Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 2085 visningar

Stukning Fot

1977 • Nol
#1
5 mars 2008 - 08:51
Gilla
Har legat i hårdträning inför Göteborgsvarvet 17 maj och så hände det i Onsdags 27/2, trampade snett efter 7 minuters innebandy spel. Fick inte tryckförband eller kyla på efter ca. 50 minuter och foten svullnade upp rejält. Kunde inte stötta på foten förrän 3 dagar senare.
Jag har varit och röntgat foten = inga skelett skador
Enligt Ortopeden på Akutmott. så handlar det om otänjda ledband, vänster fot.

Svullnaden har minskat avservärt och kör med "stödstrupma", kan gå mer normalt men värker utsidan mot hälen.
Foten har 2 st blåmärken eller blodmärken både på utsidan & insidan fot mot hälen.
Det är första gången jag skall springa varbet och första gången jag skulle kunna genomföra det då jag under hela 2007 ändrat min livstil. Tappat 26 kg - Tänar 3-4 ggr veckan (löpning - innebandy - simning). Skulle jag inte kunna genomföra loppet vore det förödande för mitt mål.
Vad tror ni? ca. 11 veckor kvar till loppet startar, kan man ens fundera på att komma i någurlunda form tills dess.
Alla man pratar med säger olika, men här på forumet finns säkert fler av er som råkat ut för samma missöde.
Finns det något ljus i tunneln tro.

//Robban

1981 • Dals-Ed
#2
5 mars 2008 kl 09:33
Gilla
Ljus i tunneln absolut.
Visserligen en rätt svår skada men kunde varit värre. Nu gäller det bara hålla huvudet över vattenytan och vara cool, varken förivra sig o börja träna för tidigt eller släppa tanken på att det ska gå genomföra.
Stukade inte min fot men råkade ut för en annan jobbig lårskada nån månad innan varvet och delade in hela läkprocessen i små mål - första kunna gå normalt och inget annat, sen träna lite lätt, lite hårdare och sen bara slutföra varvet. Mentalt är det en jätteboost att ta sig igenom en skada vilket jag är övertygad du klarar av.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#3
5 mars 2008 kl 09:51
Gilla
Bra upplägg Henrik...att "dissikera upp" målet i små stycken/delmål...sakta men säkert. Ingen stress ingen press. Låter betydligt lättare än vad det är i praktiken dock:-)
Håller även tummarna för dig Robert!
1977 • Nol
#4
5 mars 2008 kl 10:10
Gilla
Min plan är att om någon vecka börja cykla för att behålla viss kondition, men när vågar man sig ut och löpa igen? Innan skadad låg jag på 12 km resp. 18 km rundor men dit kommer det nog ta ett tag om jag förstår.
Jag har hade inga problem med att genomföra loppet innan skadad vad det gäller kondition & uthållighet.
Undra hur mycket man tappar av att vila framöver, hur många veckors vila pratar vi om? (på ett ungefär). Givetvis är det relaterat till de kompliterande övningarna som man skall göra dagligen.
Nina Clarin
1973 • Kvissleby
#5
5 mars 2008 kl 10:14
Gilla
Stukade själv foten för några veckor sedan. Tur i oturen för mig var att jag ramlade i trappen där vår förbandslåda finns samt att min man fanns i närheten. Jag fick foten lindad inom några minuter så den hann inte svullna så väldigt mycket. Men det jag vill komma till var att när det väl börjar läka så kan det gå ganska fort. Jag kom igång med att jogga lätt efter en dryg vecka och nu kan jag träna som vanligt. Problemet är fortfarande att jag kan inte sträcka ut foten riktigt ännu (dvs. sitta på knä, strecha osv).
Balansplatta är en bra investering för att träna upp enskadad fotled. Försök att träna annat under tiden, spinning/cykling kan kanske vara en idé.

Lycka till.
Ava
1958 • Lindome
#6
5 mars 2008 kl 11:46
Gilla
Vattenlöpning!
Åsa Ekedahl
1969 • Klintehamn
#7
5 mars 2008 kl 14:50
Gilla
Kan tipsa om en riktigt bra bok för alla som råkat ut för allehanda idrottsskador. Motions- & Idrottsskador och deras rehabilitering. Författare är Jon Karlsson, Roland Thomee´, Lars Martinsson och Leif Svärd.
Går att beställa från Idrottens Bokklubb.
Boken tar upp vanliga skador inom idrotten, hur dom yttrar sig och vad man kan göra åt det. Riktigt bra tips!
2006 • Alingsås
#8
5 mars 2008 kl 18:34
Gilla
Jag tror absolut att du kan komma i hygglig form fram till loppet, i synnerhet som du verkade vara i ganska bra form innan skadan. Men du får inte glömma att du redan har vunnit en stor seger i form av viktminskningen.

Lycka till!
Norpan Wson
1967 • Oxie
#9
5 mars 2008 kl 20:03
Gilla
Råkade ut för något liknande i oktober, stod stilla i ca tre veckor sen började jag att köra lite lätt. Nu känns det ganska så bra och jag tror att det fixar sig för dig :o) Jag fick ett tips på en tablett som heter Fortodol som finns att köpa i hälsokostbutiker. Dom är baserade på gurkmeja och är super bra. Lycka till!
1977 • Nol
#10
7 mars 2008 kl 10:20
Gilla
Fortodol!! Vad har den för effekt?
Blödningen minskar och svullnaden så, verkar som blödningen går ut mot tårna, börjar bli blå där.
Började på balansbräda och det kändes ok förutom att det känns som det knäpper i fotleden.
Går normalt, funkar även i trappor dock lite orolig när jag går neråt i trappan.
Om "läkningen" går i denna takt så känns det som jag kan börja röra på mig lite smått redan nästa vecka 17 dagar efter skadan.
kalle abrahamsson
1973 • linköping
#11
7 mars 2008 kl 13:21
Gilla
gjorde en liknande grej fast mitt iskogen medpannlampa 23/12-07 hhade ingen aning hur långt jag hade hem men ca 3km blev det på en mkt öm fot ingn konstig stil gick det(mkt adrenalin).
det tog 1 o 1/2 vecka innan jag tog mitt första löparpass efteråt, mkt lugnt och lyssnade noga efter smärta. har kunnat gå på riktigt bra utan ngrra problem efteråt men spänner mig lite mer i terräng(rädd att det ska hända igen)
har precis som nnina clarin fortfarande vissa problem att stretcha, men det blir sakteligen bättre.
är även fortfarande ngt större om fotleden än normalt.
det jag provade redan efter kort tid var crosstrainer, det gick kanonbra utan att det gjorde ont....... testa du får ju behålla flåset då....
lycka till
1958 • Dannike
#12
8 mars 2008 kl 17:24
Gilla
Har själv stukat foten under min crosskarriär, jag körde då lite stavgång i uppförsbackar som, konstigt nog, inte gjorde ont alls i foten och redan efter en 4-5 dagar så kunde jag sprnga igen, tror att andra ledband till foten stärktes så att det på så vis gick att fortsätta träna rätt så snabbt.
Skulle det inte funka så är det bara att köra med lite annan skonsam träning ett tag typ simning, cykling, spinning, styrketräning bare det inte gör för ont i foten naturligtvis. Men stressa inte för detta, bättre ta det lugnt och tänk längre fram än Göteborgsvarvet.

1977 • Nol
#13
24 april 2008 kl 07:03
Gilla
Nu är jag laddad inför Göteborgsvarvet, veckorna sedan stukningen har inneburit- balansplatta - cykel - och löpning. Samt 3 ggr Innebandy med hårt tejpad fot (lätt tempo)- Löpningen går riktigt bra nu och jag laddar för fullt inför loppet 17 maj.
Foten kanske är ca/90% ok men skall gå vägen. Har med stuknignen fått sug på cykel då bena får jobba som bara den.
1977 • Nol
#14
20 maj 2008 kl 16:15
Gilla
Loppet genomfört, startgrupp 11 med start kl. 15.15 (36740) med en slut tid på 1.50.20, tyckte jag var ett mycket bra resultat för mitt 1:a Göteborgs varv. Nu vet jag vad jag skall göra för att förbättra mig tills nästa år. Allt ifrån starten till träning till var jag skall börja att öka i loppet. Samt att jag hoppas på en bättre startgrupp än 2008 så jag hamnar med flera jämna löpare och inte behöver zick zacka och springa på gräset - trottoarkanter och mellan blomster krukor etc.
Betyg: Mycket roligt att springa Göteborgsvarvet, varför har man inte satsat på detta tidigare, grymt kul.
Lisbeth Nilsson
1957 • Grästorp
#15
28 september 2008 kl 19:00
Gilla
Jag vet inte om jag stukat foten (för 2 veckor sedan) men nånting ditåt är det. Jag trampade snett på nedersta trappsteget och la mej raklång nedanför trappan och trodde minst att jag brutit foten, det gjorde ont så det svartnade för ögonen. men efter enstund så avtog smärtan, den svullnade inte speciellt mycket.

Dagarna efter så gjorde det ont när jag suttit still en stund och det blev bättre och bättre ju längre jag gick. efter 4 dagar kändes det rätt bra och jag gick till gymet och körde 1 timme, Då svullnade foten upp.

I måndags provade jag en kort promenad men så fort jag började trycka på lite extra så började det göra ont.

Idag provade jag att jogga lite försiktigt och det fungerar så länge det bara går rakt fram och inte är ojämt (provade på löpband), det är fortfarande lite svullet och det "knäpper" i fotleden, vågar jag fortsätta jogga försiktigt så länge det inte gör ont ?? Det gör fortfarande ont när jag vrider på foten åt något håll.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.