Löpning Träning 11 inlägg 4767 visningar

Armpendling

1961 • Floda
#1
28 juni 2012 - 07:14
Gilla
På min senaste runda fick jag ett infall. Jag skulle testa en ny armpendling. Brukar springa med armarna ganska högt och löst knutna händer. Nu sänkte jag armarna och öppnade händerna och överdrev pendlingen lite. Kändes som jag stöttade höftpartiet. Dessutom tyckte jag att luften drogs djupare ner i lungorna. Vad är era erfarenheter och tankar kring pendling och andra synpunkter på löpteknik? .
1952 • Varberg
#2
28 juni 2012 kl 09:58
Gilla
Jag kan tänka mig att du hämtade mer kraft från centrala muskler och därmed ett mer effektivt löpsteg. Att inte spänna axlar och armar tror jag är viktigast.
1960 • Södermalm
#3
28 juni 2012 kl 22:42
Gilla
Håller med Tage om att det viktigaste är att vara avspänd, och då sjunker ju axlarna. Det är lätt hänt att spänna axlarna, så jag tycker det är bra att känna efter då och att de är avspända.

En besläktad sak är att inte rotera överkroppen i onödan. Armarrna pendlar bland annat för att man ska slippa rotera överkroppen.

Det är ju benen vi springer med och armarna pendlar för att kompensera för benens pendling så att överkroppen kan vara någorlunda stabil.

Det går åt mindre kraft att pendla armarma om man har max
max 90 graders vinkel i armbågen.

Kroppen vill automatiskt samordna pendlingen av armar och ben, så om man överdriver armpendlingen få man nog lätt en överdriven benrörelse. Sprinters sträcker armen ganska mycket när den pendlas bakåt, för att få mer kraft, men inte långdistanslöpare.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
29 juni 2012 kl 00:36
Gilla
Hur man håller armarna är rätt individuellt, blev förvånad när jag såg ett klipp med Ryan Hall där han på tävling springer med armarna ganska rakt ner (pendlande förstås) där de flesta har ungefär 90 graders böj i armbågsleden. Det går tydligen bra, för honom. Men spontant tycker jag att ca 90 grader borde vara effektivast för de flesta.
Håller med om att man inte bör överdriva armpendlingen, den går automatiskt. Men våra tränare på TSM påminner oss ibland om att ta hjälp av armarna när vi springer uppför.
Avspänt är naturligtvis rätt.
1960 • Södermalm
#5
29 juni 2012 kl 21:45
Gilla
Jag kollade lite och håller med om att Ryan Hall verkar ha lite större vinkel i armbågen än de flesta långdistanslöpare. Men han ser ändå ut att ha kring 90 grader i genomsnitt. T ex här: http://www.youtube.com/watch?v=I-v41j8HzU4

Det verkar dumt att fixera armbågsvinkeln som många förespråkar. Elitlöpare gör inte det. Armbågsvinkeln ändras under löpsteget som en konsekvens av dynamiken i rörelsen. För att fixera vinkeln behöver man spänna musklerna runt armbågen på ett ineffektivt sätt.

Jag har blivit mer observant på armarna på sistone och märkt att många inklusive mig verkar pendla armarna för lite, vilket resulterar i att överkroppen roterar onödigt mycket, dvs vrids fram och tillbaka. Om jag pendlar armarna mer så minskar den rotationen. Rotationen i överkroppen fortplantas till höfterna och det känns mer effektivt när armarna pendlar så att bålen och därmed höften hålls någorlunda stabil i frånskjutet.

Det verkar lättare hänt att pendlar armarna för lite om man har händerna högt upp. Det kanske var detta som Mikael upplevde.
1971 • Lillehammer
#6
29 juni 2012 kl 23:53
Gilla
Tycker det finns mycket att hämta i att experimentera med överdriven armpendling vid (brantare) utförslöpning.
Genom att offra ett par pulsslag för att pumpa armarna, tycker jag mig få balans att ligga med kroppen i bra vinkel mot underlaget och minska bromseffekten. Upplever det som att lutningen där låren börjar ta stryk för att landningen hamnar för långt fram ökar avsevärt. I terräng kan det ju dessutom vara guld värt att "flaxa" med armarna när det är brant och tekniskt så att man undviker att vara beroende av att varje steg landar där man tänkt.
1979 • Bonnarp
#7
30 juni 2012 kl 07:47
Gilla
Ju större armpendling, desto längre steg kan du ta. Är en stor del av löpteknik och löpskolning att förbättra sitt steg.
Finns ju dock gränser såklart.
Handlar mycket om att inte förstöra sitt naturliga löpsteg så man springer stelt och konstigt.
"Pumpa" mer med armarna och du får längre steg helt enkelt, mer framåtlutad och det går fortare, samt om du går upp på tå och trycker ifrån redan innan isättningen gjorts. (Svårt att förklara helt..)

Finns ni i närheten av Klippan, har ni Rolf Johansson i Klippans FriidrottsKlubb att kunna vända er till för tips och lärdom inom ämnet löpskolning. Han har måånga år som tränare bakom sig och har skickat flertalet atleter till toppen.

Tror även ni kan hitta honom här på Jogg. :)
Otto Lövgren
1962 • Ransberg
#8
30 juni 2012 kl 11:53
Gilla
Härlig tråd om ett försummat ämne. Har funderat en hel del vad gäller armpendling eftersom jag aldrig tyckt att jag hittat något avslappnat sätt att ha armarna och framförallt händerna. Har tidigare gjort som alla andra och haft armarna i 90 grader och händerna löst knutna. Framförallt tummen har alltid stört mig, ibland har jag låst den mellan pek och långfinger, ibland med alla fingrar, ibland inte låst den alls utan haft den helt lös. Inget har dock känts riktigt bra. Har löpt Pose i tre år och trivs mycket bra med det, men Romanov tonar ner vikten av armpendlingen och man får inget intryck av att han inte funderat något djupare i detta spörsmål. Men så fick jag se Ryan Hall och precis som Oldboy reagerade jag på hans låga armpendling. I den sekvensen som Klas länkade till syns det inte så tydligt. Det som inspirerade mig var istället den här:
http://www.youtube.com/watch?v=QbKp2HeUpkY&feature=related

När jag prövade så upplevde jag den sänkta armpendlingen, precis som Mikael, som mer avslappnad och att det var lättare att andas. Som Klas brukar framhärda så är bra teknik egentligen konsten att slappna av och inte spänna sig i onödan (Pose). Men det stora lyftet kom när jag dessutom vinklade handflatan ner mot marken, vilket frigör handleden istället för att låsa den. Med andra ord kom handleden nu att fungera som pendel tillsammans med underarmen. Handleden och handen hänger således helt löst och avslappnad och slänger upp och ner, samtidigt som underarmen jobbar från från 180 grader (i princip rak arm - avslappnad) upp till 90 grader upp och ner. Axlarna och överarmarna är i princip stilla och avslappnade. Voilà, there it was.

Har löpt med den här armpendlingen de sista veckorna och senast i ondags så sänkte jag mitt PB på en tolvkilometers sträcka med två minuter i mina SeeYa. Normalt brukar jag vara ett par minuter långsammare i mina VFF än i mina Piranha, i vilka mitt gamla PB var satt. Så att det har hänt saker är helt klart. Jag upplever att jag kan löpa mer avslappnat så här och att jag får en betydligt mjukare löpning och bättre driv. Går jag tillbaks till min gamla armpendling så känns det som jag blir helt stillastående.
1965 • Eksjö
#9
30 juni 2012 kl 13:38 Redigerad 30 juni 2012 kl 13:38
Gilla
Utan att på något annat sätt ifrågasätta det du säger så tycker jag Ryan Hall är ett lite konstigt exempel, killen med den låga frekvensen som aldrig har vunnit något stort (och nu kommer han tydligen inte till OS heller p.g.a skada) är väl inte direkt den första man letar inspiration hos.

Kolla den här videon med Wanjiro vs Kebede i Chicago 2009 istället, där får du två och halv olika tekniker på två killar varefter slutfasen utvecklar sig; Kebede håller högt hela tiden, Wanjiro håller båda händerna lågt när han går för fullt på slutet, men en lågt över magen och en högt över bröstet när han jagar och ser sliten ut.
http://www.youtube.com/watch?v=ZFPhCJ4IKeE
Otto Lövgren
1962 • Ransberg
#10
30 juni 2012 kl 14:45
Gilla
Wow, Peter. När Wanjiro går för fullt på slutet (ca 4,18ff.) så är det vad jag försökte beskriva. Han har armarna lågt, händerna hänger avslappnat och slänger/pendlar och man ser framsidan på händerna - handflatorna är inte vinklade inåt mot varandra vilket låser handleden. Man ser också att underarmarna inte är låsta i en viss vinkel vid armbågen utan istället rör sig/pendlar upp och ner. Tydligen en vinnarteknik om man jämför med Kebede som har det omvända - armarna högt och låsta i 90 grader, samt även låsta handleder.
1961 • Floda
#11
22 juli 2012 kl 07:54
Gilla
Tack för era synpunkter
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.