Löpning Avancerad träning 91 inlägg 20822 visningar

att vara både rökare å löpare

EM
1987 • Gävle
#1
24 juni 2008 - 10:16
Gilla
Jag har tidigare i mitt liv varit en heltidsrökare, rökte ca 15 cigg per dag. Slutade och höll uppe med det i ett år.

I mars det här året började jag springa på allvar igen. Har sedan dess sprungit 5 ggr i veckan (5-7 km).
Idag sprang jag 7,5 km utan att stanna i ett ganska bra tempo.

Till saken hör att jag nu under sommaren röker ca 2-10 cigg. Det har mest blivit så, som någon slags belöning för att jag ska jobba varje dag hela sommaren ungefär...

Det jag undrar är hur detta påverkar min kondition. Självklart försämrar rökning, men på vilket sätt?
Jag kan ju trots allt springa 7,5km utan att ta ut mig.

Tänker ibland när jag tänder en cigg att jag inte borde röka. Men sedan tänker jag "varför inte"?
Kondisen är kvar, och jag kan dessutom njuta när jag röker. Det gör att jag inte känner någon motivation alls att sluta med dessa "sommarcigg".

Kan det vara så att kondisen påverkas efter en tids rökning? Alltså att jag inte märker av detta ännu?
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Wilhelm Berggren
1977 • Nordmaling
#61
2 juli 2008 kl 17:10
Gilla
Jag har läst att man lättare blir förkyld om man röker och att sår läker sämre också förutom det andra allvarliga som rökning gör.

Att få KOL är nog förjädrigt,tänk att måsta ha en syrgas tub med sig vart än man går och inte kunna andas riktigt själv.Att måsta kippa efter andan fy och huvva.Sådant är det som fått mig att avstå att röka på mycket länge.
Jag skulle lätt rösta för ett förbud av cigaretter.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#62
2 juli 2008 kl 22:42
Gilla
Folk får röka hur mycket de vill, så länge de inte gör det i min närhet och inte gnäller om/när de får uppleva de välkända negativa framtida effekterna, det var ett fritt val och ingen kan idag påstå att de inte känner till fakta om tobakens effekter.

Men, jag blir trött på skräckpropaganda. Alla får inte KOL, alla får inte lungcancer osv osv. Jag tror inte mina gamla föräldrar skulle ha så speciellt mycket bättre hälsa nu om de inte rökt hela sina liv, det finns för många andra faktorer som känns som de gjort mer.

Jag själv hatar cigaretter, och skulle väl inte direkt gråta om de skulle bli förbjudna, MEN jag skulle själv rösta mot ett sånt förbud och tycker inte om när folk propagerar för sånt, vad är nästa sak som ska förbjudas?

Det jag tycker riktigt illa om är tobaksbolagens metoder där man går in för att göra hela grupper av folk beroende, och när försäljningen sjunker i västvärlden så lägger man in ännu mer resurser på att locka in folk på "nya marknader" med stora och dyra reklamkampanjer och skumma metoder osv.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#63
2 juli 2008 kl 23:59
Gilla
...som tex när en kvinna "uppfann" det nikotin- och tobaksfria snusalternativet Choice för ca fem år sedan. Hon kapade åt sig marknadsandelar (eg. skapade hon väl en helt ny marknad) på den svenska snusmarknaden. Swedish Match svarade blixtsnabbt med en liknande produkt - Onico som marknadsfördes stenhårt varvid Choice sakta tynade bort. När så SM´s konkurent är borta från banan får jätten helt plötsligt svårt att leverera. Konsekvensen blir att alla som försöker sluta eller hålla igen på snuset bara har tillgång till riktigt snus och följdaktligen blir kvar i sitt beroende. Finurligt! sa Bull
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#64
3 juli 2008 kl 00:35
Gilla
Är det ett nikotinfritt alternativ lär hon ju inte tagit några marknadsandelar från existerande snusare som ju fortsätter ha sitt nikotinbehov att fylla. Så vad hon gör då är att locka nya personer att snusa som sen lättare övergår till nikotin-snuset. Känns som en dålig ide och nåt som jag nog inte är ledsen om det försvann.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#65
3 juli 2008 kl 01:53
Gilla
Njä jag ha rmycket svårt att tänka mej att nån går in på statoil och helt plötsligt får för sig att betala 26 spänn för att stoppe en torr buse med svartpeppar o örter under läppen utan att tidigare stoppat värre skitm under läppen.
Hennes ide fick hon när hon som snusare blev gravid o ville ha ett alternativ till nsnuset. Jag har själv slutatm snusa med hjälp av Choice!
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#66
3 juli 2008 kl 01:58
Gilla
Om du slutar med hjälp av ett nikotinfritt alternativ så hade du väl inget problem att sluta hursomhelst?
Patrik Billberg
1973 • GBG
#67
3 juli 2008 kl 09:23
Gilla
Tror det inte är så svårt att sluta röka/snusa för nikotinets del. Men det som är jobbigast är de vanor man har som man förknippar med en cigg eller snus. Känner folk som inte har rökt en cigg på nästan 20 år och fortfarande så kan suget slå till när dom känner lukt eller något annat som har förknippast med cigg.
Våran hjärna är nog ganska kass på att ta bort de stunder som en riktig god cigg var även om man inte rökt på ett tag.

Men byter man miljö,levene eller annat som man inte gör under det vardagliga livet så kan man sluta med en gång men sen när man kommer tillbaka så är det ganska svårt att hålla.
Patrik Billberg
1973 • GBG
#68
3 juli 2008 kl 09:42
Gilla
Den godaste ciggen jag har tagit måste nog vara den som kom tillsammans med ölen efter målgång i stockholm maraton. Det var en bland dom få ciggen man har rökt som egentligen smakade riktigt,riktigt gott.
Jag har varit rökare sen 20 år tillbaka och har haft uppehåll i mitt rökande till och från. Jag vet när jag var inlagd på sjukhus i 4 dagar rökte inte en cigg, inget röksug alls under denna tid. Så det mesta sitter nog i hjärnan. Kanske därför dom där pillerna man kan få utskrivna ifrån blrjan var menat till psyk sjukdomar.Tex. zyban används till:
"Vissa beroendesjukdomar.
ADHD och andra dopaminstörningar.
Egentlig depression.
Årstidsbunden depression"

Sen har vi den lite nyare Champix:
"Champix binder selektivt till en acetylkolin-receptor. Detta är en receptor som nikotin också binder till. Champix blockerar dels den effekt som nikotin har på receptorn. När nikotin ska binda till receptorn sitter redan Champix där.

Champix ger en delvis jämförbar verkan som nikotin eftersom de binder till samma receptor. Dock genom att Champix är ett annat kemiskt ämne blir effekten förändrad."

Har provat Zyban ett tag men är inte fungerande för mig skall nu prova Champix och återkommer med resultat.
Karin
1972 • Hudiksvall
#69
3 juli 2008 kl 10:53
Gilla
Jo, det psykologiska beroendet är väl en mycket stor del i både rökning och snusning, även om nikotin också ger ett starkt fysiologist beroende.
Håkan Zehler
1973 • Leksand
#70
3 juli 2008 kl 21:29
Gilla
Hur går det Emma, har du klarat dig hela veckan? Har du kommit på nått bra sätt att undvika ciggen när du är med den där kompisen?

// Håkan
Rolf Näsberg
1941 • Rönninge
#71
3 juli 2008 kl 21:47
Gilla
Jag tror att jag läste att en stor del av innehållet i de nikotinfria snuserna blir socker när det bryts ner, vilket medför kraftig karies på mycket kort tid. Det kan vara orsaken till Swedish Matchs "leveransproblem".
Karin
1972 • Hudiksvall
#72
21 juli 2008 kl 00:45
Gilla
Hur går det för dig, Emma? Heja!
EM
1987 • Gävle
#73
21 juli 2008 kl 11:03
Gilla
Tack för frågan :) det går bra. har minskat enormt. ligger på kanske 5 per vecka.
Tills idag. För idag anmälde jag mig till tjejmilen :) nu blir det inga cigg tills dess!
Kan man förbättra sin kondis på 40 dagar? Har redan bra kondition, men jag anmälde mig till tidtagning och nu ska jag fasen ha en bra tid! ;D
Brukar springa 7,5 km men ska lägga in några 10km innan tjejmilen också.

Nu är jag taggad :)
Ola
1970 • Stockholm
#74
21 juli 2008 kl 11:17
Gilla
Det tar ett tag att jobba bort de negativa effekterna av rökning. ca 2-3 år innan hela systemet är återställt så mycket det går. Men visst går det att förbättra kondisen på en månad.
Lycka till!
EM
1987 • Gävle
#75
21 juli 2008 kl 11:26
Gilla
Ola, jo det är klart, men jag tänkte mer på själva löpningen. Om jag ökar dosen och kör ganska hårt sista månaden.
Tränar normalt ca 5 dgr i veckan, om jag kör längre pass osv. Kan kondisen påverkas positivt på den tiden?
Ola
1970 • Stockholm
#76
21 juli 2008 kl 11:40
Gilla
Javisst blir kondisen bättre på en månad utan rökning. Blanda träningen med snabba korta (fart) och långsamma långa (uthållighet) pass. Kör inte för hårt sista veckan innan loppet bara.

Jag menade bara det kommer att ske förbättring under ett par år bara pga du slutar röka. Jag själv slutade röka för 3,5 år sedan och har sprungit tre marathon sedan dess. Känner inget sug efter cigg alls. Ligger fortfarande en oförbrukad limpa Marlboro i köket som blivit kvar sedan jag fimpade.
1974 • Göteborg
#77
21 juli 2008 kl 16:23
Gilla
Har slutat röka för 2 månader sedan och känner att jag orkar springa mer/längre + denna sidan som gör att man sporras till att tänka positivt och framåt mot ett hälsosammare liv : ).
Bra kämpat alla andra numera (på väg att bli) icke rökare som fajtas mot detta förpestande "belönings" skit

Karin
1972 • Hudiksvall
#78
23 juli 2008 kl 01:04
Gilla
Snyggt jobbat allihop! Eftersom jag aldrig rökt vet jag ju inte heller hur det är att sluta, men man har ju förstått att det inte är helt lätt!! Dessutom har man ju lite andra laster att tampas med (typ godis), så visst kan man ana... Jag tror också du kan förbättra dig på en månad Emma. Som sagt, lägg in en del kvalitetspass (om du inte redan gör det) och ta det lugnt veckan före loppet. Lycka till!
1969 • Sala
#79
23 juli 2008 kl 09:32
Gilla
Emma, jag tror inte att du kan öka kondisen särskilt mycket på att öka träningen med en timme eller två i veckan. Du stressar bara upp dig och riskerar överträning. Man ska aldrig öka träningsmängden eller farten på passen med mer än man är redo för. Springer du exempelvis 30 km idag, varav 10 är i hög fart, så bör du inte öka till 50, varav 20 i hög fart. En sådan ökning bäddar för skador och överträning. Och om du ökar till låt säga 35/13, så kan du inte räkna med jättesnabba träningseffekter, för sådana kommer inte på några veckor. Min erfarenhet är att man kanske kan få 10-20 sekunder bättre på femman i veckan.

Så mitt svar är: ja, du kan öka kondisen på att springa något mer i veckan, men förändringen är inte särskilt stor konditionsmässigt av en sådan ökning. Rätta mig, någon, om jag har fel.
Anders S
1973 • Göteborg
#80
23 juli 2008 kl 12:07
Gilla
Troligen skulle 10 cigg om dagen förändra Musses förutsättningar i OS radikalt, medan en feströkande 5,5 timmars marathonlöpare inte skulle påverkas på samma sätt.

Men det är inget snack om att man som motionär kan nå riktigt bra resultat och ändå röka dagligen. Hur mkt bättre det skulle bli utan är bara gissningar.
Det är bättre att springa och röka än att bara röka.


(Till alla er som mest talar om hur farligt det är att röka så skulle jag vilja säga att det finns anledningar till att man röker som inte är direkt kopplade till rökningens farlighet. Precis som det finns anledningar till att man dricker eller äter en massa skit eller på annat sätt har ett destruktivt beteende.
Det hjälper inte med att skärpa straffen (lungcancer, kol) för att få rökare (brottslingar) att leva innan för ramarna. Vill du hjälpa ngn ur ett destruktivt beteende så gör du klokast i att LYSSNA noga istället för att PRATA högt.)





< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.