Löpning Kost & Näring 10 inlägg 2438 visningar

Ladda för halvmara!

Joakim Larsson
1978 • SKURUP
#1
28 februari 2012 - 21:38
Gilla
Hur skall jag, kostmässigt, ladda inför en halvmara?
Vad skall jag äta och hur mycket?
När skall jag börja?
Vad skall jag äta och dricka under loppet och när?
HJÄLP! :)
1984 • Uppsala
#2
28 februari 2012 kl 22:04
Gilla
Jag är inte särskilt tävlingsvan, men det här är de rekommendationer jag har fått.

Ät lite extra dagen före loppet, men du behöver inte kolhydratladda eller dylikt. Om loppet går på eftermiddagen kan du äta en ordentlig frukost och en lite lättare lunch än vad du brukar. 3-4 timmar före loppet brukar vara lagom för lunchen, men känn efter själv och testa på träning. Undvik fibrer på tävlingsdagen, men ät mycket kolhydrater och kombinera med lagom mycket fett. Fet yoghurt, ljust bröd och vit pasta eller ris blir säkert bra. Glöm inte bort att dricka ordentligt under hela dagen. Under loppet brukar det räcka bra med den sportdryck som bjuds, men se till att du har testat den på träning.

Lycka till!
Joakim Larsson
1978 • SKURUP
#3
28 februari 2012 kl 22:11
Gilla
Tack Pär.
En djungel där man tacksamt tar mot alla råd.
Victoria
1970 • Mölndal
#4
28 februari 2012 kl 22:16
Gilla
Man kan få ont, riktigt ont i magen av sportdryck och gel. Vill bara understryka vikten av att ha testat under träning! Good luck!
Joakim Larsson
1978 • SKURUP
#5
28 februari 2012 kl 22:19
Gilla
Tack Victoria. Jag har hört detta av många och symtomen varierar oerhört. Magont är det sista man önskar under passet.
1971 • Nykvarn
#6
28 februari 2012 kl 22:46
Gilla
Du kommer säkert få många olika svar, speciellt om detta med vätskeinteg vilket debatterats i tidigare trådar på forumet. De finns de som dricker vid varje vätskestation, själv tog jag EN mugg strax innan milpasseringen på min senaste halvmara och tyckte det fungerade perfekt! Vätskebeov beror ju såklart på hur lång tid du behöver för att springa halvmaran samt yttre faktorer som temperatur.

Jag tycker inte att en halvmara kräver någon speciell uppladdning kostmässigt och Pers råd tycker jag är helt OK.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#7
15 mars 2012 kl 16:27
Gilla
Jag käkade pannkakor till lunch för loppet! Med skinkost på. Å sen hade jag med mig eget vatten eftersom jag tycker det är besvärligt att dricka ur mugg i farten och jag vill inte behöva gå. Jag hade även med mig en "squeezy" med fruktpuré, sånna där som det kan finnas energigel i, men denna är från barnmatsavdelningen och innehåller bara mosad frukt. Enkel att äta och skön energikick efter ca 15km! Första gången jag sprang så smuttade jag lite på sportdrycken på vägen och det gör jag aldrig om! Blev sittandes i en bajamaja efter första milen med världens magkramp och tackar min lyckliga stjärna att det inte kom i brallorna samt att jag orkade jogga i mål på blygsamma 2.27...
Johanna Linde
1987 • Essunga
#8
15 mars 2012 kl 16:29
Gilla
En kompis som tävlar i världseliten på mountainbike tipsade om pasta utan någonting till för den sista uppladdningen, detta för att undvika halsbränna. Men han tävlar väl kanske på en något högre nivå än oss vanliga dödliga... ;-)
1981 • Sundsvall
#9
15 mars 2012 kl 19:14
Gilla
Tycker inte heller halvmara kräver någon särskild kostuppladdning, självklart beror det ju på hur lång tid man tar på sig. Om loppet går efter lunch tycker jag det räcker med en bra frukost på morgonen, käkar själv vitt bröd med jordnötssmör och sylt, undviker helst fibrer. Dricker sällan vid vätskestationerna om det inte är extremt varmt och endast vatten.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
15 mars 2012 kl 23:47
Gilla
Man kan gå mycket på känsla, en halvmara är inte så lång. Undvik experiment så funkar det säkert.

Se bara till att starten inte infaller när du skulle börja bli hungrig normalt, eller alltför nära efter din frukost eller lunch (tycker 3 timmar är lagom). Start mellan kl 13 och 14 tycker jag är jobbigast, då får man fixa ett och ett halv mål, men de flesta sätt funkar. En gång åt jag pasta till frukost och fil och müsli som tidig lunch (=min vanliga frukost), det funkade fint för mig.

Någon särskild laddning behövs inte, ät sånt du är van vid och mår bra av. Se till att vara otörstig sista dan men det går inte att "förladda" med vätska (utom kanske ett glas saltvatten en timme före start), man blir bara kissnödig. Drick en eller två gånger under loppet, fler om det är varmt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.