Löpning Övrigt 143 inlägg 12591 visningar

Våga vägra tjejepitet

Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#1
9 januari 2013 - 09:38
3 Gilla
Har läst en intressant artikel i senaste Runners som handlar om kvinnors rätt till jämställd träning och tävling. Våga vägra tjejepitet, ja varför heter det Tjejklassikern och varför ska Vårruset vara en trevlig sammankomst för tjejer?! Visst märker vi även en manlig dominans på jogg.se, varför är det så? Jag håller med författaren till artikeln, Sofia Hedström, "våga ge järnet. Det är varken kvinnligt eller manligt att ta ut sig. Det är mänskligt."
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
1976 • Sollentuna
#2
9 januari 2013 kl 09:45
Gilla
Nä, på ett sätt motverkar ju tex. Tjejmilen sitt syfte. Det minskar ju jämlikheten hur man än ser på det.

Tänkte på det nu under Tour de Ski också. Damerna kör ju alltid mycket kortare än herrarna. Varför? Inom friidrotten och löpning är det ju samma distanser för båda. Inte direkt så att dom inte skulle orka...
1970 • Sala
#3
9 januari 2013 kl 09:45
1 Gilla
Heja Mikaela! Kör hårt.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#4
9 januari 2013 kl 09:59
Gilla
Claes, anledningen till att damerna kör kortare distanser inom längdskidåkningen är pga att damskidåkningen är så ojämn. Det blir enorma tidsdifferenser redan nu i TdS och längre tävlingar. Skulle damerna köra lika långt som herrarna så skulle Kowalczyk, Johaug och Björgen vara 5-6 minuter före de övriga i vissa lopp. T ex om tjejerna skulle köra 5 istället för 3 mil på mästerskap.

Jag vet inte varför damskidåkningen är så ojämn, gissar att underlaget för åkare är för litet helt enkelt. Det är en väldigt liten sport globalt sett, framför allt på damsidan. Det är väl även därför norskorna är så extremt överlägsna just nu.
#5
9 januari 2013 kl 10:03 Redigerad 9 januari 2013 kl 10:11
Detta inlägg har raderats
Jonas Pettersson
1988 • Sala
#6
9 januari 2013 kl 10:04
Gilla
Varför är feminister aldrig nöjda?
Är ju bra med separerade tävlingar så blir på lika nivå, en tävling enbart för kvinnor kan ju gynna andra kvinnor att börja träna då de är fler jämlikar med.
Att det är olika distans i längdåkining kan ju ha med tiden att göra, bara en teori från mig.
Sport överlag är inte jämställd och kommer aldrig bli, alla springer, lyfter vad man nu gör olika.
Andreas L
Linköping
#7
9 januari 2013 kl 10:35
Gilla
Jag håller med TS. För män som inte vill göra hela distansen borde även de kortare distanserna på klassikerns olika delar vara öppna - utan medföljande tjejepitet. Allt annat är ojämställt.
Kinsei
1974 • Malmö
#8
9 januari 2013 kl 10:41
Gilla
Visst är det bra med motionslopp som kan locka folk att röra sig som annars inte skulle ha gjort det. Låt gå för vårruset och tjejmilen alltså. Men jag tycker faktiskt att det är smått förnedrande med tjejvarianter av de stora loppen som är 1/3 av det riktiga. Om man skulle motivera det utifrån skillnader i prestationsförmåga skulle skillnaden ju bara vara runt 10%, i alla fall i löpning. Är inte män i lika stort behov av en "kortklassiker"? Om inte, varför skulle kvinnor vara det?

Sedan tycker jag att det är irriterande och löjligt med kommentaren att "feminister aldrig är nöjda", bara för att man diskuterar om vissa åtskillnader och uppdelningar på grundval av kön är motiverade eller relevanta.

1981 • Örebro
#9
9 januari 2013 kl 10:52
1 Gilla
Har också funderat på att lopp som är en kortare variant av en tävling, alltid föregås av just ordet "tjej", t ex Vätternrundan -> Tjejvättern. Tycker det är löjligt.

Varför inte bara kalla den Kortvättern för att följa i Kinseis förslag.
1981 • Linköping
#10
9 januari 2013 kl 10:57
Gilla
Kisei: Word!
Henrik J
1973 • Nödinge
#11
9 januari 2013 kl 11:02
Gilla
Min fru reagerade på detta och vägrade ge sig på "tjejlopp". Hon ville istället köra halv-helvarianterna. I och med detta blev det väldigt tunt med sällskap då alla hennes träningsväninnor tydligt föredrog tjejloppen.
Petter Segerås
1983 • Örebro
#12
9 januari 2013 kl 11:03
1 Gilla
@jonas petterson: Vad har detta med feminism att göra? Och varför är vi inte nöjda? Kanske för att kvinnor och män inte har samma rättigheter och att det fortfarande finns ett strukturellt kvinnoförtryck, till exempel att man gör en "tjejklassiker" där loppen är kortare, att Vårruset inte uppmålas som en tävling, för tjejer ska inte tävla, de ska ha roligt, medan män ska tävla, där tränar man inte för att må bra och trivas inte.

Jag kan inte för mitt liv förstå varför en "tjejklassiker" ska vara kortare. Jag har full förståelse för att tävlingar delas upp mellan män och kvinnor, på grund av ovan nämnda biologiska skillnader och att en tjej- eller killtävling kan få fler att börja träna, men att sträckan för kvinnor är kortare, det är rent löjeväckande och säger bara någonting om vårt samhälle idag och hur vi systematiskt säger till kvinnor att de inte ska springa så långt, de är ju tjejer liksom.

Kinseis förslag är lysande, en Kortvättern, Kortvasa etc. Det är ju det tävlingarna är, dessutom skulle det öppna för män som inte känner att de mäktar hela sträckan. För inbyggt i förtrycket som säger att tjejer bara ska springa 1/3 av sträckan finns också en syn på mannen att han ska minsann ta hela, annars är han en mes. Om man inte vill då? Eller har tränat för bara 1/3?
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#13
9 januari 2013 kl 11:16
Gilla
Feminismen står ju inte för jämlikhet, och jag antar att tjejlopp skapats på feministiska grunder.

Let the shitstorm begin!
1978 • Arboga
#14
9 januari 2013 kl 11:45 Redigerad 9 januari 2013 kl 11:46
Gilla
Har vi plötsligt förbjudit tjerna att köra hela klassikern, eller andra lopp?

Det finns inga eller vädligt få lopp med "manepitet" så vill man köra en klassiker så är det bara att börja träna oavsett kön.

Känner man att man inte orkar fulla längden så kan det väll bara vara en diskriminiering mot män eftersom vi inte får köra "tjejdistanserna". I fallet klassikern finns ju halvklassikerna men det är inte riktigt samma sak som tjejklassikern.

För elit ser jag ingen anlegning till att inte köra samma distanser, 5milen går ju inte varje år och nog finns det tjejer som klarar den distansen. Att skillnanden mellan de bästa och de sämsta är större för tjejer än män spelar ingen roll, i ett mästerskap skall man kåra de bästa som vinnare. Om 10:e man/kvinna är 3 eller 5min efter spelar ingen roll.
1959 • Saltsjö-Boo
#15
9 januari 2013 kl 12:06
Gilla
Det må vara så att det är 10 % skillnad i genomsnitt på den fysiska prestationsförmågan, och att detta har genetiska förklaringar. Detta betyder dock inte att tjejer måste tävla på kortare distanser än killar, och jag tror inte, som Bo Engvall antyder, att det finns några genetiska skillnader i tävlingsinstinkt. Om det finns såna skillnader så är de kulturellt betingade, av föräldrars och omgivningens förväntningar av hur killar och tjejer ska vara. Och det börjar tidigt: till min förvåning ser jag att 100 % av tjejerna på vårt dagis klär sig i rosa och den populäraste leken tycks vara att klä sig i prinsessklänningar. Klart att detta inte rimmar med vild fysisk aktivitet, svett och skit.. Nu har jag inga tjejer att fostra, men jag brukar säga till grabbarna att de får klä sig i prinsesskläder och att tjejer får klä sig i riddarkläder om de vill...
Anneli - IF Linnéa
1977 • Stockholm
#16
9 januari 2013 kl 12:09
Gilla

@Jonas Pettersson: Är du nöjd?
När jag blir nöjd då är det dags för mig att lägga mig ner i en trälåda med lock.

Personligen har jag förr alltid tyckt det varit töntigt med
tjej-grejer, vill man springa en distans så gör man det, oavsett vad som finns innanför tightsen.
Men, jag har också insett att alla inte fungerar som jag gör.

För vissa tjejer kan det vara ganska skönt och i många fall säkert avgörande att det inte finns män som deltar.
Och om ett tjej-lopp då är vad som krävs för att dessa tjejer ens ska delta, ja då är det anledning nog till att det kan få fortsätta finnas Tjejmilar och Vårrus.
En del har ett obehag eller bara inte vågar ta sig in i en mansdominerad värld som idrott i sig är och löpning i synnerhet.
Jag menar, det har väl sällan funnits någon idrott som varit förbjuden för män att utöva?
Bara så sent som 1984 fick vi kvinnor delta i marathon och vara med och tävla i OS, wohoo! Det tackar jag för. Men jag är inte nöjd.

Men, att dela upp en tävling i tjej-distans förstår jag inte syftet med. Det heter ju knappast Mans-Vättern eller Kill-vasan.
Lång eller längre eller kort eller bara distansen benämnd i just distansen räcker väl alldeles ypperligt. Det är ju det som skiljer, distansen!

Om jag nu vill springa snabbare än en man, då får jag fundera på
om jag också vill träna mer än vad han gör eftersom han förmodligen
redan har ett gratis försprång. Men i vilket fall, så har vi alla olika förutsättningar. Det finns en hel hög med män som jag aldrig kommer ha en chans att tävla mot, men några skulle jag kunna plocka ;)

Eller så tävlar jag mot mig själv, det kommer jag komma ganska långt med. Så länge jag inte blir nöjd.
Jonas Pettersson
1988 • Sala
#17
9 januari 2013 kl 12:34
Gilla
Det är ju inte förbjudet för kvinnor att delta i alla lopp, och så har man gjort upp korta lopp och bara sagt att de ska vara för kvinnor och kallar det bara för det tjejloppet så alla ska fatta det, men då finns det ju alltid en stackars kvinna/man som tycker att det är dumt att ha tjejloppet för det är ju förnedrande mot kvinnor att ha kortare lopp och kalla det tjejloppet fast det bara riktar sig mot kvinnor.
Men folk ser inte helheten bakom varför dessa lopp finns och blir arga/sura, de tänker inte på att loppen finns för de kvinnor(visst finns många män också.) som inte vill vara bland andra män och puttas eller känner att de stirrar och äcklar som bara män gör enligt vissa.

@Anneli är aldrig helt nöjd med träningen, men att det finns separata mans- och kvinnolopp/vad som helst så gör de mig inget.
1978 • Arboga
#18
9 januari 2013 kl 12:45
Gilla
När jag läser denna tråd en gång till, framför allt efter Annelis senaste inlägg börjar jag fundera på om inte detta mera reflekterar tjejerna än männen.

Ponera att om det inte fanns Tjejklassikern utan det fanns
1/3-delen, halvan och helan (precis som i triathlon), skulle det då totalt sett vara lika många tjejer som ställer upp?
Jag är tveksam till det, vi män vi känner en behörighet i distansen, utmaningen och till viss del av att vi vet att det finns många likasinnade vid starten och under loppet.
Jag tror (precis som Anneli) antyder att det finns ett större behov hos tjejer att känna en tillhörighet till samma kön på ett sätt som män inte har (eller behöver eftersom vi ändå är majoritet i dessa sammanhang).

Det skulle vara kul att se om fördelningen man/kvinna inom triathlon är annorlunda än inom andra liknande sporter eftersom de inte arrangerar tjejdistanser utan kör med sina sprint, olympisk, ironman osv.

Arrangörerna är självklart marknadsanpassade och ser de att de får fler deltagare genom att arrangera rena tjejlopp så gör de det, de hittar knappast på detta för att de tycker det är skoj.

Olof: Det rosa på förskolan är helt och hållet miljörelaterat: Båda min pojkar har när de var 2-3år haft rosa som favoritfärg, den ena bytte gärna om till ballerinaklänning och den andra har fortfarende en Prinsessdräkt.
Men den äldsta (nu 6år) vill inte längre ha röda eller rosa strumpor eftersom han då blir retad av sina kamrater ?, ballerinaklänningen blev nyligen donerad till lillebror.
1961 • Lomma
#19
9 januari 2013 kl 13:29
Gilla
@Mikaela - för att svara på ursprungsfrågan utan att lägga mig i den övriga debatten (för det orkar jag inte riktigt med), så vill jag bara säga att jag håller med dig till 100%. Har aldrig och tänker aldrig ställa upp i ett "tjej"lopp, helt och hålllet för att jag tycker det låter som om det finns en mer "riktig/original" variant av samma lopp. Helt och hållet min egen, kanske fördomsfulla, åsikt, men det verkar som att de flesta av mina (kvinlliga) löparvänner håller med.
Annelie
1971 • Skövde
#20
9 januari 2013 kl 13:33
Gilla
Att det tex inte heter kill-vasan beror ju på att det i början var så underförstått att det var en tävling för män. Kvinnor var ju tvungna att klä ut sig föär att få åka. Och som Anneli skriver så har tjejer inte tillåtits tävla i marathon särskilt länge.

Jag tror att tjej-epitetet har gjort att tjejer vågat ta sig in i den mansdominerade idrotten. Men nu har vi kanske klivit in i ett nytt stadium där det inte längre är nödvändigt. Vi kanske faktiskt har uppnått en slags jämlikhet inom motionsidrotten :-)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.