Löpning Skador & Rehab 23 inlägg 7928 visningar

Höftont, hjälp

1968 • Taberg
#1
18 maj 2008 - 19:43
Gilla
Hej, är nu inne på sluttampen på min träning för Stockholm Marathon. För en vecka sedan fick jag ont i höften. Trots det så tränade jag på tisdagen igen med smärtor. Har vilat sedan dess och försökte lite lätt idag söndag. Tyvärr så återkom smärtorna redan efter några kilometer. Jag misstänker att det är någon slags inflamtion. Vad gör jag nu, två veckor innan Stockholm ? Slutar träna helt ? Jag behöver hjälp, jag vet inte riktigt hur jag ska bete mig. Jag tillhör dom som kommer att springa på 3.50-4 timmar.
< < < 1 2 > > >
Traningsgladje.se
1981 • Stockholm
#2
18 maj 2008 kl 20:48
Gilla
testa att stretcha sätesmuskeln

/s
http://traningsblog.blogspot.com
1968 • Taberg
#3
18 maj 2008 kl 21:21
Gilla
Tack för svaret, men ska jag sluta träna helt nu ? Två veckor kvar till Stockholm ? Ska jag börja käka ipren och använda mig av zon ? Det ska ju vara bra mot inflamation.
2006 • Alingsås
#4
18 maj 2008 kl 21:34
Gilla
Om det hade gällt mig så hade jag vilat och kanske testat ett hårdare pass till helgen och sedan tagit det ganska lugnt sista veckan. Det är ju så pass kort tid kvar så du bör inte tappa så mycket i form om du har tränat bra före skadan. Om du fortsätter att träna och kanske bedövar smärtan finns ju risken att den förvärras och att du då kanske inte kan starta överhuvudtaget. Men du kanske skulle besöka någon Vårdcentral och få höra deras bedömning, kanske kan du få något som påskyndar läkningen.
Daniel Lagerqvist
1979 • Fjugesta
#5
18 maj 2008 kl 21:37
Gilla
Hej!

Förstår din frustration öve din smärta. I början av april fick jag plötsligt ont i höger höft efter att ha sprungit ganska mycket under våren. Tipsen var många; olika långa ben, pronation, för hårt underlag, väglutning, för korta muskler mm.
Efter vila och stretching i säkert fya veckor försökte jag i början av maj men fick ont relativt snabbt. Gick då till en idrottsläkare som sa att det med största sannolikhet är en inflammerad slemsäck på grund av överansträngning. Jag fick en kortisonspruta och beordrad vila i ytterligare tio dagar.
I kväll sprang jag för första gången på allvar på över sex veckor och det gick hyfsat. Visst, det kändes inte normalt men det gick ändå att springa. Varför sprang jag då trots att det gjorde lite ont? Jo för att idrottsläkaren menade att det knappast kommer att bli värre utan att träning tvärtom kan hjälpa eftersom det sätter fart på blodgenomströmningen i den inflammerade säcken.
Mitt tips till dig är: Om du har jätteont när du springer bör du nog ställa in dig på att det kanske inte blir någon mara i år. Men om det faktiskt går att springa med lite ont och det inte hämmar dig jättemycket så kommer det inte bli värre av att springa en mara. Om du dessutom äter diklofenak eller kör zon under de korta veckorna, så kan det funka. Normalt sätt ska man lyssna på sin kropp men jag förstår din vilja.... Inget enkelt val.
1968 • Taberg
#6
18 maj 2008 kl 22:08
Gilla
Hej, tack för svaren. Daniel, är diklofenak receptfritt ? Jag har ont, men kan springa. När jag fick ont förra helgen så ver det efter 13 km och jag körde totalt 30 km. Skulle vara mitt sista långpass. Så du menar att det inte förvärrar skadan om man kör ? Jag tror också att det är en slämsäcksinflamation.
Daniel Lagerqvist
1979 • Fjugesta
#7
19 maj 2008 kl 07:24
Gilla
Oj, är diklofenak receptfritt? Jag vet faktiskt inte. Själv fick jag det utskrivet. Annars finns det ju anti-inflammatoriska läkemedel som är receptfria.

Min idrottsläkare menar att min skada inte förvärras av att jag springer utan att det är smärtan när jag springer som är det enda jag får dras med. Sen kan jag ju inte säga vad det är som du lider av.

Ett annat tips är ju att växelvis kyla det inflammerade området med en isklamp i tre minuter och sedan värma med typ vetepåse. Gör så fyra gånger med ispåse/vetepåse i ca tre minuter åt gången. Jag fick tipset att göra så varje dag men nöjer mig nog med att göra det efter jag har sprungit. Det ska öka blodtillförseln till området och läka inflammationen snabbare och jag tycker nog att det känns som att det hjälper.
Madeleine Pettersson
1980 • Gävle
#8
19 maj 2008 kl 07:55
Gilla
Kan rekommendera Voltaren gel. Otroligt bra! Funkade i allafall på mig och min onda höft för ett par veckor sedan.
Har alltid varit lite spektisk mot alla dessa gel krämer men körde på voltren gelen och det var kanon!
Om det nu var gelen, massagen, strechingen eller vilan som gjorde susen det vet jag inte ;) Men i framtiden kommer jag att köra på voltaren i allafall :)

Hoppas din höft blir bra snart!
Kent Lindblad
1971 • Kalmar
#9
19 maj 2008 kl 14:58
Gilla
Jag har varit i samma situation som dig. Ökade min löpning rejält för 1,5 år sedan och nonchalerade mitt höftonda rätt länge pga att det fortfarande gick att springa.
Genomförde bla GV och Stockholm Marathon.

Jag har dock i vinter tvingats till längre uppehåll och har precis försökt starta upp.
Råd?
Jag skulle sprungit Stockholm i samma situation som dig. Om det sedan är klokt är en annan sak. Sedan skulle jag uppsökt idrottsläkare/naprapat.
Det var en naprapat som hittade precis vart jag hade ont och var inflammationen satt. PGA att jag gått så länge med det så hade den blivit kriónisk och läketiden avsevärt längre.

Men du verkar precis fått det, därav mitt råd. (jag hade haft mitt i ett halvår). Kortisonsprutor samt mycket stretch är vad jag fick göra. Sätesmuskeln är ett bra tips.
men det bästa är ändå att snabbt uppsöka hjälp och få konstaterat vad det är.
Sedan ta beslut om SM, jag talade bara om vad jag skulle gjort, men om det är ett klokt val det vete tusan.
Ju mer jag skriver desto mer övertygad blir jag på att det klokaste är att få det undersökt snabbt och konstaterat för att sedan dra slutsatser.
Hoppas det går bra!
1968 • Taberg
#10
19 maj 2008 kl 21:51
Gilla
Tack för alla svar och som det ser ut så kommer jag nog chansa och ta en lång vila efteråt. Det har blivit lite av tradition att familjen tar husvagnen upp till stockholm (Bredängs camping) och att jag sedan springer varvet och övriga familjemedlemmar hejar fram mig. Traditioner ska bevaras.
1981 • Göteborg
#11
19 maj 2008 kl 22:05
Gilla
Jag fick ont i min höft ca 2 v innan gbg varvet. Tyvärr tvingades ja att bryta efter ca 14 km, men det var nog bra, för i dag känns det ganska så bra. Kanske inte hade kunnat gått i dag om jag hade fullföljt. Vet inte hur det ser ut för dig, men jag tänker på nästa dag. Det går ju fler tåg. Kroppen har en bra förmåga att säga ifrån om något är fel. Men det är bara du som kan avgöra om det är värt att springa eller ej. Hoppas det går bra vad du än väljer.
Fredrik N
1964 • Enskede
#12
19 maj 2008 kl 22:25
Gilla
Hej
Du skriver inte var i höften du har ont. Är det i sätet, i höftböjaren eller på utsidan. Orsaken kan ju variera beroende på var det är och så också behandlingen. Jag tycker att du ska söka upp en naprapat för att kolla efter orsaken till problemen och sedan behandla. Kanske är det lite tight om tid för att hitta en idrottsläkare och vårdcentralen tror jag inte ett dugg på. Att springa maran med höftont för att hålla traditionen vid liv är ju kanske inte så klokt. Ta med familjen på Gröna Lund i stället och satsa på maran nästa år om inte besvären går över före loppet.

1971 • Nödinge
#13
20 maj 2008 kl 14:26
Gilla
Hej!
Med facit i hand ska man inte nonchalera smärtan. Tränade med ont inför GBG varvet vilket lett till en spricka i lårbenshalsen. Nu sitter jag här och får inte springa förrän det är läkt och det kan dröja till september:(Uppsök läkare i tid och få bekräftat vad det kan vara.
1964 • Perstorp
#14
26 maj 2008 kl 19:16 Redigerad 26 maj 2008 kl 19:17
Gilla
Hej Kermit ett mycket bra tips är att hålla upp lite med löpningen och åka lite inlines istället. Har funkat skitbra för mig kan lätt ta rundor på 30- 40 km utan att känna det minsta i höften testa detta du blir inte besviken.
Hälsningar Anders.
Marie Boman
1970 • Falkenberg
#15
27 maj 2008 kl 18:34
Gilla
Diklofenak 25 mg är receptfritt. Läkaren skriver ofta ut tabletter på 50 mg.
Daniel Lagerqvist
1979 • Fjugesta
#16
6 juni 2008 kl 20:11
Gilla
Hej igen

Nu börjar jag från bukt med mitt höftproblem och tänkte meddela vad som hjälpt mig. Jag gick till en idrottsläkare samtidigt som jag besökte vår hälsoutvecklare här på jobbet. Mycket intressant att se hur olika syn de hade på min skada. Som jag berättat tidigare var läkaren av inställningen att det som inte gör riktigt ont är inte farligt och att jag med lite smärtstillande kunde köra på. Jag fick även en kortisonspruta i det som han menade var en inflammerad slemsäck.
Hälsoutvecklaren på jobbet hade däremot en försiktigare syn på skadan. Hon rekommenderade vila eller åtminstone bara träning av överkropp. Till det skulle jag massera området kring skadan samt (helst flera gånger per dag) köra tekniken med is/värme om vartannat. Smärtstillande var det aldrig tal om eftersom det bara tar bort smärtan för stunden.
Med facit i hand var den senare behandlingen bättre för mig. Kortisonsprutan hjälpte inte mig ett skit medan vila i två veckor och is/värme-behandlingen en gång varje dag, så gott som helt tagit bort det onda.
I dag känner jag fortfarande lite när jag springer men det är inget som hämmar mig. Med stretchning av ITB-senan samt kyla på höften efter löpning ser jag nu fram mot en skön sommar!

Skulle vara intressant att höra om Kermit sprang maran.
1968 • Taberg
#17
12 juni 2008 kl 17:18
Gilla
Hej Daniel,

Jo jag tog mig till stockholm och startade loppet. Efter 1,5 km högg det till i höften och jag vara mycket nära att hoppa av efter endast 1,5km. Men det gör man bara inte. Jag började gå och sedan småjogga. Hittade ett tempo som jag kunde springa i och där smärtan inte var för stor. Km och km avverkades och till slut hade jag kommit så långt att jag bestämmde mig för att fullfölja, vilket jag gjorde. 4,11,05 blev tiden. Sämre än vad jag tänkt mig men efter omständigheterna var jag kanon nöjd när jag gick över mållinjen.

Hur har det gått med höften då ? Nja, sådär. Det är bara att konstatera, kortison spruta och diklofinek tabletter hjälpte inte ett skit. Jag tror på vilan, och det verkar du också göra. Jag har hållt upp i två veckor snart och tänker hålla upp en vecka till, sen gör jag ett lungt test.

För övrigt så var det ett nytt sätt att springa ett marathon på. I ,ett för en själv, lungt tempo. Man blir inte trött och kan deltaga i loppet mer än om man springer och får slita hela tiden. Det är ett härligt lopp och publiken utmed gatorna är kanon och stockholm är vackert.
Cecilia Svensson
1983 • Stockholm
#18
12 juni 2008 kl 19:06
Gilla
Hej,
Läste din beskrivning av ont i höften och kände igen mig precis. Har tidigare haft problem med löparknän. Sedan, för några månader sedan började jag få ont i höften, på framsidan vid höftböjaren. Läste då lite på nätet och kom fram till att det antagligen var en inflammation på höftböjaren. För att få bukt med mitt problem började jag yoga och försöka vila och stretcha höftböjaren. Detta hjälpte, tills jag skulle ta min första löprunda på någon månad igen för tre dagar sen. Efter bara ca 10 min kom smärtan tillbaka och jag hade ont hela nästföljande dag.

Jag tog då kontakt med en naprapat som jag var hos för två dagar sedan. Han berättade att jag var stel i ryggen vilket gjorde att jag sprang på fel sätt. Roterade för mycket på underkroppen. Detta resulterade både i ont i knän och höft. Han mjukade upp min höft och rygg och efter denna behandling har jag inte haft ont alls! På bara ett par timmar var smärtan borta. Jag testade att springa igen igår och hade inga som helst problem med höften. Tipsen jag fick med mig från naprapaten var att röra mycket på mig (varje dag) och fortsätta med yogan. Jag pluggar, så jag sitter still mycket om dagarna vilket resulterade i min stela rygg.

Jag vet inte om det kan hjälpa dig, men det kanske är värt ett försök att gå till en naprapat.

Hälsningar, Cecilia
Daniel Lagerqvist
1979 • Fjugesta
#19
13 juni 2008 kl 08:31
Gilla
Hej igen

Ja Kermit för mig har vilan och värme-kyla-behandlingen varit det enda rätta. Nu i veckan har jag sprunigt 8 och 6 kilometer måndag och torsdag i 4.30/km-tempo. Det känns lite i höften när jag springer men det är inget som påverkar mig. Efter löpningen känns det ett tag men än så länge försvinner känslan till nästa dag.
Cave Sinai
1976 • Västervik
#20
31 augusti 2008 kl 09:44
Gilla
Här har du en vanlig förklaring till höftsmärta hos löpare.
http://orthopedics.about.com/cs/hipsurgery/a/hipbursitis.htm
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.