Löpning Träning 15 inlägg 6407 visningar

Kan alla bli bättre löpare? Och i så fall hur?

1978 • Lindome
#1
21 juni 2008 - 13:30
Gilla
Har löptränat regelbundet i snart två år. Första dryga halvåret såg jag hela tiden klara förbättringar. Jättekul! Men sen började utvecklingen avta. Helt naturligt såklart.
Det som inte känns naturligt är att min bästa 5 km-tid sattes för snart ett år sedan, och jag kan i dagsläget inte matcha den på långa vägar. Detta trots att jag ökat min träningsmängd med nästan det dubbla. Idag springer jag 3 pass/veckan och drygt 100 km/månaden. Jag försöker variera mellan långa långsamma pass, tempoträning, tröskelträning och intervaller. På uthålligheten/längden har jag fått bra resultat, men jag tycker att jag genom den träningsmängd och de kvalitetspass jag gör även borde se utveckling på de kortare/snabba distanserna (5 & 10 km).

Med detta som grund (och kolla gärna i min träningsdagbok) undrar jag om ni har några tips på vad jag gör för "fel" eller om det helt enkelt är så att vissa personer inte kan bli snabbare löpare än såhär???
Roger Elimä
1978 • Enköping
#2
21 juni 2008 kl 16:17 Redigerad 21 juni 2008 kl 16:22
Gilla
Är verkligen ingen expert men jag tycker personligen inte att stangering på en viss distans i ett år är anmärkningsvärt. Det tar ca 12-15 år av hård träning att nå sin "topp", oavsett när man börjar. Men utvecklingen kommer ofta i "vågor".

Förbättrade mig förra året ganska mycket på millöpning medan jag stod still på en distans av 2-3 km. Utvecklingslinjen går inte rakt upp utan liknar till viss del en aktiekurva.
Daniel Karlsson
1984 • Malmö
#3
21 juni 2008 kl 18:41
Gilla
Jag har upplevt samma problem vid ett par tillfällen. Varje gång är det något som jag ändrat som gjort att jag minskat min 5km tid med ett antal sekunder, alltifårn 10-30 sekunder per tillfälle.
Nedan följer förändringarna:
- Omläggning av träningsprogram, jag kände att kroppen började vänja sig.
- Jag slutade (nästan) att dricka alkohol.
- Jag köpte en ny uppsättning löparkläder och ett par snabbare skor.
- Jag började tävla.
- Jag började köra benträning specifikt för löpningen.
- Jag vilade två veckor och tränade som mest raska promenader.
Hoppas det finkar.
1978 • Lindome
#4
21 juni 2008 kl 21:13
Gilla
Tack för era kommentarer. Visst, förstår att träningen kan stagnera i perioder men inte så pass lång tid som den har gjort i mitt fall, och inte efter så kort tids träning (bara ett drygt halvår).
Daniel, angående din lista med förslag. Träningsprogrammet har lagt om flera gånger, bl.a. med hjälp av Aktivitus testklinik här i Göteborg. Alkohol dricker jag i stort sett aldrig (typ 4 ggr/år). Kostnaden på löpkläder och skor är omfattande redan i dagsläget. Tävlar gör jag åtminstonde 4-5 ggr/år. Och längre viloperioder har också förekommit. Så alla dom sakerna är redan genomförda så att säga (har ju klurat på det här ett bra tag som ni säkert förstår). Det enda på din lista som jag egenligen inte har satsat på är benträningen. Kanske värt ett försök i allafall.

Fler tips och åsikter mottages tacksamt.

(Kanske bör tillägga att jag har en rusande puls ibland och håller på att försöka utreda orsaken med hjälp av läkare. Ingen aning om det påverkar det här. Har även dåliga Hb-värden som jag försöker få bukt med).
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#5
21 juni 2008 kl 21:35
Gilla
Det du skulle kunna prova är att hålla ett lite högre tempo på dina distanspass och lägga in lite fler gångpauser istället.. antingen på känsla eller med hjälp av pulsklockan. Poängen är att vänja kroppen vid lite högre "normaltempo" än du brukar ha, komma ur det inrutade så att säga. Det är väl lite det som är poängen med intervaller också, men det är mindre pressande att göra det i vanliga distanspass.
10km-passet som kanske tar en timme i 6min tempo kan köras i 5:45 tempo istället, men gå ibland så att totaltiden ändå blir en timme. Då lurar du kroppen vad som är normalt för dig. Sen flyttar du nivån i takt med att du utvecklas.
Men först ska du ha koll på kroppen o pumpen :-)
1978 • Lindome
#6
21 juni 2008 kl 22:38
Gilla
Peter: tack för råden.
Försöker ju hålla pulsen nere på distanspassen (a la Maffetone) men kör även intervaller med tröskelpuls och tempopass där jag maxar allt vad jag orkar. Menar du att jag skulle strunta i pulsen på distanspassen och göra om dom till en form av intervaller också?
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#7
21 juni 2008 kl 22:46
Gilla
Måste bara inflika att jag blir lite förvirrad av Maffetone-diskussionen ibland här på forumet. Som jag har förstått saken så är ju hela poängen med Maffetone att man bara tränar pass där man håller sig under sin aeroba maxpuls? Blir det inte meningslöst att tala om lågpulsträning om man dessutom kör kvalitetsträning samtidigt?

Mvh
Kristofer
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#8
21 juni 2008 kl 22:48 Redigerad 21 juni 2008 kl 22:49
Gilla
Om du ska få upp farten så är inte maffe rätt väg. Jag går in i en maffe-period nu, men det är för att läka o bli fräsch igen. Det som händer är ju att man blir starkare/uthålligare, men samtidigt långsammare.

Antingen så kör du maffe nu och jobbar på snabbheten när den perioden är över, eller så tar du hjälp av pulsen redan nu.
Om du t.ex springer 6.30min/km för att ligga under 150 så kan du öka farten till 6.00/km istället och sakta av till gång när pulsen går över 150, sen börjar du jogga igen när pulsen går ner i 140
Så gjorde jag när jag började, och snart joggar du i 6.00-tempo utan att stanna. Då kan du lägga dig på 5.50-fart och gå när pulsen stiger osv.

Det finns många sätt, huvudsaken är att det är roligt, och att man hela tiden triggar kroppen att man begär lite mer än den vill. Det är då den tvingas till utveckling..

Kristoffer: Inte meningslöst, men jag förstår vad du menar. Men det var ju inte grundfrågan här. Klart man kan mixa beroende på vad man vill ha ut av det.
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#9
21 juni 2008 kl 23:03
Gilla
Peter: Jo men samtidigt kanske det är så att om en del av frågeställarens träning går ut på att hålla sig under en viss pulsnivå så kan det ju hända att kroppen helt enkelt vänjer sig vid att ta det lungt och springa långsamt vilket ju inte tycks vara vad hon vill uppnå med sin träning. :-)
1978 • Lindome
#10
21 juni 2008 kl 23:31
Gilla
ojoj, nu blev det visst lite förvirrat... ska försöka reda ut det hela så gott jag kan.

Maffetone kanske var fel uttryckt. Jag kör mina distanspass runt min aeroba tröskel (som är uppmätt till en puls på 156 bpm). Detta gör jag kanske 70% av min träningstid. På vissa av dom passen låter jag pulsen gå upp mot dryga 160 (lätt och medelhård distanslöpning). Övriga 30% av tiden kör jag med betydligt högre puls (ibland runt min anaeroba tröskel som är 170 bpm och ibland försöker jag maxa så jag nästan omkommer på kuppen). Dom första 70% för att få mängd i kroppen utan att slita på den (så jag får vara skadefri och fräsch inför nästa kvalitétspass) och det sista 30% för att få upp farten.

Detta är vad jag har läst mig till (bl.a. på marathon.se) är det bästa sättet att få upp tempot utan att skada sig på kuppen???
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#11
22 juni 2008 kl 07:28
Gilla
Kristoffer:
Det är ju precis det jag skriver, att man måste bryta det kroppen vant sig vid, och att maffe inte är rätt väg att bli snabbare. Men om man nu kör maffe kan man ändå hålla högre tempo än bara lufs om man varvar med gång. Men dettta finns det stora trådar om i forumet.

Kristina:
Du är rätt ute med lågpuls o skador, och det är väl så du måste göra; känna dig själv och på vilken nivå du kan ligga. Men om du ska bli snabbare måste du reta kroppen att hänga med. En avvägning alltså. Jag varvar maffe med kvalitetsperioder.
1954 • Falun
#12
22 juni 2008 kl 10:05
Gilla
Jag tror inte det hjälper om du ändrar träningen. För vad jag läst ovan så kan du redan tillräckligt mycket och tränar klokt. Min tanke är snarare att det du nämner om dåliga Hb-värden. Är inte hela kroppen med så spelar det ingen roll hur mycket och klokt man tränar. Allt måste vara i balans. Vore jag dig så skulle jag koncentrera på detta.
Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#13
22 juni 2008 kl 11:08
Gilla
Jag tror att det kan bero på överträning om man stangerar trots ökad träning. Kanske behöver du en viloperiod på några veckor. Har själv märkt att det gör susen när jag vilat 2-3 veckor (ibland ofivilligt). Efter en veckas jogging har man kommit ikapp och förbi sin tidigare form.
/K-J http://joggblogg.blogg.se/
Annika
1966 • Malmö
#14
22 juni 2008 kl 16:43
Gilla
Du har ju jättebra tider, km-tider på 5 min på korta distanser. Själv har jag inte utvecklats någonting på ett år, har fortfarande samma tider som förra sommaren, då jag var ganska otränad, möjligen springer jag med lägre puls nu än då. Nu börjar jag närma mig 6 min/km utan att ha en "nära-döden" upplevelse, men fortfarande med rätt hög puls. Har försökt träna enligt maffetone i vår, men det fungerar inte så bra för mig, det händer inget med tiderna, inte konditionen heller.
Du kan säkert bli lite snabbare, men det tar lång tid, det kan säkert ta flera år. Sen är det olika vad som fungerar för olika personer. Du skriver något om dåliga Hb-värden, om du alltid har legat på samma Hb-värde är det helt normalt för dig, men om det har sjunkit kan du ha liten järnbrist t.ex., prova tillskott. Maxa inte heller så ofta, det sliter.
1978 • Lindome
#15
22 juni 2008 kl 22:37
Gilla
Tack igen för alla tips och råd.
Tyvärr tänker och funkar vi ju alla olika. Nån säger att jag ska lägga in mer kvalitétsträning. En annan att jag ska vila. En tredje att jag kanske är övertränad och en fjärde att jag tränar precis som jag ska. *pust" Men jag är som sagt tacksam för alla råd och tips! Och kommer fortsätta bena i vad som kan vara "fel" i mitt uplägg.
Idag fick jag till ett riktigt bra och skönt pass - det sporrar. Och löpglädjen finns ju där hela tiden och det är det viktigaste! Kommer absolut att fortsätta springa oavsett resultat!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.