Löpning Kom igång 46 inlägg 23176 visningar

Fart på "joggning", "löpning lugnt tempo" osv?

Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#1
11 maj 2013 - 19:24
Gilla
Jag behöver hjälp med att "översätta" tempoangivelserna som jag hittade i ett träningsprogram för nybörjarlöpare här på jogg.se. "Rask gång" begriper jag själv, men vilken fart ska jag ha när det står "joggning", "löpning i lugnt tempo" samt "löpning i måttligt tempo". Jag använder Runkeeper så jag kan få angivet hur fort jag rör på mig men jag måste ju veta ungefär vilka farter jag ska använda. Vore mycket tacksam för hjälp, jag tror jag måste använda mig av ett sånt här program för att någon gång kunna springa (jogga) mer än ett par hundra meter i taget.... Susann
< < < 1 2 3 > > >
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#21
13 maj 2013 kl 08:38
Gilla
Hej Acke5, om det går att få tag på pulsband till min telefon (är inte säker på att jag har tillräckligt avancerad modell) så kostar det runt 700 kr, så jag kan alltså köpa en pulsklocka billigare. Då har jag i och för sig bara gjort en snabb koll här i Sverige. Och fortfarande kvarstår då problemet med att mobilen batteritid är så begränsad. Jodå, jag vet att man kan köpa en begagnad, men när det gäller elektronik som är lite mer avancerad/dyrare (som ny) så föredrar jag att köpa nya grejor, på det viset har jag garanti ifall något skulle strula. Möjligtvis skulle jag kunna tänka mig att köpa en pulsklocka av enklare modell om jag kan hitta en väldigt billigt, bara för att se om jag tycker det funkar för mig att använda den. Jaja, jag får väl se, inväntar födelsedagen först Synd bara att mina kompisar inte tränar/är på den här sajten och läser mina inlägg :-)
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#22
13 maj 2013 kl 08:39
Gilla
Glömde Acke5, tack för ditt svar och ditt förslag! Var inte meningen att vara oartig!
1971 • Nykvarn
#23
13 maj 2013 kl 08:47
Gilla
Mitt enkla råd blir:

När du joggar så pass lugnt att du inte ens tänker på att det är jobbigt utan tankarna istället rör sig fritt kring vad som helst annat du har i huvudet för dagen, då har du hittat rätt fart/intensitet för de lugna joggpassen.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#24
13 maj 2013 kl 09:13
Gilla
Hej Staffan och tack, jag ska försöka. Det verkar som jag försöker jogga alldeles för fort, av döma av de råd jag fått här, eftersom jag blir så trött och andfådd så fort.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#25
13 maj 2013 kl 09:17
Gilla
Men vad jag också tycker är konstigt att jag utan problem kan köra på rätt hårt och fort på crosstrainern (och mycket längre, tidsmässigt) utan att ens bli i närheten av så andfådd och slut som jag blir när jag försöker jogga/springa ute. I veckan var jag med på mitt första instruktörsledda pass på cross-trainer, i 40 minuter, och visserligen fick jag hålla nere motståndet (som mest hade jag det på 3an) eftersom mina knän inte är riktigt bra än, men i övrigt följde jag farten och takten precis och jag hade inga problem med andning eller ork. Efteråt åt jag lite youghurt och sen körde jag en timme i cirkelgymmet och sen ytterligare 20 minuter på cross-trainern, så pass "lite slut" var jag. Jag måste göra något fel utomhus... :-(
Lena Ramnemark
1961 • Halmstad
#26
13 maj 2013 kl 10:46
Gilla
Hej Susann!
Jag förstår precis vad du efterlyser, det var likadant för mig när jag började springa för 5 år sedan, alltså även jag i "mogen ålder". Hade ingen aning om vad som var "normalt" joggtempo. Samtidigt förstår jag alla som har svarat lite svävande, för det är naturligtvis väldigt individuellt.

Mitt råd är att prova dig fram, spring i olika tempo minst 2 minuter, lyssna på din Runkeeper hur fort det gick och känn sedan efter hur jobbigt det var. För mig var/är det så här:
Joggning: ca 7.5 min/km, dvs ca 8 km/h = Prattempo
Lugn löpning: under 7 min/km, dvs ca 9 km/h = Svarar enstavigt men orkar springa ändå
Måttligt tempo: 6.25min/km, 9.5 km/h
Tävlingsfart: 6 min/km, 10 km/h

Sedan beror det, som alla andra redan har nämnt, på utgångskondition, vikt, envishet mm. De flesta här på forumet springer betydligt fortare än så, men man ska ju bara jämföra med sig själv, tycker jag!

Ha det så kul i spåret!
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#27
13 maj 2013 kl 11:21
1 Gilla
Hej Lena och tack för ditt svar! Jo jag förstår ju så väl att det är individuellt, allt fysiskt och psykiskt (och ålder) inverkar ju. Men jag ville bara ha något att gå på ungefärligen. Har legat några dagar o varit dålig men idag ska jag ut i spåret lite grann och så till F&S efter det. Och då hade jag faktiskt tänkt göra som du föreslår, slå på minutangivelsen (rösten) på Runkeeper och så "provspringa" så jag efteråt sedan kan se exakt hur fort eller sakta jag springer och jämföra det med hur det kändes. Hade det hängt på envishet bara hade jag sprungit marathonlopp men tyvärr hjälper det inte :.) Men sedan oktober 2011 har jag börjat träna, gått ner 23 kg i vikt och slutat röka efter att ha varit storrökare i 45 år (och gått upp 5 av de 23 kilona igen) för att jag skulle orka med träningen bättre. Så en del lönar sig envishet. Det är därför jag inte vill ge upp försöken att jogga/springa. "Alla andra" har som mål att springa 10 km på under 40 minuter...jag har det som mål för 5 km...större är inte mina anspråk.
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#28
13 maj 2013 kl 11:25
Gilla
Susann, att du klarar mer på crosstrainer är inte underligt då du jobbar statiskt, dvs du rör dig inte framåt. När du springer så är belastningen på din kropp mycket större eftersom du förflyttar dig och därmed hela din kroppsvikt framåt. Om du tänker att varje gång du landar med ett steg när du springer så belastar du det benet med 4-6 gånger din egen kroppsvikt (beroende på tempo och teknik) så är det inte underligt att du tycker det är jobbigt. :-)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#29
13 maj 2013 kl 12:49
1 Gilla
Stirra er inte blind på teknik. Det går alldeles utmärkt attt lära sig uppskatta sin ansträngningsgrad. Att som löpare lägga massvis med pengar är väl ok om man är intresserad - men det är ingen nödvändighet.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#30
13 maj 2013 kl 17:59
Gilla
Staffan, tack så väldigt mycket för förklaringen angående crosstrainern! Jag visste det där med belastningen när man springer "på riktigt" men inte att det var så stor skillnad på det och crosstrainern. Men det är väl därför jag blev rådd att köra på den när mina knän blev inflammerade, just för att belastningen skulle bli mindre. Det känns ialla fall som crosstrainern gör nytta, både som benträning och konditionsträning. Jag har börjat lite med löpbandet igen men bara på låg hastighet och utan lutning, bara för att få lite mer "kilometer i benen".
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#31
13 maj 2013 kl 18:02
Gilla
Lars L, jag är tekniknörd, så en anledning att skaffa en ny pryl gör mig alltid lycklig, sen är det bara det där med att få råd med den också. ;--)
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#32
13 maj 2013 kl 18:19
Gilla
Whoohooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tro det eller ej, jag lyckades jogga 2 minuter i sträck idag! Skratta nu inte ihjäl er alla som hållit på hur lång tid som helst och kan springa miltals...för mig är det ett enormt framsteg. Jag har tagit till mig alla råd som jag läst här. Vi har en iordninggjord löpslinga på 2,5 km som är nästan inte kuperad alls, så jag stack dit för att testa. Jag hade Runkeeper "i örat" för att få minutangivelser. Först gick jag 5 min snabbt, sedan stack jag iväg i min vanliga joggingstil (den som jag inte orkar med) och mycket riktigt, jag klarade inte ens 1 minut sedan var orken slut. Min pace var mellan 7.4-7.5. Gick i 5 min för att få tillbaka andan och sedan försökte jag jogga igen, men den här gången tog jag mycket kortare steg, avstånd mellan fötterna vet jag inte men superkort i varje fall och då orkade jag i 2 minuter! Det konstiga är att trots att jag tog enormt mycket kortare steg och upplevde farten som mycket lägre, så var min pace HÖGRE, mellan 8.2-9.1. Jag fortsatte så hela sträckan och höll ungefär samma pace på joggingsträckorna men på slutet sjönk min pace när jag gick, för då kändes benen rätt så stumma. Så jag gissar att det största felet jag gjort hela tiden var att försöka ta alldeles för långa steg, antagligen har jag trott jag fortfarande varit den där smala 15-åringen som sprang efter bussen... :-) Men ack så jag bedrog mig! Så om ingen annan har en motstridig åsikt tror jag att det vettiga är att fortsätta med mina små korta löjliga joggingsteg och försöka öka tiden lite varje gång plus förstås att försöka få ännu bättre kondition och starkare ben.
Elina
1990 • Varberg
#33
13 maj 2013 kl 19:09
Gilla
Grattis, skitbra jobbat!!!


Ett litet tips från en nybörjare till en annan. Om man inte har pulsband/klocka så finns det en B-lösning som inte på långa vägar är lika avancerad men helt gratis och ger i alla fall en liten fingervisning om vad du ligger på i ansträngningsnivå.
Om du har smartphone kan du ladda ner en gratisapp som mäter din puls i fingret. Stämmer förvånansvärt bra, jag har testat den flera gånger både i vila och vid ansträngning och den har stämt väldigt bra med vad jag har räknat själv på pulsådern i halsen.
Du får hålla fingret mot lampan i telefonen i några sekunder så du kan ju behöva stanna till för att mäta. Men det kan ju ge dig en liten fingervisning om vad du har för puls när du testar olika tempon.
Elina
1990 • Varberg
#34
13 maj 2013 kl 19:11
Gilla
Ett litet tillägg om Pace, mäts den inte i min/km alltså ju högre siffra desto långsammare?
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#35
13 maj 2013 kl 19:43
Gilla
OOps Elina, jag är van att mäta i km/h men eftersom alla verkar mätat pace här tänkte jag att jag skulle vara lika "proffsig" och så tänkte jag inte på att som du säger, en högre siffra är långsammare! Men jag tyckte i alla fall att jag höll en ganska bra takt på mina joggingintervaller, i varje fall orkade jag med flera st 2-minutersintervaller vilket jag ju aldrig gjort förut. Jag har legat o varit dålig sedan i torsdags så jag har inte tränat alls sen i onsdags förra veckan. Så med tanke på det o mina inflammerade knän så är jag nöjd ändå, även om tiden dippade lite på slutet. Jo, jag har en smartphone, en HTC med Android, ska kolla in på appstore, tack för tipset!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#36
13 maj 2013 kl 19:54 Redigerad 13 maj 2013 kl 19:57
Gilla
Ett pulsband till smartphone hittar man för 6-700 kr. Kopplas med bluetooth till telefonen Finns till android eller Iphone.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#37
13 maj 2013 kl 20:36
Gilla
Lars L, någon annan föreslog det också men som jag skrev då så har man den lilla nackdelen att telefonrackarns batteri har en tendens att lägga av lite när det passar den. Ibland håller det som det ska, men ibland så kan det nyladdade batteriet ladda ur av sig själv fast telefonen ligger oanvänd på ett bord, efter bara ett par timmar. Med en pulsklocka så har man ju lite mer säkerhet att den funkar när man behöver den.
1967 • Torsby
#38
13 maj 2013 kl 21:39
Gilla
Kolla conrad.se De har billiga "nybörjar"klockor. Där köpte jag min första.
Elina
1990 • Varberg
#39
13 maj 2013 kl 22:28
Gilla
Jag kan säg att jag kliade mig också i huvudet ett tag innan jag fattade vad som var "fel". När jag ändrade i appen från Promenad till Löpning så ändrades hastighetsangivelsen från km/h till min/km. Nu har jag hittat båda varianter plus att det finns en omvandlare här på sidan, väldigt smidigt!

Jag tycker det låter som att du har ett bra tempo. Första gången när jag "smygjoggade" alltså myrsteg så sakta jag bara kunde, höll vi bara 6 km/h, samma som jag promenerar. Kändes ju urlöjligt att "mestrippa" men det var ju effektivt för jisses vad långt jag orkade jämfört med när jag sprang "normalsakta".
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#40
13 maj 2013 kl 23:21
Gilla
Olle H: tack för tipset, ska kolla.
Elina: jag är vanast vid att använda km/h så jag tror jag fortsätter med det istället för att stajla med pace... Kollade min logg på Runkeeper igen och kollade då på farten istället, och då höll jag mellan 7-8.5 km/h under joggingpassen, så det får jag väl vara nöjd med. När jag provat att jogga på löpbandet så har jag faktiskt gjort det med 7 km/timmen så det stämmer ganska bra. Vad som också var intressant är att när jag avslutade med löpbandet på gymmet idag så stod det en ung tjej på bandet bredvid mig. Hon övergick från gång till jogging och höll 8 km/tim och hennes steg under joggingen var nästan lika korta som de jag tog ute idag. Så det är kanske inte helt fel att köra med så korta steg tills jag fått upp konditionen och benstyrkan.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.