Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 2165 visningar

Inte löparknä... ...eller?

Tobias
1973 • Örebro
#1
13 juni 2008 - 08:08
Gilla
Problemet kommer efter ca 20 min löpning, och känslan är att det stramar väldigt mycket när jag lyfter benet. Det är ytligt - alltså utanpå knäskålen - på insidan av benet. Har tolkat löparknä som smärta på utsidan, men detta är kanske en variant.
Fakta: Första gången det framträdde var några timmar efter Gbgvarvet, trodde jag hade slagit i knäet och väntade mig ett blåmärke. Har ökat fart-träningen avsevärt och nu är det alltså tillbaka - vid löpning kommer det en stramande smärta som gör att det känns som om något är för kort "på" knäet. Har tränat en del spinning tidigare, men fått sluta pga knäproblem(japp samma knä).
Vore mycket tacksam om det finns någon som har något tips eller bot på detta.
1968 • Marieholm
#2
13 juni 2008 kl 08:42
Gilla
Tjenare Tobias. Jag hade liknande eller samma symptom i Februari. Jag gick till en Naprapat som hjälpte mig. Lösningen på mitt problem ( för jag blev av med det) Var att jag masserade mig själv på hela insidan av låret och även upp i " fickan" ( tänk dig jeansfickan) Jag körde även då kyla efter träning och en del värme när jag kände för det med vetekudde. Vad som mer hjälpte var stretching samt att jag hittade på nätet lite övningar typ styrkeövningar. Detta fann jag på runnersworld.com ( jänke siten) där finns massor av videos och så vidare. Dock skall det också tilläggas att jag vilade ca 1 vecka helt och hållet från träning för att monitorera det onda. Jag vet att man är orolig och sådant med sånna typer av skador men testa dig fram lite och skynda långsamt är mitt råd. En annan grej jag kom på var att jag ändrade löpsteg lite och tänkte på hur jag satta i foten samt att jag varierade vilken sida på gatan jag sprang...
Hoppas det löser sig
Christopher
1976 • Tullinge
#3
13 juni 2008 kl 09:28
Gilla
Jag tycker att det låter som en överbelastning på innsida lår.
Jag har samma sak och fick det med efter GBG varvet.
Det stramar och gör ont i knät och under knäskålen. Själv har jag en Compex och kör på skadan varje kväll samt att jag går till naprapat 1gång i veckan. Det låter liknande. Om det skulle vara löparknä du fått skulle det göra ont i utsida lår ner mot knät till.
Själv har jag fått ok att träna med skadan. Den går bort av sig själv bara man inte överbelastar benent med att köra för hårt.
Federico Hernandez
1968 • Göteborg
#4
13 juni 2008 kl 12:37
Gilla
Ömhet/smärta på insidan av benet är oftast "hopparknä"/"jumper´s knee" pga en överbelastning.

Troligtvis är en eller några muskler i område för svaga. Med specifik träning av dom muskler och framförallt stabilitets- och balansträning av knäet blir man av med hopparknä (om det nu är det). Stabilitets- och balansträning ökar den propioceptiva facilitering och gör att muskler aktiveras snabbare och tidigare - dom behöver så inte jobba på max. Eventuell kan man stödja "rehab"träningen och löpning under den tiden med en tejpningsteknik som stabiliserar knäet - för att bli smärtfritt under belastningen.
Tobias
1973 • Örebro
#5
13 juni 2008 kl 15:46
Gilla
Många tack till Er - Christopher, Anders och Federico, nu vet jag att det finns en väg igenom det här.
Jag hade börjat snegla på en karriär inom biljard, men nu ska jag följa Era råd istället.
Jag kollade lite på hopparknä, och där ordinerade man minsann lätt löpning bl.a(?). Very well - nu har jag en bra början att utgå ifrån. Tack!
Admira Mesic
1980 • Malmö
#6
1 juli 2008 kl 14:02
Gilla
Jag börjar undra om inte jag har hopparknä
Jag har ont utanpå knäskålen och lite under. Detta händer när jag springer längre en en mil. Dagen efter brukar jag ha svårt att gå nedför trappor :) Det kan inte vara löparknä eftersom jag inte har ont i utsidan av knäet.
Eller vad tycker ni? Är det stretch som gäller vid hopparknä också?
Tobias
1973 • Örebro
#7
2 juli 2008 kl 09:10
Gilla
Måste säga att symptomen påminner mycket om de jag har/hade(se ovan).
Det stramar ordentligt i knäet när man böjer knäet, och även jag kände mest när jag gick nedför trappor.
Just nu kör jag mer långsamma pass och lite mindre fart, och stretchar ordentligt(ljumskar, lår, höftböjare osv). Kör även en övning då jag står på ett ben och gör "knähävningar" för att stärka knäet.
Å så använder jag ett chili-liniment på knäet när jag springer.
Detta verkar fungera mycket bra för mig och jag är om inte återställd, så i alla fall klart på bättringsvägen.
Patrik Johnsson
1969 • Dalby
#8
2 juli 2008 kl 15:57
Gilla
Jag har under våren haft mycket problem med hopparknä som ju är en överbelastningskada. Jag körde diverse stretch och styrkeövningar, googla t ex på "runners-knee"

Det som hjälpte mig under löpning var en "knee-strap" (finns bla på löplabbet), ett smalt band som spänns under knäskålen, förhindrar att knät "hoppar". Funkade mycket bra för mig.

genom daglig styrketräning, stretch och kylning (samt liniment vid löpning) fick jag bort min skada från mars/april (då jag knappt kunde gå nerför en trappa efter ett löppass) så pass att jag klarade stockholm marathon i maj utan att jag kände av hopparknät!
Sofia Widholm
1987 • Örebro
#9
2 juli 2008 kl 18:37
Gilla
Tobias: Har du kollat upp knät hos en sjukgymnast eller läkare? Eftersom jag bor i Örebro, kan jag tipsa om att du kan vända dig till Idrottsmottagningen/Rehabcentrum dit man kan gå med idrotts- eller motionsrelaterade skador.
Tobias
1973 • Örebro
#10
3 juli 2008 kl 15:14
Gilla
Tack för tipset Sofia... har faktiskt tänkt att jag kanske skulle kolla upp knät men visste inte var.
Dock så känns det bra nu... men det är bra att veta att de finns.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.