Löpning Träning 13 inlägg 9965 visningar

Få ner pulsen

1978 • Björkhagen
#1
25 mars 2012 - 18:29
1 Gilla
Jag började springa i höstas, i början tog jag mig inte runt 3,5 km utan att gå flera gånger. Bara någon månad senare funkade både milen och halvmaran om jag pressade mig. Det som förbryllar mig är min puls, jag har hela tiden mätt den och jag följer den närmast slaviskt.

Det jag förväntade mig var att jag idag skulle ha lägre puls på samma tid på samma distans, istället så ligger den ungefär där den låg, men jag tål mycket mer idag. I början var 151 det jag klarade att ligga på en stund, det ska vara 80% av maxpuls då jag är 33 år.

Idag sprang jag Premiärmilen och min puls stack snabbt upp mot 165 och jag var över 170 hela andra varvet, 184 var det högsta jag såg. Jag flåsade på rejält, men det funkade, jag hade krafter kvar för en spört och nu några timmar senare så mår jag bra.

Borde inte pulsen börja lugna sig snart, eller känns det här igen? Det är inget problem för mig att pulsen sticker iväg, jag är nöjd så länge jag får bättre tider, men jag tycker att det är skumt.
Micke Larsson
1971 • Norge
#2
25 mars 2012 kl 18:41
Gilla
"Det jag förväntade mig var att jag idag skulle ha lägre puls på samma tid på samma distans"

Menar du att du springer i samma tempo nu som då? För har du ökat tempot tycker jag inte att det är konstigt att pulsen gått upp.

Jag tror inte att 151 är 80 % av din maxpuls. Antagligen går du då efter en av alla dessa formler som har två saker gemensamt: nästan alla har högre värden än dessa anger och på individnivå är de helt värdelösa.

Jag gissar att ditt problem ligger i denna formulering: "jag följer den närmast slaviskt" :-).
1978 • Arboga
#3
25 mars 2012 kl 18:44
Gilla
Mera fart kräver mera blod. Hjärtat växer inte i proportion med din löputveckling så att pulsen ökar i börjar på karriären känns inte orimligt.

Det är också så att som vältränad så orkar man längre med högre puls än om man är otränad. Så oroade dig inte för pulsen.
Dessutom så är maxpuls väldigt individuellt. Har man inte gjort maxpuls test så vet man inte vart den ligger, man kan möjligtvis gissa baserat på loggar ifrån hårda tränings pass, typ backintervall.
1978 • Björkhagen
#4
25 mars 2012 kl 18:59
Gilla
Backintervall återstår. Det jag förväntade mig var att systemet skulle bli mer effektivt på nått sätt. Att hjärtat blir starkare och pumpar mer blod per pump och att jag får bättre syreupptagning så varje slag ger mer.

Springer jag fortare så ökar pulsen, det är ju rätt givet och var min maxpuls ligger har jag ingen koll på alls mer än formeln 220-ålder = maxpuls. Jag inser idag att det måste ligger en bra bit högre då min klocka idag sa att jag sprungit 107% av min maxpuls och jag mådde aldrig illa eller blev snurrig eller så.

Det jag kanske borde fokusera på är vilopuls och se till att köra mer intervall och så ger det sig. Bli lite lättare måste hjälpa till också, men det går långsamt åt det hållet.
Micke Larsson
1971 • Norge
#5
25 mars 2012 kl 19:18
Gilla
Jag tror att minst 90 % har högre maxpuls än den formeln. I tidigare Jogg-diskussioner om maxpuls tror jag att det hittills är en person på två år som sagt sig ha en lägre maxpuls än vad den formeln anger.
1978 • Björkhagen
#6
25 mars 2012 kl 19:23
Gilla
Jag får leta rätt på en backe...
Fredrik Jönsson
1979 • Åsbro
#7
25 mars 2012 kl 19:33
Gilla
Glöm det där med maxpuls beräkningar och kör ett maxpuls test så du ser var du hamnar.
Själv passerade jag 200 i puls under gårdagens 10km lopp och hade då fortfarande kraft att öka, så hitta en lämplig backe att jogga till i ganska hyffsat tempo, gärna 1-2km bort för att sedan maxa uppför, när du svimmar i diket så är du nära din maxpuls ;)

Som svar på din fråga så har du ju ökat ditt tempo på dina rundor sen du började, så det säger ju att ditt system funkar bättre nu än tidigare ;)
Tobias
1982 • Sthlm
#8
25 mars 2012 kl 20:12
Gilla
Kul at läsa om dina prestationsförbättringar iaf =0) Precis sådant skvaller behöver jag höra då jag är inne på min tredje vecka i joggvärlden. Det där med maxpulsen förstod jag dock från första passet att det kan inte stämma särskilt bra för då skulle jag ha boktsavligen gått omkring med 70% av maxpuls. Inte läge för ett maxpulstest ännu för mig men jag längtar dit ändå!

Brukar pulsklockorna gå att programmera med individuella värden för ex maxpuls?
1978 • Björkhagen
#9
26 mars 2012 kl 09:26
Gilla
Jag kan bara svara för min klocka, en Polar F6, och där kan jag ställa en zon, tex 150-170 i puls och så börjar den blinka om jag hamnar utanför detta.

Välkommen till joggvärlden! Jag är själv fortfarande nybörjare, men jag har inte ångrat en enda runda. Mitt mål nu är att springa under 5 min/km, vilket enligt många är gränsen för att springa, vilket verkar som ett vettigt mål. Först ut 3,5 km och sen längre och längre är min tanke.
Markus Avén
1960 • Linghem
#10
26 mars 2012 kl 11:14 Redigerad 26 mars 2012 kl 11:14
Gilla
Den viktigaste orsaken till att man eftter ett tag kan springa snabbare på samma pulsnivå som tidigare är att man får bättre löpekonomi.
Jag har de senaste två åren förbättrat min löpekonomi rejält men jag har inte höjt min syreupptagning.
De bästa sättet att uppnå ökad effektivitet är att öka träningsmängden genom att springa oftare, eventuellt också längre och att få kontinuitet i träningen.

Eftersom frekventare träning gör att du får kortare återhämtning mellan passen så bör de extra rundorna gå relativt lugnt.
De 25 kilometrarna i veckan, som du nu springer i lite högre tempo, håller du oförändrade.
Markus Avén
1960 • Linghem
#11
26 mars 2012 kl 11:27
Gilla
Löpekonomi och löpteknik hör ihop men det är inte samma sak.

Löpekonomi har med musklernas förmåga att syresätta sig och transportera bort koldioxid; men också med förmågan att slappna av de muskelceller som inte brukas för tillfället.

Löpteknik handlar mer om att använda de fysiska förmågorna på ett effektivt sätt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
26 mars 2012 kl 12:46
Gilla
Jag tror det bästa du kan göra är att helt sluta läsa av pulsen. Man kan använda sifforna som en av många indikationer på hur man utvecklas men det är många faktorer att hålla koll på om man ska ha verklig nytta av dem så det är lätt att i stället bli förvirrad. Jag förespråkar att använda upplevd ansträngning som mått på hur hårt man jobbat i stället, det har en mer direkt koppling. Ganska snart lär man sig göra en bra uppskattning som stämmer med vad en pulsmätning skulle ge om man kunnat hålla förutsättningarna lika.

Det som händer när man tränar med hög puls, exv intervaller, är att hjärtat töjs ut och får större slagvolym, det går ganska fort, några veckor till månader. Och försvinner fort. Jag antar att hjärtmuskeln blir starkare med tiden om man tränar regelbundet men det tar längre tid.

Det man mäter med "syreupptagningsförmåga" är inte lungornas kapacitet (när jag var ung ansågs lungorna har vuxit färdigt i tonåren, sen var det bra att bromsa utförsbacken men kunde göra, vet inte om detta fortfarande anses vara sanningen). Det är i stället maximal syreförbrukning som avses, hur mycket syre musklerna förmår göra av med. Beror alltså på hur mycket muskler man har, hur stor andel av dem man kan aktivera och hur bra ämnesomsättning de har. Detta tar längre tid att öka, särskilt de två sistnämnda faktorerna.
Tobias
1982 • Sthlm
#13
26 mars 2012 kl 13:42
Gilla
"Jag kan bara svara för min klocka, en Polar F6, och där kan jag ställa en zon, tex 150-170 i puls och så börjar den blinka om jag hamnar utanför detta."

Ja det där med zoner har jag inte testat ännu men såg att man kunde starta ett intervallprogram och då var det default zon 1 = 114-132 5min zon 2 = 152-170 3 min. Oklart om det är default eller om klockan räknat ut de två intervallerna med nuvarande data men tror väl mer på en defaultinställning.

Hur som helst så läste jag lite under funktioner på Polar´s hemsida = mer lättöverskådlig än instruktionsboken och där stod det svart på vitt att default maxpuls går enligt 220 minus ålder. Vidare gick det dock att läsa "Maxpuls" (personligt inställd)" utan beskrivning, knappade lite på klockan och såg då att det gick att lägga in under "User" i menyn.

Som sagt, inte läge för mig att testa maxpuls ännu men funktionen kanske är detsamma på din klocka så får du ett verktyg anpassat efter dig när du "svimmar i diket" och har ett realistiskt mått på din maxpuls ;0)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.