Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 2826 visningar

Antibiotikakaos efter gbgvarvet, malmömilenkris

Andreas
1984 • Kävlinge
#1
28 maj 2012 - 15:08
Gilla
Hej

Efter göteborgsvarvet åkte jag på en luftvägsinfektion modell större och i samband med den bröt i förra veckan en öroninflamation ut varpå jag sedan i fredags går på antibiotika tom 4 juni.

När kan man börja träna igen? Innan gbgvarvet löptränade jag 5-6ggr i veckan 40-70km. Hela uppladdningen för malmömilen den 16 juni är totalfördärvad för mig och de har jag väl kommit över. Nu är frågan bara om jag ens kommer kunna springa öht. När har ni börjat träna när ni gått på antibiotika? Före/efter kuren är slut? Hur långt efter i så fall?
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#2
28 maj 2012 kl 15:35
Gilla
I första hand ska du nog ta läkarens råd om det, men som jag ser det har det egentligen inget med antibiotikan att göra, du ska vara frisk. Antibiotikan sätter ju ned immunförsvaret iof, och tränar man på det finns kanske risken att man drar på sig ytterligare något nytt.
Kolla med läkare du och försök bit ihop även om det svider. Gör du fel kan uppehållet bli desto värre.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#3
28 maj 2012 kl 16:17
Gilla
Jag vill inte vara taskig eller göra dig besviken men Malmömilen känns i mina öron inte som årets viktigaste tävling.

Göteborgsvarvet förstår jag kan känna stort (även om jag själv aldrig lockats av att trängas med 40-50 tusen andra).

Men millopp finns det väl gott om ifall du inte skulle komma till start den 16/6?
Jag skulle personligen inte riskera alltför mycket för ett millopp, se till att bli ordentligt frisk istället så har du hela sommaren framför dig att springa.
Hellre det än att starta med risk att åka på något ytterligare och sen inte kunna springa på någon månad eller två.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#4
28 maj 2012 kl 16:19
Gilla
Du behöver kanske inte ge upp redan utan känn efter hur det känns om ett tag och ta beslut då.
Men vänj dig vid tanken att du kanske får ställa in och deppa inte ihop om det skulle bli så.
Kanske kan du redan nu sikta in dig på en ny utmaning som plan B?
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#5
28 maj 2012 kl 22:29
Gilla
Att antibiotikabehandling i sig skulle innebära en ökad risk vid träning är en vanlig missuppfattning. Det handlar ju snarare om varför man fått antibiotika. En infektion i mellanörat är ju trist, men går ofta över rätt snabbt. Allvarliga komplikationer är sällsynta ish om man antibiotikabehandlas. Lyssna på kroppen. Feber eller allmänpåverkan innebär förstås att du bör avstå tävligen, men jag tror du har goda chanser att må bra och kunna delta!
Andreas
1984 • Kävlinge
#6
29 maj 2012 kl 07:55
Gilla
Gustaf: Klart att min hälsa är viktigare än vilket lopp som helst, skrev j u att jag gett upp hoppet om en bra tid men vill ju kunna vara med och deltaga i alla fall. Klart jag kommer springa fler lopp senare under sommaren, detta var dock tänkt som en måttstock på hur all vinterträning gått.

Jag ska nog avakta ett par dagar till i alla fall, varit feberfri och fri från förkylning ett par dagar till men fortfarande lock i örat... måste reda ut det med läkare.
Anders Tengblad
1966 • Huskvarna
#7
29 maj 2012 kl 21:59
Gilla
Om det var en okomplicerad öroninflammation så är numera rutin att behandla med antibiotika i 5 dagar. Att du fick en kur för 10 dagar kan bero på att att det var en komplicerad infektion med brusten trumhinna och var i hörselgången? Eller så var doktorn inte påläst på riktlinjerna och tog i extra??

En lättare lockkänsla kan kvarstå några veckor efter öroninflammation och är inte farligt på något sätt.

Det är inte fel att be läkaren om en ny påtitt och förklara att du vill komma igång och springa, men jag har svårt att tänka mig att det skulle vara några problem.
Andreas
1984 • Kävlinge
#8
30 maj 2012 kl 08:01
Gilla
Jadu ingen aning, tycker alla säger olika. Alla verkar ha något att säga om öroninflamation. Fått direktiv från alla möjliga håll. Känner mig helt återställd, mycket piggare om dagarna och ingen förkylning längre - bara örat som det är lock i och ett tinitusliknande sus. Blev dock trött av att springa till tåget i morse så blir väl ett par dagar vila till. Loppen skiter jag i nu, läst massa skräckhistorier om bestående pip i öronen så är mest orolig för det just nu :<
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
30 maj 2012 kl 13:22
Gilla
Re: Anders. Är inte 5 dagarskurer borta, nu vill man gardera sig mot att enstaka överlevande bakterier blir resistenta. Jag fick en tiodagarskur fast läkaren bedömde att jag skulle bli smittfri efter drygt ett dygn och det stämde bra med symptomen. Däremot har jag fortfarande sviter av infektionen (steptokocker i halsen).

Till grundfrågan.
Jag fick Kåvepenin. Min fru är läkare och påstår att det är så smalt att det inte påverkar vare sig tarmfloran eller immunförsvaret och jag tror det är åtminstone nästan sant.

Började träna tredje feberfria dagen, det verkar som om mitt schema gick hem. Efter tolv dagars ofrivillig löpvila satsade jag på korta intervaller med kort vila för att få upp pulsen utan att ta ut mig för mycket, ville stoppa den pågående krympningen av hjärtats slagvolym. Lite pass i maratempo också -sen kom värmen och sabbade alla träningsresultat. Nu verkar det bra igen.
Det här var en chansning, lite försiktigare upprampning är säkert bättre, särkilt om du varit utslagen länge.
Har läst ett återhämtningsschema som gick ut på att träna bara distanslöpning till 33% av den vanliga volymen första veckan (när man varit borta 3 eller om det var 4 veckor), nästa vecka 50% och tredje veckan 75% samt blanda in ett pass korta intervaller men lite färre, fjärde veckan har jag glömt....
Andreas
1984 • Kävlinge
#10
30 maj 2012 kl 13:48
Gilla
Tusen tack för tipsen!
Anders Tengblad
1966 • Huskvarna
#11
30 maj 2012 kl 17:47
Gilla
Oldboy
Vid halsfluss (100% streptokocker) är det praxis med 10 dagar för att undvika återfall, men man är oftast feberfri redan efter 2 dagar. Vid öroninflammation är det oftast pneumokocker och det går nästan alltid bra med 5 dagars behandling, 10 dagar vid återfall eller komplicerade faktorer.
ref Läkemedelsverkets riktlinjer från 2010

Ang. när man kan börja träna så ska man aldrig träna med feber, sedan är det väldigt individuellt. Förstås börja lugnt och känna sig för. Träningspassen ska kännas ok innan tävling, att vila fram till tävlingen och sedan chansa är dumt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.