Löpning Träning 99 inlägg 17588 visningar

Halvmara under två timmar med 100% näsandning

Anders Olsson
1969 • Järfälla
#1
2 juli 2012 - 10:36
Gilla
I lördags sprang jag ett halvmaraton och andades bara genom näsan. Det var mitt första tävlingslopp någonsin och det var en intressant upplevelse. Fick litet blodad tand, så det blir nog fler lopp framöver :)

Under tre års tid har jag tränat till och från med cykling, stavgång, promenad, joggning, simning och bara andats genom näsan (förutom vid crawl-sim). Träningen har varit väldigt lågintensiv med fokus på hälsa och jag har inte tagit tiden eller mätt upp några sträckor.

Inspirerad av en kompis Håkan Wester, som sprang Stockholm marathon och näsandades 40% av tiden och återhämtade sig mycket snabbare än normalt, föddes idén 3 juni om att själv springa ett lopp. Så på bara 27 dagar lyckades jag träna mig i tillräcklig form för att klara av att springa en halvmara under två timmar och bara andas genom näsan.

Kanske kan det inspirera dig att testa näsandning nästa gång du springer och bl a sänka den inre stressen och eventuellt minska risken för sjukdomar och skador !?

Min resa finns att läsa på - http://anders.medvetenandning.se/?p=150.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1971 • Nykvarn
#2
2 juli 2012 kl 10:51
Gilla
Herregud, varför komplicera allting så mycket, ut och spring och andas så att det känns natuligt! Att springa ett marathon och fokusera på hur många % man andas genom näsan - ursäkta men då fokuserar man nog definitivt på fel saker.

Att dessutom springa ett lopp med munnen övertejpad med silvertejp. Ursäkta igen, alla får väl göra som de vill och finner bäst, men för mig ter det sig bara knäppt :)
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#3
2 juli 2012 kl 11:36
Gilla
Staffan.... Helt enig med dig!
1978 • Arboga
#4
2 juli 2012 kl 11:47
Gilla
Verkar mest vara ett jippo för att sälja sin bok. Är klart skeptiskt, framförallt när det börjar dravlas om att felaktig andning hämmar din fettförbränning. http://sorena.se/index.php?option=com_content&view=article&id=183:okad-fettforbranning&catid=27:medveten-andning&Itemid=54

Anders Olsson
1969 • Järfälla
#5
2 juli 2012 kl 11:47
Gilla
Staffan och Magnus - syre är ju extremt viktigt för att vi ska kunna producera energi effektivt. Energiproduktion med syre (aerob) ger upp till 19 gånger mer energi ur samma mängd näring jämfört med energiproduktion utan syre (anaerob).

Andning genom munnen är ineffektivare än näsandning och leder till att mindre syre levereras till våra muskler och organ. Så genom att andas genom näsan kan vi öka syresättningen och därmed uppnå en bättre uthållighet och återhämtning.

Tejpen var ett sätt att väcka uppmärksamhet för att få upp vikten av en bra andning på agendan och jag har full tförståelse Staffan att du tycker det var knäppt :).
Anders Olsson
1969 • Järfälla
#6
2 juli 2012 kl 11:57
Gilla
Per - hur är dina tankar kring fettförbränning?

Min uppfattning är att i frånvaro av syre kan inte fett förbrännas. Det är endast i cellens mitokondrier som fett kan förbrännas och mitokondrierna kan inte jobba om inte syre är närvarande.

Om en ineffektiv andning minskar leveransen av syre till cellerna så blir en logisk följd att fettförbränningen minskar.
1952 • Mörrum
#7
2 juli 2012 kl 12:04
Gilla
Anders

Du skriver att man får i sig mindre syre genom munandning. Varför tvingas man då övergå till munandning när tempot höjs?
Anders Olsson
1969 • Järfälla
#8
2 juli 2012 kl 12:26
Gilla
Jörgen - rent tekniskt får vi inte i oss mindre syre då munandning gör att vi andas in mer luft och därmed mer syre. Men för att syret vi tar in ska kunna levereras till våra muskler och organ spelar koldioxid en viktig roll.

Syre tar vi in utifrån och koldioxid produceras i kroppen. Det är nivåerna av koldixoid i blodet som i första hand styr andningen. När koldioxid når upp till en viss nivå så triggar andningscentrum i hjärnan igång en andningsreflex och vi andas in. På den efterföljande utandningen andas vi ut koldioxid och sänker nivån i blodet. Det är därför vi kan hålla andan längre om vi först hyperventilerar då vi sänker nivåerna av koldioxid och därmed tar det längre tid att nå upp till den nivå som triggar igång andningsreflexen. Det är också därför som vi ökar andningen, och ev. övergår till munandning, när vi höjer tempot eftersom ett högre tempo leder till ökad produktion av koldioxid och därmed triggas andningsreflexen oftare.

Genom att vänja kroppen vid högre nivåer av koldioxid så ställer vi om regulatorn i andningscentrum. Det ger en minskad andningsfrekvens både i vila och vid träning. Precis som vi kan träna för att få större muskler eller bättre kondition kan vi träna på att förbättra vår andning.

Eftersom andningen är kroppens enskilt viktigaste funktion som påverkar samtliga processer i kroppen finns det många skäl till att titta på hur effektiv eller ineffektiv andning vi har.
1952 • Mörrum
#9
2 juli 2012 kl 12:44
Gilla
Näsandning fungerar - som du också skriver -endast i samband med väldigt lågintensiv träning. För konditionsträning typ intervaller och snabbdistans där man ligger när tröskelhastigheten lär det bli omöjligt med näsandning. Alttså inget för den som vill förbättra sina tider då löpträningen blir starkt begränsad till långsamma distanspass.
1978 • Arboga
#10
2 juli 2012 kl 13:02
Gilla
Anders - Hur resonerar du genom att sätta högre kvalitet på luften som kommer via näsan än munnen? Väl i lungorna kan väll knappast kroppen veta skillnaden?
1991 • Kristianstad
#11
2 juli 2012 kl 13:14
Gilla
"Under tre års tid har jag tränat till och från med cykling, stavgång, promenad, joggning, simning och bara andats genom näsan (förutom vid crawl-sim)."

"På på bara 27 dagar lyckades jag träna mig i tillräcklig form för att klara av att springa en halvmara under två timmar och bara andas genom näsan."

Nå, vi kan ju ganska snabbt konstatera att de där 27 dagarna inte riktigt är 27 dagar, utan snarare tre år...

Ökad uthållighet och snabbare återhämtning, Mindre träningsvärk, Lägre puls, Minskad inre stress,Ökad fettförbränning

Finns det verkligen belägg på att dessa fördelarna finns?
Mindre puls förstår jag, inte för att hjärtat jobbar mindre utan att man själv inte kan jobba så hårt ;)
Anders Olsson
1969 • Järfälla
#12
2 juli 2012 kl 13:16
Gilla
Jag håller inte med dig Jörgen. När jag började med att bara andas gneom näsan för tre år sedan kunde jag inte drömma om att jag skulle kunna springa med någon större intensitet. Men det funkar faktiskt och det går ofta fortare än man tror, 2-4 veckor, att ställa om kroppen till att kunna andas genom näsan och hålla samma hastighet som tidigare.

6:e juni i år tog jag tiden för första gången på många år. Jag sprang 5 km och hade en km-tid på 5:27. Två veckor senare var jag nere i en km-tid på 4:54, en kapning med 33 sekunder. Jag fortsatte springa och sänkte mitt rekord på 1 mil till 5:14 per km. Det finns mer att ta av, men fokus på denna korta tid har varit att träna upp mig till att klara av att springa en halvmara. Framöver kommer jag att börja med intervallträning, vilket jag inte gjort tidigare så det ska bli spännande vilka tider jag kan komma ner på.

Svenske rekordhållaren i triathtlon Clas Björling deltog i en studie jag gjorde förra våren. Vid en given belastning hade han 10% lägre puls vid näsandning (139) jämfört med munandning (155). Näsan satte dock stopp för ytterligare belastning utöver de 139, men efter några månader klarade han att springa med en puls på 162 och bara andas genom näsan. Det är väldigt hög intensitet för hans del med tanke på att i studien kom han upp i en maxpuls på 178 när han andades genom munnen och ansträngde sig absolut max för vad han klarade av (20 av 20 på Borg-skalan).

Mikael Asp har ett världsrekord i fridykning (800 meter under vattnet) och SM-silver i Duathlon. Han klarar av att andas genom näsan på 90% av maxpuls när han springer.
Marcus Carlsson
1972 • Jönköping
#13
2 juli 2012 kl 13:38
Gilla
Jag förstår inte hur näsandning kan vara effektivare än munandning.
Munnen kan väl öppna sig mer med mindre muskelkraft än näsan och därför borde vi få in mer syre än vid näsandning.
Håkan Nilsson
1971 • Stockholm
#14
2 juli 2012 kl 14:20 Redigerad 2 juli 2012 kl 14:27
Gilla
---
1977 • Eskilstuna
#15
2 juli 2012 kl 14:31
Gilla
Så varför springa tävling med sämre andning än optimalt?

Jag kan till viss del köpa resonemanget att träna med suboptimal andning för att sedan kunna optimera andningen på tävling och prestera bättre.

Lite som att inte ta energitillskott på träning men att göra det på tävling.



Anders Olsson
1969 • Järfälla
#16
2 juli 2012 kl 14:31
Gilla
Per - i näsan värms och fuktas luften. Bakterier filtreras också bort i stor utsträckning. Vidare tillverkas det i bihålorna stora mängder NO (kvävemonoxid) som följer med inandningsluften ned och vidgar luftvägar och blodkärl i lungorna. Inandning via munnen gör att kall, torr och rå luft full av bakterier i större utsträckning hamnar nere i lungorna. Luftvägarna blir också trängre då mer slem produceras och inflammationer ökar (ger svullnad) på grund av den råa luften. Trånga luftvägar ökar stressen i kroppen och insöndring av stresshormonerna adrenalin (vidgar luftvägarna) och kortisol (dämpar inflammationer) ökar.

Johannes - det stämmer att jag tränat under dessa tre åren så en grundfysik har jag säkert. Träningen har endast varit lågintensiv och exempelvis inte innehållit några intervaller (förutom vid några tillfällen för att testa att jag klarade av det samtidigt som jag bara näsandades) Fram till och med 6 juni när jag började träna inför lördagens halvmara har jag joggat max 5 mil senaste året.

Angående belägg, kan du dels se mitt förra inlägg om Clas Björing och Mikael Asp, dels vore det skoj om du själv ville testa och dela med dig av hur du upplever det.
Gunnar
1973 • göteborg
#17
2 juli 2012 kl 14:38
Gilla
Kort och gott; sådana jävla dumheter. Det är helt korrekt att du kan träna så att andningsfrekvensen bara går på de äldre, rubostare och sämre lämpade syrereceptorerna. Vid grav KOL kan detta observeras med fatala konsekvenser, Häng på syrgas i grimma eller mask till den med respiratorisk insufficiens och de slutar att andas och avlider i kolsyre narkos.. Inte så lyckat. Klart du tränar upp din kondis genom att begränsa syretillförseln till kroppen, är ju samma principer bakom höghöjdsträning. Blir säkert ännu bättre om du surrar gladpack runt hela huvudet utom ett tunt sugrör i ena näsborren.
1983 • Göteborg
#18
2 juli 2012 kl 14:49
Gilla
Kan det vara så här:

Andas du genom näsan kan du inte anstränga dig lika mycket som om du också andas genom munnen.

Anstränger sig inte lika mycket = Orkar längre
Anstränger sig inte lika mycket = Snabbare återhämtning
Anstränger sig inte lika mycket = Mindre träningsvärk
Anstränger sig inte lika mycket = Lägre puls
1975 • Torslanda
#19
2 juli 2012 kl 14:59
Gilla
Fortsatte Clas Björing och Mikael Asp att springa med näsandning efter studien?

De borde ju blivit frälsta efter att provat på och upplevt alla fördelar?
Pär M
1969 • Umeå
#20
2 juli 2012 kl 17:53
Gilla
suck.
var för tävla med igentejpad mun?????
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.