Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 27006 visningar

Träna med gips

Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#1
24 april 2012 - 08:41
Gilla
Hej alla

Har just kommit hem med en ledsen 14-åring med armen i paket. 4 veckor i gips och ungen är otröstlig och det är inget mot vad jag kommer att vara inom kort om hon inte kan träna alls! Är det någon som har erfarenhet av att träna med gipsad arm?
Rent teoretiskt borde hon kunna träna knäkontroll, vissa coreövninar och kanske tom springa lite. Basketsäsongen tog abrupt slut men fotbollen hägrar och hon vill inte hamna onödigt mycket efter, jag citerar: jag kommer att tappa formen HEEEEEEELT! (framylat medan doktorn reponerade armen)
Per K
1974 • Västerås
#2
24 april 2012 kl 09:40
Gilla
Trist, men jag minns en läkare som tyckte arm-/benbrott på barn/ungdomar var ett hälsotecken. Han syftade på att det ofta var de aktiva och rörliga som drabbades.
Bröt själv överarmen som 13-åring, och minns den totala besvikelsen av att missa fotbollsmatcherna.
Som lättare träning för din dotter tror jag du är rätt ute med dina egna förslag. Prova och låt sunt förnuft råda. Och jag tror din dotter kommer bli förvånad över hur snabbt hon kommer "ifatt" de andra när hon väl får börja spela fotboll.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#3
24 april 2012 kl 09:59
Gilla
Utgår från mor mins erfarenhet efter 3 månader med gipsad arm, hon tyckte att allt man inte började svettas ordentligt av funkade. svett i gips är en rätt otrevlig grej. men det handlar ju bara om komfort.
annars är det ju fritt fram så länge man inte bryter mot läkarens rekomendationer. kunde själv i vintras då jag hade 8 veckor av totalt belastningsförbud av mitt ena ben ändå hålla igång det okej.

Egen erfarenhet från samma tid är även att man inte tappar så snabbt i form gällande de delar av kroppen man kan belasta på som vanligt. och det man tappar bygger man snabbt igen. däremot i den gipsade armen riskerar hon att få slita lite mer för att få tillbaka den gamla formen. har hon inte fått ett sjukgymnastikprogram för armen så se till att skaffa ett. Kostar inte mer än 80 kr/besök och går på högkostnadsskydd), så kan man passa på att få tips om hur man tränar andra delar av kroppen utan att riskera armen. de har ofta lite fiffiga övningar i rockärmen de där sjukgymnasterna.

Generellt gäller även att är du van vid att träna sen innan olyckan så är det mycket lättare att rehabilitera effekterna efter den.

Sen kommer det vara grym mental träning för henne med dessa veckorna. och ska man bryta nägot är det väl tajmat att göra det när man är ung och bor hemma fortfarande. bättre läkkött och folk som kan hjälpa med sådant man inte klarar att göra själv.
Pär M
1969 • Umeå
#4
24 april 2012 kl 10:56
Gilla
testcykel/spinning måste väll gå bra.
(14-åringar svetas väl inte så jätte mycke!!!!)
1982 • Stockholm
#5
24 april 2012 kl 14:13
Gilla
Jag håller med Pär, kör på.. Jag hade handen i gips i 4 veckor i vintras (olycka vid skidåkning..) och läkaren sa "svettas inte under gipset". Jag sa att det är otänkbart att skita i att träna i 4 veckor. Jag körde löpning och cykling, var lite "feg" i början men körde sen på. Svettades ju en del men det var ingen fara. Faran är ju om gipset blir så blött att det börjar luckras upp, men så mycket svettas man ju inte, det är mer att man får se upp så det inte regnar etc på gipset. "barn" svettas ju heller inte på samma sätt som vuxna så risken att det skulle börja lukta är ju rätt liten. 4 veckor är inte så länge heller och eventuellt så får hon ju, som jag fick, komma och byta gipset efter halva tiden.. Är det så så ere ju avbsolut inget problem..
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#6
24 april 2012 kl 17:39
Gilla
Hur mycket en 14-åring svettas är nog mycket beroende på aktivitet och intensitet ;0) denna föredrar ju helt klart högintensivt! Det blir ju dock inte tal om någon sånt nu. Frågan är väl hur illa gipset börjar att lukta om man jobbar på lite. #Johan , du verkar ju ha varit en rätt bra försökskanin så om omgivningen stod ut med dig skall vi nog kunna klarar av våran konvalecent.
Intressant nog så nämnde ingen något om nån sjukgymnastik men de har ju fler chanser när vi skall på kontroll först och avgipsning sedan. Håller med dig Kajsa, det är jätteviktigt ffa för rörlighet tror jag.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#7
24 april 2012 kl 17:58
Gilla
Det kan ju vara att det ger sig med rörlighet för de flesta. men om man är den otåliga typen som din dotter är (och jag var efter min skada) så vill man ju göra allt man kan redan från början. småmuskler tappar man rätt fort, och de kan vara lite sega att hitta ordentligt efteråt. hur mycket sånt påverkas beror väl dock på exakta orsaker till att man behöver gips. vilket säkert även påverkar hur mycket vården är på en om sjukgymnastik.
men muskler som inte används på så lång tid förtvinar en hel del. Sen är det ju alltid skönt att få bekräftat av en sjukgymnast vad som är okej att göra, inte bara vad som är bra att göra :)
1963 • Göteborg
#8
24 april 2012 kl 18:13
Gilla
Du kan ju alltid dra skämtet att nästan alla springer runt med GPS på armen. Hon kan alltid skryta med att hon är bättre som springer med GiPS i stället. :-)
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#9
24 april 2012 kl 19:22
Gilla
@Stefan *hahaha*
Annie F
1981 • Tullinge
#10
25 april 2012 kl 08:59
Gilla
Att svettas mycket under gipset är inte att rekomendera, träning som inte genererar i allt för mycket svettandes är däremot helt ok!

Vad har hon brutit? Vad har hon för gips? En skena eller ett cirkulärgips? Något som är viktigt att tänka på vid gips är att hålla den skadade delen i högläge så mycket som möjligt. Om dottern har ett underarmsgips och tränar i låt säga 1h bör hon se till att hålla armen ovan hjärthöjd i 2h efteråt! När ska ni på första återbesöket? Kolla om de kan byta till plastgips då!

1973 • Gustavberg
#11
25 april 2012 kl 09:09
Gilla
Själv kommer jag ihåg när jag som 10 åring blev gipsad, underarmsgips. Jag spelade fotboll utan problem, läkaren var om jag kommer ihåg rätt inte helt nöjd men allt gick bra och det läkte som det skulle.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#12
25 april 2012 kl 13:20
Gilla
Hon har en distal radiusfraktur. Den var inte öppen. Tror att hon har en skena även om den är tjock. Vi skall tebax redan på måndag alltså efter prick en vecka, hur funkar plastgips?

Nu är det ju så tidigt men faktiskt så är hon ganska spak. Hon verkar ha ont och vill inte ens sträcka på armbågen, kanske blir det en utmaning att få henne att röra på armen alls. Man vill ju inte att hon skall bli onödigt stel i arm och fingrar. Kanske sjukgymnasten skall kontaktas redan nu... om inte annat för peptalk.
1982 • Stockholm
#13
25 april 2012 kl 13:33
Gilla
Plastgips är lättare och mer "flexibelt". För att man ska få använda plastgips så krävs tydligen någon särskild luftkonditionering/ventilation eftersom det "dammar". Detta var iaf vad sjuksyrran sa till mig. Kolla upp om sjukhuset har sådan utrustning. Cityakuten vid Hötorget hade det inte (där var jag..) däremot sa hon att på St Görans har de det så åk dit i så fall. Jag fick plastgips i Österrike, mkt behändigt och lätt, däremot när det skulle bytas fick jag old school gips, det var således inte lika bra, tungt å skit..
Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
#14
25 april 2012 kl 17:18
Gilla
En liten kul grej om hon får plast gips fråga om hon inte kan få i sitt favoritlags färger eller sin favorit färg. Detta är inte bara för "barn". Varit med och gipsat i alla möjliga konstiga kombinationer.
1973 • Broddetorp
#15
25 april 2012 kl 22:42
1 Gilla
Det är väl inga större problem att svettas i gipset? det kan klia lite extra (klia med en sticka om det blir för jobbigt) och sniffar man ner i det så luktar det inte hallon, men såå himla farligt är det inte? Sedan är klart, är man 14 år kan man ju vara ganska känslig för kroppsdofter;) Det enda egentliga problem jag ser skulle vara om man får någon slags svullnad inne i gipset eftersom det då inte finns så mycket utrymme för expansion. Det kanske är det Annie syftar på när hon rekomenderar högläge. Men är det skena hon har finns det ju plats. Dår är det ju bara bandage på undersidan av armen.

Som jag ser det kan hon träna det du nämnt och även fotbollsträning utan närkontakt borde funka bra, dvs passnings- och skottövningar, löpning o.s.v.

På måndag, försök knycka/få en rulle gips så kan ni själva förstärka gipset om det blir mjukt av svett/dusch/yttre tryck. Du kan även laga plastgips som fått sig en törn med "gips-gips".

Plastgips är som nämnts att föredra eftersom det är betydligt lättare och alls inte så fuktkänsligt som riktigt gips, men min erfarenhet är att personalen inte gärna lägger det så var beredd att tjata lite.
Annie F
1981 • Tullinge
#16
26 april 2012 kl 06:09
Gilla
på HS läggs plastgips vid 99 % av återbesöken. Det är heller inte ovanligt att folk svullnar trots att det "bara" har en skena så högläge och att röra på fingrarna (samt alla andra leder) är mycket viktigt.

och nej att svettas lite som någon nämnde är inga problem men man ska undvika att svettas mycket under (kalk)gipset som är känsligt för fukt.

någon annan nämnde fina färger (som finns på plastgips) du kan "hotta" upp armen redan nu genom att gå till apoteket och köpa en klisterlinda, de finns i flera färger och mönster men var försiktig så att du inte stasar när du lindar bara.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#17
26 april 2012 kl 11:25
Gilla
Wow vad många bra gipstips, tusen tack!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.