Löpning Kläder, Skor & Prylar 16 inlägg 2957 visningar

Utrustning utan antibakteriella material - finns det?

1976 • Mullsjö
#1
13 januari 2013 - 07:34
Gilla
Hej!
Har mer och mer börjat kika på skor med lite drop, kompressionsstrumpor, vätskepåsar och ryggsäckar osv .
En sak som slår mig är att överallt säger tillverkarna att deras produkter är behandlade för att minimera bakteriell tillväxt.
Dels tror jag att det inte är nyttigt för oss att ta bort alla bakterier och dela tror jag att detta tänk kommer att påverka vår omgivning. Man märker redan i vården att det finns miltiresistena bakterie som medicin inte biter på.
Ibland undrar jag om folk vill träna för att de är livrädda för att lukta. Duschar man inte och tvättar man inte sina prylar och kläder längre??

Min fråga är i alla fall om ni har koll på skomärken, tillverkare av vätskeblåsor, klädtillverkaren som inte har antibakteriella medel i sina produkter? Det gäller även silverjoner eller liknande som ska motverka dålig lukt i kläder.
Jag tar gärna del av dem. Jag ska också försöka få kontakt med tillverkare när jag ska köpa prylar och fylla på här som en lista.

Tack på förhand.

Mvh Patrick
Jacob Toxen-Worm
1985 • Gråbo
#2
13 januari 2013 kl 10:33
Gilla
Grunden til at man behandler klæderne er jo udelukkende for at hæmme bakterievækst på klæderne og dermed mindska dårlig lugt.
Jeg forstår din bekymring, og alt der er syntetisk tilverket eller behandlet kemisk kan inte være bra for organismen, men ull-produkter har jo præcis samme antibakterialle egenskaber. Her er det dog fiberstrukturen der giver den antibakterielle effekt, og er dermed mere naturligt.

Du kan prøve at besøge: http://www.natureshop.co.uk/
Der finns endast "ekologiske" klæder og skor på denne side.
Det er bættre for miljøe och organismen, så der finns flere incitamenter for at droppe syntetisk tilverkede klæder.


Kajsa B
1987 • Göteborg
#3
13 januari 2013 kl 10:59
Gilla
Precis som oanstående talare använder jag gärna ull då det har många av dessa egenskaperna från början. Vet inte säkert om det är bättre (kanske behandlats med annan skit istället), men tänker mig tt det är bättre.

Gällande skor tror jag det är väldigt svårt att hitta. Enligt en professor i Ekotox (miljögifter) som jag haft i skolan är i princip alla träningsskor behandlade med något antibakteriellt. Hittar du något som inte är de säg gärna till!

Tänker dock att det är värre med det som är i kläder, där nanosilver (små partiklar med en yta av silverjoner) är rätt inne att använda. Skillnade mot skor är att kläderna tvättas flitigt, och att vi då tvättar ur dessa ämnen (ska kunna göras på några tvättar). Åtminstone tvättar inte jag mina skor, så gissar att mindre av de antibakteriella ämnena når vatten.

Bambu ska förövrigt också ha flera av dessa eftertraktade egenskaper "naturligt".
HR
1972 • Stockholm
#4
13 januari 2013 kl 11:06
Gilla
Ull är "bäst" tycker jag personligen. Nackdel är att det slits fort på vissa plagg och att man inte får tvätta dem för varmt - då förlorar de ju en del av de unika egenskaperna för gott.

Bambu är på uppsegling och verkar bekvämt. Vet inte hur egenskaperna är och om de slits fort. Men den t-shirt jag hade var mycket skön.

Föredrar naturligt men blir av praktiska skäl tvungen att använda vissa syntetplagg.

Kajsa B
1987 • Göteborg
#5
13 januari 2013 kl 11:51
Gilla
till skillnad från Henrik tycker jag mina ullplagg (mestadels från icebreaker) håller bättre än mina syntetplagg. Sköter dem väl (bortsätt från i själva användandet), vilket verkar räcka. vilket det dock inte gör för syntetplaggen. tvätt i 40 grader, inget mjukmedel, inget torktumlande osv när du tvättar. häng alltid upp plaggen på tork efter användande. svettas du mycket skölj dem gärna efter passet då saltkristaller kan ge extra slitage. men sånt är ju allmänt sunt förnuft om man vill få sina kläder att hålla, funktion eller inte.
1976 • Mullsjö
#6
21 januari 2013 kl 17:50
Gilla
Kikade in på http://www.ultramarathonrunningstore.com
och hittade den här 1L-påsen: http://www.ultramarathonrunningstore.com/Hydrapak-Elite-1-Litre-Hydration-Bladder-p/hydrapakb1l.htm

Det låter ju intressant med att kunna vända på den för att kunna diska och torka ordentligt men då min engelska inte är vad den borde vara så undrar jag om ni förstår/vet om den är behandlad med något antibakteriellt medel eller om killen som pratar i video bara menar att det inte gör någon nytta?


Undrade, Patrick
1973 • www.swedentrails.com
#7
21 januari 2013 kl 19:37
Gilla
Samma märke (Hydrapak) på påsar som i alla Ultraspire ryggsäckar..;) http://swedentrails.tictail.com/product/ultraspire-spry-41361
Kajsa B
1987 • Göteborg
#8
21 januari 2013 kl 20:03
Gilla
Patrick, de säger inte att den är fri från antibakteriella ämnen. Han säger dock att det inte skulle göra någon nytta då bakterier växer i vattendropparna som är kvar oavsett. Därför är det ur bakteriesynpunkt viktigare att kunna diska och torka påsen ordentligt. Till skillnad mot de med skruvkork är det lätt att göra det med deras produkt.

Vore onödigt av dem att ha i antibakteriella grejer efter denna förklaring. Men han sa inte vad jag kunde höra att de inte har det, så kanske har de det ändå...
1976 • Mullsjö
#9
21 januari 2013 kl 20:04
Gilla
Hej Jens!
Jo, Hydrapak's påsar verkar vara bra men jag kan inte få fram Ultraspire's ställning? Vet du om påsarna är behandlade?
Och vad är det för ytskikt som Ultraspire har i sina flaskor? De verkar bra och jag gillar deras lösningar men vill veta mer.
//P
1976 • Mullsjö
#10
21 januari 2013 kl 20:40
Gilla
@Kajsa
Tack för hjälpen.
Ja, det är lite knepigt med deras påsar då det på en bild för
Salomon - Advanced Skin S-Lab 5 Set står att påsen skall vara behandlad med något. Får kanske helt enkelt ringa Salomon och kolla.

Satans vad svårt det ska vara att få en vettig vattenflaska utan dumheter. Jag vill försöka men det känns lite hopplöst.


/P
1973 • www.swedentrails.com
#11
22 januari 2013 kl 07:18
Gilla
I flaskorna lägger Ultraspire ett ytskikt av siliconkristaller som de menar ska underlätta hygienen.. Dessutom menar de att metallen i botten på flaskorna renar vattnet. 50% onödig sience och 50% New Age..
Kajsa B
1987 • Göteborg
#12
22 januari 2013 kl 14:21
Gilla
Plast innehåller ofta tveksamma ämnen. Påsarna är i alla fall fria från BPA(bisphenol A), ett aktuellt hormonstörande ämne som är förbjudet i alla produkter för barn, men annars är tillåtet. Används ofta i plast och konservburkar.
Glas är bra om man vill minska antalet tveksamma ämnen att utsättas för. Tyvärr är det dumt att springa med...
1976 • Mullsjö
#13
23 januari 2013 kl 17:06
Gilla
Hej!
Fick svar från en produktutvecklare på Craft som sade att de inte använder bakteriedödande medel i sina produkter.
Ett glädjande besked!
///P
T Springsson
1970 • Skotrampa
#14
23 januari 2013 kl 22:17
Gilla
Patrick> Men det gäller tydligen inte deras bike pads. http://www.craft.se/sv/ergonomi/bike-pads.html#
1961 • Göteborg
Administratör
#15
23 januari 2013 kl 23:02
Gilla
Mja, kanske ändå: "Carbon fibers closest to the skin offer [...] excellent antimicrobial properties – without the addition of chemical treatment."

Så även om de skriver att padarna är "antimicrobial" så verkar de inte innehålla silverjoner eller andra kemikalier. Dessutom är de Oeko-Tex-certifierade vilket de knappast skulle vara med några onödiga kemikalier inblandade.
www.swerea.se/sv/ivf/Kunskapsomraden/Textil-och-Plast/Oko-Tex-certifiering/
T Springsson
1970 • Skotrampa
#16
23 januari 2013 kl 23:08
Gilla
Hoppas det är så.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.