Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 2048 visningar

Löparknä?

Rikard Andskär
1986 • Kungsängen
#1
21 augusti 2012 - 07:56
Gilla
Hej,

Jag har börjat få ont i mitt knä när jag springer. Jag har inte löp särskilt länge, ca 3 mån. Springer vanligtvis 5 km, ibland 7-8 km.

Nu ville jag börja springa milen, har hela tiden haft planer på det, men har velat ta det lugnt. 3 mån utan milen borde vara väldigt lugnt?

Sprang milen i lördags, kände lite smärta i knäet efter passet, men ändå hanterbart.
Söndag morgon blev det beachvolley 2 timmar. Sen Måndag löpning 6 km. Och nu har jag betydligt värre i knäet.

Svårt att gå i trappor och känns när jag böjer knäet. Jag känner var smärtan sitter när jag trycker, högersidan snett nedanför själva knäskålen.

Jag förstår att jag förvärrade med beachpasset och löpningen på måndagen, men frågan är var det kommer från början? Vanligt för nybörjare? Löparknä?

Ska tilläggas att jag varit och provat ut skor på löpband. Har ett neutralt steg.
Andreas
1981 • Hyllinge
#2
21 augusti 2012 kl 09:33
Gilla
Låter som ett "löparknä". Hade samma symptom förra året, stretchade (rullade) med hjälp av en foamrulle (går lika bra med pet-flaska/brödkavel) på utsidan av lår/knä (det känns!!). Stretcha även häcken så ofta du kan. Det hjälpte mig. Fortsätt även med dessa övningar även när det onda gått över i förebyggande syfte. Ta det lugnt med löpningen ett tag. Prova efter hand att springa igen, gör det ont, sluta spring och gå ett tag.
1977 • Rönninge
#3
21 augusti 2012 kl 09:53
Gilla
Min sambo har samma problem. Hon träffade en sjukgymnast som sa att stretchning och massering av utsida lår är det som gäller. Vila var inget alternativ, det gör inte att muskeln blir längre (den går från skinkan till under knät). Hon tyckte att springa 2-3 km eller tills det börjar göra ont, (varannan dag) stanna stretcha, försöka springa igen, kunde bli 100 mtr, stanna stretcha. Låter tufft, men det har hjälpt, knät har blivit bättre. Plus att hon stretchar ett par gånger om dagen, även när hon inte springer. Sen masserar vi varje kväll. Som Andreas skrev,
Finns bilder på övningar om du söker på stretcning löparknä.
2006 • Alingsås
#4
21 augusti 2012 kl 10:21
Gilla
stretcha stretcha stretcha...vila från hårdare pass. alternativträna t ex cykel. försök ta kortare steg o så stretcha
Rikard Andskär
1986 • Kungsängen
#5
21 augusti 2012 kl 10:34
Gilla
Tack för svaren, stretcha ska jag göra.

Men hur vet jag att det är löparknä då?

Som jag förstått angriper det främst maratonlöpare?
1979 • Söderhamn
#6
21 augusti 2012 kl 12:29
Gilla
Jag började löpträna (från noll och ingenting) i månadsskiftet mars/april i år och det du skriver om påminner om smärtan jag råkade ut för när jag ökade distanserna i början. För mig var det helt enkelt överansträngning, jag sprang för mycket/länge i förhållande till hur tränad jag var men just då trodde jag löparknä också,

Jag vilade en dag extra då jag fick ont och fortsatte på bara. Jag var ganska noga med att stretcha innan jag drag iväg ut under tiden jag hade problem och inte sikta för mycket på tider och distanser, det kommer av sig självt ändå. Jag avbröt pass direkt när jag började få ont för att så mycket som möjligt inte bli "sjukskriven" från att löpa.
1990 • Göteborg
#7
21 augusti 2012 kl 15:01
Gilla
Jag hade problem med mitt knä i våras och om man ska tro på dr google så var det ett löparknä. Eftersom jag inte tycker om att gå till doktorn så testade jag att tejpa knät med Kinesiotejp, bästa jag gjort! Efter bara två dagar med tejpningen kunde jag springa på som vanligt igen. Men för att vara på den säkra sidan så använde jag tejpen dagligen i ca 6 veckor tills alla känningar hade försvunnit. Tejpen går att köpa på sportaffärerna och kostar ca 100 kr för en rulle. När väl tejpingen är på plats så ska man låta den sitta tills den lossnar vilket brukar ta 4-7 dagar.

I länken nedan beskriver de hur man ska tejpa, och det finns även ett klipp med :)
http://www.linabjorkskog.com/traning/tejpning-av-kna-vid-loparkna
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.