Löpning Kläder, Skor & Prylar 36 inlägg 3359 visningar

Det här med skor

1977 • Eskilstuna
#1
9 mars 2012 - 10:25
Gilla
Jag förstår naturligtvis vikten av att ha en "bra" sko när man springer.
Vad en "bra" sko är, är ju högst individuellt.

Men vi kan ju förutsätta att en "bra" sko är en sko man inte får ont någon stans av. Varken i fötter, knän etc.

Min fundering är på vilken nivå man är som löpare när skorna faktiskt gör skillnad i resultatlistan.

Är man "nybörjare" och inte har någon aning om löpsteg etc så har jag svårt att tro att man skulle kunna göra ett kalkylerat val av skor om man ser till vilket löpsteg de är utformade för.

Man kan ju få hjälp av butikspersonalen, men jag vill också tro att några minuter på ett löpband inte ger alls samma löpsteg som sista 5km på en marathon, Speciellt inte för en "nybörjare"

En annan fundering är var "glesbyggdsbor" köper och får hjälp med sina skor. Vad jag vet så har Eskilstuna, med sina ca 100000 invånare, en (1) butik där man kan springa på löpband för utprovning av skor. Detta är en Intersport-butik och jag ställer mig något frågande till vilken kompetens personalen har på området när dom säljer allt från bikinis till slalomskidor. Löpning lär bara vara ett av många områden dom kan "lite" om.

En sista fundering är detta med hur länge skorna håller. 1000km är någon siffra jag sett. Men om nu skon är dålig utan att se trasig ut då måste väl detta antingen märkas att man får ont, eller att tiderna blir sämre? Varför då denna kilometer siffra?

Det känns lite av en djungel detta med skor, och frågan är om jag är på en sådan nivå att jag egentligen ens behöver bry mig.
Mina Adidas Ozone 3 tog mig i mål på 1/2-maran på 1:45:47 och milen 46:59 i fjol och jag har inte haft ont varken under träning eller tävling.
Dessa skor köptes lite på chans när jag började med löpning sommaren 2010 utan att veta vad jag egentligen borde ha. Dom har ca 770km på mätaren.

Om det här med 1000km är en magisk gräns för när skor trilla i sär så kommer den brytas ganska snart då jag nu är igng med löpträningen ordentligt igen och siktar mot jubileumsmaran i juli.
Därför så blir jag ju lite orolig om jag nu behöver nya skor innan dess och inte har en aning om vad jag ska ha. Dom jag har, har funkat bra, men jag gissar på att det är en "Svensson sko" som bara fans den säsongen jag köpte den, så samma lika lär inte gå att köpa?!

< < < 1 2 > > >
#2
9 mars 2012 kl 12:36
Detta inlägg har raderats
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#3
9 mars 2012 kl 12:50
Gilla
"En sista fundering är detta med hur länge skorna håller. 1000km är någon siffra jag sett. Men om nu skon är dålig utan att se trasig ut då måste väl detta antingen märkas att man får ont, eller att tiderna blir sämre? Varför då denna kilometer siffra?"

Mina skor håller ca 50 mil , men jag springer nästan 100% på asfalt och väger nästan 100kg.

efter 50 mil ca känner jag att dom inte ger så mycket stöd som jag behöver för närvarande.

så 100mil ska man nog ta med en nypa salt , beror väldigt mycket på hur mycket du väger och hur du springer.
1977 • Eskilstuna
#4
9 mars 2012 kl 13:24
Gilla
@GöranH

Frågan är väl egentligen, Hur mycket gör egentligen skon för sluttiden (förutsatt att den inte gör ont att använda förstås)

Är det motiverat för mig som siktar mot 3:45-4:00 på maran att köpa en sko på andra kriterier än att den känns skön och är neutral till lätt pronerande (som tydligen passar mig eftersom jag inte haft några problem med Adidas Ozone 3)
1977 • Eskilstuna
#5
9 mars 2012 kl 22:28
Gilla
Jag vet inte om jag var provocerande i min fråga, men den är helt seriöst ställd.

För att förtydliga ytterligare; på vilken nivå som löpare bör man fundera på vad 50g gör på skorna. Om man ska ha 4 eller 6 i drop etc etc.

Själv har jag inte ens någon aning om mitt löpsteg är neutralt eller pronerande, bara att den sko jag har nu funkar bra. Men kan det bli bättre?
Anders Grahl
1987 • Mölnlycke
#6
9 mars 2012 kl 23:29
Gilla
50 g gör skillnad, om det sedan är i huvudet eller i benen, spelar för mig mindre roll. =)
1977 • Eskilstuna
#7
11 mars 2012 kl 08:53
Gilla
Jag svarar mig själv lite då jag under gårdagens långpass blev påmind att det här med att mina skor är "bra" är en sanning med viss modifikation.

Under långpass domnar jag till och från bort i framfoten. Problemet löses genom att knipa med tårna under ett par sekunder och sedan slappna av. Ibland får jag upprepa ett par gånger innan det släpper.
Det här kan jag göra medan jag springer och saktar inte ner mig nämnvärt.

Så, jag behöver kanske titta lite mer noggrant på skor ändå. Kanske någon har något tips på vad jag ska ha för egenskap hos skön för att slippa domningarna?
Annelie
1971 • Skövde
#8
11 mars 2012 kl 09:25
Gilla
Har bara upplevt domningar i fötterna i mina cykelskor (och dem pringer jag INTE i). Min favoritsko för långpass heter just nu Puma Faas500. Mjuk och skön, lätt och med ett bra driv. Jag var först lite svårflirtad när det gällde denna skon. Var besviken när ajg fick hem den från wiggle. Tyckte den var ful, den var bredare än vad jag är van vid och kändes klumpig. Men efter att jag gav den en chans och tog den ut på en mil-runda har jag ändrat uppfattning. Lite för "klumpig" för de riktigt snabba passen (funderar här på ett par Faas300) , men för de långa (och för mig långasamma) är den super. Vet inte om de är rätt för dig dock.
1977 • Eskilstuna
#9
11 mars 2012 kl 10:06
Gilla
Nä, det är ju det som är problemet. Man kan rekommendera skor kors och tvärs men alla har ju olika fötter så det känns som man lika gärna kan ta en sko på chans om man bara går på att 10 andra tycker att skon är bra.

Jag får för mig att domningarna kommer av att jag springer, kanske inte på framfoten, men iaf inte med direkt kraftig hälisättning.
Dämpade skor är väl främst dämpade i hälen?
Finns det skor med betoning på dämpning på framfoten?
Eller ska man ha mindre dropp häl-tå helt enkelt.

Ja nu är jag ju inne på frågar jag ifrågasatte om dom var nödvändiga eller inte. Frågan kvarstår om dom är det eller inte.

Det är ju skitsvårt det här. Helst skulle man ju vilja provspringa en sko iaf i 5-10mil innan man vet om den är rätt.
Är det speciallierade butikerna så säkra på sin sak att dom lämnar "garantier" på att dom rekommenderar rätt sko?


Robin
2008 • Götet
#10
11 mars 2012 kl 10:16 Redigerad 11 mars 2012 kl 10:18
Gilla
"Min fundering är på vilken nivå man är som löpare när skorna faktiskt gör skillnad i resultatlistan."

Om skor gör skillnad gör de nog skillnad oavsett var i resultatlistan man hamnar.

Sedan får man ju definera vad man har för mål. Vill man springa fort, springa i samma fart med lägst puls, springa skadefritt, springa för en hälsosam kropp, springa skönt, ha roligt, se bra ut, spara pengar etc. En sko kan ju vara rätt för några av de kriterierna men sämre på andra.

"Finns det skor med betoning på dämpning på framfoten?"
Seeya är dämpad i framfoten. Den jag springer snabbast i, väger ca 130gram och har 0° drop och 7mm häl :) http://birthdayshoes.com/vibram-fivefingers-seeya-first-look
1977 • Eskilstuna
#11
11 mars 2012 kl 10:28
Gilla
Barfotaskor känns lite för extremt tror jag:-)

Och visst har du rätt i att det finns många faktorer att ta hänsyn till för att defienera en "bra" sko,

För mig är det en sko som är billig (gör ju inget om den bara kostar en röding liksom), skön och håller mig skadefri.

Jag springer för den personliga utmaningens skull och är nybörjare. Har än så länge inte sprungit samma sträcka mer än en gång på tävling, men skulle väl kunna säga så här att när jag inte längre sätter PB på varje lopp så kan jag väl börja fundera på en sko att springa snabbare i.

Hur sko-fan ser ut lämnar jag åt modebloggarna ;-)


Annelie
1971 • Skövde
#12
11 mars 2012 kl 10:28
Gilla
I början av förra året började jag springa mer "medvetet" bla pga att jag drabbats av löparknä och ville bli av med det. Hade sprungit med Asics Kayano i massa år eftersom någon (bla Löplabbet) sagt att jag var pronerare, och skorna var hyfsat sköna.

Min "lösning" var att nyttja utförsäljningar på olika nätbutiker bla Wiggle för att kunna köpa på mig lite olika skor till bra priser för att testa vad som funkar för mig. Och det visade sig att lätta, neutrala skor var min melodi. Litet heel-to-toe drop funkar också. Har inte haft några skador alls, och jag har ökat mängden mil avsevärt.

Kanske ett dyrt sätt att komma fram till vad man ska ha för skor. Det blev något bottennapp, men de skorna använder jag att gå i till vardags. Någon storlek blev fel, men de sålde jag till en kompis.

Är detta rätt för dig? Vet ine. JAG tycker om att experimentera på egen hand, eftersom jag känner min kropp bäst, och "litar" inte på vad en butik skulle rekommendera (kanske med undantag av Löplabbet). Åter igen ett "icke-svar"...
Johanna Linde
1987 • Essunga
#13
11 mars 2012 kl 17:03
Gilla
När jag bytte från Asics Kayano till Fivefingers sänkte jag tiden med 20 sek/km. Får inte längre ont som jag fått ibland förut. Men jag springer inte så långa lopp än. Har bara maxat på 14 km men är redigt sugen på ett GBG-varv i mina apskor! =)
1977 • Eskilstuna
#14
11 mars 2012 kl 17:34
Gilla
20s/km är ju en mindre evighet, men det är väl knappast något som kan sägas vara generellt?
Finns det några elitlöpare som kör barfotaskor på tävling?
Johanna Linde
1987 • Essunga
#15
11 mars 2012 kl 19:09
Gilla
Jag vet faktiskt inte hur det är med elitlöpare... Är bara nöjd med bättre tider, mindre skador samt roligare löppass! =)
1957 • Arvidsjaur
#16
11 mars 2012 kl 19:11
Gilla
Min erfarenhet av skor är att se ska passa bra på foten kännas sköna Jag springer en hel del orientering och där måste skon sitta och inte ändra form när de bli blöta, men vid barmarks löpning så känns det som att skon inte ska ge skavsår eller andra problem och om man läser på om pronation så verkar det inte vara så viktigt men känn dig för. när det gäller vikten så bör man nog prova sig fram, har man tänkt springa ett marathon för första gången så skulle jag verklighen prova lätta skor och springa in dessa i någon månad.
Joakim
1987 • Uppsala
#17
13 mars 2012 kl 18:36
Gilla
Bikila tog ju hem OS-guld i marathon 1960, barfota! Så nog fungerar det! ;)
Kajsa Lindholm
1991 • Göteborg
#18
13 mars 2012 kl 19:57
Gilla
Jag vinner inga OS-maraton, men har så sent som i veckan testat först tjockare dämpade skor med rejäl pronationskil (sådant jag "ska" ha), och sedan lättare skor (nike free 3, äldre variant), på varsitt ungefärligt milpass. Iofs högst ovetenskapligt, men var tvungen att kolla när jag såg Johannas kommentar: ganska exakt 20 s/km skillnad! Snabbare med lättare skor, alltså.

För min del handlar det också mycket om att det går att sega med mer dämpade skor: första gången jag sprang i lättare skor hamrade jag på skitfort, fötterna bara försvann under mig! Jämfört med de längre, dunsande tunga steg som kan bli när jag är trött, som man ändå förstår inte särskilt bra men inte har ork att göra något åt.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#19
13 mars 2012 kl 20:06
Gilla
Jag orkar inte läsa igenom alla svar just nu utan svarar enbart från egen erfarenhet med risk för att upprepa något som redan skrivits:

Då jag 2009 gick från Asics Gel 1130 tror jag de hette (dryga 300g väldämpade tjockskor) till Asics Piranha (ca 130g extrema racers) och körde ett antal intervallpass i de senare så gjorde det stor skillnad på tiderna:
Från 22:19 till 20:54 på 5 km, ca 49 till 43:49 på milen och från 1:57:14 till 1:40:35 på halvmaran.
Visserligen tränade jag samtidigt mer än tidigare men jag är övertygad om att skolorna spelade en viktig roll då det gällde att få upp farten.

Detta var innan jag förändrade mitt löpsteg från klassisk hällöpning till framfotslöpning.
Idag skulle Piranhorna förmodligen komma ännu mer till sin rätt med tanke på mitt nya löpsteg men det är inte säkert att det går snabbare för det (det är många faktorer som spelar in)
1977 • Eskilstuna
#20
13 mars 2012 kl 21:14
Gilla
Den samlade bilden man får är ju att har man inga direkta "problemfötter" så köper man sig ett par lätta race skor över nätet och så är det bra med det?!

Tror som sagt att jag springer ganska mycket på framfoten och att en mindre dämpad sko inte borde vara ett direkt problem.

Får klura på det lite och se hur jag gör. Ska jag ha ett par nya skor ska jag ju iaf hinna springa in dom innan den 14-juli.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.