Löpning Kläder, Skor & Prylar 61 inlägg 4636 visningar

Skraj framfotsnybörjare behöver hjälp

N S
1982 • Piteå
#1
1 april 2012 - 19:36
Gilla
Hej, som jag skrev i en annan tråd så försöker jag lägga om mitt löpsteg till framfotslöpning. I dagsläget har jag ett par Adidas Supernova Sequence som efter 80mil är rejält nötta i hälen, främre delen av skon ser som ny ut... Med andra ord så är jag i dagsläget så långt bort i andra änden som man kan komma :-)
Har försökt sen i höstas att springa mer på tårna och kommit så långt att problemen med benhinnorna och hälsenorna har försvunnit men det är fortfarande inte särskilt bra.

Hur som helst så är jag nu på jakt efter ett par plattare skor för att ta nästa steg. Jag är alldeles för feg för de mest extrema odämpade och helt platta skorna som finns.
Jag skulle vilja ha hjälp med tips på ett par skor med måttlig häl-tå lutning 4-8% kanske och hyfsat med dämpning. Får gärna vara Adidas också då det är enda märket jag har koll på stolekarna hos :-). Jag har 10,5US i Adidasstorlek så tips på vilken storlek jag bör välja om ni rekommenderar andra märken mottags tacksamt.

Tack på förhand från en skraj nybörjare.
< < < 1 2 3 4 > > >
1989 • Lund
#21
2 april 2012 kl 18:36
Gilla
Jag tycker att du själv ska börja utforska vad som fungerar för dig. Ifall du är intresserad av framfotalöpning rekommenderar jag att bli av med skillnaden mellan häl och tå. Det som kallas "zero drop". Det är svårt att landa rätt när man har hälen på skon i vägen.

Men som med alla förändringar för kroppen så gäller det att börja försiktigt. Det har ju kommit många nya barfotaskor på marknaden. Hitta en butik som för dem och gå in och prova lite vet jag.

Jag hade inga problem med benhinnorna när jag började. Självklart måste detta tas med i beräkningarna.
1964 • Stockholm
#22
2 april 2012 kl 22:30
Gilla
@Staffan. Ju högre kilklack desto mer pronation, såvida man nu inte försöker sätta i tårna först.

Redan i den gamla boken 'Löpning, från jogging till marathon' var författaren Jim Fixx minst sagt skeptisk till skor med hög kilklack. Men han misstänkte att det kanske berodde på att han hade relativt platta skor till vardags.

Klädmärket RonHill lanserade för ungefär 25 år sedan flera skor, som marknadsfördes med lägre kilklack för att minska pronation. På den tiden var Ron Hill fortfarande delägare i det företaget och han sprang Lidingöloppet ( 1986 eller 1987 ). Jag fick hans autograf vid nummerlappsutdelningen. I loppet tror jag att vi båda startade i startgruppen 201 - 400 och jag blev förvånad över att passerade honom efter någon km. Han var väl i min nuvarande ålder och var så rask i starten! En anledning till hans tanke om att lansera skor med lägre kilklack, än de stora märkena hade då, berodde antagligen på att han själv hade knäproblem. Han hade bandage om ena knät och sprang i sina egna skor, så att säga.
N S
1982 • Piteå
#23
3 april 2012 kl 09:14
Gilla
Ser att ämnet har kommit upp och då slog det mig att jag inte nämde det i början, Jag överpronerar ganska rejält i dagsläget. När jag tänker på att försöka landa längre fram på foten så har det minskat men enligt säljaren sist jag var på Löplabbet så klassas jag fortfarande som överpronerare.

Vad säger ni? Törs jag gå direkt på Kinvara eller bör jag av den anledningen gå mot en sko som Mirage? Jag har förstått att den lägre hälen ska stävja problemet något men kan det vara så att jag bör ta steget via Miragen som har lite stöd för överpronerare?

Är det nån av er som klassats som överpronerare och gått direkt från extra stabila skor som Adidas Sequence till t.ex Saucony Kinvara?
Använde för länge sedan Asics Foundation tror jag dom hette och gick ned till GT-2090 för att passformen var så pass mycket bättre. Det slutade med inflamerad slemsäck till hälsenan och det hade jag problem med i flera år efteråt. Så jag är lite skraj att gå ifrån mina pråmar. Men jag har ju dock aldrig tidigare tänkt på mitt löpsteg överhuvudtaget och nu när jag gör det så inser jag ju hur jäkla dåligt det var...
Micke Larsson
1971 • Norge
#24
3 april 2012 kl 09:36
Gilla
Vill du få till en smidig övergång (vilket jag tror är en bra idé) tycker jag snarare än att välja en mindre "extrem" sko ska fortsätta att springa en hel del i de gamla, stabila skorna. Är det Kinvara du vill ha, köp dem och spring en och annan kort runda i dem till att börja med. Håll koll på knäna och utöka inte Kinvararundorna mer än att det känns bra.

Sen vill jag passa på att slå ett slag för barfotalöpning, som gjort underverk för mitt löpsteg. Jag fattar att början av april i Piteå inte precis är barfotaläge, men sommaren kommer ju snart. Själv vänjde jag mig nästan av med mina pronationsinlägg genom att springa korta barfotarundor någon gång i veckan. I det läget hade jag bara "tegelstensskor", så jag tycker absolut att du kan växla mellan skor med stor skillnad i vikt och drop i övergångsperioden.
Mikael
1974 • Stockholm
#25
3 april 2012 kl 09:37
Gilla
Fokusera inte på att bli framfotalöpare utan plattfotalöpare :) Landa på hela foten. Enklast sättet att komma dit är att helt enkelt korta av steget och öka frekvensen, då kan du inte landa på hälen. Misstagen man ofta gör att ha samma löpstil som innan och sen försöka landa på tå, dvs sträcka foten nedåt..vilket straffar sig snabbt då vader och benhinnor får all stryk. Finns otaliga teorier men lättaste sättet att "förstå" steget är att ta av sig skorna och springa barfota på hårt underlag, men spring max 100 meter i början.
Ava
1958 • Lindome
#26
3 april 2012 kl 10:03
Gilla
Jag skulle rekommendera att köpa ett par extremplatta (= ingen klack alls och ingen skillnad framfot/häl) och GÅ i dem till vardags. Vilken sko som helst duger, bara de är sköna.

På det viset har du halva jobbet gjort vad gäller att vänja fötter, hälsenor och vader och kommer förmodligen få mindre träningsvärk när du testar löpning fram/mittfot sedan.
Oldboy
1952 • Danderyd
#27
3 april 2012 kl 11:14
Gilla
Att tassa omkring barfota hemma går ju bra, men att ta lite raskare promenader på asfalt/betong funkar ju inte så bra helt odämpat, tycker jag. Jag springer närmast som mittfotslöpare och aldrig med "tjockskor" men sätter i hälen först vid promenad och tycker det är jätteskönt med något mjukt i skon. Mina gamla löparskor funkar bra för promenad;-)

Jag har sett åtskilliga löpare med tjockskor som ändå inte sätter ner hälen först (och förmodligen inte tänkt på det) men jag håller ändå med Micke, delvis: börja gärna med kortkorta sträckor helt barfota, parallellt med din fortsatta löpträning i de skor du är van vid. Men köp gärna ett par skor med liten skillnad häl-tå, däremot kan den få ha dämpning. Tycker själv att en (jämn)tjock sula är skönt på långpass. Trots att jag springar maran i exv Asics Piranha.
N S
1982 • Piteå
#28
3 april 2012 kl 12:14
Gilla
Måste först och främst tacka igen för alla inputs. Mycket uppskattat.
Det här med att försöka tänka på hur jag går i vardagen ha jag börjat med redan. Mina vardagsskor är av en slump helt platta och ruskigt tunna. Trots det så går jag väldigt tydligt på hälarna.
Min egen lekmansanalys är att jag i dagsläget inte använder mig av foten alls. Varken vid gång eller löpning. Jag låter foten mest bara vara där och låter låren göra allt jobb. Det jag försöker främst att göra är att trycka ifrån med vaden i slutet av steget.
När jag bara tänker att jag ska landa långt fram på foten vid gång så börjar jag istället att trippa fram som en stressad geisha...
Barfota hemma däremot så funkar det rätt bra att tänka på hur fotnedsättningen ska vara.
Micke Larsson
1971 • Norge
#29
3 april 2012 kl 13:10
Gilla
Jag går ganska mycket och ganska fort och landar då på hälen oavsett skor (eller t o m utan). Jag tror att det är svårt att landa på framfoten vid gång, helt enkelt för att farten är så pass mycket lägre än vid löpning, och därmed förhållandevis upprätt. Jag tror att det är därför du upplever "stressad-geisha-trippsteg". Men som flera varit inne på, tänk i första hand på att landa med foten rakt under kroppen, som blir det naturliga vid tillräckligt hög frekvens. Vad på foten som nuddar marken först är inte det viktigaste.

När det gäller barfotalöpning tycker jag att Mikael är väl försiktig när han säger max 100 meter. Jag skulle tro att du kan börja med en kilometer. Men som vanligt är det ju din känsla som ska styra.
Mikael
1974 • Stockholm
#30
3 april 2012 kl 14:14
Gilla
100 meter kanske var i underkant, poängen är att det brukar inte kännas så mycket i början, utan komma smygande dagarna efter så risken för extremt överansträngning / inflammationer är stor i början..men som sagt lyssna på din kropp.
Oldboy
1952 • Danderyd
#31
3 april 2012 kl 15:25
Gilla
Barfotalöpning: jag lägger mej mitt emellan ungefär, 3-400m kommer att ge träningsvärk, det är OK. Ingen idé att riskera mer - känns det inget kan man köra en km ett par dar senare.
Micke Larsson
1971 • Norge
#32
3 april 2012 kl 16:23
Gilla
Det där lät klokt, jag röstar på Oldboy.

I mitt fall tror jag inte att det var vaderna som var "flaskhalsen", utan snarare fotsulorna. Jag minns faktiskt ingen träningsvärk överhuvudtaget, än mindre inflammationer eller överansträngning, men oavsett vilken kroppsdel som säger ifrån först är det ju enklast att börja på en nivå som inte stör den framtida träningen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#33
3 april 2012 kl 16:50
Gilla
:-)
Hälarna får man vara försiktig med, hälkuddar kan man förstöra permanent. Fötterna kan domna, t ex om det är kallt på marken när man provar och då kanske man inte känner att hälarna tar skada. Har varit orolig ett par gånger när jag sprungit med Fivefingers på grusväg. Jag är "mellanfotslöpare" och kan ibland få lite mer tyngd på hälen, särskilt när jag springer lugnt. Lite stenar på grusvägen så ömmar hälarna rejält när jag kört en sjukilometersrunda. Så jag har slutat med det. På löparbanan kan jag köra barfota ett par km, sen blir fotsulorna för ömma, skillnaden med Fivefingers är inte så stor. Fötterna kan anpassa sig - mina har fått, som någon sa, lite extra "fluff" under främre trampdynan. Lite inbyggd dämpning. Så jag tror det är bra att till vardags ha lite yttre dämpning också, särskilt på långa pass på hårt underlag. Men lite barfota då och då är skönt och förmodligen bra för steget.
1959 • Saltsjö-Boo
#34
3 april 2012 kl 17:21
Gilla
Om man landar på framfoten tar vaderna för mycket stryk, om man landar på hälen så tar den för mycket stryk, åtminstone om man kör odämpat.
Jag tror att man ska sätta i foten ganska platt när man springer barfota eller minimalistiskt. Riktigt platt är det förstås inte utan utsidan av foten sätts i först och sen rullar man mot insidan. Pronationen är ens vän och ger lite lagom dämpning. Jag tror att de som pronerar har en stor fördel vid barfotalik löpning. Själv supinerar jag och har lite höga och stela fotvalv, vilket gör att fötterna tar mer stryk. En viss pronation kan jag dock få till genom att vinkla ut fötterna, speciellt vid nedförslöpning.
Här är en film med rätt fin barfotalöpning samt instruktion: http://www.youtube.com/watch?v=zSIDRHUWlVo
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#35
3 april 2012 kl 20:31 Redigerad 3 april 2012 kl 20:37
Gilla
Jag satt/sitter i samma sits som du trådskaparen.
Min tråd: http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=23731
Flera turer till löpbutik, och mycket funderande mynnade ut i fegbeslutet sacony mirage.
Jag har inte fått hem den än, men tror det blev ett vettigt val, kanske köper jag ett par kinavara med att varva med sen.
N S
1982 • Piteå
#36
3 april 2012 kl 23:33
Gilla
Jag har kollat runt lite under dagen och upptäckt en jobbig grej. Inga sportbutiker i närheten verkar ta hem några skor överhuvudtaget i den här kategorin. Nikes Free-varianter verkar finnas i vissa butiker men Saucony verkar inte finnas alls och från Adidas är det bara standardsortimentet.

Nån som kan tipsa om en butik i Piteå eller Luleå som har hemma några alternativ i den här kategorin skor? I värsta fall får det bli en blindbeställning från wiggle men det skulle kännas bra att ha provat.
Oldboy
1952 • Danderyd
#37
4 april 2012 kl 01:11
Gilla
Det är mycket ovanligt med butiker som tar hem annat än "standard tjockskosortiment" och kanske någon mittemellansko. Köp några olika på rea från England, se om du kan hitta fri frakt, några har. Du kan få tre par för svenskt normalpris för ett par.
David Simonsbacka
1978 • Uppsala
#38
4 april 2012 kl 09:38
Gilla
@N Sundin, annars har Stadium börjat ha lite olika (Adidas adizero, puma faas, merrel, saucony) , Naturkompaniet för Merrel och Innov-8 eller vad dom heter...
Oldboy
1952 • Danderyd
#39
4 april 2012 kl 10:58
Gilla
Intressant att Stadium börjar ta hem fler, men man måste kolla så att man hamnar i rätt butik, det är några utvalda butiker som har större sortiment av vissa grejer. Jag minns att det gällde tävlingsskor när jag skulle ha tag på ett par Brooks T5 på den tiden de var ensamsäljare av Brooks i Sverige (vilket jag inte tror de är längre).
N S
1982 • Piteå
#40
4 april 2012 kl 11:49
Gilla
Jo, Stadium som kedja gör det... Stadium Luleå gör det inte.

Hur som helst så har jag hittat Puma Faas 300 till förmånligt pris. Bra/dåligt, för/nackdelar eller allmänna kommentarer på den skon? Nån som har och kan recensera?
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.