Löpning Träning 11 inlägg 6935 visningar

borgskalan

1976 • Segeltorp
#1
11 maj 2012 - 08:37
Gilla
Hej
Hur fyller ni i borgskalan, t.ex. om jag kör intervalpass och och har en puls på säg 170 med en lätt maxpulsuträkning (ja jag vet att den inte är exakt) 220-ålder så skulle det ge mig 92% alltså ska det vara "18 Mycket ansträngande 92% av max".
Men om jag springer ett långpass t.ex. igår så var medelpulsen 151 det skulle ge mig 82% vilket skulle vara 15 på skalan. Skulle jag sprungit det passet i 10km t.ex. så hade jag nog satt 12 på skalan "Lätt" men nu sprang jag 26km och var helt slut i vaderna efter passet, nästan så jag inte skulle kunna springa så mycket mer och då tycker jag det borde nästan 19 på skalan, Men om skalan bara ska gå efter pulsen, varför ska man då fylla i den över huvudtaget, antingen så vet man pulsen och då behöver man inte göra ett aktivt val på skalan eller så vet man inte pulsen och då kan man inte göra något val. Det som isåfall saknas på jogg är att man under sin profil kan fylla i sin maxpuls.
på wikipedia så står det ju "Uppskattningen är subjektiv och individuell men är tänkt att korrelera med pulsen"
1965 • Kungsholmen
#2
11 maj 2012 kl 08:40
Gilla
Inte för att jag använder Borg-skalan men bedömningen skall vara helt subjektiv men om du sen plottar alla dina bedömningar mot puls och inte ser någon korrelation så är det något som är fel. I varje enskilt fall skall det inte finnas något samband men för alla pass skall det finnas korrelation.
1970 • Lerum
#3
11 maj 2012 kl 09:57
Gilla
Själv har jag inte satt upp några fasta regler.
Känslan efter passet får bestämma
Nära döden-upplevelse där det definitivt inte blir träning dagen efter landar på 19-20. Där ett riktigt hårt pass där viss tvekan till träning dagen efter eller bara ett kortkort rulla-igenom-pass blir 18-19.
Långt ner på skalan där man känner att man vill/kan ge sig ut på ett pass till samma kväll ger 12-14

Lite veligt kanske men det funkar för mig :)
Linda Eriksson
1978 • Skara
#4
11 maj 2012 kl 12:38
Gilla
Det är väl meningen att borgskalan ska mäta den upplevda känslan och att man inte skall fylla i den utifrån pulszoner...
1977 • Eskilstuna
#5
11 maj 2012 kl 14:13
Gilla
Tycker det är helt värdelöst med sånna här skalor.
Visst väljer jag själv vilket värde som ska motsvara en viss känsla så funkar det väl hyfsat.
Men ändå, om man bestämt sig för vad max ska vara och sen upplever något som är värre, ja då är ju helt plötsligt alla tidigare noteringar helt värdelösa.

Den värsta av skalor är väl ändå smärtskalan dom använder inom vården. Hur ont har du på en skala mellan 1 och 10. Där ska tio vara den värsta tänkbara smärtan, men hur känns det att få benet avsågat med en rostig gammal slö fogsvans, och är det egentligen det värsta, och hur står det sig mot "jag har ont i magen"?
Är skalan linjära förresten, det har jag aldrig kommit mig för att fråga.
1965 • Kungsholmen
#6
11 maj 2012 kl 14:34
Gilla
Jag körde ett arbets-EKG till maxpuls men kom inte alls högt upp på Borgskalan :-) Man skulle behöva kalibrera hela skalan först genom att uppleva alla ansträngninggrader, eller då det gäller smärta uppleva maxnivån. Hur jämför man smärtan då tandläkaren borrar ner i tandnerven med blindtarmens dova smärta?

Dana
1965 • Helsingborg
#7
11 maj 2012 kl 15:33
Gilla
den här skalan är gjord för cykel tror jag och (max)pulsen på cykel stämmer inte överens med den på löpband(eller ute) . jag gjorde 2 arbets EKG inom 3 månader tror jag, och första gången hade jag en maxpuls på 150 den andra gången på 160. första gången klarade jag bara 7 minuter på 60 RMP(eller vad det nu heter) andra gången, eftersom jag tränade extra på cykel, klarade jag 10 minuter.
man måste inte förstå allt eller??:))))
1979 • Västerås
#8
11 maj 2012 kl 15:37
Gilla
Enda "glädjen" jag har av den är att ge en subjektiv bedömning av hur jobbigt passet var. Två pass som i fart, puls och alla andra tänkbara mätbara värden ser lika ut kan ju kännas väldigt olika. Då kan man ju tänka sig att skalan har lite mening. Har nog aldrig kollat på vad jag fyllt i på gamla pass dock... Håller med om att max är en aning svårt att bedöma, det kan ju alltid bli lite värre... Själv har jag nog på sätt och vis delat in skalan i tre delar: 1-12 lätt 13-17 lagom och 18-20 jobbigt. Inom delarna så är det inte så noga.
1977 • Morgongåva
#9
11 maj 2012 kl 16:39
Gilla
Henrik: Precis så där känner jag också... Man ligger där och har väldigt ont, men man kan ju knappast ta högt upp i skalan för visst kan det ju göra ondare än så här? Samtidigt vill man inte ta för lågt, för då tror man att de kommer tolka det som man inte har speciellt ont.

Så till slut gissar man mest på vad man tror att de vill höra, vilket kanske inte var riktigt meningen :)

På samma sätt känns det som jag överanalyserar andra skalor, så som borg-skalan..
1963 • hunnebostrand
#10
11 maj 2012 kl 17:18
Gilla
Tycker också att det handlar om den upplevda känslan och att man får efter passet bedöma hur det va. Ett långpass där man får kramp i vaderna så man har svårt att springa är ju faktiskt väldigt ansträngande. Även om puls o andhämtning inte har gjort att man kroknat pga av just det.Själv tar jag endast ut mig maximalt vid tävling, o tänker efter om jag kunnat pressa mig några sek till vid något tillfälle av tävlingen har jag inte det pga kramp eller andhämting, är det 20 alltså maximalt
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#11
12 maj 2012 kl 23:25
Gilla
Från början var skalan tänkt att ha ett samband med pulsen, och för de med en maxpuls på 200 gör den ofta det, men för resten - nej. Skalan är till för att mäta subjektivt upplevd ansträngning. Dvs, man kan säga att man sa ligga runt 15 (ansträngande) för att beskriva hur hög intensitet någon man tränar ska ligga på, om man inte har tillgång till pulsklockor etc. Men klart man lika gärna kan beskriva ansträngning med "prattempo" etc. JAg som pluggar till sjukgymnast tycker dock att det är en bra hjälp för att se till att en patient inte tar i för mycket i t ex uppvärmning på cykel.

Ang smärtskattning på sjukhus, klart att det är skitsvårt att avgöra vad en 10:a är, men samma sak där. Det är subjektivt och det är till för att mäta skillnaden, om jag frågar en person hur ont det gör nu och får 6 som svar så kan jag t ex se att det då är ökad smärta jämfört med en 3a tidigare.. vilket är lättare att gå på än att be en person beskriva skillnaden med ord. Flummigt och svårt javisst. Det finns dock en smärtskattningsskala som Borg tagit fram också, där man har möjlighet att skatta över tio, om man tidigare hade angett att en smärta var 10 och sen upptäckte att det kunde bli ännu värre... typ när sågen kom fram..
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.