Löpning Skador & Rehab 46 inlägg 16931 visningar

Uppgiven

Christian
1980 • Gävle
#1
4 april 2012 - 22:50
Gilla
Har under nästan ett år haft problem med min högerhäl. Enligt sjukgymnaster är det en inflammation i hälsenefästet, men man vet inte, har inte direkt högt förtroende för sjukvården i Sverige. Började hur som helst med en lätt smärta som jag kände av när jag satte ner foten i skon. Tänkte inte mer på det, men efter 4-5 veckor började jag känna av det i början av löprundorna, och i form av stelhet i hälen på morgonen. Gör inte direkt jätteont, jag kan springa utan problem iaf, men det är ju irriterande. Var till en idrottsläkare till att börja med, som visade någon stretchövning och excentriskta tåhävningar. Det körde jag redan innan så jag begav mig till sjukgymnasten som ville köra någon form av laserbehandling. Körde det 4-5 ggr, men det hjälpte inte överhuvudtaget. Fortsatte den excentriska träningen och stretchingen, men lade in en totalvila från löpningen på nästan 9 veckor. Stelheten på morgonen försvann ganska omgående, men kände ändå av det även om det var ytterst lite. Gick till en annan sjukgymnast där jag nu får stötvågsbehandling, ska gå på fjärde behandlingen i morgon. Efter 2:a behandlingen kändes det riktigt bra och jag tog upp löpningen igen, dock kortare sträckor, i lugnt tempo och med minst 3-4 dagars vila mellan passen. Har även fixat nya skor med mjuk hälkappa. Har känts bra tills i dag då jag är öm och stelheten är tillbaka, även om det fortfarande är bättre än innan vilan. Börjar bli ruskigt trött på detta. Är människan gjord för att sitta och dega i någon soffa, eller vad är det frågan om? Har haft benhinneinflammation och problem med ryggen innan, men det har jag fått ordning på. Känns som man ger upp snart. Någon som har erfarenhet av detta???
< < < 1 2 3 > > >
1952 • Varberg
#2
5 april 2012 kl 09:27
Gilla
Låter jobbigt. Framgår inte riktigt om besvären lokaliseras distinkt till hälsenan eller om du är öm lite mer runt hälens nederkant. Om det är tydligt hälsenan tycker jag du ska söka idrottsläkare igen och få lite mer utvidgad diagnostik. Det kan vara något som kan åtgärdas operativt. I övrigt ger problem med hälkudden ömhet längs hälens nederkant och även stelhet på morgonen.
Allmänt skadar det inte om du lägger till crabwalk till din övriga rehabträning - stå barfota rakt upp och dra dig framåt med hålfot och tår. Mycket effektiv träning av fotens muskler. När det gäller skor tycker jag Nike Vomero är väldigt snälla mot hälar och hälsenor och de går bra att springa med olika typer av fotisättningar.
Kämpa på och lycka till!
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#3
5 april 2012 kl 10:05
Gilla
Du kanske ska försöka få tid hos någon idrottsinriktad läkare?

Men slemsäcksinflammation skulle det väl också kunna vara om det är vid hälsenefästet. http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/ankle-achilles-shin-pain/achilles-bursitis-retrocalcaneal-bursitis
1981 • Örebro
#4
5 april 2012 kl 10:18
Gilla
Är det senan måste räkna med en riktigt lång rehabilitering innan det är 100% bra. Dock brukar man vara tillbaka i så gott som full träning och tävling innan rehabiliteringen är helt över.

Runt ett år är ingen ovanlig tidsram, ofta tar det längre tid. Beror lite på hur man hanterat det från början med behandling och rehab samt övrig belastning.

Operation är en möjlighet till förbättring, men bör inte användas förrän man verkligen försökt med allt annat, enligt min åsikt.

Det är minst sagt jobbiga besvär när det kommer till hälsenor...
Richard Jevring
1972 • Stockholm
#5
5 april 2012 kl 11:00
Gilla
Lider med dig Christian, men övertygad om att det går att lösa!

Håller med Mattias ovan ang idrottsinriktad läkare!
Jag springer bla för Team Stockholm Marathon och dom har samarbete med www.idrottsdoktorn.se och Dan Leijonwall där som är riktigt duktig och pedagogisk. Nu finns du iofs i Gävle men Idrottsdoktorn har en frågespalt och du kan ringa dit och fråga och kolla om dom kan rekommendera någon i Gävle. Eller om du åker till Sthlm, inte så långt från Gävle!

Sen också. Självklart ska man vara realistisk med skador men samtidigt, Johnny Sellvén, så är bland det sista man behöver när man är skadad och känner sig något uppgiven någon som slår ner en ytterligare. Lite positiva vibbar istället !!

Lycka till Christian !!


1981 • Örebro
#6
5 april 2012 kl 11:08
Gilla
@ Richard. Det är sant, kanske skriver onödigt pessimistiskt, det är inte riktigt meningen. Ska bättra mig!

@Christian. Du gör helt rätt som du gör nu, fortsätt att kämpa på med behandling och rehab, ge inte upp då det ju faktiskt går framåt!

Det som övriga skriver är mycket bra råd, lägger till en +1 på dom.
Christian
1980 • Gävle
#7
5 april 2012 kl 18:39
Gilla
Tage: Smärtan sitter mitt på baksidan av hälen, ser ut att vara lite rodnad också. Vet inte om det kan komma från fettkudden. Står och går mycket på hård golv när jag jobbar, känner mig ofta öm i fötterna efter en arbetsdag. Speciellt runt hälens fettkudde. För några månader sen skaffade jag nya arbetsskor med extra dämpning. Funderar också på att skaffa hälkoppar till arbetsskorna. Vet inte om det kan hjälpa lite.

Mattias: Smärtan sitter ungefär i samma läge som slemsäcken sitter i på illustrationen, men ingen verkar kunna ta reda på vad det är. Känns mest som om att dom vill ha in en på en massa behandlingar ( klirr i kassan ). Verkar som om dom chansar på vad det är.






Richard: Tack så mycket för tipset och peppet!!! Ska ta kontakt med idrottsdoktorn i veckan. Är ont om sådana i Gävle verkar det som.
Victoria
1970 • Mölndal
#8
5 april 2012 kl 23:08
Gilla
Jaha så att vara realistisk är att slå ned på någon.... Är det inte värre att komma med glada ( falska) tillrop. Larvigt! Mg veterligen är den typ av smärta som beskrivs helt "ofarlig" och skall inte behöva inskränka på löpningen. Har det likadant själv på min högra häl och har haft ett halvår. Jobbar med excentriska tåhävningar, stretch och ett gott humör. Trvära friktioner är ockå bra. Att du inte har förtroende för den svenska sjukvården är ju synd. Vad har du för grund för det ?
Att vi inte bara levererar en lösning på dina problem är ju trist....
Bit ihop och kom igen

Christian
1980 • Gävle
#9
6 april 2012 kl 05:46
Gilla
Att jag inte har något vidare förtroende för svensk sjukvård beror på att jag tycker man ofta lyssnar dåligt på patienten. Man blir hemskickad med orden: det går över, sedan får man återkomma någon vecka senare med samma problem. Har en vän som är adopterad från ett asiatiskt land och som hade problem med magont och liknande. Läkaren visste inte vad det berodde på, och det tog 5 besök innan han kollade om hon var laktosintolerant. Nu är det ju så att i många asiatiska länder är närmare 100% laktosintoleranta. Borde inte en läkare veta om detta? Sådant får mig att tappa lite förtroende. Får känslan av att dom vill bli av med en så fort som möjligt, blir väl antagligen fint i någon statistik då. I dessa fall syftar jag på hälsocentraler och liknande som är styrda av landstinget. Nu har ju inte jag besökt alla hälsocentraler/sjukhus i Sverige, men har väl haft oturen att hamna på "dåliga" ställen kanske? Vad vet jag? Men borde man tex inte som sjukgymnast/idrottsläkare försöka hjälpa till att hitta orsaken till min skada? Vad hjälper det med benhandlingar annars? Skadan lär återkomma om inte orsaken elimineras. Borde man inte kunna ta reda på om det beror på slemsäcken, hälsenefästet, fettkudden, undrar jag också? Usch, låter otroligt negativ ovan. Svensk sjukvård är säkert jättebra, har som sagt kanske bara haft otur. Ska förhoppningsvis bli bra från detta till slut.
Daniel Kjellberg
1974 • Göteborg
#10
6 april 2012 kl 07:45 Redigerad 6 april 2012 kl 07:49
Gilla
Nu är det säkert inte samma, men hade själv riktigt ont på samma (?) ställe, hälsenans fäste tänkte jag att det var. Kunde inte ha på mig några låga skor alls då smärtan när hälen tryckes mot bakkappan var för stor.
Körde med kängor ett par veckor och det blev bättre.
Efter att provat lite olika saker tröttnade jag. Jag började springa, äta voltaren, massera och massa linnex.
Det bara försvann.
Annelie
1971 • Skövde
#11
6 april 2012 kl 08:23
Gilla
Har du testat Superfeet iläggssulor. Om problemet kommer från problem under hälen kanske dessa kan hjälpa.

Har också haft problem med smärta från hälens bakre nedre det, mest en punkt lite dragen åt utsidan av baksidan (väldigt förvirrad beskrivning). Jag fick det i samband med att jag övergick till lättare skor och framfotasteg. Har haft det i ett år nu. Har inte sökt läkarhjälp.

Problemet har mer eller mindre vuxit bort. Jag försöker vara noga med att stretcha hälsenan (sitter på huk, ner med hälarna, lutar mig framåt). Kan fortfarande känna mig stel på morgonen eller när jag suttit still länge. Det gör ibland ont i början av en löptur, men efter drygt en kilometer har det försvunnit. Kan göra ont ibland när jag går i kängor eller andra stabila skor. I mina VFF känner jag ingenting. Stryker på lie Linnex ibland före och/eller efter jag springer.

Nu är jag en sådan person som tror att en skada bäst tränas bort, åtminstone när det "bara" handlar om smärta. När jag tittar tillbaka så kan jag inte minnas att jag på riktigt har lyckats vila bort en skada. Rätt eller fel? Det har funkat på mig hittills.
1952 • Mörrum
#12
6 april 2012 kl 09:32
Gilla
Hade likartat problem med min häl under lång tid. Kunde dock träna utan uppehåll. Provade det mesta utan positivt resultat. Kom sedan på att stötvågsbehandling kunde vara ett alternativ. Genomgick fyra behandlingar. Vilade 24 timmar efter varje behandling härefter lätt träning. Efterhand klingade smärtan av för att till slut helt försvinna. Stötvågsbehandling kan vara ett effektivt sätt att bli av med skador relaterat till senor och senfästen. Slår effektivt sönder ärrvävnad och förkalkningar som ofta är rester av inflammationer och som kan orsaka kroniska besvär.
1952 • Varberg
#13
6 april 2012 kl 09:36
Gilla
@Christian: Verkar som du har problem med slemsäcken och då måste tryck mot området absolut undvikas. Möjligen även hälkuddeproblem då hårda golv sliter mycket på fötternas undersidor så dämpade skor är A och O. Formgjutna sulor kan hjälpa då genom att "samla ihop" hälkudden. Helst ska de då vara gjutna efter din fot. Sedan tror jag mycket på träning av fötternas muskler som jag beskrev ovan.
Per
1974 • Kristianstad
#14
6 april 2012 kl 16:13
Gilla
Lider med dej, själv var jag ute och sprang imorse 12 dagars uppehåll efter en förkylning, glad som en lärka att jag kunde springa igen, sprang i ett otroligt långsamt tempo när jag började få känning i höger ben, från rumpan och ner i vaden, slutade med att jag fick stanna för smärtan var outhärdlig, sprang en mil och sista 3-4 kilometerna fick jag halta hem! va fan hände? tog ju inte ens i , smörjt in benet med liniment och lite voltaren och undrar fortfarande vad som hände..ingen aning när jag kan springa igen..
Christian
1980 • Gävle
#15
6 april 2012 kl 23:38
Gilla
I dag känner jag inte av hälen någonting, det kommer och går hastigt. Dagen efter stötvågsbehandling känns det alltid bra. Sjukgymnasten visade mig att högerhälen avviker från vänsterhälen. Den är bredare, liksom en svullnad. Hade jag inte lagt märke till själv. Tog en titt på mina "vardagsskor" och upptäckte att det är hål i tyget på hälkappan i både vänster och höger.


Annelie: Hur länge har du haft problem? Har provat med inläggssulor i mina "vardagsskor" och arbetsskor, men har kört utan i löparskorna.

Alberto: Tack för länkarna.

Tage: Ska börja köra crabwalk också, det kan ju knappast skada och stärka fötterna lite.

Per: Låter inget roligt alls. Hoppas det bara är något tillfälligt.


Annelie
1971 • Skövde
#16
7 april 2012 kl 09:23 Redigerad 7 april 2012 kl 09:24
Gilla
@Christian: Har haft ont till och från under ca 1 år. Har aldrig gjort något direkt uppehåll i löpningen, utan kört på som vanligt. Hade aldrig haft dessa problem innan jag testade skor med lägre drop. Men istället för att gå tillbaka till vanliga skor har jag envist kört på. Senaste månaden känns det som om hälen har accepterat sitt öde och blivit mycket bättre. Istället har jag nu ont i vaderna pga att jag börjat köra med "barfotaskor", men det kommer nog att ge med sig snart. Stretch, stretch och åter stretch...

Jag använder just inte några iläggssulor varken till vardags eller när jag springer, men jag har använt Superfeet tidigare. De är gjorda för att samla ihop fettkudden under hälen och kan avhjälpa om det nu är där felet ligger.

Hoppas att du får bukt med dina problem nu när våren är på gång :-)

PS: Trots att hälarna krånglat lite så har jag helt blivit av med problem i knä och höft efter att jag övergått till mer minimalistiska skor, så det är därför som jag fortsätter (och inte för att jag är någon självplågare ;-)
1952 • Varberg
#17
7 april 2012 kl 14:13
Gilla
@Per: Plötslig smärta från rumpan och ner längs baksidan liknar väldigt mycket piriformisspasm med tryck på ischiasnerven. Halvsitt på golvet. Låt en kompis som sitter vid din sida och tar spjärn mot dig dra det onda benet mot sig (adduktion - benen korsas). Om diagnosen är rätt känner du det och blir botad på köpet. Självklart ska du stretcha baksidan och höften i alla vinklar du kan också.
Christian
1980 • Gävle
#18
7 april 2012 kl 23:18
Gilla
Kan tillägga att smärtan går att lokalisera om jag trycker ganska hårt med ett finger. Hittar en öm punkt lite till vänster om hälsenefästet. Svullnaden sitter dock på höger sida om senan. Konstigt? Sen vet jag inte om jag inbillar mig, men när jag kör vadpress etc på gymmet så känns det som att det retar upp hälen.
Björn Clausen
1966 • Ramlösa
#19
8 april 2012 kl 15:26
Gilla
Förstår precis hur du känner det. Har själv haft/har problem med höften, hälen och hälsenan:( Givetvis fixar sig detta i längden men man får tyvärr vara beredd på att det tar sin tid.
För min del så försvann höftproblemet efter x antal veckors vila + bålövningar. Men när hälen och hälsenan krånglade för mkt i februari, så gick jag till Idrottskliniken i Helsingborg. Där träffade jag en sjukgymnast som (enl. mig) kollade mig grundligt med bl a ultraljud.

Min numera diagnostiserade hälsporre kan tydligen ta sin tid att bli av med, men jag fick tips på en övning som mjukar upp stelheten i själva hälen. Har även införskaffat mig ett par sulor av märket Footlab, dessa känns bra :)
Även hälsenan kan ta sin tid, men här gäller de excentriska tåhävningarna minst 3 månader framåt / 3 x 15 á 2 ggr/dagen. Att fuska hjälper inte;-)

Det positiva som jag tog med mig från sjukgymnasten, var att jag kunde fortsätta att springa och jag får rätta mig efter ev. smärtor framöver och då när och hur långt jag kan springa.

När det gäller ditt senaste inlägg, så var även jag lite svullen till höger om min hälsena. Detta visade sig på ultraljudet vara vätska, alltså en rest från en överansträngd hälsena.

Kan bara råda dig att än en gång knalla iväg till en idrottsklinik och få ett korrekt svar. Därefter är det bara att gasa på med rehab och kanske planera om ev. mål så att du inte blir stressad av vad du kanske hade planerat under det första halvåret under 2012 .
Det fick jag göra med Göteborgsvarvet, där mitt nya mål numera är att deltag + ta mig runt:)

Kör på, var positiv för det här fixar sig!

Heja Brynäs:-)

Christian
1980 • Gävle
#20
8 april 2012 kl 22:50
Gilla
Björn: Ska försöka få en tid på idrottsklinik i Stockholm, ska ta tag i det direkt efter påsken. Har bara haft det så länge nu, så man börjar fundera på om det någonsin kommer att försvinna. Tycker det borde göra det eftersom jag tog tag i det relativt omgående. Jag ska försöka lyda din uppmaning om att vara positiv också, för det blir säkert inget bättre av att man går omkring och funderar för mycket. Hoppas det går bra med din hälsporre och du kan vara med på Göteborgsvarvet!

Go Brynäs!!! :)
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.