Löpning Kläder, Skor & Prylar 10 inlägg 6865 visningar

Från tunga till lätta skor

1962 • Göteborg
#1
3 juni 2012 - 23:57
Gilla
Hej!
Jag vet att den här frågan har diskuterats mycket men det tål kanske mer för jag tror att diskussionen har varit kanske ensidig. Det är många som har skrivit att de trots varierande grad av kraftig pronotation har kunnat lämna tunga klumpiga skor och gått över till lättare neutrala skor utan några problem och många uppmanar andra att göra så.

Två saker som inte har nämnts mycket i dessa diskussioner:

- jag är säker på att det också finns många som har försökt göra samma sak men fått problem och gått tillbaka till tunga skor med kraftigt stöd men de kommer inte fram i debatten eller?

- vid en sådan övergång finns det risk att man inte upptäcker att de lätta platta skorna inte passar en förrän det är försent dvs först när man har fått en skada som kan vara bestående eller sitta länge typ benhinneinflammation eller liknande. Så jag skulle veta om det finns såna som har råkat ut för det.

Hoppas på bra svar och inlägg. Tack.
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#2
4 juni 2012 kl 20:20
Gilla
Varför är du säker på att många har försökt men fått problem och gått tillbaka till tunga skor med kraftigt stöd?

1976 • Växjö
#3
4 juni 2012 kl 20:27
Gilla
Jag har grav överpronation men har bytt "pjäxor" mot neutrala skor. Det verkar inte finnas någon vetenskap bakom att "rätta" upp pronation skulle minska skaderisken: http://traningslara.se/pronerade-eller-supinerade-fotter-ska-man-valja-skor-efter-det/
1976 • Växjö
#4
4 juni 2012 kl 20:35
Gilla
Kolla även in när Gebrselassie överpronerar så det ser ut som han ska bryta foten i andra klippet, hade han gått till en skobutik så hade de prompt velat "rätta upp" detta med stödjande skor: http://traningslara.se/skor-barfotalopning-fotisattning-del-4-av-7-landa-pa-framfoten-mellanfoten-eller-halen/
#5
4 juni 2012 kl 21:24 Redigerad 4 juni 2012 kl 21:27
Detta inlägg har raderats
1962 • Göteborg
#6
5 juni 2012 kl 10:44
Gilla
Peter - När jag började springa för 10-12 år sen så köpte jag skor som jag tyckte kändes bra och var bekvämma och tog inte hänsyn till min överpronation i vänsterfot.

Efter ett tag fick jag ont i benhinnorna och då var det för sent, jag hade fått benhinneinflammation just på vänsterbenet. Det varade i hela 3 år och innan jag blev av med det.

Efter det började springa i skor som rättade min pronation (Asics Kayano-serien) och jag kunde springa båda längre (upp till maraton) jämfört med tidigare utan att få några problem med benhinnorna.

Med andra ord, jag är en av de som gick tillbaka. Men det är klart det har hänt saker på skosidan sen dess så jag vill naturligtvis också kunna springa i lättare skor men jag vill inte riskera att få samma eller liknande skada som jag fick förra gången och därför är jag intresserad av att höra inte bara om lyckade exempel men också ifall det finns misslyckade och i så fall veta vad man ska undvika.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#7
5 juni 2012 kl 10:59
Gilla
Ja, det hade varit intressant att hora om nagon som inte blivit omvand utan gatt tillbaka.
Jag har faktiskt inte hort talas om nagon.
David Simonsbacka
1978 • Uppsala
#8
5 juni 2012 kl 11:18
Gilla
Jag tycker att man här måste skilja mellan två olika typer av övergångar, om man har "tjockskor" och övergår till tunnare varianter, utan att nämvärt fundera över saker som fotisättning och löpstil alternativt om man byter skor, kanske mera som en följd av en önskan att lägga om sin löpstil till kanske högre stegfrekvens och framfotsisättning. Hade jag fortsatt att springa som jag gjorde för fem år sedan och gått över till platta, tunna skor hade jag definitivt fått problem, och då hade det varit lätt att säga att "sådana skor är inte för mig", och det hade ju också varit helt korrekt. Men självklart skulle det vara intressant, om än tråkigt, att höra även från dem som lagt om sin löpfilosofi men fått ge upp.
Jonas Zandelin
1967 • Oskarshamn
#9
5 juni 2012 kl 13:00
Gilla
Eftersom det ändå är relativt vanligt med såväl lätt-måttligt-kraftig pronation, ser jag det som en normalvariation hos människan och inte som en felkonstruktion. Möjligen behöver en person med kraftig pronation bygga upp styrka och anpassning under längre tid än en med neutral löpsteg. Jag har själv kraftig pronation och haft problem med mitt högerknä. Många experter la skulden på min kraftiga pronation. Själv springer jag nu utan pronationsstöd med mindre knäproblem. Tror själv inte att mitt knästrul är kopplat till pronationen. Skador inom löpningen är ju extremt vanligt både hos neutrala och pronerande löpare. Personligen tror jag att skorna ofta felaktigt får skulden. Därmed inte sagt att skoval är betydelselöst.
Pär M
1969 • Umeå
#10
5 juni 2012 kl 18:19
Gilla
bra filmer på Gebrselassie där ser man att "man" bara inte ska ha en typ av löpsteg:-)
(dock var hans pronering grym)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.