Löpning Avancerad träning 54 inlägg 5885 visningar

Löparknä - framfotalöpning hur?

2006 • Alingsås
#1
3 mars 2012 - 09:47
Gilla
Hej!

Jag har den senaste månaden haft ont i ena knät (löparknä) och läst mycket här om tips på stretchövningar osv. Många har skrivit att de fått mindre knäproblem efter att de bytt teknik till att landa på framfoten. Så jag funderar på att testa detta MEN vill ju inte börja om från noll nu när seedningslopp och gbg-varvet närmar sig. Kan det vara en idé att springa kortare teknikpass med nya skor tex. Nike free (?) och fortsätta med distanspass med mina vanliga skor (neutrala, nike pegasus). På så sätt kanske man kan ändra tekniken gradvis och mer och mer ta in den nya tekniken även i distanspassen? Eller har jag fel nu? Är det bättre att springa som vanligt med mina gamla skor och sedan byta teknik i sommar (läs: efter varvet) och då börja om från början med korta pass? Då finns risken att jag kanske inte kan springa varvet pga av knät eller måste skaffa inlägg och gå ännu längre från "det naturliga steget". Knäproblemen är inte så allvarliga ännu, jag kan springa men det gör lite ont och blir svullet. Så nu vilar och stretchar jag för att det inte ska bli värre.

Tack för all hjälp jag redan fått genom att läsa här på forumet :)

Sandra
< < < 1 2 3 > > >
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#2
3 mars 2012 kl 10:30
Gilla
Jag som bytt teknik till framfotslöpning anser att du inte kommer kunna bli framfotslöpare till varvet, det tar längre tid än så att sakta vänja sig.
1983 • Västerås
#3
3 mars 2012 kl 10:38
Gilla
Jag lider själv av sviterna efter löparknä och jag skulle nog rekommendera att du först inriktar dig på att läka så pass mycket att du kan springa utan att få ont innan du funderar över att byta teknik.
Jag landar mitt på foten/framfoten och jag kan inte säga att det är någon fördel i sammanhanget. Är senan retad så är den och då behöver den vila och stretching. Foam roller är ett bra redskap för att massera utsidan av låret.
När du väl springer kan du med fördel välja bort asfalten mot något mjukare som elljusspår, grusväg eller skogsstig för att minska belastningen och slitaget.
Även bassängträning som simning eller löpning i bassäng är ett bra sätt att hålla igång konditionen utan att belasta.
Stretching flera gånger om dagen hjälper verkligen och glöm inte att lyssna på kroppen =)

Lycka till!
2006 • Alingsås
#4
3 mars 2012 kl 11:27
Gilla
Tack för era svar! Jag använder fylld vattenflaska som foam roller för att massera och stretchar, har fått lite övningar från sjukgymnast och sökt mycket på nätet.

Om jag vill ändra min teknik när jag väl kan springa igen, hur bör jag göra då? Kan jag springa som vanligt på mina distanspass och lägga till kortare teknikpass med den nya stilen? Kan ni rekommendera några bra skor att växla med under övergångsperioden?
1971 • Nykvarn
#5
3 mars 2012 kl 11:48
Gilla
Du ska INTE fokusera på fotens landning, då spänner du dig bara, öva istället in att springa med kortare steg, högre stegfrekvens - trippa fram. Då kommer du automatiskt att landa lite mera centralt på fotbladet och därmed avlasta knät. Det hjälpte mig och har inte känt av löparknä eller andra skador på flera år nu. En förändring tar dock lite tid så glöm inte bort att vila och lyssna på kroppen nu så att faktiskt kan springa tävlingarna i vår! Lycka till!
2006 • Alingsås
#6
3 mars 2012 kl 12:33
Gilla
Tack igen! Bra tips.
Det är så svårt att vila och lyssna på kroppen när man saknar tålamod och har höga ambitioner - men jag ska försöka :)

Bör man vänta till det inte känns något alls i knät att springa eller kan man testa om det bara gör lite ont? Korta slingor på grusväg tex eller löpband? Tar det längre tid att läka om jag tränar spinning? Det gör inte ont när jag cyklar men kan kännas lite dagen efter.
Sven Gustafson
1966 • Lund
#7
3 mars 2012 kl 13:27
Gilla
Finns inget som hindrar att du springer på framfoten i dina Pegasus. Springer själv på framfoten i allt från VFF till Pegasus och är övertygad om att variation är nyckeln till skadefrihet. Prova som Staffan sa att öka stegfrekvensen och ta kortare steg någon gång och spring som vanligt en annan eller blanda under passet. Visst kan utrustningen hjälpa till att förbättra tekniken men det finns inget som hindrar att man varierar med det man har.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#8
3 mars 2012 kl 16:01 Redigerad 3 mars 2012 kl 16:02
Gilla
Jag fick löparknä 1983 efter 1 års träning, det stretchades bort ganska snabbt, sen har jag stretchat vid behov och sluppit problemet, löpsteget behövde aldrig ändras, det var säkert hälisättning som gällde då i början, och jag har väl aldrig brytt mej så mycket om hur jag sätter i fötterna, jag springer på ett sätt som känns bra, det som gällde vid marathonlopp förr, var att ta sig fram på snabbast möjliga sätt med minsta möjliga ansträngning.
1987 • nygård
#9
3 mars 2012 kl 16:08
Gilla
jag hade med löppar knä men fortsatte att träna bara. sen började fotbollen så har varvat det med löppning och inte haft något problem med mina knän har kört båda långa och korta löpningar.
1981 • Linköping
#10
3 mars 2012 kl 16:51 Redigerad 3 mars 2012 kl 16:58
Gilla
Vem har utrett dina knäproblem? Svullet vid löparknä har inte jag varit med om.

Mitt råd är att utreda varför du fått knäproblem (och exakt vari de består). Löparknä (om det nu är det) kan man få av typ tre anledningar:

1) Överansträninging
2) felaktiga skor
3) fel i rygg/höft som ger symptom/snebelastning i knät.

I nummer 1 ingår t.ex. att springa mkt på doserade vägar, springa mer än man gjort tidigare eller på annat sätt (mer terräng, mer fart, mer längd).

Om du fått löparknä pga 3 så hjälper nytt löpsteg föga.

Eriks inlägg är i mitt tycke ett exempel på nr 2 snarare än ett annat löpsteg... Inlägg tror jag hälper föga på löparknä, fast återigen det beror på varför du fått knäproblem.

EDIT:
OM du har löparknä så skulle jag: Vänta tills knät inte gör ont alls. Under tiden stretcha, massera och vad du finner lämpligt. Sedan springa en kort och plan runda (löparknän ogillar kupering). Sluta spring innan det gör ont. Fortsätt så och öka SAKTA utan att du får ont. Sedan får du fortsätta lugnt och försiktigt.
Ev. kan en kneestrap hjälpa om problemen trots detta är envisa.
Mikael G
1976 • Bromma
#11
3 mars 2012 kl 16:52
Gilla
Löparknä beror på stram ITB sena efter monotont "skavande" mot knät när man böjer knäleden. Har svårt att tro att det skulle bli bättre av att man springer på framfoten. Är nog andra saker som påverkar mer, tex snabb ökning av träningsmängd, långpass i lågt tempo utan att "ta ut steget", löpning i vägkant som sluttar.

Löparknä botas bäst med stretching och vila.

Säkert jättebra att springa på framfoten men det löser inte alla problem...
2006 • Alingsås
#12
3 mars 2012 kl 17:06
Gilla
Karin - jag tror det är anledning 1 & 2. Jag ökade både distans och fart efter att ha legat lågt under december och början av januari. Dessutom har jag nya skor sen i julas och sprang några långpass med broddar som jag kände påverkade mitt steg. Det är min mamma som är sjukgymnast som "utrett", hennes kollega har också tittat men jag väntar nu på att få komma till en mer idrottsinriktad sjukgymnast. Men jag är otålig och vill börja springa igen snart så därför letar jag desperat efter lösningar. Jag hade funderat innan på att gå mer åt framfotalöpning för jag känner att jag har ett väldigt "tungt" steg trots att jag inte är så tung, så det är inte bara pga knät.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#13
3 mars 2012 kl 20:13
Gilla
Sandra_Om steget känns tungt kan du prova att ta lite kortare steg, många nyblivna löpare springer med onödigt långa steg, och det kan kanske ge skadeproblem.
Johan Nystrom
1974 • Mariehamn, Åland
#14
3 mars 2012 kl 20:35 Redigerad 3 mars 2012 kl 20:35
Gilla
Hej, ursäktar att jag lånar tråden... har själv överansträngt knä i mellanåt. Speciellt efter ett Maraton nyligen. Var hittar man stretch övningar för rehabilitering?
Thomas Pettersson
1970 • Visby
#15
3 mars 2012 kl 21:42
Gilla
Försöker i skrivande stund bli av med mitt löparknä. Genom massage av senan och stretching. Springer endast 5 km åt gången. Sjukgymnasten rekommenderade även styrketräning för att stärka knäet. Skall försöka öka distans och mängd och hoppas på att det håller. Lycka till
1981 • Linköping
#16
4 mars 2012 kl 00:10
Gilla
Sandra: då är det mycket säkert löparknä! Broddar är förrädiska, men positivt är ju att om de orsakade problemen så är de ju lätta att lösa! Jag tror som många att gällande löpsteget så är första steget :-) att tänka på hur du springer.
Thomas: låter som en mycket klok plan!
Johan: svaret på din fråga är HELT beroende av VAD du har för problem med knät! Är det löparknä så googla på det +stretch (den är svår att förklara utan bilder. Fråga sjukgymnast/naprapat mm
Sudde
1972 • Gävleborg
#17
4 mars 2012 kl 00:20
Gilla
Foten är skapt att landa på framfoten då vi springer. Barfota löpning stärker muskler i foten och leden. Då behövs inga inlägg eller uppbyggda skor och det minskar skador i bla. Knäna.
Löparknä/ITB syndrom, behöver inte uppkomma pga stram ITB sena men oftast är det orsaken.
Får du ont så stanna och gå. Smärtan bara underhållet problemet och skjuter upp läkningen. Träna upp styrka i fot/fotled, knä, bål och rumpan (glutus maximus, medius och allt vad det heter).
Tyvarr är vi många som har/haft problem med löparknä.

Fanns problemet överhuvudtaget på 60 och 70 talet då Nike inte fanns? ;-)
1969 • Stockholm
#18
4 mars 2012 kl 00:43
Gilla
Hej Peter. Vi som inte tror foten är skapt alls då?
Jag har inget löparknä.

Sudde
1972 • Gävleborg
#19
4 mars 2012 kl 10:34
Gilla
Thomas, vi? (någon sekt?)
Har du ingen fot kanske du saknar knä också. Hur är det med huvud? ;-)
Du är säkert vältränad och därför slipper skador.
1969 • Stockholm
#20
4 mars 2012 kl 10:44
Gilla
:-) Nä avsaknad av sekt kanske, men inte av fot. Jag tycker det ser så konstigt ut med generella "sanningar" som spottas ut sådär, särskilt på ett forum där du kan läsa några hundratal inlägg som diskuterar precis den saken. Däremot tips om löparknä är bra, många med stora problem vad jag förstår.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.