Löpning Träning 262 inlägg 44386 visningar

Fler långsamma löpare här?

Jenny Viklund
1983 • Örebro
#1
18 februari 2011 - 18:34 (Redigerad 18 februari 2011 - 18:35)
Gilla
Efter dagens äckligt sega pass där jag precis klarade att hålla 8 min per kilometer (en bra dag är jag nere mot 7 min/km kan spurta neråt 6 min/km) så känner jag mig allmänt långsammast i världen.

Att sedan, när jag lägger in mitt snigelpass i träningsdagboken, ser alla som springer "ett lugnt återhämtningspass" i jävla 5 min/km-tempo så vill jag bara slå någon.

Jag har ju inte satsat på att springa fort utan har lagt fokus på uhållighet och pannben, jag väger fortfarande för mycket för att vilja utsätta kroppen för den stress som höga hastigheter innebär, jag har inte sprungit så länge, jag blir ju faktiskt snabbare om jag ser över längre tid och bla bla bla... Idag blev jag bara tvärless på att vara så förbannat långsam!

Så, finns det fler sniglar? Hur länge har ni sniglat runt i löparspåret och vilken hastighet sniglar ni er fram i?

//Jenny - inte på sitt gladaste humör men som hoppas att den lilla glimten i ögat ändå lyser igenom (lite).
< < < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > > >
1968 • Trångsund
4 november 2012 kl 19:16
Gilla
Inte förrän jag insåg att jag bara kan jämföra med mig själv blev det roligt att springa. Det är meningslöst att jämföra sig med andra för vi har så olika förutsättningar: erfarenhet, kroppsbyggnad osv. Tänk att du ju har varit extra duktig när du har genomfört ett trögt och för dig långsamt pass och njut av de gånger när du, efter dina förutsättningar, har förbättrat något: tid, styrka i backar, eller något annat. Klokt att springa så att kroppen håller för många år framåt !
Eva
1969 • sthlm
4 november 2012 kl 23:18
Gilla
Jag är lite snabbare än en snigel men tillhör släktet sniglar ändå. Milen på 60 min måste kvala. Jag tycker nästan alltid det är jobbigt hur sakta jag än springer. Har nu sprungit i nästa 10 år och det blir aldrig lätt. Heja sniglarna
Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
5 november 2012 kl 05:56
Gilla
@ Bra förslag Knut! Jag hänger gärna med.
1971 • skåpafors
5 november 2012 kl 09:29
Gilla
Ylva: Att springa saktare är inte ALLTID lättare har jag märkt. Bromsar jag medvetet kroppen blir jag trött. Håller jag 6 minutersfart tycker jag det är jobbigare än att slappna av och låta kroppen bestämma. Då hamnar jag runt 5.15-5-20. Prova att springa de första två km i din vanliga fart sen ökar du upp till 5.20 kanske i 500 m. Efter det går/smålunkar du i en minut. Upprepa detta flera gånger under passet så lovar jag tydliga resultat på en månad.

Mvh Tomas
Malin Smith
1977 • Göteborg
5 november 2012 kl 12:26
Gilla
Jag är också långsamt, mår ganska dåligt när jag försöker springa fort vet inte vad det beror på. Kanske att jag har operarat bort min sköldkörtel och att det skulle påverka något. Jag vet inte men jag är glad att jag överhududtaget kan springa och blir lycklig av det :) Mitt mål nu är att försöka springa 1 mil på 60 min. :)
Acke5
1959 • Göteborg
5 november 2012 kl 13:51
Gilla
Som Tomas är inne på: För att "springa saktare än 7:30-8 min/km så måste man nog ta väldigt korta steg, annars torde det bli väldigt jobbigt att "stutsa fram" i någon slags "slow-motion" a la "månvandring" och undrar om inte risken för skador då ökar kraftigt? Frågan är om inte "power-walk" är ett skonsammare och effektivare sätt för förflyttning i 8-tempo?

Nu får folk naturligtvis springa som de vill, men om de upplever sniglandet som ett problem så finns det nog många enkla knep som snabbt får upp tempot lite grann. En bekant till mig (hon har bl a sprungit 400 och 800 på SM/Finnkamps-nivå kommenterade en del löpare, när vi stod och tittade på Gbg:svarvet. Hon sa att de sprang extremt ineffektivt, närmast studsade upp-och ned på stället utan att få någon kraft framåt. Även armrörelserna motverkade snarare löpningen än gav den energi.
Anette Svensson
1967 • Bjärred
18 november 2012 kl 09:03
Gilla
Återkommer till den här tråden och får lite positiv energi när jag har tappat sugen lite och undrar om jag någonsin kommer att bli en "löpare". Min km tid när jag sprang knappt 3 km idag var 7.18.
matthias Holgersson
1973 • Kungsängen
18 november 2012 kl 13:40
Gilla
Jag springer ochså i snigelfart.En mycket bra dag springer jag 6.30 per km och en mycket seg dag 7.15 per km.
Tomas B
1974 • Uppsala
18 november 2012 kl 14:33
Gilla
Jag springer ganska långsamt, nu har det mest berott på otränad kropp och massiv övervikt. Jag höl armarna högt upp i "boxarställning" och landade tungt, lixom bromsade upp med varje steg. En dag så började jag mest slumpmässigt att hålla armarna mer rakt ner och svänga i färdriktningen, och ta kortare steg med rakare hållning. Vips så klarar jag 6-6:30 över milen (62 min persbästa från drygt 78) och har tagit en enskild kilometer på 5:02. Tricker för mig var att låta kroppen vara så still som möjligt, det enda som skall röra sig är ben och armar.

Målet är nu 26 minter på 5 km och under timmen på milen. Blir nog aldrig snabb, men det tar sig iallafall =)
Nina Mohss
1956 • Uppsala
18 november 2012 kl 18:08
Gilla
En grupp för oss "sniglar" vore väl trevligt!
I våras var jag bra tränad och hade nog klarat 5 km på under 6 min/km. Nu är jag ute och "sniglar" runt i långsamt temp igen för att komma igen efter skador. Men om jag någonsin blir så snabb som jag var i våras vet jag inte.
1974 • Reftele
23 november 2012 kl 13:38
Gilla
Jag startade en med det namn som knut föreslog Långsamma löpare. Vore kul om det var fler som kom med i gruppen och som sprider den vidare. Vill att vi som springer med lite långsammare steg även kan ha en grupp där vi kan puscha varandra.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
23 november 2012 kl 20:51
Gilla
När jag tittar närmare på den här tråden med långsamma löpare, då ser jag att många tränar mindre på en månad än vad jag gör på 3 dagar. Med så liten mängd träning kan man inte räkna med att kunna springa fort, eller ens bli snabbare. Jag har ett förslag till alla "sniglar" ut och gå en liten runda varje dag, smyg in några löpsteg här och var, öka längden på rundorna efterhand, snart kan ni säga "jag springer varje dag" Om 3 månader märks resultatet tydligt, ni orkar springa längre, mår mycket bättre, om 6 månader kan ni springa mycket fortare och längre + att kroppen tål träning på ett helt annat sätt än tidigare.
1974 • Reftele
24 november 2012 kl 00:32
Gilla
@Conny I och med att det inte går att gå in på din tränings dagbok kan jag inte se hur mycket du tränar eller hur du lägger upp din träning. Men jag förmodar att du tränar bra mycket mer än genomsnittet av oss.
jag tror absolut de flesta av oss fattar att beroende på hur man lägger upp sin träning och hur ofta man tränar får man resultat därefter. Som jag uppfattar denna tråden har den varit mer fokuserad på att bara känna igen sig i andra och se att det finns andra som har det likadant. Jag har inte upplevt att någon av oss som skriver att vi är långsamma i denna tråden har sökt efter råd.
För mig har jag mer sett det som inspirerande att se att man inte är ensam och sett en styrka i det. Sedan är vissa av oss helt i början av si n träning och andra har hållit på en längre tid eller försökt till och från, Det är ju givetvis så att om man upplever att den långsamma löpningen som ett problem eller alldeles för jobbig i början av en träningsperiod kan det vara svårt att motivera sig till att ge sig ut och träna snart igen.

Jag för min del har inget emot att det går långsamt just nu. Jag vet inte hur de andra har det men för mig handlar det om att jag har en stor övervikt på ca 35-40kg och att jag springer mer för att det är skönt och att jag trivs med det.

Jag tror och hoppas att de som är osäkra på sin träning och hur man gör frågar om det också i andra forum om de nu inte gör det i detta forumet.

Ditt tips om regelbundna promenader är ju alltid bra som ett komplement till träningen. Tiden, motivationen och tyvärr långa förkylningar är mina hinder som jag måste övervinna och tycker att jag har gjort.

Dina råd som säkert är välmenande (men ändå skrivna lite som en pekpinne) hamnade i en tråd som enligt mig syftade till att bygga gemenskap och vara en liten hjälp på vägen som motivation . Trådens syfte var således inte hjälp mig hur gör jag.
1968 • Oslo
24 november 2012 kl 12:15
Gilla
@Patrik:
Bra initiativ ! Nå er jeg også med i gruppen "Långsamma löpare" http://www.jogg.se/Grupper/Grupp.aspx?id=547
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
24 november 2012 kl 21:21
Gilla
Patrik_Jag har tränat löpning i över 30 år, jag är själv långsam löpare av olika anledningar (hjärtopererad, Pacemaker) jag valde att inte visa min träningsdagbok strax efter hjärtoperationen, min löpförmåga stämmer dåligt överens med min träningsmängd, jag testar gärna olika sätt att träna också, är nyfiken på hur kroppen reagerar, det är naturligtvis inte bra om någon kopierar min träning utan att veta varför jag tränar på det sättet. Eftersom du undrade över träningsdagboken kan jag nämna att jag tränade 20 km igår, och har tränat 17,2 km idag, det blir säkert någon mil i morgon också, jag brukar inte bestämma i förväg hur långt eller fort det ska bli, kroppen får bestämma liksom vädret, det blir lite extra långa träningsrundor på helgen när jag är ledig från jobbet. När jag kommer med råd till andra är det nästan alltid nyblivna löpare jag vänder mig till, jag har själv tränat som dom flesta andra, varit intresserad utav att göra bättre resultat, tränat för hårt trots liten träningsmängd, fått skador, inte brytt mig om träningsråd som jag inte kunnat förstå mig på. Den här tråden med alla "sniglar" är ju mycket snäll och sympatisk, men jag stör mig på att så många inte ens försökt träna upp sig till att bli snabbare, det finns folk som tränar mycket och hårt, men inte kan bli snabba (bara något bättre) på grund av olämpliga gener och andra kroppsliga orsaker. Jag anser att flertalet i denna långa tråd skulle bli bättre löpare utav en kort runda varje dag, kanske 2 km gång varje dag, man tar tid på träningen även vid gång, man kan gå med stavar, då används armarna också och pulsen ökar, dom flesta kan gå fler km än dom tål att springa, när man kan gå det antal km i veckan som man vill kunna springa, då börjar det roliga och man ökar tempot ett litet snäpp med jämna mellanrum, jag har testat och vet att det fungerar, jag bestämde att genomsnittstiden skulle sänkas lite för varje månad, det fina med att sänka snitt-tiden lagom mycket är att man kan springa lite extra fort ibland, och återställa ordningen genom extra lugn träning vid andra tillfällen, men det gäller att ha tålamod och bara träna lite hårdare varje månad, kör man på för hårt kommer skador och allt går överstyr. Med detta träningsupplägget lär man sig att lugn träning (man svettas och är måttligt andfådd) ger ökad uthållighet och därmed bättre km/tid särskilt för nyblivna löpare, man måste inte springa fort på träning för att bli bättre, 2010 när jag tränade för 24-timmarslopp, då blev jag skadad i vristen väldigt olämpligt, kunde inte springa på flera månader, jag gjorde det enda som var möjligt, jag gick så långt jag orkade varje dag, sen kunde jag börja springa lite också. Loppet gick långt över förväntan 146 km på 24 timmar, ingen större stelhet efter loppet, inga skavsår på fötterna, men dock en ond hälsena som knastrade en tid.
Anna
1977 • Sverige
24 november 2012 kl 22:12
Gilla
Fast alla kanske inte är intresserade av att bli snabbare. Visst, om jag helt plötsligt kunde springa mycket snabbare än vad jag gör nu skulle jag inte gråta för det, men jag vill det inte så mycket att det är värt ansträngningen, det är inte därför jag springer.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
24 november 2012 kl 22:35
Gilla
Jag vill gärna bli snabbare, jag ser enbart fördelar med det, det går mycket lättare att springa, man spar en massa tid om det går dubbelt så fort, slippa vara så andfådd när man springer, jag har varit snabbare en gång i tiden och vet hur härligt det kändes när man kunde springa ett marathonlopp under 4 timmar.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
25 november 2012 kl 13:53
Gilla
Jag är ju en gammal "Snigel-Gubbe" numera, men har varit ung och kåt en gång i tiden, man ville se omedelbara resultat, läste löparböcker som nog inte var skrivna just för mej, vissa saker tog man helt enkelt inte till sig, man tror sig veta bäst själv, man förstår inte vissa självklara saker med träning förrän det gått många år med mängder utav skade-uppehåll, tänk om man haft en tränare, vad mycket tid man sparat, sina bästa år kastade man bort på felaktig träning, onda benhinnor, stressfrakturer, knäont, långa uppehåll i träningen. När man tittar i träningsboken på dom första årens träning blir man nästan ledsen i ögat. Felet är att man ser kortsiktigt på sin träning, gör onödiga träningsuppehåll på vintern, som försvagar kroppen, är det löpning som är nummer 1 då måste all annan träning vara ett komplement vid sidan om löpningen, man bör se långsiktigt på sin träning, bygga upp kroppen långsamt för att se bra resultat längre fram, idag vet nog alla hur viktigt det är för hälsan, och för att undvika onödiga sjukdommar, att vi rör på oss varje dag, ju mer desto bättre.
Mona M
1971 • Östersund
26 november 2012 kl 11:07
Gilla
@ Conny
Jag har väldigt svårt att förstå varför du ska störa dig över att många inte försöker träna upp farten.
Om de är nöjda med att "snigla" fram och bara springer för att det är skönt så är väl det helt lysande.

Jag själv vill absolut bli snabbare. Dels för att jag är en tävlingsmänniska men främst för att det inte passar mina löpsteg att jogga i den farten som mina lungor tycker är bra.

visst kan jag hålla med dig om att man bör röra på sig varje dag, men jag tycker inte att det måste vara löpning.
Vi har alla olika kroppar och olika förutsättningar.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
26 november 2012 kl 21:12
Gilla
Nej, jag stör mej nog inte på att alla inte springer fort, däremot tycker jag synd om dom som vill, men inte lyckas få till det, det tar många år och mycket misstag innan man börjar förstå varför allt blir fel, jag kan ta ett exempel, en kille som jag känner hadde fått order utav sin läkare att gå ner i vikt, stor mage, högt blodtryck, han börjar träna styrketräning på gym, med små vikter, bygga muskler är inte avsikten, bara gå ner i vikt, löpbandet verkar ju toppen så han tar 5 km på direkten, och fortsätter så var gång han är på gymmet, jag varnar för löpbandet och tycker han kan gå en runda varje dag i stället, bara ut genom dörren en liten runda, men nej det låter inte kul. En vecka senare har han ont i en hälsena, sen är både styrketräning och löpband nedlagt, och verkar vara det förgott.
< < < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.