13 maj 2008 kl 17:04
Redigerad 13 maj 2008 kl 17:09
Jag tänker så här - vare sig man ligger på soffan, är vanlig motionär eller tränar på elitnivå så mår man bättre om man äter sunt och i lagom mängd till hur mycket man rör på sig. Mer träning kräver tillförsel av mer energi, helt enkelt. Och den energin får man i sig genom att äta mat, helt enkelt. De biokemiska processerna i kroppen är likadana för oss allihop oberoende av hur mycket vi rör på oss.
Läser man de olika träningstidningar och frågespalter som finns upptäcker man att väldigt många motionärer äter alldeles för lite. Även om man naturligtvis överlever så får man inte de resultat som man "förtjänar" med sin träning.
Precis som Angelica skriver så handlar det inte främst om vad man äter direkt efter löprundan - det handlar om att i helhet ha koll på sina matvanor.
Det är ju inte panik om man inte får i sig kolhydrater eller proteiner ditrekt efter ett träningspass. Jag ser det mera som en möjlighet för mig att må bättre - jag själv upplever en klar skillnad både när det gäller mental och kroppslig trötthet, minskad träningsvärk och "ork" vid nästa träningspass om jag varit noga med att både äta och dricka efter passet.
En MYCKET bra bok i sammanhanget är "Idrottsnutrition för bättre prestation" (SISU Idrottsböcker). I den lär man sig hur mat och dryck påverkar prestationsförmåga, träningsprocess och återhämtning efter fysisk aktivitet. Naturligtvis är de här kunskaperna viktiga för elitidrottare som verkligen vill och måste kunna prestera sitt yttersta, men både elitidrottare och vanliga motionärer hanterar faktiskt det här (som George ovan skriver) med "hyfsat normal kost"! Specialidrottsförbunden rekommenderar inte någon form av kosttillskott, utan helt enkelt väl sammansatt mat.
Inte i något sammanhang är en speciell "återhämtningsdryck" något måste. Däremot är det många som använder sig av dem för det är så bekvämt att det finns färdigförpackade, hållbarhetsbehandlade produkter av detta slag.