades av löparknä i mitten av februari och gick då och fick behandlning, körde en del övningar, köpte en roller och körde med den och allt kändes bra redan efter några dagar men höll mig ändå från att ge mig ut för några veckor sen provade jag en liten runda och allt kändes bra så gav mig ut några gånger till följande veckor men efter ett tag började verken komma tillbaka igen men istället för att återigen ta en paus och åergå till behandlning så gjorde jag slag i saken och köpte mig ett par nya neutrala skor men väldigt lite dämpning (tidiagre skor har varit med dämpning och pronationsstöd), provade dessa första gången förra veckan och samtidigt försökte jag springa på framfoten och har hunnit med 2 ggr efter det och lite till min förvåning försvann den ömma känslan i knäet direkt, däremot har jag lite träningsverk i vader mm men det ska väl försvinna när fötterna börjar vänja sig med nya löptekniken.
1974 • Bor
#29
23 maj 2013 kl 13:14
Gilla
Lite så här sista-minuten tips tycker jag är att köpa ett knästöd från ex Rehband och testa springa ett långpass med. Denna köpte jag: http://www.sportamore.se/produkt/rehband-basic-line-knee-support-flerfargad
Jag tog mig max 7 km utan men med så. Ja betydligt längre:)

Jag ville verkligen springa Göteborgsvarvet och klarade att ta mig runt utan nån känning från knäet! Jag tänkte att det skulle kunna funka efter jag sprungit i mina långa kompressionstights och märkte att "fan jag kommer ju längre med dessa på". Fast då det är skönare att springa i korta tights i värmen så ville jag testa knästödet. Jag misstänker att det funkar iom att blodgenomflödet ökar, senan kanske hålls upp bättre,värmen lindrar lite kan ha betydelse.
John
1965 • Stockholm
#30
24 maj 2013 kl 12:35
Gilla
Jörgen - har provat med knästöd men upplever att de trycker på benutskottet där senan går o då blir det värre redan från början!? Min plan blir att tillföra värme med Tigerbalsam o köra med Kinesiotejp, har strechat duktigt o löper 15-20 km utan problem nu, så hoppas det håller för 42 km nästa Lördag....
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#31
24 maj 2013 kl 16:28
Gilla
Smörj bara inte med Tigerbalsam innan du tejpar för då fastnar inte tejpen, visste du säkert redan.
All lycka på Maraton/Mikaela
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#32
26 maj 2013 kl 10:31
Gilla
Nu ska ni få höra, några har säkert hört om det tidigare, operation mot löparknä!!! Träffade en tjej som springer och har sprungit mkt bl.a. Maraton och halvmaror, alltså ingen duvunge. Fick löparknä, blev inte av med det och blev remitterad operation. De skar bort en bit av ITB senan, ett fönster, så det inte ska skava på benet i knät. Sen har hon inte haft nåra problem, dock känt av det. Det är alltså så det kan sluta?! Har själv haft åkomman i ca 1år och uppgivenheten känns ibland, tänker på dig som haft löparknä i 4 år!! Ska man behöva ha d så? Ja, nu vet ni...
John
1965 • Stockholm
#33
27 maj 2013 kl 09:53
Gilla
Va, kapa en sena är väl inte bra? Hur kan den fungera då? Fästet är ju vid höften o sedan ned till under knät? Inget jag tänker göra, min ITB verkar borta nu och det är nog för att jag äntligen gör Reynolds ITB stretch på rätt sätt! Har gjort fel uppptäckte jag när jag läste igenom texten o kollat videon igen. Nu tar denna stretch som tusan o man blir helt öm vid höftfästet. Kör 3x20 reps per ben. Sprang Tolvanloppet i Lördags o sprang i alla uppför o nedförsbackar o kände ingenting! Känns bra inför maran nu, saknar bara lite långpass men kommer ändå köra gångpauser från början vid varje 10 min jogg.
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#34
27 maj 2013 kl 14:03
Gilla
Inte kapa en sena, då sitter den ju inte fast nånstans!! De skar ut ett "fönster" där senan skaver, den satt ju fortfarande kvar i fästet... Tydligen en bra idrottsklinik i Solna. Det är nog ingen som opererar i första hand, hellre stretch. Va härligt att stretchen börjar ge resultat!
Christian Löfstrand
1984 • Göteborg
#35
27 maj 2013 kl 15:39
Gilla
Vad har ni för erfarenhet att tejpa knät? Hjälper det något? Eller har det samma effekt som ovan tyckte om knästöd, dvs att det nästa förvärras då senorna trycks in mer mot knät.
John
1965 • Stockholm
#36
31 maj 2013 kl 10:05
Gilla
Jag tänker pröva att tejpa med Kinesiotejp inför maran imorgon som förebyggande åtgärd! Tejp känns inte som det trycker som ett knäskydd gör. Lycka till alla imorgon!
Johan Sandler
1976 • Stockholm
#37
22 augusti 2013 kl 10:41
Gilla
Halkade in här och fick bra hjälp med mitt knä. Körde två av övningarna massor med gånger under två dagar. Jag smorde med tigerbalsam och jag kylde. Igår sprang jag Bellmanstafetten utan någon känning och har inte känt något idag. Tack för bra stretchtips! Nu gäller det bara att fortsätta och inte bli kaxig och tro att problemet är borta...
John
1965 • Stockholm
#38
28 augusti 2013 kl 11:55
Gilla
Jag har blivit filmad när jag joggar o det var inte kul o se! Varför jag får löparknä var inte svårt att se, då jag typ "Rullar" fram med höfterna så sträcks ITB senan onormalt mycket. Har haft känningar i höfterna oxå så det var bekräftat på filmen varför jag haft det. Nu skal jag lägga om löpsteget o tekniken, blir till att köra typ "Pose" och förbättra löptekniken så får vi se. Landa mer med fötterna under kroppen så blev min löpstil mycket bättre på film. Bara börja styrketräna o löpteknik träna! Hoppas slippa löparknä helt 2014!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.